País Valencià

Totes les notícies

ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ PREPARA UNA LLISTA SOBIRANISTA PER A LES ELECCIONS DEL 10N.

ERPV. 2/oct/19   Esquerra Republicana del País Valencià es presenta a les eleccions al Congrés i el Senat espanyols del pròxim 10 de novembre i, en aquest sentit, està treballant per integrar a les seues llistes gent procedent de moviments socials així com altres col·lectius del municipalisme i del sobiranisme d’esquerres del País Valencià.   Des de la nostra formació política som ben conscients que ens trobem en un moment d’excepcional agressivitat contra els drets bàsics del poble valencià per part del govern espanyol. La negativa a parlar-ne del concert econòmic que ens permeta sobreviure econòmicament, com també a la recuperació del Dret Foral Valencià, els constants recursos al Tribunal Constitucional a lleis promulgades pel Consell, o la primacia dels interessos espanyols per damunt dels béns i el benestar dels valencians com estem veient en el cas de l’ampliació de la V-21 en són una bona prova.   I davant d’aquesta situació ja no ens podem acontentar amb peticions febles que queden en paper mullat o en una imatge a les xarxes. Cal que construïm una veu valenciana de debò que no tinga por a fer valdre els interessos del País Valencià a Madrid, sense lligams amb l’estat. Una veu que defense els drets fonamentals com la llibertat d’expressió i d’autodeterminació, i també el dret a una hisenda pública, el dret a regir-nos per les nostres pròpies lleis, el dret a tindre una xarxa de comunicació eficaç o el dret a preservar el nostre medi ambient per damunt d’interessos econòmics lligats al turisme, al transport de mercaderies radial espanyol entre d’altres.   Històricament des d’Esquerra Republicana del País Valencià hem concorregut amb altres forces amb les quals compartim posició sobiranista i d’esquerres. Ara però, i sota les sigles d’ERPV, estem bastint una candidatura on la gent que des de l’activisme social en diversos àmbits treballa per la sobirania territorial, legal, alimentària, cultural i política puga tindre veu.

EL CONSELL HA DE PLANTEJAR URGENTMENT UN CONFLICTE CONSTITUCIONAL DE COMPETÈNCIA EN L’AMPLIACIÓ DE LA V-21.

ERPV 24/09/2019 no podem estar parlant de sostenibilitat, de protecció de l’Horta i del consum de proximitat mentre licitem projectes que atempten contra la base del que hauria de ser la gestió ambiental responsable. Des d'Esquerra Republicana del País Valencià demanem al Consell i, especialment al President Ximo Puig i a la Consellera de Medi Ambient Mireia Mollà, que plantegen un conflicte de competència en l’execució de l’ampliació de la V-21. El projecte aprovat i licitat pel Ministeri de Foment que dirigeix José Luis Ábalos d’ampliació de la V-21 en el tram Carraixet-València va en contra de l’esperit de la llei de l’Horta promulgada pel Consell el 6 de març de 2018 que en el seu preàmbul assegura que aquesta «proposa la protecció i la dinamització de l’Horta de València com una actuació prioritària per a la consecució d’un model territorial sostenible i resilient als efectes del canvi climàtic i de la seguretat alimentària». La legislació permet plantejar conflicte competencial en la mesura que una decisió de l’administració estatal contravé una llei valenciana, tal com preveu l'article 161.1c. de la Constitució. Davant una situació urgent cal prendre mesures urgents. Les proposicions no de llei (PNL) no tenen cap recorregut legal, menys encara quan s'acaben de disoldre les Corts Generals per la convocatòria d'eleccions generals. Davant una situació crítica no devem prendre mesures no vinculants, cal actuar amb fermesa, i la proposició del conflicte de competència n'és una, possiblement l'única que ens permetrà frenar el projecte d'ampliació de la V-21. Per al president d'ERPV, Josep Barberà, “no podem estar parlant de sostenibilitat, de protecció de l’Horta i del consum de proximitat mentre licitem projectes que atempten contra la base del que hauria de ser la gestió ambiental responsable. Estem demanant a la ciutadania que canvie de model de vida mentre l'administració només fa gestos buits que es resumeixen en una foto i un titular.

