País Valencià

Totes les notícies

ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ PORTARÀ AL PARLAMENT EUROPEU I AL CONGRÉS DE DIPUTATS DE MADRID LES AGRESSIONS FEIXISTES PEL 9 D’OCTUBRE A VALÈNCIA

El President d’ERPV, Josep Barberà, ha anunciat avui que el seu partit va a portar al Congrés de Diputats, i al Parlament Europeu els fets ocorreguts ahir a València durant la manifestació del 9 d’octubre. La gravetat dels fets, que van protagonitzar grups d'ultra dreta amb el consentiment de les forces policials i la delegació del govern espanyol fa que  ‘no podem tolerar agressions feixistes de grups organitzats a manifestants pacífics. És inadmissible que en ple s. XXI hàgem de demanar democràcia i llibertat d’expressió’. La formació republicana presentarà una bateria de preguntes a ambdues cambres legislatives sobre els fets i les accions que pensen dur a terme. ‘Les agressions patides pels manifestants ahir a València, tant els de la processó del matí, com els de la manifestació valencianista de la vesprada, són fruït del caldo de cultiu que suposa l’estat de setge policial i la connivència dels poders de l’estat i de la corona, amb la repressió als ciutadans que es volen expressar lliurement. Això alimenta el feixisme més violent i perillós. Algú haurà de donar explicacions’. Ha sentenciat Barberà.

Comunicat ERPV sobre la manifestació del 9O: Vergonya, cavallers, vergonya.

VERGONYA, CAVALLERS, VERGONYA Enguany el 9 d'octubre no podem fer com que no passa res d'excepcional. El món sencer crida contra la violència d'estat patida a Catalunya fa una setmana i nosaltres no podem ni volem fer com que no passa res. Per això enguany, tot i convocar de forma unitària amb la Comissió Nou d'Octubre sota el lema «Sí al Valencià», anem més enllà i alcem la veu com va fer Jaume I en veure que els seus cavallers tenien por d'avançar en la contesa i ens manifestarem sota el lema "Vergonya, cavallers, vergonya". Considerem important convocar de forma unitària des de la Comissió Nou d'Octubre la manifestació. No serem nosaltres els qui deixem de treballar per la unitat en la defensa dels drets del País Valencià i per això convoquem junt amb les entitats que en formen part d'aquesta comissió a eixir al carrer el nou d'octubre per dir Sí al Valencià. Enguany però, no ens podem quedar en la reivindicació de la llengua. Hi ha motius per a alçar la veu i prendre partit en la lluita per la democràcia. A més de la protecció de la llengua, eix fonamental en les reivindicacions històriques d'Esquerra Republicana del País Valencià, cal reivindicar la protecció dels drets més elementals que hem vist amenaçats i vulnerats en el poble de Catalunya els darrers dies: el dret a la llibertat d'expressió i el dret a l'autodeterminació i hi ha motius per a exigir respecte cap al poble valencià. En una data en què commemorem fets històrics que ens uneixen al poble germà de Catalunya no devem mirar cap a un altre costat. Enguany no estem de festa, el record dels ferits del passat 1 d'octubre a Catalunya ens ho impedeix. Les imatges de regidors obligats a declarar, les acusacions de "sedició", el discurs d'un rei que diu parlar en nom de tots però deixa milions de ciutadans de banda... Són massa elements per a seguir mirant de costat. Comença a ser hora de dir PROU. Més enllà dels assumptes identitaris hem d'alçar la veu per protegir i salvar els drets i les llibertats de les persones que a hores d'ara estan amenaçats per la monarquia parlamentària de l'estat espanyol.

AJUDEM ELS CATALANS EN EL CAMÍ DE LA REPÚBLICA CATALANA. NO ÉS L'HORA DE LA TERGIVERSACIÓ I EL DISCURS AMBIGU

Des d'Esquerra Republicana del País Valencià condemnem rotundament la violència d'estat patida ahir a Catalunya en la jornada del referèndum d'autodeterminació. L'executiu que presideix Mariano Rajoy és el principal responsable de l'enviament d'efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil amb l'única finalitat de fer servir la violència contra la població catalana i en cap cas de garantir la seguretat en la jornada electoral.   Mariano Rajoy però, no és l'únic responsable d'aquests fets que denunciem. La inadmissible connivència del PSOE i de C's han estat decisives per a poder dur a terme la repressió i vulneració dels drets fonamentals dels catalans.   I si l'equidistància dels dies previs al referèndum era del tot indecent, no ho és menys voler treure rèdit polític del resultat del referèndum apuntant que la solució per a Catalunya és la dimissió de Rajoy per a encetar un camí de converses i negociacions com si res hagués passat; com si parlarem de rivals en condicions d'igualtat davant d'un conflicte a resoldre. No oblidem que una part ha dut a terme una votació democràtica mentre l'altra ha emprat fraudulentament totes les eines jurídiques i de seguretat de l'estat per a impedir l'exercici de la democràcia.   No es pot parlar de negociar sense més quan hem vist com el 56% del poble català ha acudit  a votar tot i saber des de primera hora del matí que les forces de seguretat espanyoles estaven emprant la violència contra la gent. No es pot negociar d'igual a igual quan sobre la taula de negociació hi ha 844 ferits certificats per autoritats mèdiques que només pretenien dipositar el seu vot dins l'urna. No es pot encetar des de zero cap negociació quan el 90% dels votants han votat SÍ, han votat encetar el nou camí d'una república independent, allunyant-se així de la monarquia parlamentària.   El poble català és lliure i sobirà de decidir el seu futur, així ho ha fet i en aquesta línia es planteja treballar el seu govern, acatant el mandat del poble, tal com haurien de fer tots els governs.

