País Valencià

Notícia

Esquerra Republicana denuncia les conseqüències provocades al sector de l'arròs pels acords comercials de la Unió Europa amb el Vietnam i el MERCOSUR.

Camps d'arròs de l'Albufera (València)
Camps d'arròs de l'Albufera (València)
La senadora republicana Sara Bailac li va recordar divendres passat al ministre d’Agricultura; en la seva compareixença per informar de les línies d’actuació del seu Departament, la preocupació dels arrossaires per les possibles conseqüències provocades pels acords comercials de la Unió Europa amb el Vietnam i el MERCOSUR.

El ministre, que es va estranyar de la preocupació mostrada perquè segons ell, ara els preus de l’arròs estant alts; va estar rebatut per Bailac recordant-li que el que se li demana és: “assegurar el compliment, seguiment i la transparència dels acords amb tercers països establint més mesures de control i correcció dels efectes negatius que puguen provocar al sector arrossaire”

La senadora li va advertir “que l’entrada en vigor de l’acord amb el Vietnam se sumarà als existents amb Cambodja i Myanmar, fet que pot afectar el preu de l’arròs, i  la competitivitat i viabilitat d’explotacions com les que hi ha a l’Albufera de València i al Delta de l'Ebre”

En aquest sentit li va reclamar “no tornar a repetir les mateixes errades ni els mateixos problemes viscuts pels nostres llauradors, com ara els del sector del cítric amb l’acord de la Unió Europea i Sud-Àfrica

Bailac proposà “la creació d’una mesa de seguiment dels acords, on estiguin representants de l’Estat i de les Comunitats de les zones productores d’arròs, i també les organitzacions agràries”.

A més li va demanar que inste la Comissió Europea a informar els Estats i les organitzacions agràries del flux d’importacions d’arròs; i a aplicar quan siga convenient, restitucions a l’exportació i la suspensió dels drets a la importació d’arròs.

La senadora republicana també li va dir que la situació es pot veure agreujada per l’entrada en vigor de l‘Acord de Lliure Comerç MERCOSUR. “Un acord podria permetre la importació d’arròs de grans productors, com són Uruguai, Argentina, Brasil i Paraguai, sense l’aplicació de cap aranzel. Països que presenten uns estàndards de qualitat mediambiental menors que els dels productors europeus”.

Vídeo de la intervenció de Sara Bailac