País Valencià

Totes les notícies

LA MANIFESTACIÓ DE LA DIADA NACIONAL DEL PAÍS VALENCIÀ, UN ÈXIT CONTRA EL FEIXISME.

Esquerra Republicana del País Valencià celebra el resultat general de la tradicional manifestació del 9 d’octubre i valora molt positivament l’elevada participació ciutadana que ha omplit els carrers de València amb més de 15 mil persones. Malgrat les amenaces i el consegüent malestar que han marcat els dies previs a la diada, i tot i les reculades d’UGT i del PSPV en la convocatòria de la manifestació de la Comissió 9 d’Octubre, Esquerra Republicana del País Valencià destaca les xifres de participació i l’organització de la marxa que ha permès superar els entrebancs previs. Ha estat una jornada de reivindicació històrica marcada per la dignitat contra el feixisme, la condemna de la línia autoritària de l’Estat espanyol i la urgència del País Valencià per una sobirania fiscal i un dret civil valencià. Una vegada més Esquerra Republicana es reafirma en la seua defensa de la tradicional manifestació de la vesprada del 9 d’octubre, manifestació que enguany va córrer el perill de no dur-se a terme davant la manca de fermesa de bona part dels membres de la Comissió 9 d’Octubre. Per al president d’ERPV, Josep Barberà «tot i l’èxit de participació en la manifestació de la Diada cal que les forces polítiques, sindicals i teixit associatiu, analitzem a quina situació ens han dut les polítiques tèbies que no fan segons què per por a despertar el monstre de l’extrema dreta blavera. El monstre mai ha deixat d’estar, i és responsabilitat del valencianisme evitar que se senta impune i lliure d’amenaçar i atemorir la població valenciana». Hem de ser conscients que, de no ser pel fort dispositiu de seguretat ordenat per la delegació del Govern Espanyol, la manifestació no hauria estat en absolut pacífica. Al llarg de la manifestació hem vist com els líders del feixisme més perillós increpaven i insultaven els manifestants o entorpien el treball dels periodistes, i no voler mirar aquesta realitat no ens durà a bon lloc.

AQUEST 9 D’OCTUBRE NINGÚ HA DE QUEDAR-SE A CASA. ENS MANIFESTEM PEL PAÍS VALENCIÀ.

Fa 41 anys que les valencianes i els valencians eixim al carrer cada 9 d’octubre de vesprada per reivindicar tot allò que el País Valencià té pendent d’assolir. En aquell 1977 era l’estatut d'autonomia, que tothom entenia com a eina fonamental per arribar a l’autogovern, a autogestionar-nos com a poble; també ho era l'amnistia d’aquelles persones que romanien en presó per motius polítics. Si donem una ullada al que ha suposat el pas d’aquests 41 anys però, no tot ha anat a millor. L’autonomisme ha esdevingut una eina més de l’estat espanyol per a perpetuar l’espoli fiscal al País Valencià i veiem com els tribunals espanyols com l’Audiència, el TS o el Constitucional juguen cada vegada més el paper de qui posa mordasses en compte de dirimir aspectes legals. A més a més, en aquest 9 d’octubre tenim en el record la violència exercida amb total impunitat per un grup d’extrema dreta i feixistes ara fa un any contra manifestants i contra periodistes que estaven treballant en la Diada Nacional del País Valencià. I és justament per això que des d’Esquerra Republicana del País Valencià vos encoratgem a eixir al carrer sense por per manifestar-nos allà on sempre ho hem fet per construir eixe País Valencià lliure i sobirà que encara no tenim. Com a membres de la Comissió 9 d’Octubre sabem de la importància de buscar consensos i ens enorgullim i ens felicitem de què un any més les forces polítiques, sindicals i associatives que ens representen a una majoria de la societat valenciana hàgem sigut capaços d’arribar a acords respecte del lema, el manifest i altres aspectes. Hi ha qui encara avui té por de dir País Valencià i es conforma amb País, d’altres es queden amb el finançament just per por a reivindicar la sobirania fiscal. Tant fa, cadascuna de les forces polítiques, sindicals i associatives tindrà la seua manera de dir i de fer però totes tenim clar que el País Valencià està encara avui molt lluny d’on desitjàvem en aquell 1977.

