País Valencià

Totes les notícies

Josep Barberà en la manifestació per la llibertat dels presos polítics a Barcelona el 7 de novembre passat

ELS GRUPS DE LES CORTS ES NEGUEN A PARLAR DE L'APLICACIÓ DEL 155 I ELS EMPRESONAMENTS A CATALUNYA.

València, 1 de desembre de 2017. ERPV   Els grups representats a les Corts Valencianes s'han negat a debatre, a proposta d'Esquerra Republicana del País Valencià junt amb Esquerra Valenciana, sobre la situació de Catalunya. D'aquesta manera eviten, una vegada més, haver de posicionar-se sobre un dels temes més greus quant a drets polítics d'un poble i d'agressió a l'autogovern d'aquest.   El passat 3 de novembre Esquerra Republicana del País Valencià va portar a la Mesa de les Corts un prec perquè es poguera debatre al Ple l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i les detencions i empresonament del Vicepresident de la Generalitat i set consellers del govern català. Hui, 29 de novembre es reuneix el Ple de les Corts sense que cap partit dels representats haja atès la petició.   Per al President d'Esquerra, Josep Barberà, no és moment de posar-se de perfil davant una situació que ja comença a estendre's a casa nostra, "En els darrers mesos i setmanes hem vist com les estructures de l'Estat Espanyol posen traves i es barra el pas a iniciatives polítiques i legislatives valencianes". Barberà ha afegit que el problema rau en bona mesura en el fet que el llindar electoral del 5 per cent ha deixat fora de les Corts part del valencianisme polític "si no es baixa la barrera electoral en aquesta legislatura, tal com van acordar les Corts per unanimitat el passat més de maig, posem en perill que la veu de tot el valencianisme polític estiga representada pluralment a les nostres Corts". No entenem que aquelles forces que s'autopromocionen com progressistes i valencianistes no vulguen debatre i condemnar uns fets que està patint un poble unit al valencià per lligams, culturals, lingüístics i econòmics i que té un govern com el nostre: la Generalitat. "És preocupant veure com, mentre arreu el món hi ha manifestacions i mostres de rebuig cap a l'actuació de repressió política de l'Estat contra Catalunya sota el pretext del 155 i la falsa constitucionalitat, ací ningú alça la veu.

Dones lliures amb tots els drets.

La secretaria de Les Dones d'Esquerra Republicana del País Valencià, Pilar Navarro, convoca i convida a participar en les manifestacions que tindràn lloc a Alacant, Castelló i València demà dissabte 25 de novembre contra la violència masclista i amb el lema Dones amb tots els drets..  "Si volem viure en una societat sana no podem permetre una devastació com la que suposa l'augment imparable dels feminicidis i les agressions contra les dones" ha declarat Navarro, per a qui el País Valencià no podrà assolir els nivells de desenvolupament democràtic desitjable mentre no siguem capaços de resoldre el greu problema de la violència masclista. Per a la dirigent feminista cal acotar ben bé què entenem per violència masclista i no quedar-nos només en les xifres de dones assassinades. Hem d'arribar a previndre les situacions límit que condueixen als assassinats i eixa prevenció passa per la denúncia de moltes actituds qüotidianes que encara són admeses socialment. "No hem de perdre de vista que són tanta violència els assassinats i les violacions com el menyspreu, la discriminació i les desigualtats que patim les dones en el dia a dia" Des d'Esquerra Republicana del País Valencià som conscients que no podrem avançar cap a la República Valenciana que volem i per la qual treballem des de fa anys, si no som capaços de fer-ho des de la llibertat de tots els seus membres. Per això "les dones i els homes d'Esquerra Republicana continuarem lluitant per una societat lliure, oberta i democràtica on el respecte a la vida, la diginitat i la integritat de les persones siga igual per a tothom i això només s'aconsegueix amb dones lliures amb tots els drets" Convoquem a militants i simpatitzants a les manifestacions de Alacant, 18.30h a la Pça de la Muntanyeta Castelló, 18.30h a la Pça de Maria Agustina València, 19.00h al Parterre  

PER UN PAÍS VALENCIÀ DE DONES I HOMES LLIURES: DONES AMB TOTS ELS DRETS!

