País Valencià

Totes les notícies

Esquerra Republicana i Intersindical Valenciana es reuneixen per acordar accions conjuntes

Representants d’Esquerra Republicana del País Valencià i d’Intersindical Valenciana s’han reunit a València per tal d’acordar accions conjuntes i valorar l’actualitat política i social. La trobada ha servit per intercanviar impressions i establir sinèrgies en àmbits com la funció pública, la sanitat, l’educació, la política lingüística o l’ocupació.   Esquerra Republicana i Intersindical Valenciana han acordat també mantenir noves trobades periódiques per plantejar àmbits de treball i accions conjuntes per tal de millorar la seua coordinació i cooperació. Les dues organitzacions han coincidit en destacar “la coincidència en espais per treballar conjuntament així com impulsar la mobilització social. Després d’un any i escaig de canvi de govern encara resten pendents molts compromisos per complir”.   

Esquerra Republicana presenta al Senat una bateria de preguntes sobre el finançament de l’IVAM

El senador d’Esquerra Republicana, Bernat Picornell ha enregistrat una bateria de preguntes al voltant del finançament de l’IVAM i els incompliments del Govern Espanyol. Aquesta iniciativa parlamentària es produeix després de la trobada de Picornell i del President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà amb José Miguel García Cortés, director de l'IVAM, i Ramon Escrivà, conservador responsable d'exposicions temporals, per tal de conèixer de primera mà la seua situació. Per a Picornell “en la trobaba amb els responsables de l’IVAM vam constatar la delicada situació en què es troba el museu, un dels centres d’art modern de referència juntament amb el Reina Sofía o el MACBA, per la deixadesa del Govern Central. L’infrafinançament a què està sotmés l’IVAM encara s’agreuja més després que a l’any 2016 se li concedira una subvenció que ara a hores d’ara no s’ha fet efectiva, amb els problemes de finançament i funcionament que se’n deriven”. El senador republicà ha afegit que “de nou es fa palès el nul interés que té el govern del PP per la cultura, a més del maltractament sistemàtic que pateixen els valencians en matèria d’inversions”. Les preguntes presentades per Esquerra Republicana al Senat insten el Govern de l’Estat a respondre qüestions com “Quins són, segons dades del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, els deu principals museus segons les seues visites anuals?”, “Quins són segons el ministeri els 10 principals museus d’arts modern segons les seues visites?”, “Quin és el finançament que aporta l’Estat als museus d’art modern?”, “En quin estat es troben aquests pagaments? O “Pensa el Govern de l’Estat espanyol efectuar el compromís econòmic que va contraure amb l’IVAM en relació al 2016?”.  

Barberà: el tractat d’entrada de cítrics a la UE és un dur colp per a la nostra agricultura

El President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha denunciat “el colp que suposa l’aprovació de la modificació del tractat que facilita l'entrada de cítrics de Sud-àfrica a la Unió Europa en plena temporada de taronja al País Valencià. Segons dades de la Unió de Llauradors, amb aquest acord es posen en risc fins a 124 milions d’euros en ingressos per al sector citrícola en un moment crític per a la nostra agricultura".   Per al dirigent republicà “cal recordar que no es tracta d'impedir la competència lleial, sinó la deslleial. El problema principal és que gran part de la competència d'aquestes taronges es centra en el seu baix cost de producció, basat en una mà d'obra contractada sense garanties sindicals mínimes. Per altra banda, els estrictes criteris fitosanitaris que s'exigeixen als productors europeus no són els mateixos que s'exigeixen a aquest tipus d'importacions, amb els riscos per a la salut que això suposa ”   Barberà ha explicat també que Esquerra Republicana presentarà mocions als ajuntaments i impulsarà accions al Senat al voltant d’aquesta problemàtica. “Al Parlament Europeu, els grans partits espanyols, el PP votant a favor i el PSOE abstenint-se, van donar l’esquena als llauradors valencians com fan sempre. Esquerra Republicana estarà al costat dels llauradors, que han de ser motor de la nostra economia, en les seues justes reivindicacions, com hem fet també amb la denúncia de l’abús de les ETT’s amb els treballadors del camp o dels efectes de tractats com el TTIP i el CETA.

Esquerra Republicana del País Valencià celebra el 57è Aplec del Puig

500 persones han participat avui al primer Aplec del Puig organitzat per Esquerra Republicana. En l’acte hi han intervingut Gerard Gómez del Moral (Portaveu de les JERC), Teresa Jordà (diputada d’Esquerra Republicana al Congrés), Gabriel Rufián (portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés) i Josep Barberà (President d’Esquerra Republicana del País Valencià).  L’acte ha començat amb la intervenció de Paco Galiano, President d’Esquerra Republicana de València, qui ha reivindicat la figura de l'alcalde i regidor republicà Vicent Marco Miranda. A més l’Aplec del Puig ha comptat amb l’actuació musical de Borja Penalba i Mireia Vives.   El Portaveu de les JERC, Gerard Gómez del Moral, ha explicat que ‘podríem ser un país derrotat com voldrien, però ningú mai s’ha donat per vençut. Si faltava la calefacció al Lluís vives, eixíeu al carrer o si tallaven la RTVV sortíeu al carrer, i és així com un país ix endavant'. Gómez ha destacat que "en assolir la república seguirem lluitant per què el País Valencià i els Països Catalans siguen lliures. Tenim un somni compartit al nord al sud, i mar enllà. Sabem-nos vencedors perquè vencedors som els que mai ens hem donat per vençuts i seguim endavant".   Per la seua part, la diputada d’Esquerra Republicana al Congrés Teresa Jordà ha recordat que "la lluita ve perquè moltíssimes persones s'hi han deixat la pell. Aquest lluita és sobre la dignitat d’un poble que vol ser un país lliure d’homes i dones lliures. El que és cert és que no ho aconseguirem sense els sobiranistes valencians, no ho farem sense somiar amb una republicana valenciana de primer ordre".   Al crit de ‘Visca Catalunya, Visquen el Països Catalans i visca la República Valenciana’ ha encetat la seua intervenció Gabriel Rufián qui ha llegit el discurs íntegre que no va poder dir en el debat d’investidura. Rufián ha recordat que l’independentisme és la única amenaça a l’statu quo que hi ha ara mateix.

El Congrés aprova la iniciativa d'Esquerra per a la rebaixa de l'IVA als productes d'higiene femenina i bolquers

Tots els grups del Congrés de Diputats excepte el PP, que s'hi ha oposat, han votat aquest dimarts a favor d’una proposició no de llei d’Esquerra Republicana per reclamar la rebaixa de l’IVA als productes d’higiene íntima femenina i els bolquers per a infants i gent gran, que actualment tributen al 10% els primers i fins al 21% els segons. La diputada Teresa Jordà, que ha defensat la proposta, ha recordat que pagar com a productes de consum el que en realitat són de primera necessitat i d’ús regular per a les dones, com són els tampons i les compreses, representa ‘una absoluta discriminació per a un col·lectiu que representa el 52% de la població’. La iniciativa s'ha debatut i votat a la Comissió d'Igualtat. Una dona, ha recordat Jordà, utilitza de mitjana unes 17.000 compreses al llarg de la seva vida. No considerar aquest producte de primera necessitat ‘sembla que obeisca a una mentalitat fins i tot rància, des del moment que pot donar a entendre que se’ls faça pagar un preu per la seua especificitat biològica’. Jordà ha recordat que a països com França o el Regne Unit, la mobilització ciutadana al costat del compromís de diferents forces polítiques ja han permès rebaixar l’IVA per a aquest tipus de productes del 20% al 5,5%, en l’exemple francès, i que en el cas britànic s’estiga en l’horitzó de declarar-los exempts d’aquest impost, com passa en altres països com Canadà. Un cas semblant és el de bolquers per a nadons i gent gran, que arriben a tributar fins al 21%. ‘Un bebè pot necessitar bolquers durant els dos primers anys de la seua vida i el cost per a cada infant és, de mitjana, de 150 euros mensuals’, ha recordat Jordà. La petició d’Esquerra és perquè la rebaixa de l’IVA permeta aplicar la tarifa súperreduïda del 4% per a aquest tipus de productes. Per aconseguir-ho, el govern espanyol ha de defensar prèviament davant la Unió Europea, que té sobre la taula l’harmonització d’aquest impost per al conjunt de la Unió, que els estats disposen de marge per poder establir aquest tipus de tarifa.

