País Valencià

Notícia

28 de juny: Orgull en la diversitatUn any més celebrem la setmana de l’alliberament o l’orgull LGTBI+ commemorant l’inici de la lluita per la igualtat de drets a partir dels fets d’Stonewall que van tenir lloc el 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York. Però també recordant que enguany fa 50 anys de l'inici del moviment LGTBI+ a l'estat espanyol, amb la creació del Movimiento Español de Liberación Homosexual (MELH) que impulsà l’Armand de Fluvià amb d’altres activistes, 43 anys que Barcelona va acollir la primera manifestació de lesbianes, gais, bisexuals, trans* i intersexuals dels Països Catalans, que va ser durament reprimida per la policia. Enguany també recordem que fa 41 anys de la primera manifestació a València convocada pel Moviment d'Alliberament Sexual del País Valencià (MAS-PV) a la qual asistiren vora 5000 persones i que va patir el boicot i la violència de l'extrema dreta convocada per Fuerza Nueva.

Degut a la situació derivada de la COVID19, aquest serà un Orgull diferent. Les darreres setmanes, amb el decret de l'estat d'alarma i les mesures de confinament amb motiu de la pandèmia, la situació de moltes persones LGTBI+ s'ha vist agreujada, especialment els col·lectius més vulnerables, com menors, persones trans* o també migrades. La desprotecció, la marginalitat, o el doble confinament d'haver de conviure en entorns familiars hostils, demostren que les discriminacions i la fragilitat dels drets de les persones LGTBI+ són una realitat ben present a la nostra societat

Però malgrat no ens podrem trobar en actes i manifestacions com d’altres anys, des d’Esquerra Republicana animem a tothom a seguir les diferents iniciatives i activitats online que aquests dies les associacions estan organitzant arreu dels Països Catalans i a fer visible l’orgull en la diversitat.
Una diversitat sexual i de gènere que malauradament és perseguida i castigada a molts estats, fins i tot amb la pena de mort, mentre que molts d’altres no disposen de cap mena de legislació que garantisca els drets de les persones LGTBI+.

Després de molts anys d'activisme polític hem aconseguit avançar en l'equiparació legal de les persones homosexuals a partir del dret al matrimoni entre persones del mateix sexe (del que enguany es compleixen 15 anys), el dret dels infants a ser adoptats per famílies homoparentals i l'impuls de polítiques adreçades específicament a les persones lesbianes, gais, bisexuals, trans* i intersexuals. Catalunya va ser pionera amb l'aprovació de la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. A les Illes Balears també es va aprovar la Llei 8/2016 per garantir els drets de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals i per eradicar l'LGTBI fòbia,i al País Valencià la Llei 8/2017 pel dret a la identitat i l'expressió de gènere o la Llei 23/2018 d'igualtat de les persones LGTBI.

En el cas de les persones trans* i intersexuals encara estem més lluny d'una equiparació legal plena. Malgrat algunes passes que s'han donat, com la posada en marxa del model de salut trans* a Catalunya, encara queda molt de camí. No es protegeix la identitat de gènere sentit de les persones intersexuals, a les que encara se les continua practicant cirurgies, i és l'administració qui n’acaba determinant el sexe; l'Organització Mundial per la Salut, tot i deixar de considerar-la com un trastorn mental, segueix considerant la transsexualitat com una 'incongruència de gènere'; i a l'Estat espanyol, tot i l'avenç que suposa la llei d'identitat de gènere aprovada l'any 2007 que avançava en la lluita contra les discriminacions que pateixen les persones trans*, aquestes no han quedat eradicades totalment, ja que encara avui les persones trans* es troben sotmeses a un procés de medicalització per aconseguir el reconeixement de la seva identitat de gènere, esdevenint una llei que encara és patologitzant, i no es reconeix encara plenament els drets de les persones menors d'edat.

Per tot això, malgrat que en els darrers anys s'ha avançat molt en la normalització i assumpció de la realitat LGTBI+ per la societat, encara estem lluny d’assegurar els drets fonamentals de les persones LGTBI+ i d'erradicar definitivament la LGTBIfòbia. Cal continuar implementant aquestes polítiques, especialment en aquells col·lectius més vulnerables com les persones grans, les persones migrades, els i les adolescents i infants, o les persones trans*. Per tal d'assolir la igualtat real, es fa inevitable qüestionar de manera transversal la cisheteronormativitat que culturalment imposa el nostre sistema heteropatriarcal pressuposant una orientació sexual, identitat de gènere home-dona i aparences o expressions de gènere úniques.

El nostre objectiu és construir un país de drets, on es garantisquen la dignitat de totes les persones i on la diversitat siga un dels pilars fonamentals. Perquè lluitem per un nou país on cap persona haja de patir discriminacions de cap tipus, i puga desenvolupar-se en lliberat en totes les etapes de la seua vida.

Volem uns Països Catalans que tinguen la diversitat per bandera. Perquè estem orgullosos de la diversitat.
 
 
Coordinadora LGTBI
Esquerra Republicana