País Valencià

Totes les notícies

CAPS DE LLISTA CORTS GENERALS: València, Jaume Ferrà

Jaume Ferrà és membre de la permanent d'ERPV i  d'Esquerra Valenciana. Es presenta com a cap de llista per la demarcació de València a les eleccions a Corts Generals del pròxim 28 d'abril. Destacat militant del Bloc fa mesos va donar el pas de militar en Esquerra Republicana del País Valencià. Aquestes són les seues reflexions: Jo no done el pas de militar en ERPV partint del no rés. Des de fa anys he militat en el Bloc i després en Esquerra Valenciana. Després d’una reflexió global, i analitzant la deriva de la coalició Compromís dins la qual estàvem, decidim deixar Compromís i el Bloc. En aquell moment veiem que els valors pels quals lluitem des de fa molts anys els representa ERPV. És així com ens integrem recuperant, a més, una unió històrica del republicanisme valencià sobiranista. Ara més que mai cal fer confiança a ERPV perquè la llibertat i la defensa dels valors democràtics estan en joc cada dia més. És responsabilitat de cadascú de nosaltres, com a ciutadans, fer-los valdre davant d'un estat que es lleva la careta i ens demostra que no és un estat sinó més be una màquina de repressió. Ara com ara, i degut a l'espoli que patim des de fa massa temps, hi ha moltes urgències polítiques però per a mí n'hi ha una de la qual depenen la resta. És urgent tombar la barrera del 5%, eixa mesura injusta i antidemocràtica que tenim al País Valencià. Des de l'any 1999 he estat lluitant per tombar-la. L’any 2015 C's proposa llevar-la  i, per motius de partit a curt termini, no s’ha donat solució en aquesta legislatura. Avui seguim en una situació totalment injusta que ofega el pluralisme del País Valencià. En aquests moments si el Bloc no anara en coalició amb Iniciativa, no arribaria a tindre representació. I això és del tot injust.  

CAPS DE LLISTA - CORTS GENERALS Alacant: Patricia Minyana

Patri Minyana és presidenta comarcal d'ERPV de la Marina Alta i encapçala la llista a les Corts Generals per la demarcació d'Alacant.  Esquerra per a mi representa l únic partit al País Valencià defensor de l"unitat de la llengua, esquerrà i clarament republicà. Estic a Esquerra per sentiments compartits des de que tinc ús de raó. I milite al partit per defendre la cultura, la llengua i la verdadera història del País Valencià no la que ens han i continuen amagant. També defendre els drets dels treballadors i com no la natura.  Per aquestos motius estic a ERPV perquè és el partit que representa les meues conviccions. En les eleccions del pròxim 28 d'abril cal donar un vot de confiança a ERPV perquè és un partit amb molta gent jove treballadora, dinàmica i conscienciada en els seus arrels a la vegada tenim persones al nostre partit amb molta experiència política d' anys enrrera.  És un partit amb un ideari assambleari, ecologista, defensor de les injustícies i de la democràcia i de la llibertat en paraules maiuscules. Cal votar a Esquerra perquè hui en dia som l'únic partit que representa els drets dels valencians. No hi ha cap partit al País Valencià plenament esquerrà, republicà i a la vegada valencià. Sòls cal llegir les nostres sigles per a saber qui som. Tenim consciència ecològica, consciència de la gent treballadora i consciència d 'un futur innovador millor per al País Valencià i per aquest futur cal conèixer els nostres arrels i saber qui som. Allò més urgent per a mi és, en primer lloc, saber qui som és a dir  recuperar la identitat com a poble per a continuar avançant. Crec que hauriem de canviar el nom de Comunitat Valenciana pel de sempre: País Valencià. Fins ara ningú s'ha atrevit a fer front a l'espoli fiscal que patim; en aquest sentit estic convençuda,  que només ERPV mantindrà un pols ferm front a la política recaptadora del govern d'Espanya que ens impedeix dur a terme les polítiques socials, econòmiques, d'infrastructures i ambientals que mereixem com a poble .

