País Valencià

Totes les notícies

REGISTREM UNA PROPOSTA A LES CORTS PERQUÈ CONDEMNEN LA SENTÈNCIA I DEMANEN L'AMNISTIA

ERPV 17.oct.19   «Condemnar l’opció del sobiranisme republicà és condemnar la democràcia i el joc democràtic pel qual totes les forces polítiques treballen» Josep Barberà Esquerra Republicana del País Valencià ha registrat una petició a la mesa de les Corts Valencianes i als grups amb representació a la cambra perquè debaten una moció que demana l’amnistia per als presos polítics catalans i de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem de dilluns passat. La moció demana també que les Corts es comprometen amb la defensa del dret a l’autodeterminació dels pobles recollit a la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics entre d’altres. En l’escrit de la proposta es remarca el fet que milers de ciutadans arreu el País Valencià s’han manifestat en solidaritat amb els presos polítics i contra la sentència. El president d’ERPV Josep Barberà, qui signa la proposta, mostra els aspectes més preocupants de la sentència del TS també per als ciutadans del País Valencià, en primer lloc pel difícil encaix jurídic de la condemna de sedició que «podria dur-nos a poder jutjar a qualsevol grup ciutadà per aquest delicte pel fet de manifestar-se o protestar públicament», i també per tractar-se d’una causa política. En aquest sentit, Barberà remarca que els diputats i diputades de les Corts pertanyen a grups polítics ben diversos i han d’entendre que no es pot condemnar cap opció política per oposada a la nostra que siga. «Condemnar l’opció del sobiranisme republicà és condemnar la democràcia i el joc democràtic pel qual totes les forces polítiques treballen», assegura Barberà. Des d’ERPV esperem que les Corts estiguen a l’altura del moment polític que vivim i porten la moció a debat. La situació per la qual travessa Catalunya esguita també el dia a dia de la política valenciana i commou bona part de la ciutadania que no entén que no es defensen els drets civils i les llibertats d’aquells que viuen a pocs centenars de quilòmetres del País Valencià.

COMUNICAT D’ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ DAVANT LA SENTÈNCIA DEL TS.

"... Ens costa treure’ns del cap les persones empresonades i les seues famílies, persones que han posat per davant dels seus interessos les seues conviccions i la seua integritat política. Cal seguir defensant el dret a la independència dels pobles amb fermesa de manera cívica i pacífica" Josep Barberà Aquest matí s’ha confirmat el que tots sabíem per les filtracions del Tribunal Suprem a la premsa aquest cap de setmana. Vora cent anys de presó per a les preses i els presos polítics catalans. No per esperada resulta menys cruel la sentència. En aquests moments de tristor, i també d’ignomínia i d’indecència política i judicial, el nostre pensament està els companys i companyes que veuen com l’aparell repressor de l’estat vessa sobre ells la seua venjança. Avui, Esquerra Republicana del País Valencià està amb Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Carme Forcadell Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Meritxell Borràs i Santi Vila. Abans de res i sobretot, volem palesar tot el nostre suport i alè a les seues famílies, a les parelles, fills i filles. El patiment d’aquestes famílies però, és també el patiment de tot el poble català que rep d’aquesta manera la venjança de l’Estat espanyol. Per al president d’ERPV, Josep Barberà «avui és un dia trist, molt trist. Ens costa treure’ns del cap les persones empresonades i les seues famílies, persones que han posat per davant dels seus interessos les seues conviccions i la seua integritat política. Cal seguir defensant el dret a la independència dels pobles amb fermesa de manera cívica i pacífica». El País Valencià no pot romandre callat davant d’aquesta agressió a la democràcia. No podem deixar de pensar que els valencians estarem en la mateixa situació el dia que reivindiquem el dret a triar el nostre futur, el nostre dret a gestionar els nostres recursos. Avui ha quedat clar que allò que posa el dit a la nafra de l’Estat és el rebuig a la monarquia i la possibilitat de trencar amb la unitat territorial.

MÉS PAÍS VALENCIÀ, per Josep Barberà.

