País Valencià

Totes les notícies

Esquerra Republicana presentarà iniciatives parlamentàries sobre el tren Xàtiva-Alcoi

El diputat d’Esquerra Republicana, Joan Tardà entre d’altres dirigents d’Esquerra Republicana del País Valencià van mantenir una trobada el passat dimarts amb representants de Guanyar Cocentaina per tal de conèixer de primera mà la situació de la línia ferroviària Xàtiva-Alcoi. El diputat republicà es va comprometre a articular a través del Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana al Congrés totes aquelles iniciatives necessàries per coneixer la situació d’una infraestructura clau per a les comarques centrals del País Valencià. Així doncs, Esquerra Republicana interpel·larà als representants del Ministeri de Foment per tal de conèixer l’estat de les obres de millora que s’estan executant actualment, així com dels plans de millora de la línia. El president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà ha recordat que “des de fa més de 10 anys, any rere any hem presentat esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat per tal de dotar la línia Xàtiva-Alcoi de les inversions que tant necessita. Hem vist com any rere any, tant en governs del PP com del PSOE aquestes esmenes han estat rebutjades sistemàticament deixant els comunicacions a les comarques centrals en una situació insostenible. La línia Xàtiva-Alcoi i la manca d’una connexió ferroviària entre València i Alacant per l’interior és una mostra més de com l’Estat espanyol ens tracta com a ciutadans de segona”.

Esquerra Republicana es reuneix amb la Comissió Cívica d’Alacant per la Recuperació de la Memòria Històrica per establir vies de col·laboració

El diputat d’Esquerra Republicana, Joan Tardà; el President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà i d’altres dirigents d’Esquerra Republicana van mantenir una reunió ahir a la Seu Universitària d’Alacant amb Òscar Llopis, José Carrasco, Vicente Carrasco i Carme Jorques representants de la Comissió Cívica d’Alacant per la Recuperació de la Memòria històrica per tal d’establir vies de col·laboració en l’àmbit de la memòria històrica. La trobada va servir perquè els representants d’Esquerra Republicana explicaren de primera mà la tasca realitzada amb la querella argentina contra els responsables del franquisme per crims contra la humanitat a la qual Esquerra es va adherir l’any 2013 i que està oberta a noves adhesions. A més la reunió també va servir per explicar la tasca realitzada amb la llei recentment aprovada al Parlament de Catalunya i que anul·la més de 64000 judicis sumaríssims del franquisme a més d’elaborar un registre públic de les víctimes i que properament es presentarà al Congrés dels Diputats per anul·lar totes les causes existents a l’Estat espanyol. Els representants de la Comissió Cívica van lliurar als representats d’Esquerra Republicana un dossier amb les iniciatives que han engegat i per la seua part, Esquerra Republicana es va comprometre a establir mecanismes de col·laboració i a vehicular les demandes de la Comissió Cívica a les institucions.

Joan Tardà: El model espanyol d’impunitat amb els crims del franquisme és una anomalia històrica

Més de dos centenars de persones han omplert el Club d’Amics de la UNESCO d’Alcoi en la xerrada “Memòria i republicanisme” organitzada per Esquerra Republicana del País Valencià. L’acte ha comptat amb la participació d’Èlia Navarro, representant de la sectorial de memòria històrica d’Esquerra Republicana del País Valencià; Toni Bou, president de la sectorial de memòria històrica d’Esquerra Republicana i coordinador de la querella argentina contra els crims del franquisme; Joan Tardà, diputat d’Esquerra Republicana al Congrés i Josep Barberà, president d’Esquerra Republicana del País Valencià.   Toni Bou, president de la sectorial de memòria d’Esquerra Republicana i coordinador de la querella argentina ha denunciat les lleis d’amnistia i de la memòria qualificant-les de “lleis d’amnèsia i punt final”. Ha explicat que al 2013 Esquerra Republicana es va adherir a la querella interposada a l' Argentina contra els responsables del franquisme per crims contra la humanitat. Per la seua part, Èlia Navarro, membre de la sectorial de memòria històrica d'ERPV, ha explicat la tasca desenvolupada de recuperació de la memòria històrica a Castalla i l’Alcoià.   El diputat d’Esquerra Republicana al Congrés, Joan Tardà, ha explicat que “totes les societats que han patit un passat feixista, tard o d’hora, han reparat les víctimes. Totes, tret de l’Estat espanyol, que és una anomalia històrica. Tant, que al món es parla del model espanyol d’impunitat”. El dirigent republicà ha lamentat que “no podrem assolir els reptes que tenim per davant si som incapaços que el Govern espanyol, independentment del seu color polític, demane perdó pels crims del règim franquista i anul·le els judicis i les condemnes del franquisme”. Tardà ha explicat que el Parlament de Catalunya ha aprovat una llei, en les darreres setmanes, que anul·la totes les sentències dels tribunals militars i que elabora un registre de totes les víctimes amb més de 64000 casos documentats.

