País Valencià

Totes les notícies

JORNADA DE RENOVACIÓ A L’ALACANTÍ. Joan de Déu Martines ha estat elegit president comarcal.

El Congrés Comarcal de l’Alacantí, celebrat al Campello aquest dilluns 6 de juliol, ha triat Joan de Déu Martines i Llinares per unanimitat. Acompanyen Martines en la direcció de l’Alacantí Mikel L. Forcada, Francesc Esteve, Marcos Ros, Elena Peirón, Mario Carbonell i Joan Francesc Martines. Entre les prioritats que es marca la nova direcció de l’Alacantí està la defensa de la llengua enfront dels atacs per part dels tribunals espanyols i el menyspreu administratiu, amb l’exempció lingüística. També la defensa del territori enmig la crisi del Canvi Global en una zona amb escassesa i mala gestió de l’aigua i les polítiques d’igualtat. En aquest sentit Joan de Déu Martínez ha remarcat «el paper que ha de jugar Esquerra Republicana al Sud del País Valencià. Cal reivindicar els valors republicans i reivindicar-nos com a republicans d’esquerres que som» Per la seua banda, el president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, present en el congrés ha destacat el treball dut a terme per la militància de l’Alacantí «Els sobiranistes d’esquerres i republicans del sud del País Valencià són el sobiranisme de pedra picada, i hem de fer-los veure que Esquerra Republicana és l’única eina política que ens pot fer avançar cap al republicanisme sobiranista. Hem d’obrir les portes del partit de bat a bat arreu el País Valencià, però especialment a comarques com l’Alacantí». Aquest mateix dilluns s’han celebrat els Congressos locals de renovació de les seccions locals d’Alacant i Xixona, que estaran presidides per Josep Lluís Molares i Mora i per Elena Peirón i Sirvent respectivament.

RENOVADA L’EXECUTIVA COMARCAL MAESTRAT-PORTS.

ERPV, 05/07/2020 Aquest matí de diumenge, 5 de juliol, s’ha celebrat el Congrés Comarcal d’Esquerra Republicana del País Valencià al Maestrat-Ports. El Vinarossenc Agustí Romeu presidirà la direcció comarcal dels republicans compartint equip amb Ramon Adell i Imma Miralles de Vinaròs, Xavi Perelló i Andrea Couceiro de Benicarló i Àlex Pla de Càlig. Després d'agrair la tasca duta a terme per l’equip anterior, el nou president Agustí Romeu ha posat l’èmfasi en la tasca que el partit ha de dur a terme en aquesta comarca, cruïlla del País Valencià i Catalunya on, segons ha destacat «tenim un problema greu en la degradació de la línia de costa i també amb l’abandó de l’interior per part de l’administració», entre d’altres. Romeu ha destacat la situació de perill de la llengua a la comarca on «patim des de fa massa l’intent d’uniformitzar el català que parlem al Maestrat-Ports, de fer que abandonem la nostra variant dialectal, tret característics. En aquest sentit hem de reivindicar-nos com a font de riquesa que som per al País Valencià». El president d’ERPV i militant d’aquesta comarca, Josep Barberà, ha estat participat en el Congrés Comarcal. Després de mostrar la seua satisfacció per l’executiva elegida i ha destacat el paper que ha de jugar Esquerra Republicana del País Valencià en la comarca Maestrat-Ports «Només des del republicanisme d’esquerres sobiranista podrem fer que aquesta gran comarca no perda els seus trets lingüístics, econòmics, socials i històrics. Els republicans del Maestrat-Ports, com a tot el País Valencià, som militants de pedra picada que no ens fem arrere davant les adversitats. Els republicans i republicanes d’aquesta comarca han de saber que compten amb nosaltres i que aquesta és sa casa». Barberà ha posat com a exemple d’adversitat la iniciativa Maestrazgo-Ports que es va presentar fa uns dies a Rossell i que podria afectar a més de 500.000 hectàrees de les comarques del Maestrazgo, El Maestrat, Els Ports, la Terra Baixa, Baix Ebre, Montsià i la Tinença de Benifassà.

ADELA ALBA ASSUMEIX LA PRESIDÈNCIA DEL CAMP DE MORVEDRE: «LES EINES SOM NOSALTRES».

