País Valencià

Totes les notícies

Barberà: la sentència de l’ERO de RTVV és un greu retrocés en els drets laborals

El President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà ha valorat la sentència que dicta que l’ERO de RTVV és ajustat a dret. “Finalment paguen els plats trencats els treballadors i les treballadores, que no són culpables del saqueig de la radiotelevisió pública”   Barberà ha afegit que “la sentència ha posat de manifest el grau de desprotecció en què es troben els treballadors de les empreses públiques després de la darrera reforma laboral. Senta un precedent greu que podem veure reproduït en altres àmbits del sector públic”.   El dirigent republicà ha afegit que “el Govern del Botànic, enlloc d’arribar a una solució negociada amb el Comité d’Empresa ha validat, defensant judicialment els arguments del Partit Popular, el tancament de RTVV que llavors va denunciar i per tant la gestió d’Alberto Fabra al seu capdavant. Després de una calamitosa gestió econòmica sobre la que se sustenta l’ERO i el tancament de la radiotelevisió pública, el saqueig d'aquesta segueix impune. El Consell s’ha personat en diferents causes de corrupció amb la vocació de reparar el dany a l’hisenda pública. Per què en el cas de RTVV no?”   Barberà ha reiterat que des d’Esquerra Republicana del País Valencià “el suport a la plantilla de radiotelevisió valenciana després d’aquesta sentència tant adversa. Tots plegats ens vam comprometre abans de les darreres eleccions autonòmiques en la recuperació del servei públic i en la reparació dels drets laborals dels treballadors i les treballadores. Nosaltres no hem variat la nostra posició mentre altres han optat per trepitjar drets enlloc de rescatar persones”.  

Esquerra Republicana del País Valencià reclamarà conjuntament amb Esquerra Unida als ajuntaments la rebaixa de la barrera electoral del 5%

Esquerra Republicana del País Valencià presentarà a tots els ajuntaments de manera coordinada amb Esquerra Unida una moció per instar als partits amb representació a les Corts Valencianes a què aproven la rebaixa de la barrera electoral del 5%. Cal tenir en compte que aquesta reforma de la llei electoral és un dels punts de l’Acord del Botànic que, any i mig després, encara no s’ha complert. Per a Domènec Garcia, Secretari de Política Municipal d’Esquerra Republicana del País valencià “és moment de fer front comú entre les organitzacions que considerem que mantenir la barrera del 5% és perpetuar una anomalia democràtica que no es produeix en cap altre indret de l’Estat Espanyol". El dirigent republicà ha recordat "que una formació política no obtinga representació parlamentària quan supere els 100.000 vots, com va ocórrer amb el Bloc als anys 1999 i 2003 o a la coalició d’Esquerra Unida i Esquerra Republicana a 2015, beneficia als partits majoritaris i va en contra de la qualitat democràtica al País Valencià”. Garcia ha afegit que “la barrera electoral només depén de la Llei Electoral Valenciana, de manera que els partits que formen part del Govern del Botànic no tenen excusa per no dur a terme la reforma. Des d’Esquerra Republicana no compartim l’existència de topalls electorals arbitraris, però amb aquesta moció, el que volem és instar al compliment del propi Acord del Botànic”.

Representants d’Esquerra Republicana fent costat als treballadors i treballadores de RTVV a Madrid

Barberà "la celebració del judici de l'ERO de RTVV és un fracàs polític del Consell

