País Valencià

Totes les notícies

LLIBERTAT, DEMOCRÀCIA, REPÚBLICA #AlbinyanaPresident Vídeo i programa per al #28A

ERPV, 20 d'abril de 2019 S'acosta el 28 d'abril. Valencianes i valencians acudirem a votar les persones que ocuparan escons a les Corts Valencianes, el Congrés dels Diputats i el Senat.  Ens ho juguem tot aquest #28A. Necessitem que els escons a les Corts, al Congrés i al Senat estiguen ocupats per persones que no tinguen por a l'hora de defensar els interessos del País Valencià. Fa 40 anys perdérem l'oportunitat de què se'ns considerara nacionalitat històrica i hem vist com, a poc a poc, s'ha rebaixat el nivell d'exigència respecte dels nostres drets. A Esquerra Republicana del País Valencià venim parlant de l'espoli des de fa 15 anys i aquest fet ha provocat que a hores d'ara les forces polítiques que es diuen valencianistes parlen tímidament de "finançament just". No volem cap finançament just, no són bons els eufemismes per a la política, no volem que ens maltracten menys del que ho fan les estructures de l'estat des de fa tant de temps. Volem que deixen de maltractar-nos i de prendre'ns allò que és nostre. D'altra banda en aquestes eleccions nacionals i estatals ens juguem les nostres llibertats democràtiques. L'estat no perdona la dissidència i permet tindre idees sempre que no es duguen a la pràctica. Podem parlar de república, enyorar-la però no podem plantejar-la de debò. De fet, tot allò que qüestione el règim, siga una cançó, un llibre o una exposició és motiu de repressió. També ho és voler dur a la pràctica el mandat d'un poble si aquest demana a les urnes viure en una república independent.  I direu, i això que té a veure amb valencianes i valencians?, molt. Volem que el País Valencià trie el seu camí, gestione els seus recursos, s'oblide de les lleis intervingudes i paralitzades pel Tribunal Constitucional. Volem garantir la llibertat de totes les persones que viuen al País Valencià, independentment d'on hagen nascut.  Només des de la gestió dels nostres propis recursos podrem planificar la nostra sanitat, l'escola i la universitat, la investigació, la gestió complexa gestió territorial amb un interior despoblat i una costa massificada, el benestar de la gent gran.

CANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA DE LA GENERALITAT I CAP DE LLISTA A CORTS VALENCIANES: Castelló, Josep Lluís Albinyana.

El candidat a la presidència de la Generalitat d'Esquerra Republicana del País Valencià és Josep Lluís Albinyana, cap de llista per la demarcació de Castelló. Jurista i president del Consell del País Valencià, Josep Lluís Albinyana va acceptar la proposta de Josep Barberà, president d'ERPV, de representar-nos, després de molts anys apartat de la política activa.  Allà on fem un acte, la gent queda embadalida amb la capacitat intelectual i política d'un home que coneix amb detall la història del País Valencià. Potser per això té les idees de futur tan clar. Li fem quatre preguntes referents a les eleccions del 28 d'abril.  1.-Per qué acceptares encapçalar la candidatura d’ERPV. No em vaig presentar voluntari. Però tardí segons quan em demanaren participar-hi en aquestes eleccions. Vaig acceptar per no restar al marge d’una ignomínia i canvi com els que estan passant, enfront del soroll tant fort com el del silenci que domina la majoria dels polítics nacionalistes. Quan tanta gent que devia parlar, calla i mira cap al costat, cadascú és obligat prendre posició en una cursa que no és per aconseguir els projectes polítics respectius, sinó millor la mera defensa d’unes regles democràtiques comuns per a tots. Es tracta de prioritzar els objectius per arraconar en primer lloc tots els elements tòxics per una societat democràtica. La Constitució del 78 es qualifica com “transició” a la democràcia, però aquesta és una falsedat quan s’utilitza com argument de persecució à la dissidència del bloc unionista, criminalitzant l’exercici de llibertats democràtiques amb la utilització dels Poders Públics, que han perdut llur legitimació d’esser neutrals i restar sobre totes les opcions polítiques, per convertir-se en aferrissats combatents dels demòcrates dissidents. El rei mateix ha donat un exemple notori d’aquest enfrontament caïnita entre ciutadans del mateix Estat. 2.- Per què cal fer confiança a ERPV? Per què cal votar esquerra? En realitat som els indicadors de la capacitat de la democràcia actual per identificar-se com una societat oberta, on en teoria qualsevol dissidència pugues cabre, sense patir la censura ni la persecució.

CAPS DE LLISTA CORTS VALENCIANES: València, Josep Barberà.