JOSEP BARBERÀ: CONDEMNEM LA VIOLÈNCIA DESMESURADA AL REFERÈNDUM DE CATALUNYA I EXIGIM AL GOVERN VALENCIÀ UN POSICIONAMENT CLAR.

El President d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha condemnat hui des de Catalunya la "desmesurada acció policial contra la població civil catalana" desplegada per ordre del Ministeri de l'Interior. "Hem vist policia i Guàrdia Civil carregant contra gent gran i menors d'edat sense cap escrúpol. S'estan donant imatges més pròpies d'una dictadura que d'un estat de dret".   A la condemna Barberà ha afegit una demanda al Govern Valencià "On està el Govern Valencià? No poden seguir de perfil davant un problema de vulneració de drets tan greu. Exigim al Consell un posicionament clar, ja no val l'equidistància davant les agressions desmesurades cap a la població catalana" i ha encoratjat a les valencianes i valencians a demanar al govern una postura clara al respecte.   Barberà està a Catalunya acompanyat de bona part de l'executiva d'Esquerra Republicana del País Valencià i d'un gran nombre de militants i simpatitzants que han volgut donar suport i ajudar a que la votació es duga a terme. Des de punts com Barcelona, Tarragona, Sant Carles de la Ràpita, Alcanar, Montblanc han presenciat des de primera hora del matí l'excès en les actuacions policials.   El Tractat de la Unió Europea prohibeix als Estats membres la utilització de la força militar contra la població, motiu d'expulsió de la UE. "La Guàrdia Civil és un cos militar i s'està utilitzant contra la població, la Unió Europea haurà de posicionar-se al respecte" ha remarcat Barberà

DIVERSOS CÀRRECS PÚBLICS LOCALS D’ERPV ES SOLIDARITZEN AMB CATALUNYA EN ELS PLENS DELS AJUNTAMENTS

Aquesta semana moltes poblacions del País València han celebrat els respectius Plens ordinaris dels seus ajuntaments. En eixe sentit diversos dels  regidors i regidores que Esquerra Republicana del País Valencià té al llarg i ample de les comarques valencianes, han aprofitat l’ocasió per solidaritzar-se amb el procés popular i democràtic que viu el poble català. Tant és així que a poblacions com Barxeta o Simat de la Valldigna s’han aprovat iniciatives dels càrrecs republicans en suport als Alcaldes imputats per posar urnes i en defensa de la democràcia. A pobles com Crevillent, Benicarló, on és regidor el President d’ERPV Josep Barberà, Faura, Benifairó o Benavites, els regidors i regidores republicans han mostrat missatges de suport i han fet declaracions en favor del referéndum de l’1-O. D’altra banda a municipis com Xixona o Vinaròs, hem vist com els grups del PP, PSOE, C’s i fins i tot Podem en el cas de Vinaròs s’han alïat per esquivar el debat, evitant incloure el punt dins l’ordre del dia. Igual que en Algemesí, on el PP amb connivencia dels grups del govern ha esmenat l’esmena de suport al poble de Catalunya canviant completament el sentir de la mateixa.  

PIlar Navarro, secretària de les dones d'ERPV

Esquerra Republicana signa el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

El passat dilluns 18 de setembre es va presentar el “Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista” i es va convidar a la societat valenciana a adherir-se al pacte i signar-ne el manifest, com ha fet Esquerra Republicana del País Valencià ( https://www.sumatalpacte.com/va/ ). Per aquest motiu Pilar Navarro, secretària de les dones d'ERPV feia les següents declaracions: "Des d’Esquerra Republicana ens felicitem que s’haja assolit aquest pacte, que és fruit de l’estudi  de  les  violències  masclistes  al País Valencià i del consens i la unanimitat per a fer la societat valenciana més lliure, segura i inclusiva. Sempre hem defensat que cal treballar sobre les causes i arrels de les violències masclistes, així com garantir l’autonomia personal i el poder de decisió de les dones. Per això cal una transformació de les relacions socials que evite les situacions discriminatòries que afebleixen i fan vulnerables les dones en els seus entorns, laboral, familiar i social. Per això des de la nostra organització, apostem per polítiques públiques de prevenció i sensibilització, però abans que res, les polítiques transversals que transmuten l’actual estat de les coses. Reclamem unes polítiques públiques dotades de recursos suficients. Ajuntaments, Generalitat i Estat han d’aprovar en el proper trimestre els respectius pressupostos per a l’any 2018, en els que s’hauria de fixar un percentatge mínim a dedicar a la lluita contra les violències masclistes i de gènere, que es dedicarien, entre d’altres partides, a l’atenció integral, la reinserció sociolaboral de qui haja patit violència i les persones que en depenen, i la formació de personal en l’atenció específica en perspectiva de gènere i violència masclista. Esquerra Republicana del País Valencià confia que aquest pacte tindrà una traducció positiva en una societat valenciana, més igualitària i més lliure."  