EL CONSELL HA DE PORTAR EL GOVERN ESPANYOL ALS TRIBUNALS

ERPV 05/09/19 ...hem de deixar de pidolar perquè l’experiència ens diu que mai no ens donaran allò que és nostre, que ens pertany.  Fa tants anys que venim parlant de l’espoli que patim al País Valencià i de les desigualtats econòmiques i, per tant, socials que patim els valencians, que quasi fa nosa tornar al tema. A Esquerra Republicana del País Valencià mai se'ns podrà acusar de deslleialtat amb les institucions de la Generalitat; mai ha sigut ni serà tema de controvèrsia ni debat partidista per a nosaltres. Ara bé, la situació de bloqueig que patim en aquests moments i el perill greu i ben real d’empitjorament ens fa exigir a aquells que comanden el Consell que prenguen mesures que vagen més enllà de la foto per a eixir del pas i frases buides que consolen el poble. El govern de Pedro Sánchez ens retalla per desídia milions d’euros en bestretes i en la liquidació de l’IVA sota el pretext de ser un govern “en funcions”. Ara bé, estar en funcions no li ha impedit prendre decisions com ara signar una factura de 2083 milions d’euros en armament (que s’afegeixen als 4325 assignats en campanya electoral), com tampoc li ha impedit acordar una ajuda de 60 milions al Marroc per lluitar contra la “immigració il·legal” i la compra de vehicles per al Ministeri de l’Interior marroquí. No cal seguir fent la llista de greuges comparatius perquè allò que ens preocupa no és el govern espanyol sinó el valencià. Conscients que és complicat seure al govern valencià amb aquell que des de l’estat intenta posar-te la pota damunt, cal dir les coses pel seu nom. Només amb un concert econòmic podrem intentar eixir de la misèria a la qual ens tenen sotmesos de forma deliberada des de fa anys i panys. Des que l’any 2006 Esquerra Republicana del País Valencià començàrem a denunciar l’espoli que patim fins ara, el terme s’ha assumit per part de les forces del Botànic i de bona part de la societat valenciana. Ha calgut més d’una dècada per què ho tingueren clar.

Coneix les 15 persones que formen el grup parlamentari d'Esquerra Republicana al Congrés

Amb els resultats de les eleccions del 28 d'abril Esquerra Republicana passa de 9 a 15 diputats i diputades al Congrés dels Diputats L’independentisme ha guanyat per primera vegada unes eleccions espanyoles aquest 28A. Amb més d’un milió de suports, els republicans han aconseguit 15 diputats al Congrés, 8 homes i 7 dones amb perfils transversals i plurals per defensar els drets, les llibertats i la independència. Qui és qui? Oriol Junqueras. El president d’Esquerra Republicana, un pres polític, encapçala el grup dels republicans a Madrid. Injustament empresonat de forma preventiva a Soto del Real per la causa contra l’1-O, Junqueras ha estat la veu d’Esquerra com a alcalde de Sant Vicenç dels Horts, com a eurodiputat, com a vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, i ho tornarà a ser ara com a diputat al Congrés i com eurodiputat, perquè “votar no és delicte; impedir-ho per la força, sí”.  Gabriel Rufián Políticament fent tàndem fins ara amb Joan Tardà. Repetirà per tant al Congrés i hi va per reivindicar la justícia social, la llibertat, i un independentisme heterogeni i transversal. Carolina Telechea. D’esquerres, feminista i republicana. Advocada de professió, repeteix com a tercera de la llista i hi arriba des d’Igualada, provinent d’una família d’origen divers i d’una tradició política socialista. Joan Josep Nuet. Els resultats d’Esquerra aquest 28A són també possibles per l’aliança amb Sobiranistes, del qual Nuet n’és impulsor. Ha forjat la seva trajectòria política com a regidor a Montcada i Reixac, i al Congrés i al Parlament, defensor els drets socials. Maria das Graças Carvalho Dantas. D’origen brasiler, Dantas és jurista i activista social, i ha fet bandera com ningú de les lluites socials i pels drets de les persones migrants. Ha impulsat i participat en diverses plataformes, de caire internacionalista, i a favor de la lluita antiracista, antifeixista, i per la defensa dels drets humans i dels drets civils.

LLIBRES DE CAMPANYA. Què lligen les nostres candidates i candidats

ERPV, 23 d'abril de 2019. Hui, 23 d'abril, dia del llibre, hem preguntat a les persones  que encapçalen les nostres candidatures què estan llegint o què acaben de llegir que els haja agradat. No deuen tindre massa temps per llegir, tot i això totes elles furten temps a l'agenda per llegir.  Ens ha quedat un llistat de recomanacions de caràcter molt polític, format quasi totalment per l'assaig ideològic. Des d'Esquerra Republicana del País Valencià no volem deixar passar l'ocasió per recomanar, a més, un llibre fonamental per entendre el tarannà del nostre candidat a la Presidència de la  Generalitat per això vos recomanem "Josep Lluís Albinyana. Un president sense País" del periodista Carles Senso i editat per El petit editor i que teniu a la imatge d'aquest post. Res com anar a la font per tindre informació de primera. El millor d'haver de preparar aquest post ha sigut l'encreuament de missatges entre candidats i candidates comentant i suggerint-se entre ells títols. Entendreu que no fem pública la conversa pel grup de whatsapp, aquestes coses no van amb nosaltres.  Si voleu tindre una llista de suggeriments per a la lectura política, preneu nota.  El primer a contestar ha sigut Marc Casanova, candidat pel Jovent Republicà a Europa per Ara Repúbliques. Marc està llegint "Adults in the room" de Iannis Varoufakis.  La també candidata a Europa per ERPV Maria Pérez combina la participació en actes de campanya amb la preparació de les oposicions. Però com que el temari no és massa atractiu, descansa quan pot llegint en anglès "Colombia" de Jenny Pearce. En el cas del cap de llista a Europa pel País Valencià en la coalició Ara Repúbliques, Guillem Agulló, està intentant compaginar el gaudi de la família amb els actes de campanya i la lectura de "Al principi de tot hi ha la guerra" d'Agustí Gil Matamala.  El candidat a la Presidència de la Generalitat i cap de llista per Castelló a les Corts, Josep Lluís Albinyana llegeix en aquests moments "La primera república" de Javier Echenagusia.