Esquerra Republicana del País Valencià reclama una solució per als problemes ambientals als abocadors de Real

Esquerra Republicana del País Valencià ha exigit a l’Estat i la Conselleria de Medi Ambient una solució per a les zones usades com a abocadors al terme municipal del Real (La Ribera Alta). Els republicans van presentar una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat per a 2017 (rebutjada amb els vots de PP i Ciutadans) per tal d’adequar, segellar i restaurar ambientalment l’espai, a més de reparar camins afectats pel temporal de 2016. Aquesta demanda coincideix amb l’intent de crear nous abocadors a la zona.   El President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà ha denunciat que “els espais dedicats a l’abocament de residus no s’han tancat i restaurat ambientalment d’acord amb la normativa vigent, provocant problemes al medi ambient. A més, un dels quatre espais on s’han produït sistemàticament abocaments conté residus tòxics i perillosos, suposant un problema per a la població.  El dirigent republicà ha explicat que per tal de recuperar l’espai i garantir-ne la seguretat cal desplegar accions com la ubicació de barreres de protecció; millorar el control de gasos, aigües i lixiviats; assegurar l’estabilitat dels talussos o garantir la protecció de les aigües subterrànies.   El dirigent republicà, a més ha explicat que Esquerra Republicana ha portat al Parlament Europeu la qüestió, en el marc de la col·laboració encetada amb l’equip de govern de Real. "Cal que tots els agents trobem una solució acordada i definitiva que preserve el territori. La política de gestió de residus al País Valencià ha sigut nefasta durant els darrers anys i cal que la Conselleria de Medi Ambient aporte solucions d’una vegada a més de promeses cosmètiques”, ha afirmat Barberà.    

Sixto denuncia la saturació de les oficines del DNI de Castelló per la limitació de la pròpia Llei Montoro

El diputat d’EUPV en el Congrés, Ricardo Sixto, ha denunciat la falta de voluntat del Govern central per a donar una vertadera solució als problemes de personal que pateixen les oficines de renovació del DNI i Passaport de Castelló, Vinaròs i Vila-real. Després de la denúncia plantejada per EUPV i ERPV en aquesta comarca, Sixto va plantejar una pregunta a la Mesa del Congrés, la resposta del qual confirma el que pateixen aquests municipis que, com en moltes altres dependències de l’Estat, es troben saturades de treball per la impossibilitat de contractar més personal per la denominada Llei Montoro.  “El propi Govern afirma que les limitacions de personal segueixen condicionant la prestació del servei a Castelló de la Plana i Vila-real, encara que afegeix que s’han reduït els temps d’espera de la cita prèvia gràcies a les mesures d’increment de productivitat del personal existent”, ha explicat el diputat, qui ha afegit que “comença a ser pràctica habitual per part de les oficines dependents de l’Estat l’instar al personal funcionari a realitzar hores extres, fet amb en el que estem totalment en contra i hem denunciat en nombroses ocasions”. A més, en la mateixa resposta el Govern central indica que “amb la finalitat de millorar l’atenció dels nuclis de cobertura del DNI Rural, s’ha posat en marxa un pla de reforç pel qual l’equip mòbil del DNI de València es desplaçarà a donar servei als municipis del sud de Castelló i aquest es farà càrrec de la part oest i nord-oest de la província, mentre que la part oriental del Baix Maestrat queda atesa per l’oficina de Vinaròs”. “Una unitat mòbil és la solució que es dóna a manca d’efectius i recursos humans en tres oficines de la província de Castelló? Si s’envia l’equip mòbil del DNI de València a Castelló, com es cobreixen les necessitats de la pròpia província de València?”, s’ha preguntat Ricardo Sixto, qui ha insistit que “són simples pegats per a evitar afrontar una vertadera solució que seria la dotació de nous funcionaris, eixida impossible d’engegar per la pròpia Llei Montoro que impedeix la contractació del personal necessari”.