Representants d’Esquerra Republicana han fet costat aquest matí a Madrid als treballadors i treballadores de Radiotelevisió Valenciana i el seu Comité d’Empresa, en l’inici del judici de l’ERO d’extinció de RTVV celebrat a l’Audiència Nacional. A la concentració convocada pels treballadors hi ha participat el President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà; el Vicesecretari de Coordinació Territorial d'ERPV, Francesc Sanxís, així com els senadors Josep Rufà, Jordi Martí i Bernat Picornell i el Portaveu Nacional de les JERC, Pau Morales. El President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha explicat que “és un fracàs polític del Consell que aquest judici se celebre. Durant any i mig han fet cas omís a la crida al diàleg, i a les propostes de viabilitat de l'empresa proposades pels treballadors i treballadores de RTVV i els sindicats".  El dirigent republicà ha afegit que "aquesta manca de voluntat política s’ha traduït en un retard inassumible del retorn de les emissions de RTVV, així com en la vulneració dels drets dels treballadors. Mentrestant el País Valencià segueix sent l’únic país europeu amb llengua pròpia sense mitjans de comunicació públics. Una anomalia democràtica que no ens podem permetre”. Barberà ha afegit que “des d’Esquerra Republicana sempre hem mostrat el nostre suport a la recuperació del servei públic i al respecte dels drets laborals, tant abans com després de les eleccions autonòmiques. Lamentem el canvi de postura de PSPV i Compromís que, després d’haver promés el retorn de RTVV i el respecte als drets laborals, avui a l’Audiència Nacional defensen un ERO fet en base a la reforma laboral del Partit Popular”. El President d'Esquerra Republicana del País Valencià ha destacat que “una possible nul·litat, costaria als valencians entre 150 i 200 milions d’euros, quan la solució negociada haguera sigut més ràpida, més econòmica i haguera permés la represa de les emissions amb seguretat jurídica, fet que ara no es produeix per la possible successió d’empreses entre RTVV i la CVMC també denunciada davant els tribunals”.

Esquerra Republicana del País Valencià valora l'acord sobre competència lingüística

Esquerra Republicana del País Valencià ha participat en la signatura de l'acord sindical per la competència lingüística en valencià que haurà d'acreditar el personal al servei de les administracions públiques valencianes. Considerem que aquest acord és un pas important per a la recuperació de l'ús del valencià, un document de consens decisiu que suposarà un avanç irreversible en la normalització del valencià. Amb aquest acord dels agents socials se supera una etapa d'indefinició i reticències que significa un punt d'inflexió històric, un acord de país que ens situa en un marc de futur i modernitat.   És ara el Consell, el Govern del Botànic, com a dipositari de la sobirania popular i, per tant, dels poders legislatiu i executiu, qui té la responsabilitat de legislar i executar en la nova llei de la Funció Pública el dret a ser atés en valencià. Aquest dret ve recollit en l'Estatut d'Autonomia, als articles 6.4 i 6.5 que respectivament diuen: “Ningú no podrà ser discriminat per raó de la seua llengua” i que s’atorgarà “especial protecció i respecte a la recuperació del valencià”.   Per tant, a fi de garantir aquests drets, d'una banda demanem que la nova llei de la Funció Pública Valenciana millore les bases de l'acord sindical (base núm. 7) que inclou l'exempció de la competència lingüística en valencià en les places no definitives en l'àmbit de sanitat i salut. Parlem de reduir al mínim aquest col·lectiu, que actualment suposa un 30% de la plantilla de la Conselleria de Sanitat de tot el País Valencià, vora 15.000 persones. Aquesta condició de treballador no definitiu afecta alhora l'estabilitat dels treballadors i la qualitat de l'atenció sanitària i dels drets lingüístics dels ciutadans. Així doncs, cal posar-hi solució mitjançant cursos de capacitació lingüística i el proveïment d’oferta pública a concurs d’aquests llocs de treball.   D'una altra banda, demanem al govern que siga valent i que no renuncie a millorar l’esborrany del decret de plurilingüisme en educació: a l’escola valenciana li cal la generalització de la immersió lingüística i la supressió de l'exempció de l'ensenyament del valencià.

Vea "els pressupostos de la Generalitat Valenciana posen de manifest, de nou, l'espoli que patim".

Arran de l'aprovació  del Pressupost de la Generalitat Valenciana per a l’any 2017, el secretari de política econòmica d'Esquerra Republicana del País Valencià, Joan Vea ha explicat que "els comptes per a l'any que ve representen un augment del 3% respecte als de l’any anterior. Des d’Esquerra Republicana valorem positivament la reforma realitzada en l’Impost de Successions i Donacions, per la que s’eliminen bonificacions a la tributació de les que es beneficiaven les persones amb major renda". El dirigent republicà ha puntualitzat  que "no obstant això, són uns pressupostos que tornen a posar de manifest l’espoli que patim els valencians i valencianes per part de l’Estat espanyol. Per tal de quadrar els números, el Consell ha hagut d’incloure una altra vegada una partida de 1.300 milions d’euros en concepte d’ingressos per la reforma del sistema de finançament. El fet d’haver de crear una partida fantasma que representa el 7,5% del total del pressupost és una bona mostra de les limitacions que té la Generalitat Valenciana per aplicar un autèntic canvi polític al País Valencià". Finalment Vea ha afegit que "des d’Esquerra Republicana del País Valencià volem tornar a incidir en que no es pot confiar la solució a l’asfixia financera que pateix la Generalitat Valenciana a la reforma del sistema de finançament. Cal bastir una alternativa per a quan el govern central done la seua negativa a les necessitats valencianes que ens faça avançar als valencians i les valencianes cap a la sobirania fiscal".  