COMUNICAT D'ERPV: PROU D'EQUIDISTÀNCIA FAL·LAÇ

Des d'Esquerra Republicana del País Valencià assistim espaordits a les declaracions de la Vicepresidenta del Govern Valencià, la senyora Mónica Oltra, en les quals demana al President del Govern de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que retire la convocatòria del Referèndum del proper u d'octubre. No es pot mantenir una postura aparentment conciliadora situant-se en una equidistància fal·laç i insostenible. Quan referint-se als governs Espanyol i Català afirma "...en realitat estan dient el mateix però al revés, vull dir que l'actitud és la mateixa" està construint una fal·làcia. Tot el món sap que tant Carles Puigdemont com el Vicepresident Junqueras, com la resta de membres del govern, diputats i senadors catalans venen demanant la negociació des del primer dia fins ara mateix. Fa l'efecte que la senyora Oltra és una més de les que han pujat al carro d'equiparar ambdós governs com a estratègia per a blocar el referèndum i li recordem que el govern i el poble de Catalunya només demana poder anar a votar i ho fa, com diu Joan Tardà, "cívicament, pacíficament". De l'altra banda tenim un govern que envia milers de policies a escorcollar empreses i institucions públiques, a detenir càrrecs públics i denunciar ciutadans que es manifesten. Després d'assetjar institucions, càrrecs electes i ciutadania, el govern espanyol ha encetat una campanya en la qual vol donar la sensació que Catalunya es bota les normes més bàsiques de convivència pacífica, res més lluny de la realitat. Ben al contrari, Catalunya ha donat una lliçó de com reivindicar allò que es pensa és just de la manera més pacífica i acurada. Els valencians i les valencianes no volem entrar en aquest joc. Ens preguntem, i ens agradaria que ens ho aclarira, si aquestes declaracions són en l'àmbit personal o en nom del Consell donat que les ha fet en la roda de premsa del Govern Valencià. Així mateix ens preguntem si aquesta és la postura de Compromís, força política que representa Oltra a la més alta institució valenciana.

Comunicat d'ERPV sobre la repressió a Catalunya

Aquest matí el President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha presentat davant els grups parlamentaris de les Corts Valencianes una proposta per a que mostren públicament la seua comdemna davant de les actuacions represores del Govern espanyol a Catalunya. Josep Barberà ha explicat que “davant de la intervenció mitjançant les forces i cosos seguretat de l’Estat seguint ordes del Minsiteri de l’Interior tots els demòcrates cal que fem pinya i mostrem el nostre més enèrgic rebuig envers l’actuació desproporcionada i represiva de l’Estat espanyol.” A més ha afegit que “És incomprensible que les Corts Valencianes i, més concretament, les forces “valencianistes” es posen de perfil front aquesta ofensiva que posa en perill els drets més bàsics de la població, com és el dret de vot.” El dirigent republicà ha declarat que “resulta trist que Esquerra Republicana del País Valencià (junt a Esquerra Valenciana) haja estat l’únic partit valencià que, sense ambigüetats, s’haja declarat a favor del referéndum de l’1 d’Octubre i en contra de la represió. Els valencians necessitem saber que el nostre Parlament condemna les actuacions totalitàries del Govern espanyol”.

ERPV qüestiona el recurs contra el decret del Consell que regula la llengua a l’Administració

L'Advocacia de l'Estat de la Delegació del Govern espanyol al País Valencià ha interposat un recurs contenciós administratiu contra el decret del Consell pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en la Generalitat Valenciana. L’òrgan entén que la norma conté “preceptes problemàtics” que podrien resultar contraris a la llei i a la Constitució; en concret, i entre d’altres, es refereix al fet que l’Administració valenciana s’adrece en valencià a les institucions catalanes i illenques, tot apel·lant al fet que la situació “no és possible, en ser el valencià una llengua cooficial únicament a la Comunitat Valenciana”.   ERPV manifesta que és inadmissible aquesta intromissió del PP en matèria de política lingüística amb criteris ideològics i acientífics: la RAE defineix el valencià com a “variedad del catalán que se habla en gran parte del antiguo reino de Valencia y se siente allí comúnmente como lengua propia”. Per la seua banda, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, reconeixen el valencià com a varietat lingüística del català parlada al País Valencià. De la mateixa manera, més de 40 sentències avalen la unitat de la llengua i equiparen els termes “català” i “valencià”. En conseqüència, donem suport al Govern valencià que, amb legitimitat democràtica i amb un ampli consens, planteja un projecte de llengües en l’Administració valenciana que millora el pla lingüístic vigent fins ara. Davant un estat a la contra que no respecta la nostra capacitat legislativa, ERPV diu sí a les institucions pròpies.   Sectorial d’Educació, Cultura i Política Lingüística d’ERPV