Navarro "hem de combatre la taxa rosa que suposa increments de preu dels productes del 24%"

  Amb un any de retard respecte de la campanya encetada el mes de maig de 2016 per Esquerra Republicana del País Valencià, la regidora d’Igualtat de l'Ajuntament de València, Isabel Lozano, ha presentat aquest mes de juny de 2017 la campanya  'Per un consum igualitari', llançada conjuntament amb la Unió de Consumidors contra la discriminació de preus que genera cap a les dones l’anomenada "taxa rosa", i que suposa l’increment del 24% de mitjana en el preu de determinats productes que tenen “versió” per a homes i per a dones. La campanya d’ERPV i les JERPV es va fer en forma de moció als ajuntaments, i va ser aprovada entre d’altres a Faura i Benifairó de les Valls. La secretària de les dones d’ERPV, Pilar Navarro ha explicat: “La nostra campanya es centrava en la rebaixa de l'IVA en els productes d'higiene femenina i els bolquers per a infants i adults, atès que el consum de productes d'higiene íntima representa per a les dones una necessitat primordial i regular, igual que ho són els bolquers infantils i per adults en determinades etapes de la vida. Tanmateix, aquests articles estan gravats com a productes de consum, la qual cosa comporta que un article sanitari indispensable esdevinga un producte de luxe”. Donada la clara evidència que aquest tipus de productes han de passar a ser considerats com a productes de primera necessitat així com les iniciatives comunitàries encaminades a harmonitzar el tipus impositiu a aquest tipus de productes, és oportú, per tant, defensar un IVA superreduït del 4% de l'Impost de Valor Afegit en els productes d'higiene íntima femenina més necessaris (compreses, tampons, copes menstruals i salva-eslips) i bolquers absorbents per a infància i adults.   “La nostra campanya és més ampla, perquè ataca l’origen de la desigualtat, que son els impostos, els tipus dels quals es marquen a la UE, però es pot demanar una rebaremació per part dels estats, d’ací la moció que ho demanava al Congreso.

Esquerra Republicana del País Valencià renova la seua permanent

Esquerra Republicana del País Valencià ha celebrat avui el seu Consell Polític a Crevillent. Durant aquesta sessió de l’òrgan màxim entre congressos dels republicans valencianistes, ERPV ha ratificat els canvis en la seua Permanent.   El President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha explicat que “ara que estem a l’equador de la legislatura municipal i autonòmica, és el moment de posar al dia les nostres estructures per encarar la recta final cap a les eleccions. El dirigent republicà ha afegit que "el nostre projecte és el més útil per als interessos de tots aquells qui vivim i treballem al País Valencià. En l'actual context, on el règim del 78 està permanentment en dubte, on la ciutadania és cada dia més conscient de la corrupció inherent a les estructures de l’Estat Espanyol, és la nostra responsabilitat saber explicar que l’única sortida digna, i sinònim de benestar per als valencians, és començar a bastir els fonaments polítics i socials per a la construcció de la República del País Valencià".       La nova permanent d’Esquerra Republicana del País Valencià queda conformada de la següent manera:   Josep Barberà : President   Francesc Sanxis: Vicesecretari d’Organització   Raquel Gómez: Secretària de Coordinació Territorial i Sectorial   Pilar Navarro: Secretària d’Administració Econòmica i Finances i Secretària de les Dones   Núria Arnau: Secretària d’Imatge i Comunicació   Doménec Garcia: Secretari de Política Municipal   Joan Carles Campello: Secretari de Moviments Socials   Josep Lozano: Secretari de Medi Ambient i Energia   Joanfran Martínez: Secretari de Polítiques de Salut   Laura Domingo: Secretària d’Ensenyament, cultura i política lingüística   Joan Vea: Secretari de Política Econòmica, Recursos Propis i Territori   Lluís H.Manero: Secretari d’Acció Política   Mikel Forcada: Secretari de Formació    