El Senat aprova la proposta d’Esquerra de defensar els productors de cítrics europeus davant l’Acord amb l’Àfrica del Sud

La moció aprovada preveu possibles mesures compensatòries pels productors i el reforçament dels controls fitosanitaris als cítrics sud-africans El Ple del Senat ha aprovat pràcticament per unanimitat a instàncies del grup parlamentari d’Esquerra Republicana una moció en defensa dels citricultors europeus arran de l’Acord econòmic dels estats de l’Africà del Sud i la Unió Europea. La moció ha estat transaccionada amb la majoria de grups de la Cambra, i ha rebut el suport de tots, excepte de Compromís que s’ha abstingut. El senador republicà Miquel Aubà ha recordat el perill que representa l’Acord perquè amplia el període d'importació de cítrics procedents de Sud-àfrica sense aranzels fins al 30 de novembre, i per tant promou l'arribada d'alts volums de cítrics sud-africans durant mes i mig més que fins ara, tot coincidint amb el període de màxima producció dels citricultors d’ací. Aubà s’ha mostrat ‘molt satisfet per la voluntat de tots els grups polítics d’arribar a un acord per expressar la defensa als nostres citricultors’, a la vegada que ha insistit en ‘reclamar que Europa defense els nostres productors i llauradors assegurant el seu futur’. En aquest sentit ha manifestat que ‘els productors de cítrics valencians i catalans estant molt preocupats perquè la nova situació pot posar en perill la supervivència de moltes famílies’. Segons el  senador  ‘d’una banda hi ha l’amenaça econòmica i de viabilitat de les explotacions per la competència de preus baixos que patiran els cítrics europeus, i de l’altra l’amenaça fitosanitària de la possible contaminació de les nostres plantacions amb plaga de la taca negra’. La moció aprovada demana fer un estudi d’avaluació de l’impacte econòmic i mediambiental de l’Acord per tal adoptar mesures compensatòries en cas que els productors i el sector citrícola en general es veja perjudicat. De manera més concreta s’insta a fer un estudi de l’impacte específic que tindrà l’Acord al sector citrícola espanyol arran de la possible sobreoferta de producte.

Ester Capella: ‘L’Estat espanyol encara manté una concepció medieval de la monarquia’

El Congrés ha tombat una proposta d'Esquerra Republicana per despenalitzar les injúries a la Corona ‘Si jo creme una fotografia del president del govern espanyol, judicialment no em passaria res. En tot cas se’m podria jutjar, i seria més que discutible, per vulnerar el dret a l’honor. En canvi, si jo creme una foto de Felip de Borbó se’m detindria, se m’emportarien esposada a l’Audiència Nacional i se’m jutjaria per un delicte d’injúries a la Corona. I en conseqüència, això em podria portar a la presó. Quina és la diferència entre cremar una foto o una altra? Doncs aquesta concepció medieval que té l’Estat espanyol en relació a la monarquia’.   Aquest ha estat un dels arguments amb què la diputada Ester Capella ha defensat aquest matí la  proposició no de llei d’Esquerra Republicana per despenalitzar el delicte d’injúries a la Corona i ultratge a Espanya. La proposta, que s’ha discutit a la comissió de Justícia del Congrés, ha estat rebutjada per 26 vots en contra i 11 a favor. A banda d’Esquerra hi han donat suport Unidos Podemos i el Grup Mixt, amb el PDECAT.   ‘El respecte a la llibertat d’expressió en tota la seua amplitud és el que defineix la qualitat democràtica d’un país’, ha dit Capella, que ha denunciat la dimensió ‘sacralitzada’ de la família reial, que porta a fer creure que està per sobre del dret a la llibertat d’expressió ‘i per sobre de la resta de ciutadans’. La diputada republicana ha recordat que ‘cremar la foto del rei, objectivament, no fa mal a ningú ni lesiona cap bé jurídic d’interès general’. Capella ha recordat, en aquest punt, les cinc persones que la setmana passada van ser portades davant de l’Audiència Nacional per cremar una foto del rei. La seua acció, ha assegurat, ‘simplement era expressió de la seua opinió contrària a la monarquia i al que representa’. ‘Als que es consideren demòcrates, abans de sacralitzar la monarquia, haurien de sacralitzar la democràcia mateixa’, ha sentenciat la diputada.

