País Valencià

Notícia

PREGUNTEM AL GOVERN PER L’AMPLIACIÓ DEL PORT DE VALÈNCIA.El Grup Republicà al Congrés dels Diputats ha registrat aquesta vesprada una bateria de preguntes al Govern espanyol sobre l’ampliació del Port de València i la remodelació de la ZAL.

Des d’Esquerra Republicana del País Valencià – Esquerra Valenciana veiem amb molta preocupació el fet que el projecte d’ampliació del port i de remodelació de la ZAL s’haja reprès amb tanta pressa només anunciar-se la fi de l’estat d’alarma. En paraules de Josep Barberà, president d’ERPV-EV «hi ha temes més urgents per atendre al País Valencià, com ara la millora de les condicions del personal sanitari i el sistema de salut públic de cara a nous rebrots. A més a més, de cap manera es pot consentir l’ampliació del Port sense tindre un estudi d’impacte ambiental actualitzat i d’acord amb la normativa europea vigent, com tampoc sense tindre totes les dades sobre les obres, el seu cost econòmic, ambiental i social»

Per aquest motiu, i en col·laboració amb els grups parlamentaris del Congrés i del Senat, els republicans valencians han elaborat una sèrie de preguntes que demanen per aspectes com la idoneïtat del projecte, l’import de l’acord econòmic entre l’Ajuntament de València i l’autoritat portuària per a la condonació del deute de la Marina Reial, el cost social i ambiental del projecte o si es planteja el govern la suspensió del mateix.

L’ampliació del Port va comportar fa anys, amb la creació de la ZAL, la destrucció dels barris i poblats del sud com Natzaret que va perdre la seua platja, un barri al qual ara es vol destinar una partida de millora. Cal recordar que el projecte de la ZAL, compta amb diverses sentències condemnatories que fins ara no han parat els peus al govern espanyol (tant del PP com del PSOE). De fet, el govern acaba d'aprovar una inversió de 5'3 milions d'euros per a la ZAL, botant-se així totes les recomanacions judicials i la normativa ambiental europea.  

Tampoc podem oblidar els fets de fa uns mesos, amb la demolició del Forn de Barraca per les obres d’ampliació de la V-21, obres que deriven de la pretesa ampliació del Port. Per a Josep Barberà «és fonamental que es tinga en compte que l’horta està protegida i tenim l’obligació, des de les associacions ambientals i des dels partits polítics arrelats a la terra, de preservar-la. L’ampliació del Port de València suposarà molts diners per a uns pocs i la pèrdua irreparable del que hauria de ser el rebost dels valencians a més d’un element de preservació del paisatge».

A continuació podeu llegir les preguntes registrades: