País Valencià

Totes les notícies

Esquerra Republicana del País Valencià fa una crida a la participació a la mani de l'Orgull 2017

Esquerra Republicana del Pais Valencià participarà al proper dissabte a la manifestació de l'Orgull 2017 convocada pel Col·lectiu Lambda de gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals. La manifestació començarà a les 19:30 a la Porta de la Mar de València. Consulta el nostre manifest per al Dia Internacional de l'Orgull i Alliberament LGTBI 2017: CONSTRUIR LA #REPÚBLICA DE LA DIVERSITAT Dia Internacional per l’Orgull i l’Alliberament LGTBI 2017   Ara fa 40 anys, el 26 de juny de 1977, més de 5000 persones es van manifestar a La Rambla de Barcelona en la que va ser la primera manifestació de l’Orgull LGTB del nostre país. Aquesta marxa, organitzada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya, reivindicava la derogació de la “Ley de Peligrosidad y Rehabilitación Social”, una llei franquista destinada a la repressió i el càstig de les persones homosexuals. Aquesta mobilització prenia el relleu als fets d’Stonewall, que es van produir 28 de juny de 1969 quan el col·lectiu LGTBI de Nova York va sortir al carrer i es va rebel·lar contra els abusos policials, en el que es considera l’inici de la lluita pels drets de les persones LGTBI.   Després de molts anys de lluites, el col·lectiu LGTBI ha assolit de manera desigual el reconeixement dels seus drets arreu del món. No podem oblidar que en molts països l’homosexualitat és perseguida i castigada, fins i tot amb la pena de mort, i que molts  estats no disposen encara de cap marc legislatiu que  protegesca els drets d’aquestes persones en casos d’homofòbia i discriminació.   Al nostre país, s’han produït importants avenços durant els darrers anys, gràcies a la voluntat política dels diferents governs i sobretot al treball incansable del teixit associatiu LGTBI. Catalunya va ser pionera amb l’aprovació de la Llei 11/2014 contra la LGTBIfòbia i darrerament també s’ha aprovat la Llei pels Drets de les Persones LGTBI de les Illes i la Llei pel Dret a la Identitat i l’Expressió de Gènere del País Valencià.

Fuster, encara.

Article de Josep Barberà, president d'Esquerra Republicana del País Valencià Vint-i-cinc anys després de la seua desparició i cinquanta-cinc després de la publicació de “Nosaltres, els valencians”, hem avançat poc, massa poc.   Si bé és cert que, per fi, els valencians hem estat capaços de desallotjar alguns fartons de “l’orxateria administrativa del carrer Cavallers”, encara no hem aconseguit autocentrar-nos, tractar de pensar un projecte autònom -no “autonomista”- pel País Valencià. No seré jo qui diga que el canvi -el canvi- no s’ha notat; seria mentir: després de més de vint anys, tenim un Molt Honorable digne del seu títol; i les butxaques dels nostres consellers no són notícia per emplenament sospitòs. Hem guanyat la normalitat. Normalitat espanyola i autonòmica, però normalitat al cap i a la fi.   Tammateix, la conclusió que això és suficient resulta d’una miopia preocupant. Haver guanyat la normalitat no ens situa en un context de millora; ens situa en la gestió de la misèria -gestió honorable, al menys, ai las!-,gestió de poques competències i menys recursos, gestió de deute i de FLA, gestió d’ofrenes, en definitiva, a cent-denou euros per cap, que van barates.   L’evolució, doncs, és curta. Les decisions del Govern actual continuen castrades per un altre govern -l’espanyol- que ens va a la contra, per una estructura escrita en pedra del Sinaí, per un Estat, en definitiva, que ens encorseta econòmicament, políticament, socialment.   He tractat de fugir -cregueu-me— tant com he pogut de les cites. Desgraciadament, l’obra de Fuster és d’una actualitat insultant i no em queda més remei: “Les polítiques a curt termini són decisives, però, ben mirat només resultaran eficaces si arriben a ser imaginades de cara a una “emancipació nacional”. Si no és així tot es diluirà en pura descentralització. Jo sempre he cregut que la descentralització pot ser pitjor que el centralisme”.

