País Valencià

Totes les notícies

DIVERSOS CÀRRECS PÚBLICS LOCALS D’ERPV ES SOLIDARITZEN AMB CATALUNYA EN ELS PLENS DELS AJUNTAMENTS

Aquesta semana moltes poblacions del País València han celebrat els respectius Plens ordinaris dels seus ajuntaments. En eixe sentit diversos dels  regidors i regidores que Esquerra Republicana del País Valencià té al llarg i ample de les comarques valencianes, han aprofitat l’ocasió per solidaritzar-se amb el procés popular i democràtic que viu el poble català. Tant és així que a poblacions com Barxeta o Simat de la Valldigna s’han aprovat iniciatives dels càrrecs republicans en suport als Alcaldes imputats per posar urnes i en defensa de la democràcia. A pobles com Crevillent, Benicarló, on és regidor el President d’ERPV Josep Barberà, Faura, Benifairó o Benavites, els regidors i regidores republicans han mostrat missatges de suport i han fet declaracions en favor del referéndum de l’1-O. D’altra banda a municipis com Xixona o Vinaròs, hem vist com els grups del PP, PSOE, C’s i fins i tot Podem en el cas de Vinaròs s’han alïat per esquivar el debat, evitant incloure el punt dins l’ordre del dia. Igual que en Algemesí, on el PP amb connivencia dels grups del govern ha esmenat l’esmena de suport al poble de Catalunya canviant completament el sentir de la mateixa.  

PIlar Navarro, secretària de les dones d'ERPV

Esquerra Republicana signa el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

El passat dilluns 18 de setembre es va presentar el “Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista” i es va convidar a la societat valenciana a adherir-se al pacte i signar-ne el manifest, com ha fet Esquerra Republicana del País Valencià ( https://www.sumatalpacte.com/va/ ). Per aquest motiu Pilar Navarro, secretària de les dones d'ERPV feia les següents declaracions: "Des d’Esquerra Republicana ens felicitem que s’haja assolit aquest pacte, que és fruit de l’estudi  de  les  violències  masclistes  al País Valencià i del consens i la unanimitat per a fer la societat valenciana més lliure, segura i inclusiva. Sempre hem defensat que cal treballar sobre les causes i arrels de les violències masclistes, així com garantir l’autonomia personal i el poder de decisió de les dones. Per això cal una transformació de les relacions socials que evite les situacions discriminatòries que afebleixen i fan vulnerables les dones en els seus entorns, laboral, familiar i social. Per això des de la nostra organització, apostem per polítiques públiques de prevenció i sensibilització, però abans que res, les polítiques transversals que transmuten l’actual estat de les coses. Reclamem unes polítiques públiques dotades de recursos suficients. Ajuntaments, Generalitat i Estat han d’aprovar en el proper trimestre els respectius pressupostos per a l’any 2018, en els que s’hauria de fixar un percentatge mínim a dedicar a la lluita contra les violències masclistes i de gènere, que es dedicarien, entre d’altres partides, a l’atenció integral, la reinserció sociolaboral de qui haja patit violència i les persones que en depenen, i la formació de personal en l’atenció específica en perspectiva de gènere i violència masclista. Esquerra Republicana del País Valencià confia que aquest pacte tindrà una traducció positiva en una societat valenciana, més igualitària i més lliure."  

COMUNICAT D'ERPV: PROU D'EQUIDISTÀNCIA FAL·LAÇ

Des d'Esquerra Republicana del País Valencià assistim espaordits a les declaracions de la Vicepresidenta del Govern Valencià, la senyora Mónica Oltra, en les quals demana al President del Govern de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que retire la convocatòria del Referèndum del proper u d'octubre. No es pot mantenir una postura aparentment conciliadora situant-se en una equidistància fal·laç i insostenible. Quan referint-se als governs Espanyol i Català afirma "...en realitat estan dient el mateix però al revés, vull dir que l'actitud és la mateixa" està construint una fal·làcia. Tot el món sap que tant Carles Puigdemont com el Vicepresident Junqueras, com la resta de membres del govern, diputats i senadors catalans venen demanant la negociació des del primer dia fins ara mateix. Fa l'efecte que la senyora Oltra és una més de les que han pujat al carro d'equiparar ambdós governs com a estratègia per a blocar el referèndum i li recordem que el govern i el poble de Catalunya només demana poder anar a votar i ho fa, com diu Joan Tardà, "cívicament, pacíficament". De l'altra banda tenim un govern que envia milers de policies a escorcollar empreses i institucions públiques, a detenir càrrecs públics i denunciar ciutadans que es manifesten. Després d'assetjar institucions, càrrecs electes i ciutadania, el govern espanyol ha encetat una campanya en la qual vol donar la sensació que Catalunya es bota les normes més bàsiques de convivència pacífica, res més lluny de la realitat. Ben al contrari, Catalunya ha donat una lliçó de com reivindicar allò que es pensa és just de la manera més pacífica i acurada. Els valencians i les valencianes no volem entrar en aquest joc. Ens preguntem, i ens agradaria que ens ho aclarira, si aquestes declaracions són en l'àmbit personal o en nom del Consell donat que les ha fet en la roda de premsa del Govern Valencià. Així mateix ens preguntem si aquesta és la postura de Compromís, força política que representa Oltra a la més alta institució valenciana.