ÉS INADMISSIBLE UNA PLANTA DE RESIDUS AL TERME DE BARXETA

  "...de cap manera han de ser les zones rurals poc poblades les que paguen l’elevat preu ambiental de gestionar les deixalles de les grans urbs." Des d’Esquerra Republicana del País Valencià volem manifestar la nostra oposició i rebuig a la instal·lació de la planta de residus al terme municipal de Barxeta així com oferir tot el nostre suport als veïns i veïnes d’aquesta població de la Costera. Instal·lar una planta de residus a Barxeta suposaria un greu perill de deteriorament per a una zona de gran valor ambiental, de contaminació d'aqüífers, de contaminació atmosfèrica i acústica provocada en bona mesura pel trànsit rodat que hi hauria a la planta. No podem consentir que, una vegada més, es pretenga instal·lar una planta de residus que done servei a tota la demarcació de València en un poble menut. Som conscients que les ciutats generen una gran quantitat de residus i que aquests s’han de recollir, triar, tractar, valoritzar i eliminar. Ara bé, de cap manera han de ser les zones rurals poc poblades les que paguen l’elevat preu ambiental de gestionar les deixalles de les grans urbs. La normativa europea posa èmfasi en la necessitat de reduir deixalles i residus com a primer pas per a una gestió sostenible. Des d’Esquerra tenim clar que cal fugir de les grans plantes de residus i tendir a fer instal·lacions més menudes que donen servei a la comarca on s'inserisquen. Per tot açò no podem més que oposar-nos a una planta que hauria de rebre vora dos milions i mig de metres cúbics de residus provinents de tota la demarcació de València, amb les conseqüències d’emissió de gasos, contaminació atmosfèrica, pèrdua de biodiversitat i contaminació d’aqüífers. La Direcció General de Qualitat Ambiental no pot emetre informe favorable d’Avaluació Ambiental en una proposta que, en cas de dur-se a terme, seria un trasbals al tipus de vida dels habitants dels pobles de Barxeta, Lloc Nou d’en Fenollet i El Genovès. Esquerra Republicana dóna suport als ajuntaments de Barxeta, Lloc Nou i El Genovés, que han manifestat la seva oposició al projecte, com també al Consorci de Residus (COR) que veu com la proposta de l’empresa «Serveis Mediambientals de València, S.

SUMA'T PER CARLET REVALIDA LA COALICIÓ DE CARA A LES ELECCIONS DE 2019.

València, 25 de juliol de 2018. La marca electoral Suma't per Carlet es revalida de cara a les eleccions locals de 2019 amb la ferma voluntat d'incorporar i sumar més forces progressistes i d'esquerres que així ho desitgen. L'acord de seguir endavant i eixamplar Suma't per Carlet es va prendre després de la reunió mantinguda per dirigents locals i comarcals d' EUPV i ERPV a Carlet que han valorat de molt positiva l'experiència del treball conjunt de l'esquerra local. La coalició es reafirma en la voluntat de posar al centre de la política local els veïns i veïnes de Carlet, per damunt de les sigles pròpies, sempre amb un marcat accent progressista esquerrà i valencianista. En un moment com l'actual, on cada dia més es desdibuixa la política de l'esquerra, Suma't per Carlet vol avançar, junt amb totes aquelles forces que ho desitgen, en l'aplicació de les polítiques participatives, tant socialment com econòmica, igualitàries i de protecció ambiental i agrària que facen millor la vida de les carletines i carletins.  

ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ CONDEMNA ELS ATACS ALS MURALS D'ELIAS TAÑO.

Davant de les contínues agressions patides per l'artista Elias Taño en els murals de Sagunt i de València en solidaritat amb els presos polítics i amb els joves d'Altsasu volem manifestar la nostra rotunda condemna. Una societat que es diu democràtica no pot consentir que es destruïsca una obra d'art amb caràcter polític i menys encara la passivitat de les forces de seguretat i dels partits de govern a ambdues ciutats. Elias Taño ha vist censurat el mural de Sagunt per decisió del plenari d'aquesta ciutat, amb els vots del PSPV i Compromís. En el cas de València ciutat hem assistit a les declaracions del Batlle Joan Ribó en les quals afirma no estar “ni d'acord ni en desacord”. Des d'Esquerra Republicana del País Valencià entenem que no podem ni hem d'empassar-nos la pretesa neutralitat de Compromís i del PSPV davant allò que clarament és una agressió de l'extrema dreta, la de sempre: la que va colpejar amb la seva violència la manifestació del darrer 9 d'octubre, la que es planta davant de la casa de la vicepresidenta del Consell per a assetjar-la quan es troba amb la família, la que insulta a les portes d'un acte públic amb el diputat Joan Tardà, la que demana censurar concerts de grups musicals, i un llarg etcètera que ens duria a recordar episodis tan greus com la mort de Guillem Agulló. Perquè són els mateixos. Els mateixos noms que fa 20 anys estaven en Falange, els qui sembraren la violència als carrers de València per inventar una batalla que la gent d'aquest País mai va protagonitzar ni va voler durant la transició, els protagonistes del cas Panzer. Els seus noms i cognoms són coneguts de tots, també de les forces de seguretat i dels governs d'ara i adés. No podem entendre que un ciutadà que acudeix a una concentració en solidaritat amb els presos catalans acabe pagant una multa de 600 euros, que se li confisque una bandera estelada a un aficionat que acudeix a un camp de futbol i, per contra, que aquests individus violents, sectaris, xenòfobs, de comportament alegal mai hagen estat condemnats.

