País Valencià

Totes les notícies

El Congrés aprova la iniciativa d'Esquerra per a la rebaixa de l'IVA als productes d'higiene femenina i bolquers

Tots els grups del Congrés de Diputats excepte el PP, que s'hi ha oposat, han votat aquest dimarts a favor d’una proposició no de llei d’Esquerra Republicana per reclamar la rebaixa de l’IVA als productes d’higiene íntima femenina i els bolquers per a infants i gent gran, que actualment tributen al 10% els primers i fins al 21% els segons. La diputada Teresa Jordà, que ha defensat la proposta, ha recordat que pagar com a productes de consum el que en realitat són de primera necessitat i d’ús regular per a les dones, com són els tampons i les compreses, representa ‘una absoluta discriminació per a un col·lectiu que representa el 52% de la població’. La iniciativa s'ha debatut i votat a la Comissió d'Igualtat. Una dona, ha recordat Jordà, utilitza de mitjana unes 17.000 compreses al llarg de la seva vida. No considerar aquest producte de primera necessitat ‘sembla que obeisca a una mentalitat fins i tot rància, des del moment que pot donar a entendre que se’ls faça pagar un preu per la seua especificitat biològica’. Jordà ha recordat que a països com França o el Regne Unit, la mobilització ciutadana al costat del compromís de diferents forces polítiques ja han permès rebaixar l’IVA per a aquest tipus de productes del 20% al 5,5%, en l’exemple francès, i que en el cas britànic s’estiga en l’horitzó de declarar-los exempts d’aquest impost, com passa en altres països com Canadà. Un cas semblant és el de bolquers per a nadons i gent gran, que arriben a tributar fins al 21%. ‘Un bebè pot necessitar bolquers durant els dos primers anys de la seua vida i el cost per a cada infant és, de mitjana, de 150 euros mensuals’, ha recordat Jordà. La petició d’Esquerra és perquè la rebaixa de l’IVA permeta aplicar la tarifa súperreduïda del 4% per a aquest tipus de productes. Per aconseguir-ho, el govern espanyol ha de defensar prèviament davant la Unió Europea, que té sobre la taula l’harmonització d’aquest impost per al conjunt de la Unió, que els estats disposen de marge per poder establir aquest tipus de tarifa.

El Congrés rebutja una proposició d'Esquerra per acabar amb les situacions d'abús de grans distribuïdors a agricultors i ramaders

Els vots en contra de PP, PSOE i Ciudadanos han impedit que prosperara una proposició no de llei d’Esquerra Republicana per a la prohibició de pràctiques de competència deslleial de les grans distribuïdores i indústries transformadores respecte a les explotacions agrícoles i ramaderes. La iniciativa s’ha discutit a la comissió d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del Congrés de Diputats.   El diputat republicà Xavier Eritja, que ha defensat la proposta, ha recordat que Esquerra ja l’havia defensat en l’anterior legislatura des del moment que la competència deslleial dels grans distribuïdors respecte a les explotacions agrícoles i ramaderes ‘ataca la mateixa línia de flotació’ d’un sector econòmic de primer ordre.   Eritja ha destacat que si l’equilibri ja és prou limitat en el context actual, ‘més ho pot ser davant la previsible entrada en vigor de futurs acords de lliure mercat com el CETA i el TTIP’, que segons ha afegit poden incrementar els greuges per l’aparició de noves importacions massives i, al mateix temps, acabar rebaixant ‘estàndards laborals i mediambientals i de protecció de la salut i dels drets del consumidor’.   Segons Eritja, la seua entrada en vigor pot portar a situacions d’abús i posició de domini dels grans distribuïdors respecte a les explotacions agrícoles i ramaderes tradicionals, ‘com de fet ja es dóna ara a través de la venda a pèrdua (venda al públic per sota del preu d’adquisició) o les pràctiques de dumping’ (venda al públic amb preus per sota dels costos de producció). Ha posat com a exemple el cas de grans superfícies que venen oli i llet a preus per sota dels costos de producció per fer-ne reclam per a la venda d’altres productes ‘en els quals hi ha més marge de benefici’.   Eritja ha demanat que, d’entrada, s’aplique la legislació ja vigent per a aquesta mena de pràctiques ‘amb sancions que facen recomanable no fer-ne ús’ i ha destacat, per sobre de tot, que la pervivència de les explotacions agrícoles i ramaderes representa un gran valor afegit per al territori ‘no només pel seu pes econòmic, sinó perquè mantenir-se establert en un territori és la millor manera de gestionar-lo millor’.