Comunicat d'ERPV sobre la repressió a Catalunya

Aquest matí el President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha presentat davant els grups parlamentaris de les Corts Valencianes una proposta per a que mostren públicament la seua comdemna davant de les actuacions represores del Govern espanyol a Catalunya. Josep Barberà ha explicat que “davant de la intervenció mitjançant les forces i cosos seguretat de l’Estat seguint ordes del Minsiteri de l’Interior tots els demòcrates cal que fem pinya i mostrem el nostre més enèrgic rebuig envers l’actuació desproporcionada i represiva de l’Estat espanyol.” A més ha afegit que “És incomprensible que les Corts Valencianes i, més concretament, les forces “valencianistes” es posen de perfil front aquesta ofensiva que posa en perill els drets més bàsics de la població, com és el dret de vot.” El dirigent republicà ha declarat que “resulta trist que Esquerra Republicana del País Valencià (junt a Esquerra Valenciana) haja estat l’únic partit valencià que, sense ambigüetats, s’haja declarat a favor del referéndum de l’1 d’Octubre i en contra de la represió. Els valencians necessitem saber que el nostre Parlament condemna les actuacions totalitàries del Govern espanyol”.

ERPV qüestiona el recurs contra el decret del Consell que regula la llengua a l’Administració

L'Advocacia de l'Estat de la Delegació del Govern espanyol al País Valencià ha interposat un recurs contenciós administratiu contra el decret del Consell pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en la Generalitat Valenciana. L’òrgan entén que la norma conté “preceptes problemàtics” que podrien resultar contraris a la llei i a la Constitució; en concret, i entre d’altres, es refereix al fet que l’Administració valenciana s’adrece en valencià a les institucions catalanes i illenques, tot apel·lant al fet que la situació “no és possible, en ser el valencià una llengua cooficial únicament a la Comunitat Valenciana”.   ERPV manifesta que és inadmissible aquesta intromissió del PP en matèria de política lingüística amb criteris ideològics i acientífics: la RAE defineix el valencià com a “variedad del catalán que se habla en gran parte del antiguo reino de Valencia y se siente allí comúnmente como lengua propia”. Per la seua banda, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, reconeixen el valencià com a varietat lingüística del català parlada al País Valencià. De la mateixa manera, més de 40 sentències avalen la unitat de la llengua i equiparen els termes “català” i “valencià”. En conseqüència, donem suport al Govern valencià que, amb legitimitat democràtica i amb un ampli consens, planteja un projecte de llengües en l’Administració valenciana que millora el pla lingüístic vigent fins ara. Davant un estat a la contra que no respecta la nostra capacitat legislativa, ERPV diu sí a les institucions pròpies.   Sectorial d’Educació, Cultura i Política Lingüística d’ERPV    

Esquerra Republicana presentarà iniciatives parlamentàries sobre el tren Xàtiva-Alcoi

El diputat d’Esquerra Republicana, Joan Tardà entre d’altres dirigents d’Esquerra Republicana del País Valencià van mantenir una trobada el passat dimarts amb representants de Guanyar Cocentaina per tal de conèixer de primera mà la situació de la línia ferroviària Xàtiva-Alcoi. El diputat republicà es va comprometre a articular a través del Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana al Congrés totes aquelles iniciatives necessàries per coneixer la situació d’una infraestructura clau per a les comarques centrals del País Valencià. Així doncs, Esquerra Republicana interpel·larà als representants del Ministeri de Foment per tal de conèixer l’estat de les obres de millora que s’estan executant actualment, així com dels plans de millora de la línia. El president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà ha recordat que “des de fa més de 10 anys, any rere any hem presentat esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat per tal de dotar la línia Xàtiva-Alcoi de les inversions que tant necessita. Hem vist com any rere any, tant en governs del PP com del PSOE aquestes esmenes han estat rebutjades sistemàticament deixant els comunicacions a les comarques centrals en una situació insostenible. La línia Xàtiva-Alcoi i la manca d’una connexió ferroviària entre València i Alacant per l’interior és una mostra més de com l’Estat espanyol ens tracta com a ciutadans de segona”.

