País Valencià

Notícia

ERPV s'adhereix al document sobre plurilingüisme d'Escola Valenciana consensuat per més de 35 entitats

Paco Galiano
Paco Galiano
La Sectorial d'Ensenyament d'ERPV Gonçal Anaya va asssitir ahir a l'acte en rebuig de l'esborrany sobre plurilingüisme de la Conselleria d'Ensenyament, organitzat per Escola Valenciana al paranimf de la Universitat de València. La Conselleria pretén aprovar aquest decret al juliol, aprofitant el mes de vacances.

Segons explicava Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana, el decret s'ha elaborat sense escoltar la comunitat educativa ni els experts en matèria de plurilingüisme. El programa parteix de zero, no aprofita l'experiència acumulada en més de trenta anys d'ensenyament, no cataloga les places en valencià ni aporta recursos i professors preparats en anglès, i s'inclina per la presència equilibrada del castellà, cosa que arracona la llengua minoritzada, el català. En definitiva elimina els programes d'ensenyament en valencià, PEV i PIL.

A més, amb aquest decret les famílies podran triar la llengua d'escolarització sense ser assessorades ni orientades sobre diferents programes i, en concret sobre els programes d'immersió en valencià, el més adequats per a un plurilingüisme efectiu segons afirmen els experts.

Jaume Fullana, d'Escola Valenciana, afegia que, amb aquest nou decret, els alumnes no sabran més valencià, però tampoc sabran més anglés.

Escola Valenciana ha elaborat un document consensuat per trenta-cinc entitats, entre les quals les cinc Universitats Públiques Valencianes, que consta de 9 punts. El podeu llegir en aquest enllaç.

Francesc Galiano, secretari d'Ensenyament, d'ERPV, s'ha fet ressó de la crida de totes les entitats assitents envers la comuntitat educativa i la ciutadania en general "per a parar aquest decret, de la mateixa manera que l'any passat aconseguirem parar el decret de Font de Mora". Així mateix, ha denunciat "l'intent de lingüicidi que el PP intensifica als Països Catalans amb les darreres agressions a les Illes, Catalunya i la Franja de Ponent. Cal una resposta unitària i ferma contra l'ofensiva nacionalista i uniformitzadora del PP"