Josep Lluís Albinyana al Centre Octubre. Foto de Miguel Lorenzo

Josep Lluís Albinyana «És inadmissible que qui s’espera que parle, calle davant la repressió contra el procés»

Entrevista publicada pel setmanari El Temps el 15 d'abril de 2019. Moisés Pérez.  Nascut a València l’any 1943, Josep Lluís Albinyana és una de les figures històriques de la represa democràtica al País Valencià. Magistrat de professió, va convertir-se en el primer president del Consell preautonòmic pel PSPV. Les discrepàncies amb el partit, però, van provocar la seua marxa. Després de l’oferiment d’Esquerra Republicana del País Valencià, encapçala la llista dels sobiranistes a la Generalitat Valenciana, tot just quatre anys més tard que es presentara al Senat per Compromís, coalició que l’ha decebut. —Expresident del Consell Preautonòmic valencià, magistrat i figura històrica del valencianisme, ara ha fet el pas per concórrer com a cap de cartell d’Esquerra Republicana al País Valencià. Per què? —No m’hi he presentat voluntari, eh? Ho he fet perquè m’ho ha demanat Esquerra Republicana i perquè és l’única força política que tenia legitimitat per fer-ho. —Quatre anys enrere, però, va figurar com a candidat al Senat de la coalició Compromís-Podem. Què ha canviat? —Aquell era el moment... Bé, ha canviat tot. És inadmissible la posició política de qui un espera que parle, i que calla davant de la injustícia i la repressió que està patint el procés català. Esquerra simbolitza el dilema de l’Estat: monarquia o república. Ens hem trobat que la construcció de la mentida de la Transició s’enfronta a la realitat republicana, i per això hi ha la tragèdia del procés. Al País Valencià, la coalició d’Ara és el Moment, amb què em vaig presentar, calla. I el silenci és absolut. No és la resposta que cal. No perquè jo tinga el dret de parlar més que ningú, però com a valencià catalanista tinc l’obligació d’intervenir en solidaritat amb aquells que pateixen aquest procés. —En els darrers mesos, de fet, vostè ha estat molt crític amb la política actual de Compromís. Considera que ja no representa aquell valencianisme hereu de la Unitat del Poble Valencià? —Crec que, mirant el present, allò que podríem dir valencianisme polític té dues branques.

Josep Lluís Albinyana: ‘Compromís impulsa un regionalisme valencianista que considere perillós’

Entrevista publicada el 29 de març de 2019 a Vilaweb. Pere Martí. Josep Lluís Albinyana (València, 25 d’abril de 1943) va ser el primer president del Consell Preautonòmic del País Valencià. Durant la transició, va militar al PSPV i va ser cap de llista al congrés espanyol a les eleccions de 1977. El 1978, el van triar per unanimitat primer president del Consell (l’antecedent de la Generalitat Valenciana contemporània), des del qual oficialitzà la senyera quadribarrada amb l’escut del Consell i la denominació per al territori de País Valencià. A més, va emprendre una campanya perquè els ajuntaments valencians demanessin l’estatut d’autonomia per la via ràpida, i va aconseguir el suport de més del 90% de consistoris. El seu catalanisme va molestar el PSOE, que li va retirar el suport, i va haver de dimitir. A les eleccions valencianes del 28 de maig tornarà a ser cap de llista, però aquesta volta per Esquerra Republicana del País Valencià. És un viatge cap a l’independentisme que altres socialistes d’arreu dels Països Catalans també han fet. Sempre fidel al valencianisme polític, ha decidit de fer el pas. Ell mateix ens n’explica el perquè: —Per dues raons. En primer lloc, perquè Esquerra Republicana del País Valencià defensa els valors que jo he defensat tota la vida i, per tant, m’hi trobe còmode. I en segon lloc, perquè en els temps difícils que vivim, vull plantar cara a la injustícia, a aquest intent de sacrificar les llibertats democràtiques. No es poden mirar de costat totes les coses que passen, s’hi ha de plantar cara. És una vergonya. —Però és molt difícil que ERPV obtingui representació a les Corts. —No se sap mai. Els gurus de la democràcia sempre ens expliquen què ha passat, però no l’encerten quan preveuen què passarà. No confie en les enquestes. Les opcions minoritàries són importants per la biodiversitat. Les grans idees comencen essent minoritàries i amb el pas del temps esdevenen majoritàries i acaben transformant la realitat.

JOSEP LLUÍS ALBINYANA, CANDIDAT A LA GENERALITAT PER ERPV: "...jo no puc mirar de costat".