Josep Barberà és president d'Esquerra Republicana del País Valencià i regidor de cultura de l'ajuntament de Benicarló. Aquestes són les seves reflexions sobre el vot a ERPV i les necessitats polítiques del País Valencià.  La meva gent em va demanar que encapçalara la llista a les Corts i és un orgull donar la cara pel projecte polític en què creus i que defenses des de fa anys. I més en aquestes eleccions. Però per a mí, més que el fet que jo encapçale la llista per València té valor la gent que ha acceptat acompanyar-nos en les quatre convocatòries. Són persones que, permet-me la immodèstia, representan el millor d’este país. Gent valenta o amb trajectòries que em fan enrogir, o amb un futur que albiro ple d’oportunitats. Mira, si hi ha una cosa que els candidats i candidates d’esquerra tenen en comú, és que no tindrien cap necessitat d’estar ací, no tenim llistes farcides, com en altres partits, de gent acostumada a la cadira, al contrari: ser candidat d’ERPV és una de les coses més dificils que pot triar algú al País Valencià. Estic extraordinàriament orgullòs de compartir projecte amb tots i cadascun d’ells. Esquerra és ara mateix l’únic partit del panorama polític valencià que planteja solucions radicals als problemes sistémics que suportem valencians i valencianes. Ho fa a més des d’una òptica autocentrada al País Valencià i amb els valors republicans com a bandera. Quant a les urgències polítiques n'hi ha moltes i ja no ens podem aconformar amb el fet d'estar millor que abans pel fet que ja no tenim un Consell que furte a mans plenes. Això està molt bé però no és suficient. La de l'espoli fiscal és la urgència primera. No em canso de repetir que no podem seguir demanat un finançament just, pidolant a l'amo que ens tracte millor, hem d'exigir a l'estat que deixe d'agafar allò que ens pertany, els nostres recursos. Entre d'altres, perquè d'ells depén que puguem tindre l'escola que volem, o una sanitat universal de debò, o un sistema de planificació d'investigació científica sostenible en el temps que afiance els equips investigadors, o plantejar-nos una xarxa cultural que done fruits en el temps.

CAPS DE LLISTA CORTS VALENCIANES: Alacant, Mikel Forcada.

Mikel Forcada, president comarcal d'ERPV a l'Alacantí, encapçala la llista de les eleccions a les Corts Valencianes per Alacant. Ens conta per què està a ERPV i els motius per votar ERPV el pròxim 28 d'abril.  Per a mí és ben senzill explicar per què estic a ERPV: sóc d'esquerres, valencià i republicà. D'esquerres, perquè crec que la política ha de respondre a les necessitats de les classes populars, la majoria de la societat.  Valencià perquè fa 43 anys que visc a Alacant, el país Valencià és la meua terra i el valencià és la llengua de ma casa, la meua dona i els meus fills, i republicà perquè crec en la igualtat, la llibertat i la fraternitat i la sororitat: tots iguals, units, responsables. El pròxim 28 d'abril cal elegir polítics que creguem en el poble valencià, en una concepció moderna de poble valencià, i que el considerem un veritable subjecte polític que aconseguisca la sobirania, les sobiranies que necessitem per al benestar de les nostres classes populars front a les renúncies i les ofrenes a un estat que ens espolia i reprimeix. Este projecte polític només el representa ERPV. Votar ERPV, malgrat les barreres, envia a la resta de partits un missatge clar i diferenciat: som valencians que creiem que només els valencians aconseguirem el que somiem i mereixem. Si he de triar entre les urgències polítiques que el País Valencià té al davant he de mencionar una educació essencialment pública que puga desplegar un projecte educatiu propi, valencià. Unes infraestructures que vertebren un país i permeten relacions socials i econòmiques fluïdes. Una sanitat per a tothom, ben finançada, que responga a les necessitats de la gent comuna amb eficiència. Una política lingüística d'igualtat d'arrel republicana, on els valencianoparlants experimentem un nivell de ciutadania complet en tots els àmbits, no com ara.

