País Valencià

Notícia

El Congrés aprova la proposició de llei d’Esquerra Republicana per recuperar la justícia universal, per a crims contra la humanitat

El ple del Congrés de Diputats ha aprovat aquest dimarts la presa en consideració de la proposició de llei d’Esquerra Republicana per a la reforma de la Llei del Poder Judicial en relació a la millora de justícia universal, que ha de donar la potestat per perseguir crims contra la humanitat, crims de guerra o genocidis més enllà de les fronteres estatals. El portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Tardà, que ha defensat la iniciativa, ha dit que l’objectiu dels republicans ‘es retornar a l’escenari anterior a l’any 2009’, quan la llei llavors vigent va patir la primera de les dues retallades -la segona va ser el 2014-, que acabarien portant a una situació en què, de facto, ‘ara mateix la justícia universal a l’Estat espanyol ha deixat d’existir’.

A través de la doble retallada a les atribucions de la justícia universal de 2009 i 2014, ha afegit Tardà, ‘s’ignorava que la naturalesa i magnitud de certs crims exigeixen el compromís de la comunitat internacional d’actuar mitjançant una persecució universal’. La justícia universal, ha continuat el portaveu republicà, ‘és un instrument imprescindible per derrotar idees i accions que atempten contra la civilització humana i mundial i contra el progrés de les nostres societats’: genocidis, execucions extrajudicials, desplaçaments i desaparicions forçoses, crims contra la pau, crims de guerra, crims de lesa humanitat o crims contra la humanitat ‘que no poden prescriure ni poden quedar impunes’.

‘El progrés és que un genocida, siga on siga, tinga el convenciment que tard o d’hora haurà d’acabar per comparèixer davant d’un tribunal’, ha dit Tardà, ‘i la realitat és que, avui, l’Estat espanyol contribueix menys a aquest progrés’. De fet, ha advertit que ara mateix, a nivell mundial ‘la impunitat està en expansió’, i que tot això està passant ‘en el marc d’un avanç de les idees racistes, xenòfobes i militaristes fins i tot a Europa’.

La proposició ha estat aprovada amb 176 vots a favor, 136 en contra (PP) i 30 abstencions (Cs). Ara entrarà en la fase de ponència, debat i presentació d’esmenes.