Esquerra Republicana del País Valencià organitzarà l’Aplec del Puig a la Muntanyeta de la Patà

A l’Aplec hi intervindran Gabriel Rufián, Josep Barberà, Teresa Jordà i Gerard Gómez del Moral. Esquerra Republicana del País Valencià celebrarà el 57è Aplec del Puig a la Muntanyeta de la Patà el proper 30 d’octubre. D’aquesta manera, els republicans valencianistes recuperen un aplec simbòlic per a l’independentisme. En aquest primer aplec organitzat per ERPV, hi participaran Gabriel Rufián, diputat d’Esquerra Republicana al Congrés, Josep Barberà, President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Teresa Jordà, diputada d’Esquerra al Congrés i el Portaveu de les JERC, Gerard Gómez del Moral. Durant l’aplec, que serà presentat per Reis Juan, periodista i treballadora de RTVV, hi haurà un homenatge a Vicent Marco Miranda a càrrec de Francesc Viadel i es clourà amb l’actuació de Borja Penalba.   El President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà ha explicat avui que “organitzant aquest aplec, prenem el relleu d’una organització degana de l’independentisme com és el PSAN, però també reivindiquem l’herència d’aquells valencianistes de preguerra que van plantar la llavor d’un valencianisme que en aquell moment, com ara, tenia vocació de masses”. Barberà ha fet una crida als valencianistes a participar de l’Aplec del Puig. “Aquest ha de ser un acte d’afirmació nacional, però també de reivindicació. De deixar clar que els valencianistes no podem acceptar renúncies en nom de “que tornarà el PP”, hem de dir ben alt i ben clar que aquest país no és o de la dreta o del Botànic, aquest país és molt més plural i els independentistes aspirem a les més altes quotes de sobirania per al País Valencià, quotes que ens faran més lliures i més feliços, que ens proporcionaran més benestar.”.

Esquerra Republicana i les JERPV participen a la manifestació del 9 d'octubre

Milers de persones han participat, avui a València, a la tradicional manifestació convocada per la Comissió 9 d'octubre amb el lema "un país per fer, un país per construïr". Esquerra Republicana del País Valencià i les Joventuts d'Esquerra Republicana del País Valencià han participat a la convocatòria amb el lema "País Valencià: prou d'ofrenar". A la manifestació també hi han participat Eduard López i Marta Vilalta, vicesecretari d'acció política i secretària d'entorn d'Esquerra Republicana ,respectivament, i Gerard Gómez del Moral, Portaveu de les Joventuts d'Esquerra Republicana i Diputat de Junts pel Sí. El President d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà ha explicat que "el 9 d'octubre d'enguany està marcat per la demanda d'un finançament just, clau per al País Valencià però, també, per més d'un any de govern de canvi sense avanços substancials en temes clau". Barberà ha recordat que la comissió 9 d'octubre, de la qual Esquerra Republicana part, reclama, en el seu manifest una llei d'igualtat lingüística, una ensenyament públic, en valencià i de qualitat, un espai de comunicació comú amb IB3 i TV3 i el retorn de les emissions de RTVV tot respectant els drets laborals dels seus treballadors i treballadores.  "En tots aquests àmbits veiem que passa el temps i no hi ha avanços substancials per manca de valentia política dels partits que formen part del govern del botànic i els que en donen suport, i que són també signants d'eixe manifest. No ens podem permetre perdre més temps en provocar un canvi profund al País Valencià. Des Esquerra Republicana seguirem mobilitzar-nos per les causes que creiem justes, les d'abans del canvi de govern, i les d'ara, i per descomptat per seguir avançant cap a la República del País Valencià. Estem farts i fartes d'ofrenar" ha sentenciat Barberà.

Mildenou, Esquerra Unida i Esquerra Republicana reinvindiquen una RTVV pública, en valencià, de qualitat que respecte als drets laborals, en un acte a València.