CAPS DE LLISTA CORTS GENERALS: Castelló, Santi Zorío

Santi Zorío ha sigut, fins l'estiu passat, regidor de Borriana per Compromís. Destacat dirigent del Bloc, va donar el pas de militar en ERPV, decebut per l'actitud dels líders de la coalició davant la repressió de l'estat en el procés català i buscant, com sempre ho ha fet, una voluntat clara i ferma de fer fornt a l'espoli que patim els valencians. Ell mateix ens explica per què està a ERPV, per què cal votar ERPV i quins aspectes de la política són urgents des del seu punt de vista.  Estic militant en ERPV perquè representa tots els valors ideològics que tinc: Republicanisme, llibertat, fraternitat entre els pobles i el sentiment de País, unit, alegre i combatiu i crec que cal votar-nos el pròxim 28 d'abril perquè ERPV no traeix els seus ideals, intentant portar a bon port, sempre, els seus sans valors democràtics, sentint i acceptant els anhels i necessitats de la ciutadania. Ara com ara, Esquerra és l'única força política que ha plantat cara a l'estat i al règim del 78, els únics que han fet escac al rei. si volem que el País Valencià siga defensat de debò, ERPV ha d'estar al Congrès. Vull destacar, a més que els meus companys de candidatura a la Generalitat, a Europa i al Congrés i Senat, són el més granat i significatiu en ideals del partit. Malgrat que a alguna d'elles no la conec tant com voldría, sé que tenen el suficient carisma com per a dur a terme una gran labor política en defensa del País Valencià i de tots els seus valors. Des del meu punt de vista hi ha una urgència política al País Valencià: acabar amb l'espoli al qual ens està sotmetent l'Estat centralista. També que la nostra llengua, sempre jutjada i posada en dubte, ridiculitzada i menyspreada, se situe al mateix nivell que el castellà, en tots els nivells i organismes oficials. Per tant, eixim a reivindicar l'autogovern tant polític com econòmic i cultural. El tracte donat al nostre País ha sigut sempre el d'una colònia que aporta molt més del que rep sent una terra empobrida que només s'ha dedicat a oferir noves glòries, per no parlar dels ofensius noms que ens profereixen: Comunidad(de veïns), Levante(feliz)

CAPS DE LLISTA CORTS GENERALS: València, Jaume Ferrà

Jaume Ferrà és membre de la permanent d'ERPV i  d'Esquerra Valenciana. Es presenta com a cap de llista per la demarcació de València a les eleccions a Corts Generals del pròxim 28 d'abril. Destacat militant del Bloc fa mesos va donar el pas de militar en Esquerra Republicana del País Valencià. Aquestes són les seues reflexions: Jo no done el pas de militar en ERPV partint del no rés. Des de fa anys he militat en el Bloc i després en Esquerra Valenciana. Després d’una reflexió global, i analitzant la deriva de la coalició Compromís dins la qual estàvem, decidim deixar Compromís i el Bloc. En aquell moment veiem que els valors pels quals lluitem des de fa molts anys els representa ERPV. És així com ens integrem recuperant, a més, una unió històrica del republicanisme valencià sobiranista. Ara més que mai cal fer confiança a ERPV perquè la llibertat i la defensa dels valors democràtics estan en joc cada dia més. És responsabilitat de cadascú de nosaltres, com a ciutadans, fer-los valdre davant d'un estat que es lleva la careta i ens demostra que no és un estat sinó més be una màquina de repressió. Ara com ara, i degut a l'espoli que patim des de fa massa temps, hi ha moltes urgències polítiques però per a mí n'hi ha una de la qual depenen la resta. És urgent tombar la barrera del 5%, eixa mesura injusta i antidemocràtica que tenim al País Valencià. Des de l'any 1999 he estat lluitant per tombar-la. L’any 2015 C's proposa llevar-la  i, per motius de partit a curt termini, no s’ha donat solució en aquesta legislatura. Avui seguim en una situació totalment injusta que ofega el pluralisme del País Valencià. En aquests moments si el Bloc no anara en coalició amb Iniciativa, no arribaria a tindre representació. I això és del tot injust.  

CAPS DE LLISTA - CORTS GENERALS Alacant: Patricia Minyana

Patri Minyana és presidenta comarcal d'ERPV de la Marina Alta i encapçala la llista a les Corts Generals per la demarcació d'Alacant.  Esquerra per a mi representa l únic partit al País Valencià defensor de l"unitat de la llengua, esquerrà i clarament republicà. Estic a Esquerra per sentiments compartits des de que tinc ús de raó. I milite al partit per defendre la cultura, la llengua i la verdadera història del País Valencià no la que ens han i continuen amagant. També defendre els drets dels treballadors i com no la natura.  Per aquestos motius estic a ERPV perquè és el partit que representa les meues conviccions. En les eleccions del pròxim 28 d'abril cal donar un vot de confiança a ERPV perquè és un partit amb molta gent jove treballadora, dinàmica i conscienciada en els seus arrels a la vegada tenim persones al nostre partit amb molta experiència política d' anys enrrera.  És un partit amb un ideari assambleari, ecologista, defensor de les injustícies i de la democràcia i de la llibertat en paraules maiuscules. Cal votar a Esquerra perquè hui en dia som l'únic partit que representa els drets dels valencians. No hi ha cap partit al País Valencià plenament esquerrà, republicà i a la vegada valencià. Sòls cal llegir les nostres sigles per a saber qui som. Tenim consciència ecològica, consciència de la gent treballadora i consciència d 'un futur innovador millor per al País Valencià i per aquest futur cal conèixer els nostres arrels i saber qui som. Allò més urgent per a mi és, en primer lloc, saber qui som és a dir  recuperar la identitat com a poble per a continuar avançant. Crec que hauriem de canviar el nom de Comunitat Valenciana pel de sempre: País Valencià. Fins ara ningú s'ha atrevit a fer front a l'espoli fiscal que patim; en aquest sentit estic convençuda,  que només ERPV mantindrà un pols ferm front a la política recaptadora del govern d'Espanya que ens impedeix dur a terme les polítiques socials, econòmiques, d'infrastructures i ambientals que mereixem com a poble .