"...el planeta polític valencià està com el nostre planeta global. Ja no valen gestos, ja no es pot assumir cap política de titular fàcil o de tuit punyent. Cal deixar la política de gestos per posar-nos a gestar la política valenciana i per al País Valencià des de l'esquerra, mirant pels drets de les classes populars valencianes."   Encarem el tram final d'aquest 2019 immersos en una nova campanya electoral a les Corts espanyoles i a Esquerra Republicana del País Valencià ens presentem amb el lema MÉS PAÍS VALENCIÀ. En un moment on l'acció política és cada vegada més aparentar que fas sense fer, volem reivindicar just el contrari. Ha passat ja l'època en la qual es tenia temps per a les mitges tintes i ja veurem després com es resol el problema. No hi ha temps per al titubeig polític, els partits hem de dir clarament què volem fer i qui som. I mentre van dibuixant-se els perfils autonomistes de la resta de forces polítiques implantades al País valencià, si no clarament espanyoles, nosaltres diem sense embuts que som la força sobiranista que posa per davant de tot el País Valencià i els drets de les persones que hi vivim. Si em permeteu, la situació de crisi climàtica i global que patim és una metàfora extrapolable a l'ecosistema polític. Que l'acció humana ha modificat els cicles climàtics i, amb ells, els socials, econòmics i ecològics de la revolució industrial fins avui és un fet que venen denunciant els experts des de fa dècades. En els darrers anys ja ningú nega el canvi global però ben pocs governs prenen mesures que vulguen canviar el model. I aquesta manera de fer política s'està convertint en el principal problema. Es fa creure a la població que s'estan prenent mesures quan, de debò, no s'actua en el focus del problema. Doncs el mateix està passant-nos al País Valencià. Des de fa anys assistim a una competició de “valenciania” entre les diferents forces polítiques. Tots, des de la dreta a l'esquerra més nova son valencianistes.

ESQUERRA DEMANA A LA MINISTRA CARMEN CALVO QUE INFORME SOBRE L'ESCRIT DE L'ADVOCACIA DE L'ESTAT

DEMANEM A LA MINISTRA CARMEN CALVO QUE INFORME SOBRE L’ESCRIT DE L’ADVOCACIA DE L’ESTAT QUE OBLIGA LA GENERALITAT A COMUNICAR-SE EN CASTELLÀ. Aquest migdia el grup Republicà i EH-Bildu han registrat una petició de compareixença de la Vicepresidenta i Ministra de la Presidència Carmen Calvo davant la Diputació Permanent perquè informe sobre l’escrit de l’advocacia de l’estat en el qual demana a la Generalitat Valenciana que es comunique amb la Generalitat de Catalunya i el Consell de les Illes en castellà. Des d’Esquerra Republicana del País Valencià no podem consentir més extralimitacions per part dels diferents organismes de l’estat espanyol i recordem que tant des del punt de vista social com acadèmic arreu el món, ningú qüestiona la unitat de la llengua catalana. El president d’ERPV, Josep Barberà, recomana «recordar a l’advocacia de l’estat que el valencià és com li diem al català els valencians i les valencianes, com també recordar-los que a totes les facultats de filologia catalana d’arreu el món o a la Real Academia de la Lengua Española es reconeix aquesta unitat. Per no parlar de la jurisprudència al respecte amb sentències que van en la mateixa línia.» Barberà també ha recordat la validesa de les dues denominacions (valencià i català) per a referir-se a la llengua. Des d’ERPV lamentem que l’advocacia de l’estat es dedique a fer o a preparar el treball brut del clavegueram estatal en compte de parar la seua atenció en aspectes més greus com ara la defensa de l’estat de dret, greument ferit en aquests moments.

ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ PREPARA UNA LLISTA SOBIRANISTA PER A LES ELECCIONS DEL 10N.

ERPV. 2/oct/19   Esquerra Republicana del País Valencià es presenta a les eleccions al Congrés i el Senat espanyols del pròxim 10 de novembre i, en aquest sentit, està treballant per integrar a les seues llistes gent procedent de moviments socials així com altres col·lectius del municipalisme i del sobiranisme d’esquerres del País Valencià.   Des de la nostra formació política som ben conscients que ens trobem en un moment d’excepcional agressivitat contra els drets bàsics del poble valencià per part del govern espanyol. La negativa a parlar-ne del concert econòmic que ens permeta sobreviure econòmicament, com també a la recuperació del Dret Foral Valencià, els constants recursos al Tribunal Constitucional a lleis promulgades pel Consell, o la primacia dels interessos espanyols per damunt dels béns i el benestar dels valencians com estem veient en el cas de l’ampliació de la V-21 en són una bona prova.   I davant d’aquesta situació ja no ens podem acontentar amb peticions febles que queden en paper mullat o en una imatge a les xarxes. Cal que construïm una veu valenciana de debò que no tinga por a fer valdre els interessos del País Valencià a Madrid, sense lligams amb l’estat. Una veu que defense els drets fonamentals com la llibertat d’expressió i d’autodeterminació, i també el dret a una hisenda pública, el dret a regir-nos per les nostres pròpies lleis, el dret a tindre una xarxa de comunicació eficaç o el dret a preservar el nostre medi ambient per damunt d’interessos econòmics lligats al turisme, al transport de mercaderies radial espanyol entre d’altres.   Històricament des d’Esquerra Republicana del País Valencià hem concorregut amb altres forces amb les quals compartim posició sobiranista i d’esquerres. Ara però, i sota les sigles d’ERPV, estem bastint una candidatura on la gent que des de l’activisme social en diversos àmbits treballa per la sobirania territorial, legal, alimentària, cultural i política puga tindre veu.