ERPV, 03/07/2020 Adela Alba, regidora de Benifairó de les Valls ha estat elegida Presidenta del Camp de Morvedre en el congrés comarcal que s’ha celebrat hui dijous 3 de juliol a la Casa Sánchez Coello de Benifairó de les Valls. El congrés d’Esquerra Republicana del Camp de Morvedre estava previst per al passat més de juny però es va posposar per la COVID19. Alba estarà acompanyada en la direcció del partit per Ximo Graña en l’organització i destacades militants d’Esquerra com ara Elo Chamarro, Anna Martínez, Núria Arnau, Vicent Noguera, Josep Mora, Domènec García o Vicent Moreno. S’incorporen a les tasques directives Maria Dolors Tubau, qui s’encarregarà del comerç local i de proximitat i Maria Pinilla en representació del Jovent Republicà. En la seua intervenció, Adela Alba, ha destacat els eixos principals de la política a desenvolupar per Esquerra Republicana en el Camp de Morvedre els pròxims anys, destacant el feminisme; la defensa del territori, el medi ambient i l’agricultura i la ferma voluntat de treballar colze a colze amb el teixit associatiu comarcal per acompanyar-los en les seues demandes. Alba ha remarcat la voluntat de seguir posicionant-se al costat de la classe treballadora i el comerç de proximitat com ja va fer ERPV en els casos de BOSSAL o GALMED entre d’altres i ha plantejat la necessitat de fer créixer el republicanisme sobiranista i d’esquerres a tota la comarca. La presidenta del Camp de Morvedre ha declarat «per tal d’aconseguir ser una comarca forta hem de créixer i especialment hem d’incrementar la militància de les dones. A més a més hem de ser una militància ACTIVA, VIVA. Com va dir l’altre dia la companya Carme Beltran a l’Assemblea Nacional de Dones, les EINES SOM NOSALTRES».  

MIQUEL PEIRÓ REVALIDA LA CONFIANÇA DELS MILITANTS DE LA SAFOR-VALLDIGNA EN LA PRESIDÈNCIA COMARCAL D’ESQUERRA REPUBLICANA.

ERPV, 03/07/2020 Aquest divendres ha tingut lloc al Casal Jaume I de Gandia el Congrés Comarcal de La Safor-Valldigna on la militància ha revalidat Miquel Peiró com a President. Acompanyen Peiró en la direcció comarcal del partit Joanvi Salavert de Tavernes de la Valldigna, Imma Cunyat de Simat de la Valldigna, Vicent Terol, Elena Ribes i Rosa Pérez de Gandia i Aina Serra pel Jovent Republicà. El Congrés comarcal s’emmarca dins el cicle de renovacions després del Congrés de País que es va celebrar a Alcoi a primers de març i que es va posposar per la pandèmia de COVID19. La comarca de La Safor-Valldigna és una de les de més història i militància al País Valencià i on Esquerra Republicana del País Valencià ha comparegut a les eleccions locals amb aliances amb altres forces progressistes, com és el cas de Gandia o Tavernes. La Secretaria General d’ERPV, Maria Pérez, qui ha acudit al congrés junt amb el president Josep Barberà, ha assegurat estar convençuda que «l'equip que ix de la renovació continuarà treballant en el creixement i implantació d’Esquerra a La Safor- Valldigna amb la voluntat de convertir-se en una alternativa de govern en els pobles i ciutats de la comarca de manera que el sobiranisme valencià estiga present a la major part d'ajuntaments possible».

EL NOSTRE INTERIOR NO POT SER UN PARC TEMÀTIC TURÍSTIC. Comunicat sobre el projecte Maestrazgo - Els Ports.