Josep Lluís Albinyana al Centre Octubre. Foto de Miguel Lorenzo

Josep Lluís Albinyana «És inadmissible que qui s’espera que parle, calle davant la repressió contra el procés»

Entrevista publicada pel setmanari El Temps el 15 d'abril de 2019. Moisés Pérez.  Nascut a València l’any 1943, Josep Lluís Albinyana és una de les figures històriques de la represa democràtica al País Valencià. Magistrat de professió, va convertir-se en el primer president del Consell preautonòmic pel PSPV. Les discrepàncies amb el partit, però, van provocar la seua marxa. Després de l’oferiment d’Esquerra Republicana del País Valencià, encapçala la llista dels sobiranistes a la Generalitat Valenciana, tot just quatre anys més tard que es presentara al Senat per Compromís, coalició que l’ha decebut. —Expresident del Consell Preautonòmic valencià, magistrat i figura històrica del valencianisme, ara ha fet el pas per concórrer com a cap de cartell d’Esquerra Republicana al País Valencià. Per què? —No m’hi he presentat voluntari, eh? Ho he fet perquè m’ho ha demanat Esquerra Republicana i perquè és l’única força política que tenia legitimitat per fer-ho. —Quatre anys enrere, però, va figurar com a candidat al Senat de la coalició Compromís-Podem. Què ha canviat? —Aquell era el moment... Bé, ha canviat tot. És inadmissible la posició política de qui un espera que parle, i que calla davant de la injustícia i la repressió que està patint el procés català. Esquerra simbolitza el dilema de l’Estat: monarquia o república. Ens hem trobat que la construcció de la mentida de la Transició s’enfronta a la realitat republicana, i per això hi ha la tragèdia del procés. Al País Valencià, la coalició d’Ara és el Moment, amb què em vaig presentar, calla. I el silenci és absolut. No és la resposta que cal. No perquè jo tinga el dret de parlar més que ningú, però com a valencià catalanista tinc l’obligació d’intervenir en solidaritat amb aquells que pateixen aquest procés. —En els darrers mesos, de fet, vostè ha estat molt crític amb la política actual de Compromís. Considera que ja no representa aquell valencianisme hereu de la Unitat del Poble Valencià? —Crec que, mirant el present, allò que podríem dir valencianisme polític té dues branques.

Josep Lluís Albinyana: ‘Compromís impulsa un regionalisme valencianista que considere perillós’

Entrevista publicada el 29 de març de 2019 a Vilaweb. Pere Martí. Josep Lluís Albinyana (València, 25 d’abril de 1943) va ser el primer president del Consell Preautonòmic del País Valencià. Durant la transició, va militar al PSPV i va ser cap de llista al congrés espanyol a les eleccions de 1977. El 1978, el van triar per unanimitat primer president del Consell (l’antecedent de la Generalitat Valenciana contemporània), des del qual oficialitzà la senyera quadribarrada amb l’escut del Consell i la denominació per al territori de País Valencià. A més, va emprendre una campanya perquè els ajuntaments valencians demanessin l’estatut d’autonomia per la via ràpida, i va aconseguir el suport de més del 90% de consistoris. El seu catalanisme va molestar el PSOE, que li va retirar el suport, i va haver de dimitir. A les eleccions valencianes del 28 de maig tornarà a ser cap de llista, però aquesta volta per Esquerra Republicana del País Valencià. És un viatge cap a l’independentisme que altres socialistes d’arreu dels Països Catalans també han fet. Sempre fidel al valencianisme polític, ha decidit de fer el pas. Ell mateix ens n’explica el perquè: —Per dues raons. En primer lloc, perquè Esquerra Republicana del País Valencià defensa els valors que jo he defensat tota la vida i, per tant, m’hi trobe còmode. I en segon lloc, perquè en els temps difícils que vivim, vull plantar cara a la injustícia, a aquest intent de sacrificar les llibertats democràtiques. No es poden mirar de costat totes les coses que passen, s’hi ha de plantar cara. És una vergonya. —Però és molt difícil que ERPV obtingui representació a les Corts. —No se sap mai. Els gurus de la democràcia sempre ens expliquen què ha passat, però no l’encerten quan preveuen què passarà. No confie en les enquestes. Les opcions minoritàries són importants per la biodiversitat. Les grans idees comencen essent minoritàries i amb el pas del temps esdevenen majoritàries i acaben transformant la realitat.