EL CONSELL HA DE PLANTEJAR URGENTMENT UN CONFLICTE CONSTITUCIONAL DE COMPETÈNCIA EN L’AMPLIACIÓ DE LA V-21.

ERPV 24/09/2019 no podem estar parlant de sostenibilitat, de protecció de l’Horta i del consum de proximitat mentre licitem projectes que atempten contra la base del que hauria de ser la gestió ambiental responsable. Des d'Esquerra Republicana del País Valencià demanem al Consell i, especialment al President Ximo Puig i a la Consellera de Medi Ambient Mireia Mollà, que plantegen un conflicte de competència en l’execució de l’ampliació de la V-21. El projecte aprovat i licitat pel Ministeri de Foment que dirigeix José Luis Ábalos d’ampliació de la V-21 en el tram Carraixet-València va en contra de l’esperit de la llei de l’Horta promulgada pel Consell el 6 de març de 2018 que en el seu preàmbul assegura que aquesta «proposa la protecció i la dinamització de l’Horta de València com una actuació prioritària per a la consecució d’un model territorial sostenible i resilient als efectes del canvi climàtic i de la seguretat alimentària». La legislació permet plantejar conflicte competencial en la mesura que una decisió de l’administració estatal contravé una llei valenciana, tal com preveu l'article 161.1c. de la Constitució. Davant una situació urgent cal prendre mesures urgents. Les proposicions no de llei (PNL) no tenen cap recorregut legal, menys encara quan s'acaben de disoldre les Corts Generals per la convocatòria d'eleccions generals. Davant una situació crítica no devem prendre mesures no vinculants, cal actuar amb fermesa, i la proposició del conflicte de competència n'és una, possiblement l'única que ens permetrà frenar el projecte d'ampliació de la V-21. Per al president d'ERPV, Josep Barberà, “no podem estar parlant de sostenibilitat, de protecció de l’Horta i del consum de proximitat mentre licitem projectes que atempten contra la base del que hauria de ser la gestió ambiental responsable. Estem demanant a la ciutadania que canvie de model de vida mentre l'administració només fa gestos buits que es resumeixen en una foto i un titular.

EL CONSELL HA DE PORTAR EL GOVERN ESPANYOL ALS TRIBUNALS

ERPV 05/09/19 ...hem de deixar de pidolar perquè l’experiència ens diu que mai no ens donaran allò que és nostre, que ens pertany.  Fa tants anys que venim parlant de l’espoli que patim al País Valencià i de les desigualtats econòmiques i, per tant, socials que patim els valencians, que quasi fa nosa tornar al tema. A Esquerra Republicana del País Valencià mai se'ns podrà acusar de deslleialtat amb les institucions de la Generalitat; mai ha sigut ni serà tema de controvèrsia ni debat partidista per a nosaltres. Ara bé, la situació de bloqueig que patim en aquests moments i el perill greu i ben real d’empitjorament ens fa exigir a aquells que comanden el Consell que prenguen mesures que vagen més enllà de la foto per a eixir del pas i frases buides que consolen el poble. El govern de Pedro Sánchez ens retalla per desídia milions d’euros en bestretes i en la liquidació de l’IVA sota el pretext de ser un govern “en funcions”. Ara bé, estar en funcions no li ha impedit prendre decisions com ara signar una factura de 2083 milions d’euros en armament (que s’afegeixen als 4325 assignats en campanya electoral), com tampoc li ha impedit acordar una ajuda de 60 milions al Marroc per lluitar contra la “immigració il·legal” i la compra de vehicles per al Ministeri de l’Interior marroquí. No cal seguir fent la llista de greuges comparatius perquè allò que ens preocupa no és el govern espanyol sinó el valencià. Conscients que és complicat seure al govern valencià amb aquell que des de l’estat intenta posar-te la pota damunt, cal dir les coses pel seu nom. Només amb un concert econòmic podrem intentar eixir de la misèria a la qual ens tenen sotmesos de forma deliberada des de fa anys i panys. Des que l’any 2006 Esquerra Republicana del País Valencià començàrem a denunciar l’espoli que patim fins ara, el terme s’ha assumit per part de les forces del Botànic i de bona part de la societat valenciana. Ha calgut més d’una dècada per què ho tingueren clar.