ERPV-EV 02/07/2020 Esquerra Republicana del País Valencià – Esquerra Valenciana es posiciona rotundament en contra del projecte conegut com Maestrazgo – Els Ports i que afectaria, en cas de dur-se a terme, a a les comarques del Baix Ebre, el Maestrat, el Maestrazgo, el Matarranya, el Montsià, els Ports, la Terra Alta i la Tinença de Benifassà. Després d’assistir a la reunió celebrada en el dia d’avui, dijous 2 de juliol, a Rossell no podem més que denunciar l’opacitat de les persones informants i les sospites de ocultació d’informació sobre un projecte que pretén mercantilitzar una de les zones més riques del País Valencià des del punt de vista de la generació de recursos naturals. Ens oposem a que capital nord-americà, amagat sota una ONG qüestionada, convertisca una extensió de més de 500 mil hectàrees en un parc temàtic on els turistes capitalins puguen acudir a respirar i fer turisme. Està demostrat que aquest tipus de turisme no és la solució al despoblament. Ben al contrari, suposa una nova activitat extractiva i provoca que s’abandonen del tot les activitats agrícoles, ramaderes i artesanals que des de fa segles s’han dut a terme en aquestes comarques i que han fet d’elles el que són. Som conscients que aquestes comarques, com altres del País Valencià, necessiten de polítiques valentes i agosarades per tal d’estimular que la gent torne a viure en elles, però aquestes polítiques no poden ser destructores dels ecosistemes naturals i socials existents. Ens preocupa haver conegut de primera ma el fet que els promotors del projecte hagen mantingut reunions amb càrrecs de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Per aquest motiu des d’ERPV-EV preguntarem a la Consellera per aquestes reunions, els termes en els quals s’han dut a terme i si hi ha cap compromís derivat d’aquestes. Per últim des d’ERPV-EV agraïm als als col·lectius l’esforç que duen a terme per defensar les comarques afectades, com són la Plataforma No al Yellowstone i el col·lectiu Maestrat Viu i donem tot el nostre suport al Manifest per la vida rural d'aquests.

ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ DEMANA EXPLICACIONS A GLORIA CALERO

ERPV 02/07/2020 Esquerra Republicana del País Valencià qualifica la detenció fa unes hores d’un ciutadà a Gandia de 59 anys per la Guardia Civil per haver fet tuits contra la corona i el poder judicial espanyol, de maniobra de les clavegueres de l’estat contra la democràcia i la llibertat d’expressió i demana a la delegada del Govern espanyol Gloria Calero, que prenga mesures contra aquest atemptat a les llibertats i que comparega per donar explicacions de la detenció. El president d’ERPV-EV, Josep Barberà s’ha mostrat indignat per la detenció fins al punt d’assegurar que «si algú pensava que la maquinaria més fosca de l’estat espanyol aniria només a per cantants com Valtonyc o Pablo Hassel, activistes com Casandra Vera, a pels CDR, els presos polítics catalans o els ciutadans que es manifesten a Catalunya, anava errat. L’independentisme ha fet trontollar el sistema i, amb ell, la corona que l’empara sota presumptes comissions milionàries; i avui veiem com van a per tot aquell que estiga sota sospita de ser sobiranista i d’esquerres al País Valencià i on siga». Justament ahir dimecres els republicans valencians rebien la confirmació de que les Corts Valencianes han rebut la proposta d’ERPV-EV de demanar al poder judicial que investigue d’ofici Joan Carles I així com que se li retiren els noms a places, carrers i espais públics i qualsevol altre honor que puga tindre al País Valencià. Aquesta no és la primera proposta que el partit republicà fa arribar a les Corts, propostes que mai han estat admeses per al seu debat i aprovació o denegació. És el cas de la petició de posicionament davant les agressions al poble i al govern català el 2017, o la proposta en defensa de la unitat de la llengua. La petició a les Corts Valencianes sobre el Borbó va estar registrada el passat 26 de març, durant el confinament per la COVID19, tot i això des d’Esquerra Republicana del País Valencià no es confia massa en què prospere «mai han atès les propostes d’ERPV perquè mai han volgut posicionar-se sobre temes de calat polític» afirma Barberà per a qui la visita de Felip Vé de demà a València i a Benidorm són un insult.

ESQUERRA REPUBLICANA S’IMPLANTA A DÉNIA. Hui s’ha triat per unanimitat la direcció de la nova secció local que presidirà Patrícia Miñana

Dénia, 1 de juliol de 2020 Després d’anys de militància activa i activitat política a la capital de La Marina Alta, es posa en marxa la secció local d’Esquerra Republicana de Dénia sota la presidència de Patrícia Miñana, militant històrica del partit, qui ha estat elegida per unanimitat. Miñana estarà acompanyada en la direcció local per un grup de persones divers i plural on trobem, militants d’ERPV de llarga trajectòria junt amb nous militants i d’altres històrics militants del sobiranisme valencià procedents d’altres forces polítiques. La nova presidenta local ha destacat que «és important que les persones que volem un País Valencià republicà i d’esquerres ens ajuntem per treballar per la República Valenciana, i això només ho podem fer - com veiem cada dia – des d’Esquerra Republicana. És un honor per a Dénia comptar en la direcció local d’ERPV amb gent de la vàlua de Carles Melchor, Pep Crespo i Vicent Crespo.» La nova direcció es planteja com a tasca prioritària visibilitzar l’opció del republicanisme d’esquerres i sobiranista, així com atendre les necessitats del poble i els seus ciutadans des dels eixos polítics principals d’Esquerra, com són el feminisme i les polítiques d’igualtat, la protecció a la llengua i la cultura pròpies i les polítiques de protecció ambientals.  