Esquerra Republicana pregunta al Ministre de Cultura sobre qüestions referents a la política cultural i lingüística del Govern Espanyol al País Valencià

El Senador d’Esquerra Republicana, Bernat Picornell, va preguntar ahir al Ministre de Cultura i Educació, Íñigo Méndez de Vigo, al voltant de la política cultural i lingüística del ministeri al País Valencià. Entre les qüestions formulades per Picornell hi ha els impagaments a l’IVAM per part del ministeri, el retorn de la Dama d’Elx, la compatibilitat dels estudis artístics amb la resta de titulacions o la defensa dels drets lingüístics dels valencianoparlants i el suport a les entitats en defensa de la llengua.   Picornell ha denunciat que “l’IVAM, l’Institut Valencià d’Art Modern, és un museu de referència al seu àmbit però només rep 170.000 euros del ministeri, tot i que té una cadira al seu consell rector. A més, a data de 19 de desembre d’enguany ha rebut 0 euros dels 170.000 acordats. Ens preocupa l’incompliment dels acords entre administracions i el món cultural”.   D’altra banda, el senador republicà ha recordat que “la Dama d’Elx segueix exposada a Madrid tot i que la ciutadania d’Elx l’ha reclamada en reiterades ocasions perquè s’expose de manera definitiva al seu museu degudament rehabilitat”. Picornell ha mostrat també la seua preocupació per la política del ministeri respecte als ensenyaments artístics. “Uns ensenyaments en conservatoris que no tenen els recursos que requereixen, moltes vegades no tenen l’oferta necessària i que en alguns casos no es poden complementar amb altres estudis. Cal que estudiem quines són les diferències entre els esportistes d’elit i l'alumnat de les carreres artístiques”.  Bernat Picornell ha preguntat directament al Ministre si “pensa el seu ministeri prendre mesures per ajudar a les Comunitats Autònomes a incentivar aquests estudis i al seu alumnat?. Com els pensa ajudar per a què, a més de complir el seu somni de ser ballarins o músics, puguen estudiar també una carrera com enginyeria o medecina?"   Picornell també ha preguntat a Méndez de Vigo sobre la política lingüística del seu ministeri i com pensa donar compliment a la Carta Europea de les Llengües en àmbits com l’ensenyament, l’administració pública, la justícia o els mitjans de comunicació, a més de garantir els drets lingüístics dels ciutadans recollits a la Constitució Espanyola.

Esquerra Republicana homenatja Vicent Marco Miranda al Cementeri de València

Esquerra Republicana de València ha celebrat aquest matí al Cementeri Civil de València l'homenatge anual a Vicent Marco Miranda, primer alcalde valencianista i republicà de la ciutat. Enguany l'homenatge, que se celebra des de 2013, coincideix amb el 70è aniversari de la mort de Marco Miranda i amb la petició realitzada per Esquerra Republicana i Esquerra Unida a l’Ajuntament de València per dedicar una avinguda a la ciutat a la memòria del periodista i polític. Paco Galiano, president d’Esquerra Republicana de València ha destacat que “és una qüestió de salut democràtica fonamental per als valencians i valencianes, és un deure com a valencianistes i demòcrates, reivindicar la memòria d'aquells que han dignificat la política com a servei al País Valencià". El dirigent republicà ha recordat també que “Marco Miranda és un personatge escamotejat per la idea dominant de la transició espanyola de practicar l'amnèsia política. Des d'Esquerra Republicana del País Valencià volem que es restituïsca la figura d'aquest polític determinant que va aplegar els anhels dels valencianistes republicans i que mereix sens dubte el reconeixement de les institucions valencianes” Galiano ha reivindicat els tres vessants de Marco Miranda “la seua honestedat com a polític, la tasca modernitzadora de la ciutat de València que va dur a terme i el seu paper com a precursor del valencianisme polític que, des del cap i casal, articulà un valencianisme modern connectat amb Catalunya. En suma, una figura que representa la confluència inseparable com a polític valencianista i alhora reformista eficaç al servei del poble, un republicà al qual hem d'estar públicament agraïts tots els valencians".