El 25 de novembre, dia contra la violència envers les dones, es posa novament de manifest que una societat igualitària i garant del respecte dels drets humans no és possible quan la meitat de la població és reiteradament discriminada, violentada i assassinada simplement per la seva condició de DONA. Aquest any, s'han produït  22 feminicidis als països catalans, front als 14 de l’any passat. Aquesta dada és doblement alarmant en la mesura què veiem com, lluny de minvar, augmenta cada any. Si volem viure en una societat sana no podem permetre una devastació com aquesta, menys encara si es preten lliure, oberta i democràtica. La ciutadania no pot consentir viure en un entorn on la violència masclista sols és considerada com a tal quan qui l'exerceix és la parella o l'exparella de la dona. Un entorn que no atorga ni la meitat d'ordres de protecció i allunyament a les dones i infants víctimes de violència. Necessitem una societat impregnada de valors feministes que faça ús de tots els instruments que tinga a l'abast per acabar amb aquesta xacra. Tant pel que fa als casos de violència més flagrants -els assassinats i les violacions- com també totes aquelles violències simbòliques i quotidianes -com la invisibilització de les dones o la hipersexualització dels seus cossos- que suposen un menyspreu, una discriminació i una desigualtat cap a les dones. La comprensió d’aquestes violències és fonamental per executar mesures de prevenció, detecció i abordatge que combaten els estereotips de gènere i que promoguen un nou plantejament de les relacions afectives. Àngela Davis afirmava: "Radical vol dir simplement anar a l'arrel del problema". L'objectiu del moviment feminista és precisament lluitar per arrencar l'arrel del sistema heteropatriarcal i el País Valencià ha de construir la seua oportunitat de  fer-ho possible.   Per un País Valencià de dones i homes lliures. Dones amb tots els drets!  

HUI #18N TOTS AL CARRER. DEMANEM #SOBIRANIAFISCAL

Hui dissabte eixim al carrer per responsabilitat amb el País, per coherència amb el que venim dient i fent des de fa anys i per compromís amb les institucions valencianes de les quals sempre serem defensors. Des de fa dècades, per no recórrer als greuges de fa segles, cada volta que l'Estat Espanyol ha posat en marxa qualsevol pla o iniciativa per a rellançar l'economia els valencians hem eixit malparats. Si ens estirem fins al franquisme el Plan Nacional de Estabilización Económica, amb el qual la dictadura franquista es plantejava modernitzar les estructures econòmiques espanyoles, va provocar que el País Valencià deixara d'estar per damunt de la mitjana per a igualar-se amb la resta perquè començarem a finançar els altres territoris espanyols. Des d'aleshores no hem fet més que descendir. TOTS els governs espanyols han agafat els nostres recursos, els nostres impostos, per a finançar estructures que aprofundien en l'Espanya Radial, un clar exemple n'és el Corredor Mediterrani on veiem com els diners van a parar a la millora ferroviària madrilenya o al Corredor Central. I mentre la realitat s'entossudeix a demostrar-nos que mai cap govern espanyol ha fet res per nosaltres ací, al País Valencià, ens acontentem amb molles. Ens acontentem en què ens maltracten un poc menys fiscalment. No és aquest el camí. Estem en xifres alarmants: la inversió per habitant valencià és de 124€ mentre a territoris com Extremadura és de 336€ i a Castella-Lleó de 699€, som l'única comunitat pobra que contribueix com si fos rica i el deute públic valencià és el més elevat de tots, amb un 41% del PIB. No tenim cap motiu per a fiar-nos d'aquells que durant dècades, segles, han escurat les nostres butxaques. A quin sant hem de confiar que ara sí, que ara ens tractaran amb justícia econòmica? A Esquerra Republicana del País Valencià entenem que només hi ha un camí per a poder redreçar la situació, per a poder decidir en què gastem els nostres recursos, els diners que guanyem amb el nostre treball, i és la SOBIRANIA FISCAL.

ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ I ESQUERRA VALENCIANA DEMANEN A LA MESA DE LES CORTS QUE PROMOGA UN DEBAT I QUE CONDEMNEN L'EMPRESONAMENT DELS MEMBRES DEL GOVERN DE CATALUNYA.

