País Valencià

Notícia

PREGUNTEM AL GOVERN PER LES AGRESSIONS FEIXISTES AL PAÍS VALENCIÀ.  

ERPV. 12/02/2020
.
 
El grup parlamentari Republicà ha presentat una bateria de preguntes al Govern espanyol sobre l'actuació de la subdelegació del Govern a València i la Guàrdia Civil el passat 25 de gener a Riba-roja de Túria davant les agressions, insults i vexacions proferides per una concentració d'extrema dreta convocada per Despierta España i secundada per España 2000.
 
Esquerra Republicana del País Valencià va organitzar un acte de presentació dels “Llibres contra la repressió” al castell de Riba-roja el 25 de gener amb la presència del portaveu al congrés Gabriel Rufián, Artur Junqueras, Guillem Agulló, Sergi Sol i els membres del col·lectiu Free Junqueras.
Pocs dies abans, grups d'extrema dreta com Despierta España y España 2000 convocaven per xarxes a les portes del castell a la mateixa hora de l'acte amb expressions amenaçadores. Amenaces que foren comunicades a la delegació del Govern a València perquè adoptara les mesures oportunes.
 
Costa d'entendre que el cap de l'operatiu de la Guàrdia Civil enviat a Riba-roja per la subdelegació del Govern permetera una segona concentració que va provocar que els exaltats encerclaren l'eixida del castell i s'obligara al públic assistent i als participants a passar a un metre dels convocats per l'extrema dreta.
 
El Grup Republicà pregunta al Govern espanyol pels criteris d'actuació del dispositiu de seguretat, així com si hi havia permís per a fer la concentració i per què no es va voler dissoldre la segona.
Els assistents a l'acte van haver de passar a un metre dels concentrats escoltant insults i vexacions com ara “erroristaetarra o un tiro en la nuca os mereceis. Tot i que no va haver-hi agressions greus, sí va haver persones que van patir empentes o llançament d'objectes.
 
Des d'Esquerra Republicana del País Valencià costa d'admetre que les forces de seguretat i la subdelegació del Govern espanyol blanquegen i consentisquen comportaments feixistes com aquests que considerem delictes d'odi.
 
Per al president d'ERPV, Josep Barberà, “l'objectiu dels insults i les vexacions eren persones que formaven part d'un grup que, en aquest cas, eixia d'un acte republicà i per les llibertats dels presos polítics, per tant formen part d'un delicte d'odi. I això no anem a consentir-ho”.
 
Esquerra Republicana sempre defensarà la llibertat d'expressió, però no entrarà en el joc de blanquejar el feixisme sota una falsa llibertat. És inadmissible que les feministes valencianes acumulen més de 6000€ en multes mentre es tolera i protegeix l'extrema dreta, que actúa amb total impunitat.