Josep Lluís Albinyana, Josep Barberà i Mikel Forcada encapçalen la candidatura a les Corts Valencianes per les tres demarcacions. El president del Consell preautonòmic Josep Lluís Albinyana encapçala la candidatura d’Esquerra Republicana del País Valencià a les Corts Valencianes. Desprès de molts anys apartat de la política activa però estretament vinculat al valencianisme polític, Albinyana dona el pas perquè «no podia negar-me a l’oferiment d’Esquerra pel que representa i perquè no es pot mirar de costat la defensa de les llibertats democràtiques. Jo accepte el que em demana Josep Barberà pels valors que representa ERPV i perquè jo no puc mirar de costat», ha declarat Albinyana, qui assegura no capitanejar el projecte sinó formar part d’ell. El president d’ERPV, Josep Barberà, cap de llista per la demarcació de València, ha declarat que “per als republicans valencians és un honor que l’única persona que ha practicat el valencianisme polític des de la màxima institució del País Valencià encapçale la nostra candidatura”. Per a Barberà, Josep Lluís Albinyana “és un referent polític carregat de coherència i honestedat, valors que avui més que mai cal recuperar”. El professor de la Universitat d’Alacant i president comarcal de l’Alacantí d’ERPV, Mikel Forcada serà qui encapçale la candidatura per la demarcació d’Alacant a les eleccions a Corts Valencianes del pròxim 28 d’abril. Recordem que en aquesta mateixa jornada electoral del 28A Esquerra Republicana del País Valencià es presenta també a les eleccions a les Corts Generals, tal com vos informarem en el seu dia. En aquest cas serà Santi Zorío qui encapçale per Castelló la candidatura al Congrés dels diputats, Jaume Ferrà ho farà per València i Patri Minyana per Alacant. Quant al senat seran Albert Amorós, Vicent Ruiz i Francesc Puchol els candidats per Alacant, València i Castelló Per últim informar-vos que demà dimecres a les 19.

EL 23 DE MARÇ PRESENTEM LA CANDIDATURA EUROPEA #AraRepúbliques

ERPV 12/03/19 Actualitzat 21/03/19 Aquest dissabte 23 de març presentem la candidatura a les eleccions europees del 26 de maig. L'acte tindrà lloc a la Fira de Mostres de València i comptarà amb la participació de Diana Riba, Guillem Agulló, Ana Miranda, Jon Iñarritu, Joan Tardà i Marc Casanova. A més a més comptarem amb l'actuació del grup Ovidi 4, format per David Fernández, Borja Penalba, David Caño i Mireia Vives. La direcció d'Esquerra Republicana del País Valencià vol fer d'aquest un acte de profund calat polític i emotiu alhora. Recordem que la candidatura, que porta per lema Ara Repúbliques, i que està encapçalada per Oriol Junqueras, té com a cap de llista pel País Valencià Guillem Agulló. D'altra banda, Oriol Junqueras fou triat per unanimitat de l'Assemblea de l'Aliança Lliure Europea (EFA per les seues sigles en anglès) com a candidat a presidir la Comissió Europea. Aquesta coalició europea presenta una candidatura que simbolitza l'Europa que volem construir, l'Europa dels pobles, de tots els pobles. L'Europa que reconeix el dret d'autodeterminació, la que acull els qui fugen del seu lloc d'origen, la que dóna oportunitats sense demanar d'on vens. L'Europa que enfront de les diverses repressions dels estats planteja la república o, millor, les repúbliques com a eina de futur. El president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha dit que “volem que siga un acte íntim però contundent en el qual direm ben clar i alt qui som, que volem i què no estem disposats a consentir. Enfront de la repressió, república”. Des d'Esquerra Republicana apostem pel transport públic, per això volem que la petjada de carboni d'aquest acte siga mínima. No empreu el cotxe particular. Mentre hi haja places podeu fer ús dels autobusos que pararan a les següents poblacions del País Valencià de forma gratuïta i per a tota persona que vulga acudir. Si voleu fer us del servei de transport envieu un correu a inscripcionspv@esquerra.

ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ CONCORRE A TOTES LES ELECCIONS D'ACÍ AL 26 DE MAIG.

El Consell Polític d'Esquerra Republicana del País Valencià ha triat les candidatures al Congrés i al Senat en les eleccions del pròxim 28 d'abril. Pel que fa a les candidatures al Congrés, aquestes estaran encapçalades per Santi Zorío per Castelló, Jaume Ferrà per València i Patrícia Minyana per Alacant. Al senat seran Francesc Puchol, Vicent Ruiz i Albert Amorós els qui encapçalen les llistes per Castelló, València i Alacant respectivament. “Hem vist com el missatge de la por només ens ha conduït a alimentar les forces més autoritàries i excloents...Sabeu què fa por? Que la gent vote tapant-se el nas." (Josep Barberà) Per als republicans valencians és un exercici de responsabilitat presentar-se a les eleccions a Corts Valencianes i al Congrés i Senat espanyols, en aquest moment en què veiem com la majoria dels grups abandonen les reivindicacions històriques del País Valencià. En aquest sentit el president d'ERPV ha sigut ben clar “som els qui mai hem renegat de les nostres idees, volem un País Valencià on els drets dels valencianoparlants siguen respectats, volem posar fi a exempcions i que per accedir a la funció pública calga saber valencià, volem un País on fer cultura no supose fer un esforç 'per la causa'. Els diners del treball de valencianes i valencians han de gestionar-se al País Valencià si volem avançar com a poble en la cultura, en l'empresa, en la llengua o en la investigació”. Barberà ha animat a explicar els motius que fan d'ERPV l'opció política més coherent en aquest període electoral i a abandonar el missatge de la por fabricat per aquells interessants en fer canvis perquè res canvie. “Hem vist com el missatge de la por només ens ha conduït a alimentar les forces més autoritàries i excloents. No podem tindre por a treballar per la llibertat de les persones, la fraternitat dels pobles i la igualtat de totes i tots. Els nostres valors -que mai hem abandonat- només poden fer por a l'autoritarisme.