El President d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha registrat un prec, en nom de la seua formació i d'Esquerra Valenciana, a la Mesa de les Corts Valencianes perquè promoguen un debat sobre la greu situació desencadenada a Catalunya arran les detencions i empresonament del Vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i set Consellers del Govern. Barberà sol·licita a la Mesa en el seu escrit que les Corts Valencianes "...condemnen l'actuació desmesurada duta a terme pel Govern Espanyol amb l'aplicació de l'article 155 i pels tribunals espanyols amb la detenció i empresonament de part del Govern català." Les formacions d'Esquerra Republicana i Esquerra Valenciana han demanat "valentia política" i alerten les Corts del perill de mirar cap a un altre costat davant la judicialització de la política que ja patim els valencians amb l'entorpiment d'iniciatives legislatives pròpies. L'actuació d'ahir de l'Audiència Nacional, empresonant 8 membres del Govern català, fa recordar l'antic Tribunal de Orden Público. A més a més segons l'escrit de petició "Els valencians i les valencianes no podem consentir que el Fiscal General de l'Estat actue a les ordres i el dictat del govern. No podem assumir la vulneració de drets dels acusats botant-se totes les mesures de seguretat i creant un greu cas d'indefensió, sense termini de trasllat de querelles, sense mesures cautelars individuals i amb la dispersió de presos." Esquerra Republicana del País Valencià i Esquerra Valenciana, forces polítiques lleials a les institucions esperen que els grups polítics de les Corts tinguen el coratge necessari per a defensar la màxima institució  dels valencians i les valencianes.

ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ I ESQUERRA VALENCIANA COMENCEN A CAMINAR JUNTES.

El President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha tancat l’Aplec del Puig anunciant “Esquerra Republicana del PV es converteix en el pal de paller de l’independentisme valencià i Esquerra Valenciana serà la segona pota d’eixe pal de paller”   Des d’ara les dos formacions encenten un camí en el què treballaran orgànicament de forma conjunta. La finalitat és aglutinar el valencianisme, republicà i d’esquerres del País Valencià per avançar en l’assoliment de la sobirania. “És l’hora de sumar, de mirar-nos com a poble i avançar, en el sentit més fusterià” ha dit Jaume Ferrà, membre del Consell polític d’Esquerra Valenciana en el seu discurs.                             Esquerra Valenciana, formació que va crear l’Entesa juntament amb Esquerra Unida, va formar part del Bloc Nacionalista Valencià amb la intenció d’aglutinar el bloc nacionalista i d’esquerres fins desembre passat. “Quan compromís ha començat a involucionar hem hagut de deixar el Bloc”, ha assegurat Jaume Ferrà, membre del Consell Polític d’Esquerra Valenciana.   El tradicional Aplec del Puig ha parat una especial atenció a la figura de Joan Fuster en el 25é aniversari de la seua mort, amb la participació de Tomàs de los Santos qui ha interpretat l’adaptació del poema “Criatura dolcíssima” del mestre de Sueca.   El portaveu nacional de les Joventuts d’Esquerra Republicana, Pau Morales, ha destacat el paper que els joves han jugat en el procés català i ha posat el poble valencià com a exemple de resistència “Vosaltres heu sigut referent del que és la lluita contra les actituds feixistes des de fa anys”.   Per la seua banda la diputada al Congrés d’Esquerra Republicana, Teresa Jordà, ha fet un al·legat de la República Catalana recentment proclamada i de l’actitud violenta del govern espanyol “Hem proclamat la Repúbica Catalana i el que ens ha mostrat és el que molts ja sabiem: la cara oculta de l’Estat espanyol demofòbic i autoritàri que et deixa tenir un projecte polític sempre que no el vulguis exercir”.