LLIBERTAT, DEMOCRÀCIA, REPÚBLICA #AlbinyanaPresident Vídeo i programa per al #28A

ERPV, 20 d'abril de 2019 S'acosta el 28 d'abril. Valencianes i valencians acudirem a votar les persones que ocuparan escons a les Corts Valencianes, el Congrés dels Diputats i el Senat.  Ens ho juguem tot aquest #28A. Necessitem que els escons a les Corts, al Congrés i al Senat estiguen ocupats per persones que no tinguen por a l'hora de defensar els interessos del País Valencià. Fa 40 anys perdérem l'oportunitat de què se'ns considerara nacionalitat històrica i hem vist com, a poc a poc, s'ha rebaixat el nivell d'exigència respecte dels nostres drets. A Esquerra Republicana del País Valencià venim parlant de l'espoli des de fa 15 anys i aquest fet ha provocat que a hores d'ara les forces polítiques que es diuen valencianistes parlen tímidament de "finançament just". No volem cap finançament just, no són bons els eufemismes per a la política, no volem que ens maltracten menys del que ho fan les estructures de l'estat des de fa tant de temps. Volem que deixen de maltractar-nos i de prendre'ns allò que és nostre. D'altra banda en aquestes eleccions nacionals i estatals ens juguem les nostres llibertats democràtiques. L'estat no perdona la dissidència i permet tindre idees sempre que no es duguen a la pràctica. Podem parlar de república, enyorar-la però no podem plantejar-la de debò. De fet, tot allò que qüestione el règim, siga una cançó, un llibre o una exposició és motiu de repressió. També ho és voler dur a la pràctica el mandat d'un poble si aquest demana a les urnes viure en una república independent.  I direu, i això que té a veure amb valencianes i valencians?, molt. Volem que el País Valencià trie el seu camí, gestione els seus recursos, s'oblide de les lleis intervingudes i paralitzades pel Tribunal Constitucional. Volem garantir la llibertat de totes les persones que viuen al País Valencià, independentment d'on hagen nascut.  Només des de la gestió dels nostres propis recursos podrem planificar la nostra sanitat, l'escola i la universitat, la investigació, la gestió complexa gestió territorial amb un interior despoblat i una costa massificada, el benestar de la gent gran.

CANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA DE LA GENERALITAT I CAP DE LLISTA A CORTS VALENCIANES: Castelló, Josep Lluís Albinyana.

El candidat a la presidència de la Generalitat d'Esquerra Republicana del País Valencià és Josep Lluís Albinyana, cap de llista per la demarcació de Castelló. Jurista i president del Consell del País Valencià, Josep Lluís Albinyana va acceptar la proposta de Josep Barberà, president d'ERPV, de representar-nos, després de molts anys apartat de la política activa.  Allà on fem un acte, la gent queda embadalida amb la capacitat intelectual i política d'un home que coneix amb detall la història del País Valencià. Potser per això té les idees de futur tan clar. Li fem quatre preguntes referents a les eleccions del 28 d'abril.  1.-Per qué acceptares encapçalar la candidatura d’ERPV. No em vaig presentar voluntari. Però tardí segons quan em demanaren participar-hi en aquestes eleccions. Vaig acceptar per no restar al marge d’una ignomínia i canvi com els que estan passant, enfront del soroll tant fort com el del silenci que domina la majoria dels polítics nacionalistes. Quan tanta gent que devia parlar, calla i mira cap al costat, cadascú és obligat prendre posició en una cursa que no és per aconseguir els projectes polítics respectius, sinó millor la mera defensa d’unes regles democràtiques comuns per a tots. Es tracta de prioritzar els objectius per arraconar en primer lloc tots els elements tòxics per una societat democràtica. La Constitució del 78 es qualifica com “transició” a la democràcia, però aquesta és una falsedat quan s’utilitza com argument de persecució à la dissidència del bloc unionista, criminalitzant l’exercici de llibertats democràtiques amb la utilització dels Poders Públics, que han perdut llur legitimació d’esser neutrals i restar sobre totes les opcions polítiques, per convertir-se en aferrissats combatents dels demòcrates dissidents. El rei mateix ha donat un exemple notori d’aquest enfrontament caïnita entre ciutadans del mateix Estat. 2.- Per què cal fer confiança a ERPV? Per què cal votar esquerra? En realitat som els indicadors de la capacitat de la democràcia actual per identificar-se com una societat oberta, on en teoria qualsevol dissidència pugues cabre, sense patir la censura ni la persecució.