EL REPUBLICANISME CREIX AL CAMP DE TÚRIA. ES CONSTITUEIXEN LES SECCIONS COMARCAL DE CAMP DE TÚRIA I LOCAL DE RIBA-ROJA DE TÚRIA.

Vicent Roig, de l’agrupació de Riba-roja de Túria, comandarà la presidència comarcal del Camp de Túria en aquest període inicial. Roig estarà acompanyat de militants històrics d’ERPV, com Joan Domínguez així com de nous provinents d’altres forces polítiques com Carme Tortajada i Xavier Bueno, entre d’altres. La nova comarcal es planteja la fita de visibilitzar el republicanisme sobiranista d’esquerres a una comarca «històricament republicana» segons Vicent Roig per a qui «tenim l’obligació de fer que cap republicà i republicana es quede a casa. Tothom ha de saber que té un espai a casa nostra i que Esquerra Republicana està oberta a tothom, siga per militar amb nosaltres, siga per treballar colze a colze bastint la República des de la base com és la comarca». Vicent Roig ocuparà també el càrrec de Secretari d’Organització de la secció local de Riba-roja de Túria junt a la jove Neus Calabuig que ostentarà la Presidència. Amb 26 anys, Neus Calabuig ha donat el pas després de ser una activista pels drets humans i l’antifeixisme i convençuda que «Esquerra Republicana és, ara com ara, l’única opció per a la gent jove i gran que vol avançar cap a la República del País Valencià. Per a arribar a ella haurem de ser molts republicans i republicanes als pobles d’arreu el País». La secció local de Riba-roja anava a constituir-se a mitjans del mes de març en un acte en el qual es contava amb un concert de benvinguda però la situació generada per la COVID19 ho ha impedit. Per aquest motiu els congressos s’han dut a terme a porta tancada, en un acte orgànic de partit, al qual han assistit el president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, i el Secretari d’Organització d’ERPV Domènec Garcia. El president d’ERPV, Josep Barberà, s’ha mostrat satisfet per la constitució de les seccions local i comarcal i ha destacat el fet que la presidència de Riba-roja estiga en mans d’una dona jove.

28 de juny: Orgull en la diversitat

Un any més celebrem la setmana de l’alliberament o l’orgull LGTBI+ commemorant l’inici de la lluita per la igualtat de drets a partir dels fets d’Stonewall que van tenir lloc el 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York. Però també recordant que enguany fa 50 anys de l'inici del moviment LGTBI+ a l'estat espanyol, amb la creació del Movimiento Español de Liberación Homosexual (MELH) que impulsà l’Armand de Fluvià amb d’altres activistes, 43 anys que Barcelona va acollir la primera manifestació de lesbianes, gais, bisexuals, trans* i intersexuals dels Països Catalans, que va ser durament reprimida per la policia. Enguany també recordem que fa 41 anys de la primera manifestació a València convocada pel Moviment d'Alliberament Sexual del País Valencià (MAS-PV) a la qual asistiren vora 5000 persones i que va patir el boicot i la violència de l'extrema dreta convocada per Fuerza Nueva. Degut a la situació derivada de la COVID19, aquest serà un Orgull diferent. Les darreres setmanes, amb el decret de l'estat d'alarma i les mesures de confinament amb motiu de la pandèmia, la situació de moltes persones LGTBI+ s'ha vist agreujada, especialment els col·lectius més vulnerables, com menors, persones trans* o també migrades. La desprotecció, la marginalitat, o el doble confinament d'haver de conviure en entorns familiars hostils, demostren que les discriminacions i la fragilitat dels drets de les persones LGTBI+ són una realitat ben present a la nostra societat Però malgrat no ens podrem trobar en actes i manifestacions com d’altres anys, des d’Esquerra Republicana animem a tothom a seguir les diferents iniciatives i activitats online que aquests dies les associacions estan organitzant arreu dels Països Catalans i a fer visible l’orgull en la diversitat. Una diversitat sexual i de gènere que malauradament és perseguida i castigada a molts estats, fins i tot amb la pena de mort, mentre que molts d’altres no disposen de cap mena de legislació que garantisca els drets de les persones LGTBI+.