INTERVENCIÓ DE JOSEP BARBERÀ A LA COMISSIÓ DE LES CORTS SOBRE LA REFORMA DE LA LLEI ELECTORAL VALENCIANA

El president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha comparegut davant la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat dins el procediment de tramitació de la llei electoral valenciana que presentaren el PSPV, Compromís i Podem a les Corts Valencianes. La compareixença s'ha iniciat amb la petició de Luís Santamaria (PP) i Emigdio Tormo (C's) de retirada del llaç groc que portava Barberà sota l'amenaça d'abandonar la sala. El President d'ERPV no ha tingut inconvenient en treure's el llaç groc, símbol de la lluita contra els presos polítics “estem ací per a parlar de la llei electoral, no els donaré una excusa per fugir del debat”. Al nostre canal de Youtube trobareu el video resum de les intervencions sobre el tema. El president dels republicans valencians ha definit la barrera electoral del 5% com una “claríssima mesura restrictiva” que pretén allunyar les posicions discrepants i el debat legítim de sectors significatius de la població valenciana de les institucions. “Vostés imaginen si el 2003 hagués entrat el Bloc? Amb el canvi de majories polítiques ens hauriem estalviat els tratges de Camps, el tancament de RTVV i tantes coses que ens haurien evitat passar molta vergonya” ha dit Barberà després d'enumerar les ocasions en què difrents forces polítiques han quedat fora de les Corts tot i tindre més de cent mil vots. Al final de la seua intervenció Josep Barberà ha al·ludit a l'actitud de Ciutadans i el seu canvi en el sentit del vot. “La posició canviant de determinats partits que fa uns mesos defensaven el pluralisme polític i ara s'hi mostren contraris l'hauran d'exposar ells, però sembla evident que la por al diferent i al discrepant no hauria de ser excusa per limitar la seva capacitat de participar lliurement del debat polític.” Valoració positiva de la llei Barberà ha fet una valoració positiva de la llei proposada a les Corts que s'adequa força a les demandes de major pluralitat i obertura democràtica que avui fan les valencianes i valencians, i que ens acosta a la modernitat.

COMUNICAT D'ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ ARRAN L'ASSETJAMENT CONTINUAT DE L'EXTREMA DRETA

No som partidaris de fer propaganda als grups reduïts d'extrema dreta que allà on anem es presenten per boicotar els actes i violentar la gent que vol assistir-hi. En aquesta ocasió però, la manipulació informativa i la falta de rigor professional d'algun mitjà valencià (per cert, caldria que es mirara ben bé quin periodisme sostenim o ajudem amb diners públics)  junt amb la manca de solidaritat de les forces polítiques que es diuen progressistes i valencianistes, que encara avui no han dit ni pruna, ens fa plantejar-nos publicar aquest comunicat. No tant per nosaltres, que sabem a qui tenim enfront, com per la bona gent del poble de Barxeta, gent valenta i treballadora que va veure violentada la pau i la tranquil·litat amb què viu normalment, que va haver de patir els insults i les vexacions d'un grup ultradretà així com la violència física tant per part dels radicals dretans com de les forces policials. A les barxetanes i barxetans, només donar-los les gràcies per acompanyar-nos dissabte i per ser un exemple de comportament cívic.     COMUNICAT D'ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ ARRAN L'ASSETJAMENT CONTINUAT DE L'EXTREMA DRETA: Davant les agressions verbals i físiques patides dissabte passat, 7 de juliol, a la població de Barxeta i de les tergiversacions vessades posteriorment ens veiem en l'obligació de puntualitzar i esclarir els fets ocorreguts. Dissabte hi havia programada la xarrada del nostre diputat al Congrés Joan Tarda “el municipalisme en la construcció del País”. La xarrada tenia lloc a la Casa de la Cultura de Barxeta com a cloenda al Consell Polític d'ERPV i oberta al públic. Anteriorment, el dimecres 4 de juliol vàrem registrar en la delegació del Govern espanyol a València un escrit adreçat al delegat recentment nomenat pel govern del PSOE, Juan Carlos Fulgencio Tejedor, en el qual el fèiem sabedor de les amenaces que per les xarxes circulaven de gent d'ideologia ultradretana que es citava a Barxeta instant a “lluitar hasta el final”.

