País Valencià

Notícia

PRESENTADA PROPOSTA A LES CORTS PER RETIRAR RECONEIXEMENTS A JOAN CARLES I

ERPV
26/03/20

«ens pareix miserable emprar la crisi de salut actual, per tapar aquest escàndol. No és el
treball més urgent que han de fer ja mateix les Corts Valencianes, però el poble valencià no
pot consentir de cap manera que un tema tan greu s’oblide i s’amague baix de la catifa
passada la crisi
» (Josep Barberà)

Esquerra Republicana del País Valencià ha registrat hui la proposta de retirada de reconeixements públics al rei emèrit espanyol Joan Carles I a tot el País Valencià. El registre s’ha fet telemàticament, donada la situació excepcional provocada per la pandèmia de COVID-19.


Des del partit republicà es vol palesar que la situació d’emergència no pot ser, de cap manera, la cortina de fum darrere la qual s’amaguen els presumptes delictes fiscals que haja pogut cometre la família reial espanyola. En aquest sentit el president d’ERPV, Josep Barberà ha declarat que « ens pareix miserable emprar la crisi de salut actual, per tapar aquest escàndol. No és el treball més urgent que han de fer ja mateix les Corts Valencianes, però el poble valencià no pot consentir de cap manera que un tema tan greu s’oblide i s’amague baix de la catifa passada la crisi» palesant així que tot i que allò més urgent en aquests moments és la COVID_19, quan isquem de la crisi les Corts Valencianes no poden perdre ni un minut en netejar l'espai públic. «El fet que estiguem donant suport a les mesures del govern per eixir d’aquesta crisi sanitària i econòmica no lleva que exercim la crítica responsable. Quan isquem victoriosos, que n'eixirem, cal sanejar les estructures democràtiques per enfortir-les» ha sentenciat Barberà.


El president d’ERPV ha destacat la importància, justament en temps de crisi, de vetllar per la transparència en l’ús dels diners públics, «Si una cosa ens està fent aprendre aquesta crisi és que hem de fiscalitzar cada euro públic i posar-los al servei del poble, de la sanitat, de la investigació, del sector primari i tants altres que són fonamentals. No podem admetre que se’ns presente com a salvador, o com el ‘primer soldat’ el mateix cap de l’estat que fa unes setmanes renunciava a l’herència de son pare i que presumptament està vinculat a una Fundació que es dedica a blanquejar capital», ha assegurat Barberà per a qui després d’aquesta crisi sanitària res serà igual i entre tots haurem de posar de debò les bases perquè els serveis públics estiguen ben dotats.

La proposta presentada a les Corts planteja que es retiren totes les mencions al rei emèrit espanyol Joan Carles I dels llocs públics del País Valencià, tant en carrers, places, edificis, entitats i premis o reconeixements.

També sol·licita que les Corts Valencianes insten les autoritats judicials de l’estat espanyol que actuen d’ofici contra Joan Carles I per si les seues activitats pogueren ser constitutives de delicte d’evasió fiscal i que, mentre no es clarifique el paper que en aquests presumptes delictes ha jugat l’actual monarca espanyol Felip VI, no se li concedisca cap reconeixement públic.

En la introducció a la proposta ERPV detalla com aquest cas de presumpte blanqueig de capital s’ha conegut gràcies al treball de la premsa internacional, un fet aquest que hauria de fer reflexionar el conjunt de la premsa espanyola. Una democràcia plena ha de tindre mitjans de comunicació, tant públics com privats, capaços de fiscalitzar els poders públics, començant pel cap de l’Estat.