El Congrés rebutja una proposició d'Esquerra per acabar amb les situacions d'abús de grans distribuïdors a agricultors i ramaders

Els vots en contra de PP, PSOE i Ciudadanos han impedit que prosperara una proposició no de llei d’Esquerra Republicana per a la prohibició de pràctiques de competència deslleial de les grans distribuïdores i indústries transformadores respecte a les explotacions agrícoles i ramaderes. La iniciativa s’ha discutit a la comissió d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del Congrés de Diputats.   El diputat republicà Xavier Eritja, que ha defensat la proposta, ha recordat que Esquerra ja l’havia defensat en l’anterior legislatura des del moment que la competència deslleial dels grans distribuïdors respecte a les explotacions agrícoles i ramaderes ‘ataca la mateixa línia de flotació’ d’un sector econòmic de primer ordre.   Eritja ha destacat que si l’equilibri ja és prou limitat en el context actual, ‘més ho pot ser davant la previsible entrada en vigor de futurs acords de lliure mercat com el CETA i el TTIP’, que segons ha afegit poden incrementar els greuges per l’aparició de noves importacions massives i, al mateix temps, acabar rebaixant ‘estàndards laborals i mediambientals i de protecció de la salut i dels drets del consumidor’.   Segons Eritja, la seua entrada en vigor pot portar a situacions d’abús i posició de domini dels grans distribuïdors respecte a les explotacions agrícoles i ramaderes tradicionals, ‘com de fet ja es dóna ara a través de la venda a pèrdua (venda al públic per sota del preu d’adquisició) o les pràctiques de dumping’ (venda al públic amb preus per sota dels costos de producció). Ha posat com a exemple el cas de grans superfícies que venen oli i llet a preus per sota dels costos de producció per fer-ne reclam per a la venda d’altres productes ‘en els quals hi ha més marge de benefici’.   Eritja ha demanat que, d’entrada, s’aplique la legislació ja vigent per a aquesta mena de pràctiques ‘amb sancions que facen recomanable no fer-ne ús’ i ha destacat, per sobre de tot, que la pervivència de les explotacions agrícoles i ramaderes representa un gran valor afegit per al territori ‘no només pel seu pes econòmic, sinó perquè mantenir-se establert en un territori és la millor manera de gestionar-lo millor’.

Esquerra Republicana del País Valencià organitzarà l’Aplec del Puig a la Muntanyeta de la Patà

A l’Aplec hi intervindran Gabriel Rufián, Josep Barberà, Teresa Jordà i Gerard Gómez del Moral. Esquerra Republicana del País Valencià celebrarà el 57è Aplec del Puig a la Muntanyeta de la Patà el proper 30 d’octubre. D’aquesta manera, els republicans valencianistes recuperen un aplec simbòlic per a l’independentisme. En aquest primer aplec organitzat per ERPV, hi participaran Gabriel Rufián, diputat d’Esquerra Republicana al Congrés, Josep Barberà, President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Teresa Jordà, diputada d’Esquerra al Congrés i el Portaveu de les JERC, Gerard Gómez del Moral. Durant l’aplec, que serà presentat per Reis Juan, periodista i treballadora de RTVV, hi haurà un homenatge a Vicent Marco Miranda a càrrec de Francesc Viadel i es clourà amb l’actuació de Borja Penalba.   El President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà ha explicat avui que “organitzant aquest aplec, prenem el relleu d’una organització degana de l’independentisme com és el PSAN, però també reivindiquem l’herència d’aquells valencianistes de preguerra que van plantar la llavor d’un valencianisme que en aquell moment, com ara, tenia vocació de masses”. Barberà ha fet una crida als valencianistes a participar de l’Aplec del Puig. “Aquest ha de ser un acte d’afirmació nacional, però també de reivindicació. De deixar clar que els valencianistes no podem acceptar renúncies en nom de “que tornarà el PP”, hem de dir ben alt i ben clar que aquest país no és o de la dreta o del Botànic, aquest país és molt més plural i els independentistes aspirem a les més altes quotes de sobirania per al País Valencià, quotes que ens faran més lliures i més feliços, que ens proporcionaran més benestar.”.