Posicionament d’Esquerra Republicana sobre la decisió d'alliberar els condemnats de "la Manada"

Des d’Esquerra Republicana rebutgem contundentment la providència de l’Audiència Provicinal de Navarra sobre el cas de “La Manada” que deixa els condemnats en llibertat provisional amb una finança de 6.000 euros. Aquesta nova decisió judicial és, com ja ho va ser la sentència dictada també per de l’Audiència Provincial de Navarra, un greuge cap a totes les dones i suposa una legitimació de la violació que posa en una posició de total desempara a totes les dones supervivents d’aquesta situació. La decisió de l’alliberament de La Manada evidencia com el masclisme perdura i com la seguretat de les dones és inexistent. Volem construir una República de dones i homes lliures on la violència contra les dones en cap cas estiga legitimada sinó que es condemne i es rebutge. La sentència condemna per abús sexual i no per violació els fets que van passar durant les festes dels San Fermines del 2016. No es té en compte la intimidació, l'actuació grupal ni la vulneració de la intimitat. Ara, a més la providència determina la llibertat provisional dels condemnats amb el pagament de 6.000 euros.  No és No! Cap violació és justificable o interpretable. Prou impunitat!  És evident que la justícia espanyola no empara a la seva ciutadania i ha sortit a la llum el biaix patriarcal que la perverteix i que encara la fa més injusta per les dones. Crea un precedent d’impunitat i desacredita la versió de la víctima posant al centre del debat la forma d’actuació de la dona que pateix la violència i no pas de les persones que l’exerceixen. Cal que ens maten o ens fereixen per demostrar que és una violació? No és No! Cap violació és justificable o interpretable. Prou impunitat! Instem el Congrés dels Diputats i el Senat que a la propera revisió del Codi Penal s’incorpore la perspectiva de gènere per tal que s’evite l’existència d’interpretacions arbitràries i que es basen en estereotips de gènere, que acaben portant a sentències amb un clar biaix masclista.

ESQUERRA REPUBLICANA DEMANA A LES CORTS QUE RETIREN EL CONCERT EDUCATIU A L'ESCOLA "SAN VICENTE FERRER" PER VIOLAR ELS DRETS DELS MENORS.

Després d'una reunió amb l'associació Europa Laica mantinguda aquest matí a la seu d'Esquerra Republicana del País Valencià la direcció del partit ha decidit fer arribar la informació a les Corts i demanar que es retire el concert i es depuren responsabilitats. Raquel Ortiz, membre de la junta directiva de València Laica ha posat en antecedents i ha facilitat informació sobre l'escola concertada "Colegio Imperial Niños Huérfanos San Vicente Ferrer" de Sant Antoni de Benaixeve. Es tracta d'una escola en la qual no s'admet alumnat que no estiga batejat en la fe catòlica com tampoc aquell que patisca discapacitat física o psíquica o aquells que no estiguen "regularitzats". Ortiz ha informat també al President d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, igualment que ha tramès per escrit aquesta informació al Conseller d'Educació i al Fiscal en Cap de la Comunitat Valenciana. La reunió ha finalitzat amb el compromís per part del president d'ERPV, Josep Barberà, de donar suport al treball d'aquesta entitat que des de fa anys ve treballant per la laïcitat de les institucions públiques i contra l'exclusió per motius de consciència. En aquest sentit Barberà s'ha compromès en fer arribar la informació a les Corts i demanar la retirada del concert a l'escola i la depuració de responsabilitats com a primer pas en el suport a València Laica. L'escola "Colegio Imperial Niños Huérfanos San Vicente Ferrer" ubicada a Sant Antoni de Benaixeve es declara hereva de sant Vicent Ferrer i acull en el seu sí xiquets i xiquetes òrfenes. En el seu web es pot llegir que es demana com a requisit estar batejat, no patir discapacitat física o psíquica i no estar en situació "irregular". Tot i això, en el projecte educatiu parla d'educació en valors i en llibertat. Per a Josep Barberà "no podem tolerar que en ple segle XXI l'educació dels nostres fills i filles estiga en mans d'aquells que exclouen als diferents per raons religioses o de naixença.