Coneix les 15 persones que formen el grup parlamentari d'Esquerra Republicana al Congrés

Amb els resultats de les eleccions del 28 d'abril Esquerra Republicana passa de 9 a 15 diputats i diputades al Congrés dels Diputats L’independentisme ha guanyat per primera vegada unes eleccions espanyoles aquest 28A. Amb més d’un milió de suports, els republicans han aconseguit 15 diputats al Congrés, 8 homes i 7 dones amb perfils transversals i plurals per defensar els drets, les llibertats i la independència. Qui és qui? Oriol Junqueras. El president d’Esquerra Republicana, un pres polític, encapçala el grup dels republicans a Madrid. Injustament empresonat de forma preventiva a Soto del Real per la causa contra l’1-O, Junqueras ha estat la veu d’Esquerra com a alcalde de Sant Vicenç dels Horts, com a eurodiputat, com a vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, i ho tornarà a ser ara com a diputat al Congrés i com eurodiputat, perquè “votar no és delicte; impedir-ho per la força, sí”.  Gabriel Rufián Políticament fent tàndem fins ara amb Joan Tardà. Repetirà per tant al Congrés i hi va per reivindicar la justícia social, la llibertat, i un independentisme heterogeni i transversal. Carolina Telechea. D’esquerres, feminista i republicana. Advocada de professió, repeteix com a tercera de la llista i hi arriba des d’Igualada, provinent d’una família d’origen divers i d’una tradició política socialista. Joan Josep Nuet. Els resultats d’Esquerra aquest 28A són també possibles per l’aliança amb Sobiranistes, del qual Nuet n’és impulsor. Ha forjat la seva trajectòria política com a regidor a Montcada i Reixac, i al Congrés i al Parlament, defensor els drets socials. Maria das Graças Carvalho Dantas. D’origen brasiler, Dantas és jurista i activista social, i ha fet bandera com ningú de les lluites socials i pels drets de les persones migrants. Ha impulsat i participat en diverses plataformes, de caire internacionalista, i a favor de la lluita antiracista, antifeixista, i per la defensa dels drets humans i dels drets civils.

LLIBRES DE CAMPANYA. Què lligen les nostres candidates i candidats

ERPV, 23 d'abril de 2019. Hui, 23 d'abril, dia del llibre, hem preguntat a les persones  que encapçalen les nostres candidatures què estan llegint o què acaben de llegir que els haja agradat. No deuen tindre massa temps per llegir, tot i això totes elles furten temps a l'agenda per llegir.  Ens ha quedat un llistat de recomanacions de caràcter molt polític, format quasi totalment per l'assaig ideològic. Des d'Esquerra Republicana del País Valencià no volem deixar passar l'ocasió per recomanar, a més, un llibre fonamental per entendre el tarannà del nostre candidat a la Presidència de la  Generalitat per això vos recomanem "Josep Lluís Albinyana. Un president sense País" del periodista Carles Senso i editat per El petit editor i que teniu a la imatge d'aquest post. Res com anar a la font per tindre informació de primera. El millor d'haver de preparar aquest post ha sigut l'encreuament de missatges entre candidats i candidates comentant i suggerint-se entre ells títols. Entendreu que no fem pública la conversa pel grup de whatsapp, aquestes coses no van amb nosaltres.  Si voleu tindre una llista de suggeriments per a la lectura política, preneu nota.  El primer a contestar ha sigut Marc Casanova, candidat pel Jovent Republicà a Europa per Ara Repúbliques. Marc està llegint "Adults in the room" de Iannis Varoufakis.  La també candidata a Europa per ERPV Maria Pérez combina la participació en actes de campanya amb la preparació de les oposicions. Però com que el temari no és massa atractiu, descansa quan pot llegint en anglès "Colombia" de Jenny Pearce. En el cas del cap de llista a Europa pel País Valencià en la coalició Ara Repúbliques, Guillem Agulló, està intentant compaginar el gaudi de la família amb els actes de campanya i la lectura de "Al principi de tot hi ha la guerra" d'Agustí Gil Matamala.  El candidat a la Presidència de la Generalitat i cap de llista per Castelló a les Corts, Josep Lluís Albinyana llegeix en aquests moments "La primera república" de Javier Echenagusia.