Esquerra Republicana i les JERPV participen a la manifestació del 9 d'octubre

Milers de persones han participat, avui a València, a la tradicional manifestació convocada per la Comissió 9 d'octubre amb el lema "un país per fer, un país per construïr". Esquerra Republicana del País Valencià i les Joventuts d'Esquerra Republicana del País Valencià han participat a la convocatòria amb el lema "País Valencià: prou d'ofrenar". A la manifestació també hi han participat Eduard López i Marta Vilalta, vicesecretari d'acció política i secretària d'entorn d'Esquerra Republicana ,respectivament, i Gerard Gómez del Moral, Portaveu de les Joventuts d'Esquerra Republicana i Diputat de Junts pel Sí. El President d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà ha explicat que "el 9 d'octubre d'enguany està marcat per la demanda d'un finançament just, clau per al País Valencià però, també, per més d'un any de govern de canvi sense avanços substancials en temes clau". Barberà ha recordat que la comissió 9 d'octubre, de la qual Esquerra Republicana part, reclama, en el seu manifest una llei d'igualtat lingüística, una ensenyament públic, en valencià i de qualitat, un espai de comunicació comú amb IB3 i TV3 i el retorn de les emissions de RTVV tot respectant els drets laborals dels seus treballadors i treballadores.  "En tots aquests àmbits veiem que passa el temps i no hi ha avanços substancials per manca de valentia política dels partits que formen part del govern del botànic i els que en donen suport, i que són també signants d'eixe manifest. No ens podem permetre perdre més temps en provocar un canvi profund al País Valencià. Des Esquerra Republicana seguirem mobilitzar-nos per les causes que creiem justes, les d'abans del canvi de govern, i les d'ara, i per descomptat per seguir avançant cap a la República del País Valencià. Estem farts i fartes d'ofrenar" ha sentenciat Barberà.

Mildenou, Esquerra Unida i Esquerra Republicana reinvindiquen una RTVV pública, en valencià, de qualitat que respecte als drets laborals, en un acte a València.

L’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, va acollir, ahir, la xerrada “La RTVV que volem”, organitzada per Mildenou (Plataforma de treballadors i treballadores de RTVV), Esquerra Unida i Esquerra Republicana. A l’acte, en què han participat més d’un centenar de persones, hi han intervingut Xelo Vicente, (Presidenta del Comité d’Empresa de RTVV), Reis Juan, (Presidenta de Mildenou), Josep Barberà, (President d’Esquerra Republicana del País Valencià) i Amadeu Sanchis, (exmembre del Consell d’Administració de RTVV). La Presidenta de la Plataforma Mildenou, Reis Juan ha lamentat la situació què es troba la reobertura de RTVV ja que “se suposava que els partits que formen el Govern del Botànic i els qui hi donen suport, s’havien compromés a la reobertura de RTVV i al respecte dels drets laborals. Ara, un any i escaig després, els treballadors i treballadores de RTVV molestem”. Juan ha afegit que “no es pot qualificar un govern de ser d’esquerres ni progressista, si no respecta els drets laborals dels treballadors”. I ha recordat que “volem recuperar el lloc de treball que en molts casos vam aconseguir amb una oposició. Però, a més, restablir les condicions laborals, servirà també per als professionals que ens seguiran, ja que molts dels qui som treballadors de RTVV estem en el final de la nostra carrera laboral. Es tracta de garantir els drets laborals dels professionals de la comunicació en un context d’una precarietat terrible” Per la seua part, la Presidenta del Comité d’Empresa de RTVV, Xelo Vicente, ha recordat que els representants dels treballadors han presentat 3 plans de viabilitat amb redimensionament de la plantilla, un durant el govern del Partit Popular i dos amb l’actual Consell. “No ens han escoltat. S’han negat a establir qualsevol tipus de procés negociador amb el Comité d’Empresa limitant-se a la via judicial. Prefereixen un cost, en cas de nul·litat de l’ERO sobre la qual han alertat diferents informes, de al voltant de 200 milions d’euros que negociar un pla de viabilitat amb els treballadors.