Esquerra Republicana es reuneix amb la Comissió Cívica d’Alacant per la Recuperació de la Memòria Històrica per establir vies de col·laboració

El diputat d’Esquerra Republicana, Joan Tardà; el President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà i d’altres dirigents d’Esquerra Republicana van mantenir una reunió ahir a la Seu Universitària d’Alacant amb Òscar Llopis, José Carrasco, Vicente Carrasco i Carme Jorques representants de la Comissió Cívica d’Alacant per la Recuperació de la Memòria històrica per tal d’establir vies de col·laboració en l’àmbit de la memòria històrica. La trobada va servir perquè els representants d’Esquerra Republicana explicaren de primera mà la tasca realitzada amb la querella argentina contra els responsables del franquisme per crims contra la humanitat a la qual Esquerra es va adherir l’any 2013 i que està oberta a noves adhesions. A més la reunió també va servir per explicar la tasca realitzada amb la llei recentment aprovada al Parlament de Catalunya i que anul·la més de 64000 judicis sumaríssims del franquisme a més d’elaborar un registre públic de les víctimes i que properament es presentarà al Congrés dels Diputats per anul·lar totes les causes existents a l’Estat espanyol. Els representants de la Comissió Cívica van lliurar als representats d’Esquerra Republicana un dossier amb les iniciatives que han engegat i per la seua part, Esquerra Republicana es va comprometre a establir mecanismes de col·laboració i a vehicular les demandes de la Comissió Cívica a les institucions.

Joan Tardà: El model espanyol d’impunitat amb els crims del franquisme és una anomalia històrica

Més de dos centenars de persones han omplert el Club d’Amics de la UNESCO d’Alcoi en la xerrada “Memòria i republicanisme” organitzada per Esquerra Republicana del País Valencià. L’acte ha comptat amb la participació d’Èlia Navarro, representant de la sectorial de memòria històrica d’Esquerra Republicana del País Valencià; Toni Bou, president de la sectorial de memòria històrica d’Esquerra Republicana i coordinador de la querella argentina contra els crims del franquisme; Joan Tardà, diputat d’Esquerra Republicana al Congrés i Josep Barberà, president d’Esquerra Republicana del País Valencià.   Toni Bou, president de la sectorial de memòria d’Esquerra Republicana i coordinador de la querella argentina ha denunciat les lleis d’amnistia i de la memòria qualificant-les de “lleis d’amnèsia i punt final”. Ha explicat que al 2013 Esquerra Republicana es va adherir a la querella interposada a l' Argentina contra els responsables del franquisme per crims contra la humanitat. Per la seua part, Èlia Navarro, membre de la sectorial de memòria històrica d'ERPV, ha explicat la tasca desenvolupada de recuperació de la memòria històrica a Castalla i l’Alcoià.   El diputat d’Esquerra Republicana al Congrés, Joan Tardà, ha explicat que “totes les societats que han patit un passat feixista, tard o d’hora, han reparat les víctimes. Totes, tret de l’Estat espanyol, que és una anomalia històrica. Tant, que al món es parla del model espanyol d’impunitat”. El dirigent republicà ha lamentat que “no podrem assolir els reptes que tenim per davant si som incapaços que el Govern espanyol, independentment del seu color polític, demane perdó pels crims del règim franquista i anul·le els judicis i les condemnes del franquisme”. Tardà ha explicat que el Parlament de Catalunya ha aprovat una llei, en les darreres setmanes, que anul·la totes les sentències dels tribunals militars i que elabora un registre de totes les víctimes amb més de 64000 casos documentats.

Esquerra Republicana del País Valencià reclama una solució per als problemes ambientals als abocadors de Real

Esquerra Republicana del País Valencià ha exigit a l’Estat i la Conselleria de Medi Ambient una solució per a les zones usades com a abocadors al terme municipal del Real (La Ribera Alta). Els republicans van presentar una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat per a 2017 (rebutjada amb els vots de PP i Ciutadans) per tal d’adequar, segellar i restaurar ambientalment l’espai, a més de reparar camins afectats pel temporal de 2016. Aquesta demanda coincideix amb l’intent de crear nous abocadors a la zona.   El President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà ha denunciat que “els espais dedicats a l’abocament de residus no s’han tancat i restaurat ambientalment d’acord amb la normativa vigent, provocant problemes al medi ambient. A més, un dels quatre espais on s’han produït sistemàticament abocaments conté residus tòxics i perillosos, suposant un problema per a la població.  El dirigent republicà ha explicat que per tal de recuperar l’espai i garantir-ne la seguretat cal desplegar accions com la ubicació de barreres de protecció; millorar el control de gasos, aigües i lixiviats; assegurar l’estabilitat dels talussos o garantir la protecció de les aigües subterrànies.   El dirigent republicà, a més ha explicat que Esquerra Republicana ha portat al Parlament Europeu la qüestió, en el marc de la col·laboració encetada amb l’equip de govern de Real. "Cal que tots els agents trobem una solució acordada i definitiva que preserve el territori. La política de gestió de residus al País Valencià ha sigut nefasta durant els darrers anys i cal que la Conselleria de Medi Ambient aporte solucions d’una vegada a més de promeses cosmètiques”, ha afirmat Barberà.