El Congrés aprova la proposta d'Esquerra per garantir la llibertat ideològica, religiosa i de culte

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous una iniciativa d’Esquerra Republicana que demana al govern espanyol que presente una nova llei per garantir la llibertat ideològica, religiosa i de culte abans de que finalitze aquest any. "Ja toca renovar la llei de llibertat ideològica, religiosa i de culte, ja toca, perquè la nostra societat s'assembla poc a la de 1980", ha defensat el portaveu del grup parlamentari, Joan Tardà. La iniciativa republicana ha quedat aprovada amb 167 vots a favor, 166 en contra(PP i C's) i 6 abstencions (PNB). Precisament, Tardà celebra que s’haja aconseguit aquest consens. “Celebrem que avui una majoria d'aquest Congrés li diga al govern que debata aquesta llei abans de finalitzar l'any", ha dit, després de recordar que Esquerra Republicana ha defensat reiteradament durant els darrers anys la necessitat de tenir “una nova llei per garantir la neutralitat de l'Estat i la igualtat de totes les creences, religioses o no religioses”. La moció conseqüència d’interpel·lació urgent demana que el Congrés dels Diputats inste el govern espanyol a presentar un Projecte de Llei Orgànica de llibertat ideològica, religiosa i de culte abans de que acabe el pròxim període de sessions, és a dir, abans de que acabe l’any 2017, substituint així l’actual llei de llibertat religiosa de 1980. Esquerra Republicana considera necessari avançar cap a una societat més laica, on “la ciutadania puga exercir els seus drets en llibertat i igualtat”. Tanmateix, el text de la proposta recull que l’Estat ha de mantenir “una actitud de neutralitat religiosa”, i en aquest sentit, cal actualitzar l’actual llei que està “clarament obsoleta” perquè omet la regulació i l’aplicació d’altres opcions de consciencia diferents de les religioses. En aquest sentit, Tardà ha explicat que, un cop arribat el moment, s’haurà de debatre “de tot”, des de les exempcions fiscals per part de les confessions religioses fins a l’escenari d’un sistema educatiu laic.

Esquerra demana a la Comissió què ha fet per evitar que els ciutadans espanyols paguen la indemnització del projecte Castor

Els eurodiputats per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé, han preguntat a la Comissió Europea (CE) si ha donat compliment al mandat del Parlament Europeu de prendre mesures per evitar que els ciutadans de l’Estat espanyol hagen de pagar els més de 1.300 milions d’euros per les compensacions pel projecte Castor. L’abril de 2015 el Parlament Europeu va aprovar un informe sobre el Banc Europeu d’Inversions (BEI), en què “lamentava el paper del BEI i de la Comissió en el projecte Castor” i els instava a prendre mesures per evitar que la indemnització recaigua sobre els ciutadans de l’Estat espanyol. Concretament, els eurodiputats republicans pregunten a la Comissió si ha donat compliment al mandat de l’Eurocambra, i si ho ha fet, en quins àmbits. També li pregunten sobre les responsabilitats que s’han exigit o que s’exigiran a les autoritats espanyoles. Finalment, li demanen quins mecanismes interns de comprovació va fer el BEI per avalar el projecte Castor, tot i els advertiments de diversos estudis i amplis sectors de la societat espanyola en sentit contrari. Terricabras critica  la indemnització de l’Estat espanyol a l’ex-concessionària Escal UGS pel magatzem subterrani de gas davant la costa del Montsià i el Baix Maestrat. “És un escàndol que ens està costant als ciutadans uns 2.000 milions d’euros, que ja estem pagant. És una barbaritat absoluta, un ajut d’Estat concedit d’una manera subreptícia i amagada perquè és un pagament il·legal, que no podria fer amb pagaments directes”, diu Terricabras. "El Castor és el típic projecte faraònic i innecessari, avalat per un govern espanyol irresponsable amb els recursos públics, que esdevé un fracàs tècnic i polític les conseqüències econòmiques del qual les acaba assumint tota la ciutadania. La UE, que també té un paper en aquest fracàs, no ha de permetre que la ciutadania pague els plats trencats de tanta incompetència política", ha afegit Solé.