PRESENTAT “ORIOL JUNQUERAS. FINS QUE SIGUEM LLIURES” A LA BOHÈMIA DE CASTELLÓ.

L'espai “La Bohèmia” de Castelló va acollir anit la presentació del llibre “Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures. L'acte va congregar una cinquantena de persones que van poder saber més del pres polític català. L'autor Sergi Sol, ha contat per què es va plantejar escriure el llibre poc després de l'empresonament de Junqueras. Per la seua banda, Maxi Calero, impulsor del col·lectiu Free Junqueras i amic personal d'Oriol ha parlat de la personalitat i el caràcter del pres polític català tot destacant la seua humilitat i senzillesa i de com el poble d'ambdós, Sant Vicent dels Horts, s'ha convertit en símbol de la lluita per la llibertat d'expressió. El trobador Pep Picas ha obert i tancat l'acte amb la interpretació de diversos poemes-cançó per acabar amb la interpretació de l'Estaca cantada junt amb el públic. Durant el refrigeri posterior, i mentre el públic ha pogut comprar el llibre de Sol, el president d'Esquerra Republicana del País Valencià a Castelló, Marc Casanova, ha volgut agrair l'assistència del públic a un acte que ha qualificat de “presentació poc usual” en la mesura en què la presentació del llibre s'ha convertit en una xarrada amb el públic sobre la llibertat d'expressió i la llibertat de pensament polític. En aquest sentit, Casanova ha destacat el paper que en la ciutat de Castelló fa la sala La Bohèmia regentada per Manu Vives. “Ara com ara és la sala que millor simbolitza la pluralitat i diversitat política, és un pulmó cultural. El seu director, Manu Vives és una persona molt valenta que no s'ha fet arrere davant les crítiques ni les amenaces de diversos grups. La Bohèmia, ara com ara, és un exemple del que suposa la defensa de la llibertat d'expressió”, ha dit Marc Casanova en al·lusió a la retirada dels cartells i les dures crítiques que ha patit la sala en els dies previs a l'acte.  

EL SENAT APROVA UNA MOCIÓ EN DEFENSA DE L'ESCALANTE AMB L'ABSTENCIÓ DEL PARTIT SOCIALISTA.

ERPV 04/03/19 En la darrera Comissió de Cultura del Senat, celebrada ahir dilluns, es va aprovar una moció presentada per Esquerra Republicana del País Valencià per al rescat i la recuperació del Centre Teatral Escalante. La senadora Elisenda Pérez va argumentar a la comissió que el Centre Escalante és un exemple de sala de Teatre Familiar reconegut a tot l'estat que ha vist créixer més d'una generació de públic i pel qual han passat la pràctica totalitat dels professionals valencians. Pérez, que ha titlat de mesura poc valenta el trencament de l'acord amb la Fundació del Patronat de la Joventut Obrera, ha defensat “la necessitat de preservar el teatre com a element fonamental per a la salut democràtica d'una societat” i ha fet una crida als senadors i senadores presents a donar suport la moció tot apel·lant a la responsabilitat de la cambra amb la gent més jove, “ells, els xiquets i xiquetes no ens voten” ha dit la senadora, “no és aquesta una moció que busque el vot fàcil, en absolut, però tenim clar que els qui ocupen aquests escons podran exercir millor com a senadors si representen una societat amb capacitat crítica, i el teatre és una de les millors escoles per ensenyar a reflexionar”. La moció ha estat aprovada amb el vot favorable de tots els grups tret del socialista que s'ha abstingut argumentant que en no ser considerat BIC (Bé d'Interès Cultural) la competència de la seua recuperació no recau en l'estat. En aquest sentit el president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà ha manifestat sentir-se decebut, “La desaparició de l'Escalante és el problema més greu que ha patit València en matèria cultural en els darrers anys, només cal tindre la voluntat de voler donar-li solució. Lamentem la negativa del grup socialista de qui esperem no rebre mai lliçons de solidaritat territorial”.