Esquerra Republicana del País Valencià participa a la iniciativa "19J Alerta Feminista"

Esquerra Republicana del País Valencià es va sumar ahir s'ha a l'Alerta Feminista 19J, una acció reivindicativa davant el nombre incessant de dones mortes per violència masclista i com a denúncia de la poca implicació del govern espanyol en aquesta qüestió, com es demostra en la confecció dels pressupostos generals de l'Estat, que no inclouen els recursos suficients per a actuar contra la violència de gènere. D'aquesta manera, Esquerra Republicana ha participat a les concentracions convocada davant els ajuntaments en municipis com València, Crevillent, Faura, Alboraia, Pego, Mutxamel, Algemesí, entre d'altres que han secundat la iniciativa. La secretària de les dones d'ERPV, Pilar Navarro, ha remarcat que «l'assignació pressupostària contra la violència masclista que atorgarà el govern de Mariano Rajoy és fins i tot menor a la partida de l'any 2010. És urgent un increment de recursos econòmics per lluitar contra la violència masclista, com a mínom fins els 120 MEUR». La dirigent republicana ha afegit que  «Sense recursos, el Pacte d'Estat contra la violència masclista és un brindis al sol, un renta-consciències. Menys declaracions pomposes i minuts de silenci i més treball efectiu. I això sense dotació presupostaria no és possible».

Esquerra Republicana del País Valencià i les JERPV participen a la manifestació de denunciar l’espoli fiscal al País Valencià.

Esquerra Republicana i les JERPV van participar el passat dissabte a la convocatòria unitària de la Crida pel Finançament Valencià per denunciar l’espoli que pateix el País Valencià. A la convocatòria que va aplegar milers de persones als carrers de València s’hi van adherir una centenar d’entitats, partits polítics i sindicats.   Per al president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà “aquesta convocatòria ha de ser el principi d’un procés d’acumulació de forces contra el malgovern que patim els valencians i les valencianes. La discriminació històrica que sofrim els valencians per part del govern espanyol ha provocat la progressiva depauperació del nostre país, la lenta baixada de la nostra renda per càpita respecte la mitjana espanyola, la pèrdua de competitivitat de les nostres empreses, l’empitjorament del nostre nivell de vida, en definitiva".   El dirigent republicà ha explicat que “Esquerra Republicana del País Valencià ha participat a la convocatòria de la Crida Pel Finançament perquè és un crit de justícia, de reivindicació, de dir prou a l’espoli sistemàtic que sofrim els valencians per part d’un Estat que no ens respecta i que ens malgoverna contínuament. Nosaltres, estem on sempre hem estat, reivindicant les majors quotes d’autogovern per aquest país. Per a millorar la qualitat de vida de la nostra societat, per defendre, en definitiva, el nostre dret a ser feliços. Perquè som d’esquerres”.      

Domingo "la intromissió del PP en matèria educativa en el Decret de Plurlingüisme respon a criteris ideològics i no pedagògics"

Després de la suspensió cautelar del Decret de Plurilingüisme per part del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, a partir d'un recurs del govern del PP de la Diputació d'Alacant, la secretària d'ensenyament d'Esquerra Republicana del País Valencià, Laura Domingo ha denunciat "la intromissió del PP en matèria educativa. El Partit Popular ha judicialitzat la qüestió per criteris ideològics i no pedagògics". L’òrgan jurídic entén que un gran nombre d’alumnes podrien veure disminuïts els seus drets lingüístics; en conseqüència, amb aquesta decisió, deixa en una situació d’incertesa delicada els processos de matriculació i les dotacions de personal docent als centres educatius per a l’any vinent. En aquest sentit Domingo ha qualificat "d'inadmissible la intromissió del PP judicialitzant allò que ha perdut en el terreny de la política". La dirigent republicana ha recordat que "encara que aquest decret de plurilingüisme, com hem manifestat en diverses ocasions, està lluny de l’ideal que sempre hem defensat en què la immersió lingüística en valencià per a tot l’alumnat siga l’eix a partir del qual s’estructure la resta d’un sistema educatiu plurilingüe, volem manifestar el nostre suport al Consell de la Generalitat Valenciana que, amb legitimitat democràtica i amb un ampli consens, planteja un projecte de llengües que millora el pla lingüístic vigent fins ara".