Repressió a la democràcia

El president espanyol Mariano Rajoy ha pres hui una decisió totalitària com mai havíem viscut a la democràcia espanyola, més propera a un colp d’estat que a una resposta democràtica a l’oferiment de negociació i mediació del Govern català. Per això, des d’Esquerra Republicana del País Valencià més que mai fem una crida a la defensa de la democràcia i dels drets civils i polítics del poble de Catalunya i de la resta de pobles de l’estat. El Govern de Catalunya i el Parlament han estat elegits pel poble català i per tant estan legitimats per decidir en nom del poble de Catalunya. Més encara després dels resultats del referèndum del passat 1 d’octubre en què el sí va guanyar abastament malgrat la violència policial exercida per l’estat que avui decideix imposar l’article 155. La violència d’estat patida a Catalunya ens ha fet viure episodis impensables en un estat democràtic: detencions d’alcaldes i càrrecs públics, violació de correus, intervenció dels comptes de la Generalitat, agressions a població civil, detenció i empresonaments sense fiança per idees polítiques. Avui, amb l’anunci oficial de l’aplicació del 155, el govern espanyol hui s’ha carregat la democràcia espanyola i això ens ha de fer alçar la veu contra el govern i aquells que li donen suport, PSOE i C’s. No podem consentir que les forces polítiques amb menys representació a Catalunya, aquelles menys valorades pel poble català decidisquen el futur de Catalunya, suplanten el seu govern, es facen càrrec de la seguretat i controlen els mitjans públics catalans. Què volen aquesta gent? Aquesta no és la mediació i el diàleg que demana Europa i la comunitat internacional. El poble català va triar el seu govern i aquest és l’únic govern a reconèixer. El poble català va decidir el seu futur i només caben mesures que pacten acords de desconnexió. Com ha dit Maria del Mar bonet «El que volen és empresonar l’esperança i no ho aconseguiran.

Llibertat presos polítics

El tancament de Jordi Cuixart i Jordi Sanchez a la presó de Soto del Real sota l'acusació de sedició és el punt més greu de l'aplicació encoberta de l'article 155 de la Constitució espanyola que hem viscut fins avui. Amb ells volen empresonar la llibertat de centenars de milers de persones que, des del civisme més acurat han demanat en els darrers anys poder decidir el futur del seu País, la República Catalana. Els demòcrates de debò, i no aquells que tergiversen el vertader sentit de la democràcia, ens hem de rebel·lar davant els fets més greus contra la llibertat de l'individu i de la col·lectivitat que hem patit des del colp d'estat del franquisme.   No ens deixem enganyar una volta més. Si algú pensa que “és un problema dels catalans” s'equivoca. És un problema de tota una societat que veu amenaçada la seua capacitat de conviure amb gent de diferents visions polítiques, econòmiques, culturals i territorials. Aquesta gent que no tremola a l'hora d'empresonar representants de la societat civil més pacífica no tardarà massa en retallar els nostres drets.   Des d'Esquerra Republicana del País Valencià fem una crida a les valencianes i valencians a exigir la llibertat dels “Jordis”. No podem seguir callant davant les retallades de drets civils que està duent a terme el govern espanyol del PP amb el suport del PSOE i C's.   Per al president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà “si fins ara era criticable posar-se de perfil o mantindre l'equidistància, en aquestos moments és absolutament indecent no posicionar-se en contra de les darreres decisions del govern d'Espanya”. Barberà ha recordat que els successius governs espanyols, tant del PSOE com del PP “foren capaços de seure a negociar amb ETA, però es neguen a parlar amb un govern legítim que només demana assolir el dret a decidir el seu futur”.   Esquerra Republicana del País Valencià fa una crida a la societat valenciana i a les forces polítiques del nostre territori a defensar fermament el dret a l'autodeterminació, així com els drets a la llibertat de pensament i d'expressió i ens emplaça a tots a la concentració que tindrà lloc avui a les 19.

ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ PORTARÀ AL PARLAMENT EUROPEU I AL CONGRÉS DE DIPUTATS DE MADRID LES AGRESSIONS FEIXISTES PEL 9 D’OCTUBRE A VALÈNCIA

El President d’ERPV, Josep Barberà, ha anunciat avui que el seu partit va a portar al Congrés de Diputats, i al Parlament Europeu els fets ocorreguts ahir a València durant la manifestació del 9 d’octubre. La gravetat dels fets, que van protagonitzar grups d'ultra dreta amb el consentiment de les forces policials i la delegació del govern espanyol fa que  ‘no podem tolerar agressions feixistes de grups organitzats a manifestants pacífics. És inadmissible que en ple s. XXI hàgem de demanar democràcia i llibertat d’expressió’. La formació republicana presentarà una bateria de preguntes a ambdues cambres legislatives sobre els fets i les accions que pensen dur a terme. ‘Les agressions patides pels manifestants ahir a València, tant els de la processó del matí, com els de la manifestació valencianista de la vesprada, són fruït del caldo de cultiu que suposa l’estat de setge policial i la connivència dels poders de l’estat i de la corona, amb la repressió als ciutadans que es volen expressar lliurement. Això alimenta el feixisme més violent i perillós. Algú haurà de donar explicacions’. Ha sentenciat Barberà.