L’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, va acollir, ahir, la xerrada “La RTVV que volem”, organitzada per Mildenou (Plataforma de treballadors i treballadores de RTVV), Esquerra Unida i Esquerra Republicana. A l’acte, en què han participat més d’un centenar de persones, hi han intervingut Xelo Vicente, (Presidenta del Comité d’Empresa de RTVV), Reis Juan, (Presidenta de Mildenou), Josep Barberà, (President d’Esquerra Republicana del País Valencià) i Amadeu Sanchis, (exmembre del Consell d’Administració de RTVV). La Presidenta de la Plataforma Mildenou, Reis Juan ha lamentat la situació què es troba la reobertura de RTVV ja que “se suposava que els partits que formen el Govern del Botànic i els qui hi donen suport, s’havien compromés a la reobertura de RTVV i al respecte dels drets laborals. Ara, un any i escaig després, els treballadors i treballadores de RTVV molestem”. Juan ha afegit que “no es pot qualificar un govern de ser d’esquerres ni progressista, si no respecta els drets laborals dels treballadors”. I ha recordat que “volem recuperar el lloc de treball que en molts casos vam aconseguir amb una oposició. Però, a més, restablir les condicions laborals, servirà també per als professionals que ens seguiran, ja que molts dels qui som treballadors de RTVV estem en el final de la nostra carrera laboral. Es tracta de garantir els drets laborals dels professionals de la comunicació en un context d’una precarietat terrible” Per la seua part, la Presidenta del Comité d’Empresa de RTVV, Xelo Vicente, ha recordat que els representants dels treballadors han presentat 3 plans de viabilitat amb redimensionament de la plantilla, un durant el govern del Partit Popular i dos amb l’actual Consell. “No ens han escoltat. S’han negat a establir qualsevol tipus de procés negociador amb el Comité d’Empresa limitant-se a la via judicial. Prefereixen un cost, en cas de nul·litat de l’ERO sobre la qual han alertat diferents informes, de al voltant de 200 milions d’euros que negociar un pla de viabilitat amb els treballadors.

Martínez: Per saldar el deute en salut mental caldrien estratègies i objectius més agosarats que els que proposa la Conselleria de Sanitat

El passat 20 de setembre la consellera de Sanitat Universal de la Generalitat Valenciana, Carmen Monton, va presentar l' Estratègia de Salut Mental 2016-2020, l'estratègia que desenvolupa el model integral d’atenció a la salut mental, que figura al IV Pla de Salut del País Valencià per als anys 2016-2020 El secretari de Sanitat, d'Esquerra Republicana del País Valencià, Joanfran Martínez ha qualitat el pla de "poc ambiciós. Tot i que la Consellera Montón i el Consell s'han fixat la salut mental com a prioritat, amb la necessitat d'una nova forma d'atendre a les persones afectades, aquesta estratègia més que un Pla de salut mental es una estratègia de distracció i foc d’encenalls. Per saldar el deute en salut mental caldrien estratègies i objectius més agosarats".   Martínez ha explicat que el pla sí que fa èmfasi en aspectes importants com l'atenció integral a les persones amb trastorn mental greu, la necessitat fer un pla de prevenció del suïcidi, fixar actuacions en atenció infantil i adolescents, augmentar el nombre d’hospitals de dos fins a cinc centres, a més d'actuacions en atenció domiciliària, suport a les famílies i lluita contra l’estigma. Per al dirigent republicà "no passà d'una mera enumeració d'objectius ja que per dur a la pràctica aquest ambiciós projecte de la Estratègia de Salut Mental es parla d’una aportació anual de 219 milions d’euros sense saber com es proveiran.   Pel que fa al capítol de personal en què es contarà amb la contractació de 61 professionals en els quatre anys, afectant a totes les categories, el que fa 15 professionals per any i per a tots els centres de la xarxa assistencial, per a Martínez  "no sembla un número suficient de professionals per millorar la manca crònica que arrossega la xarxa de salut mental en aquest moment. Per saldar aquest deute, abans de tot, caldria dir que es important veure com es desenvolupa aquesta Estratègia en Salut Mental, perquè els papers són molt sofrits i les paraules se les enduu el vent".

Tardà: El País Valencià només tindrà eixida quan els valencians i les valencianes controlen els seus recursos econòmics

Aquesta vesprada, al Congrés dels Diputats, s’ha debatut de nou la reforma de l’Estatut Valencià impulsada per les Corts Valencianes per tal de vincular la inversió de l’Estat al pes de la població del País Valencià. La proposta que ja es va debatre al setembre de 2015 i a l’abril de 2016, s’ha tramitat de nou després d’haver decaigut per les successives convocatòries d’eleccions generals. Els republicans han anunciat el seu vot a favor, tot i que el Tribunal Constitucional ja ha sentenciat que la inversió de l’Estat no pot estar vinculada a un Estatut d’Autonomia.   El diputat d’Esquerra Republicana, Joan Tardà, ha explicat que “després de decennis d’ofrenar noves glòries a Espanya, l’Estat Espanyol paga als valencians amb l’espoli econòmic. Els Pressupostos Generals de l’Estat dels darrers anys han destinat al País Valencià menys recursos que la mitjana espanyola”.  Tardà ha recordat que als pressupostos de 2016 la mitjana d’inversió en l’Estat Espanyol és de 237 euros per habitant, mentre que al País Valencià només és de 176 euros per habitant, el que suposa una manca d’inversió de més de 300 milions d’euros per al País Valencià.   El diputat republicà també ha recordat que totes les esmenes als PGE de 2016 presentades per Esquerra Republicana del País Valencià van ser rebutjades, com en exercicis anteriors, el que ha impedit el desenvolupament d’infraestructures claus per als valencians com el Corredor Mediterrani, el tren Gandia-Dénia, el tren València-Alacant per Alcoi, o els desdoblaments de la N332 o la N340 al seu pas pel Baix Maestrat.   Tardà ha denunciat que “si l’Estat Espanyol haguera invertit al País Valencià en proporció a la població, els darrers 15 anys, haguera invertit 6800 milions d’euros més. La societat valenciana està farta de patir un Estat espoliador. En aquest sentit el diputat republicà ha explicat que el País Valencià és un cas únic: un territori que té el PIB més baix que la mitjana de l’Estat però té una balança fiscal deficitària respecte a aquest Estat.

Esquerra Republicana demana un IVA reduït del 10% per als serveis veterinaris d'animals de companyia

El grup d’Esquerra Republicana al Congrés de Diputats ha presentat una proposició no de llei per a la rebaixa de l’IVA en els serveis veterinaris, que des de 2012 tributa al 21%. Els diputats Ester Capella i Joan Capdevila, que signen la proposta, recorden que malgrat que el sector veterinari d’animals de companyia no representa ni un 0,02% del PIB de l’Estat espanyol, es calcula que pràcticament a la meitat de les llars (47,8%) en conviu un, ‘la qual cosa suposa un factor determinant per a la salut pública’. La petició, que el ple del Congrés debatrà dimarts vinent 4 d’octubre, és perquè als serveis veterinaris a mascotes se’ls aplique el tipus reduït d'IVA del 10% en lloc de l’actual 21%. L’encariment dels serveis veterinaris que ha suposat aplicar-los el tipus del 21% ha incrementat els casos de desatenció per part dels seus titulars i el nombre d’abandonament de mascotes, amb l’impacte també econòmic que això suposa per a les administracions que se n’han de fer càrrec. L’any 2014, per exemple, es van abandonar a l’Estat espanyol 108.303 gossos i 33.532 gats, i per primera vegada la principal causa d’aquests abandonaments va ser l’econòmica. Es coneixen uns 300 patògens que són comuns a animals i humans, molts d’ells presents en els animals de companyia. A més, el 75% de les noves malalties infeccioses emergents provenen de reservoris animals, per la qual cosa ‘és imprescindible una perfecta coordinació entre la medicina humana i la veterinària per controlar i prevenir la seua expansió’, diu Capdevila. Esquerra considera que l’increment de l’IVA per a aquests serveis veterinaris ha influït, aquests últims anys, en el tancament de clíniques i l’intrusisme professional:. ‘L’any 2014 van tancar a l’Estat espanyol 730 clíniques veterinàries; el més greu, però, és la quantitat d’animals que han quedat desatesos perquè, entre la crisi i l’augment d’un 13% de l’IVA, els seus propietaris no poden fer front a la factura del veterinari”, apunta Capdevila.

Informa't de totes les novetats d'Esquerra Republicana del País Valencià a través del nou canal de Telegram

Esquerra Republicana del País Valencià ha estrenat avui el seu canal públic al servei de missatgeria instantània, Telegram. A partir d'ara, els usuaris i usuàries que vulguen rebre alertes sobre l'actualitat dels republicans valencians es podran subscriure gratuïtament al servei i rebran les actualitzacions més destacades de l'activitat d'Esquerra Republicana. Per subscriure's al servei només cal tenir instal·lada l'aplicació Telegram al teu dispositiu mòbil (Android, IOS o Windows Phone, a més de versió d'escriptori) i apuntar-se al canal d'Esquerra disponible a https://telegram.me/esquerrapv