Crevillent retira el monòlit a Primo de Rivera, 47 anys després, per complir una moció de l'Esquerra

El Grup Municipal de l’Esquerra de Crevillent ha informat que durant el dia de hui està duent-se a terme la retirada del monòlit d’exaltació feixista a Jose Antonio Primo de Rivera que fins ara s’ha trobat a l’entrada del Mercat Municipal. Esta retirada compleix l’acord al qual es va arribar després d’aprovar-se la moció presentada per l’Esquerra pel que fa a la Llei de Memòria Històrica. En els últims mesos la polèmica es va desencadenar per el retràs en el compliment d’esta moció que finalment es va materialitzar en la ronda de negociacions que ha acabat posant dia i hora per a la retirada. Josep Candela, portaveu de l’Esquerra, ha manifestat que “esta és la victòria de tots els demòcrates crevillentins, sense excepció. És el mínim homenatge que podíem fer a tots aquells que ens han precedit i que van mantenir viva la flama de la dignitat i la memòria. Era una deure irrenunciable amb ells garantir que les futures generacions de crevillentines i crevillentins cresqueren en un poble que només fora escenari de reconciliació i concòrdia i on el feixisme no pot tenir lloc”. Per a Candela  “s’ha evidenciat una vegada més que els polítics arribem tard a un debat que feia temps que estava superat per la ciutadania, però també s’ha constatat que en un escenari sense majories absolutes es pot arribar a pactes sense renunciar als principis. És un encert que la retirada siga per consens, eixa és la millor al·legoria contra el que va representar la llarga nit del franquisme”. Des de l’Esquerra a més s'ha anunciat que el següent pas en el compliment de la llei de la memòria serà la retirada dels noms dels carrers del municipi que l’incomplisquen, després d’un estudi profund de cadascun dels casos. Per la seua banda, el president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà ha celebrat la retirada del monument. “Avui es posa fi a una anomalia democràtica impròpia de l’any 2017. Des d’Esquerra Republicana sempre hem treballat i seguirem treballant per la retirada de tota la simbologia franquista i l’anul·lació dels procesos judicials dels condemnats pel règim franquista, com el de Miguel Hernández.

Esquerra Republicana registra al Senat una bateria de preguntes sobre l’expulsió d’un aficionat de l’Estadi Ciutat de València per mostrar una estelada

El senador d’Esquerra Republicana, Bernat Picornell, ha registrat al Senat una bateria de preguntes sobre l’expulsió d’un aficionat del Llevant UE per mostrar una estelada en el partit entre el Llevant i el Girona disputat el passat 13 de maig. Dos agents de la policia nacional van retirar l’estelada penjada al Gol Alboraia de l’Estadi Ciutat de València i van procedir a expulsar l’aficionat, a més de l’obertura d’una acta d’incidència. Entre les qüestions formulades pel Senador republicà estan esbrinar si “creu el govern espanyol proporcionada l’actuació realitzada pel agents del CNP” o saber “quantes actes d’incidències per l’exhibició de banderes independentistes s’han obert des de l’any 2011”. Picornell, a més ha preguntat al govern “quantes actes d’incidències per l’exhibició de banderes franquistes s’han obert en el mateix període” Finalment, Picornell també ha preguntat a l’executiu espanyol “si pensa que la bandera estelada fomenta la violència”. En relació a l’obertura de l’acta a l’aficionat, el senador d’Esquerra Republicana ha preguntat també si “en no procedir a l’obertura de diligències per considerar que la conducta no es trobava tipificada a la Llei 19/2007 ni al RD 203/2010, per què es va procedir a l’expulsió d’aquest aficionat de l’Estadi Ciutat de València".

Carta oberta a Joan Ribó sobre la petició d'un espai públic dedicat a Vicent Marco Miranda.