CAPS DE LLISTA CORTS VALENCIANES: València, Josep Barberà.

Josep Barberà és president d'Esquerra Republicana del País Valencià i regidor de cultura de l'ajuntament de Benicarló. Aquestes són les seves reflexions sobre el vot a ERPV i les necessitats polítiques del País Valencià.  La meva gent em va demanar que encapçalara la llista a les Corts i és un orgull donar la cara pel projecte polític en què creus i que defenses des de fa anys. I més en aquestes eleccions. Però per a mí, més que el fet que jo encapçale la llista per València té valor la gent que ha acceptat acompanyar-nos en les quatre convocatòries. Són persones que, permet-me la immodèstia, representan el millor d’este país. Gent valenta o amb trajectòries que em fan enrogir, o amb un futur que albiro ple d’oportunitats. Mira, si hi ha una cosa que els candidats i candidates d’esquerra tenen en comú, és que no tindrien cap necessitat d’estar ací, no tenim llistes farcides, com en altres partits, de gent acostumada a la cadira, al contrari: ser candidat d’ERPV és una de les coses més dificils que pot triar algú al País Valencià. Estic extraordinàriament orgullòs de compartir projecte amb tots i cadascun d’ells. Esquerra és ara mateix l’únic partit del panorama polític valencià que planteja solucions radicals als problemes sistémics que suportem valencians i valencianes. Ho fa a més des d’una òptica autocentrada al País Valencià i amb els valors republicans com a bandera. Quant a les urgències polítiques n'hi ha moltes i ja no ens podem aconformar amb el fet d'estar millor que abans pel fet que ja no tenim un Consell que furte a mans plenes. Això està molt bé però no és suficient. La de l'espoli fiscal és la urgència primera. No em canso de repetir que no podem seguir demanat un finançament just, pidolant a l'amo que ens tracte millor, hem d'exigir a l'estat que deixe d'agafar allò que ens pertany, els nostres recursos. Entre d'altres, perquè d'ells depén que puguem tindre l'escola que volem, o una sanitat universal de debò, o un sistema de planificació d'investigació científica sostenible en el temps que afiance els equips investigadors, o plantejar-nos una xarxa cultural que done fruits en el temps.

CAPS DE LLISTA CORTS VALENCIANES: Alacant, Mikel Forcada.

Mikel Forcada, president comarcal d'ERPV a l'Alacantí, encapçala la llista de les eleccions a les Corts Valencianes per Alacant. Ens conta per què està a ERPV i els motius per votar ERPV el pròxim 28 d'abril.  Per a mí és ben senzill explicar per què estic a ERPV: sóc d'esquerres, valencià i republicà. D'esquerres, perquè crec que la política ha de respondre a les necessitats de les classes populars, la majoria de la societat.  Valencià perquè fa 43 anys que visc a Alacant, el país Valencià és la meua terra i el valencià és la llengua de ma casa, la meua dona i els meus fills, i republicà perquè crec en la igualtat, la llibertat i la fraternitat i la sororitat: tots iguals, units, responsables. El pròxim 28 d'abril cal elegir polítics que creguem en el poble valencià, en una concepció moderna de poble valencià, i que el considerem un veritable subjecte polític que aconseguisca la sobirania, les sobiranies que necessitem per al benestar de les nostres classes populars front a les renúncies i les ofrenes a un estat que ens espolia i reprimeix. Este projecte polític només el representa ERPV. Votar ERPV, malgrat les barreres, envia a la resta de partits un missatge clar i diferenciat: som valencians que creiem que només els valencians aconseguirem el que somiem i mereixem. Si he de triar entre les urgències polítiques que el País Valencià té al davant he de mencionar una educació essencialment pública que puga desplegar un projecte educatiu propi, valencià. Unes infraestructures que vertebren un país i permeten relacions socials i econòmiques fluïdes. Una sanitat per a tothom, ben finançada, que responga a les necessitats de la gent comuna amb eficiència. Una política lingüística d'igualtat d'arrel republicana, on els valencianoparlants experimentem un nivell de ciutadania complet en tots els àmbits, no com ara.