Senyor Joan Ribó, alcalde de València,   Com els darrers anys, el 14 de desembre de 2016 presentàvem a l'Ajuntament de València, enguany juntament amb EUPV, una sol•licitud per a denominar una avinguda amb el nom de Marco Miranda. Teníem l’esperança que aquesta vegada sí que es faria justícia al primer alcalde republicà de la nostra ciutat, ja que s'havia anunciat un procés per a canviar el noms de carrers franquistes.   El passat dia 15, per fi, després d'un llarg període que assegurava que el procediment tinguera totes les garanties jurídiques, han aparegut en premsa els que seran els nous noms que dignificaran la nostra ciutat. Hi veiem noms que ens omplim d'alegria, noms de valencians lluitadors per la cultura, la democràcia i la llibertat com ara Guillem Agulló, Joan Fuster, Alejandra Soler, Agustí, Centelles, Empar Navarro, Amado Granell, José Ballester Gozalvo o Just Ramirez, juntament amb personatges internacionals com ara Maria Montessori, Marie Curie, Virgínia Wolf o “las Trece Rosas”. La decepció ha estat tremenda, no obstant, en resseguir el llistat de més de cinquanta noms una vegada i una altra i constatar amb tristesa que el nom de Vicent Marco Miranda no hi era.   Davant aquesta perplexitat, no podem deixar de fer-li unes preguntes, senyor alcalde.   Per què no recuperem la memòria del regidor que va instaurar una funció pública moderna a la ciutat amb la creació d'una plantilla fixa i ben formada de funcionaris municipals?   Per què se li pot haver passat per alt un carrer per al republicà que va reformar serveis com el transport públic, l'escorxador municipal o va iniciar la construcció de colònies per a obrers?   Per què qui encapçala la comissió que proclamà la República el 14 d'abril de 1936 i és el primer alcalde que fa un ban en valencià no tindrà un carrer?   Per què es descuida el nom d'un polític d'una honestedat excepcional que va enfrontar-se a l'actuació criminal de l'exèrcit de Franco a Astúries i va denunciar, davant la Fiscalia de la República, les matances de població civil que ell mateix havia investigat?   Per què s'arracona el nom d'un precursor del valencianisme d'esquerres, que des del cap i casal vertebra el país amb la fundació d'Esquerra Valenciana, un partit de masses valencianista?   Per què no es rescabala la figura d'una persona tan estimada pels valencians (va obtenir 70000 vots a la València dels anys trenta i acta de corts el 1931,1933 i 1936), i el soterrar del qual (any 1946) a València, on vivia clandestinament, va convertir-se en la primera manifestació antifranquista?    Per què s'ha posat límit a la denominació a un carrer  per a Vicent Marco Miranda, si al llistat hi apareixen noms abstractes com Cultura, Poesia, Democràcia, o Fotografia?   Vull acabar, senyor alcalde, amb les paraules amb què tancàrem la sol·licitud esmentada més amunt, “Marco Miranda fou un home que treballà fermament per la ciutat, la República i el País Valencià, un home honest que lliga el millor del passat de la ciutat de València al futur que volem, una ciutat moderna , justa, desvetllada i arrelada a la identitat pròpia tot exercint un lideratge en la resta del país”.

Esquerra Republicana del País Valencià presentarà mocions als ajuntaments, instant a la seua adhesió a la manifestació pel finançament del 10 de juny.

Esquerra Republicana del País Valencià presentarà una moció als ajuntaments instant a la seua adhesió a la manifestació pel finançament del proper dissabte 10 de juny, a les 18h, al Parterre de València. A més posarà el text a la disposició de la resta de formacions polítiques que secunden la convocatòria per recollir el màxim de suports possibles.   El text, a més de demanar l’adhesió dels municipis, instarà als ajuntaments a informar a la ciutadania sobre les conseqüències de l’aplicació dels PGE presentats pel Govern del Partit Popular, a més de facilitar logísticament la participació en la manifestació.   Per a Josep Barberà, President d’Esquerra Republicana del País Valencià “els Pressupostos Generals de l’Estat hipotequen el futur dels valencians i les valencianes. Aquesta assignació insuficient de recursos es va produint any rere any des de fa més de 30 anys, com a conseqüència d’un model de finançament que ens discrimina respecte a altres territoris. Ha arribat el moment que ens plantem davant aquesta situació i eixim als carrers a exigir tenir les claus de la caixa per destinar els recursos que generem al nostre benestar”.