País Valencià

Notícia

8 de març. Dones amb tots els drets

Article d'opinió de Pilar Navarro, Secretària de les Dones d'Esquerra Republicana del País Valencià
 
 
La democràcia va de drets i llibertats de les persones, com a individualitats i de forma col·lectiva, independentment del nombre de gent a què afecten.
 
Així, el 8 de març commemorarem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació de la més que imperfecta igualtat de gènere. No és sectorial, no “son coses de dones”, són fets que afecten al mal funcionament de tota la societat.
 
És un fet que les situacions de vulnerabilitat són més crues per a les dones, patim una major precarietat laboral i s’ha fet evident la feminització de la pobresa. Les llars encapçalades per dones pateixen una major afectació de la pobresa energètica. Un estudi recent d’Enginyeria Sense Fronteres fa evident que 7 de cada 10 víctimes de pobresa energètica són dones.
 
És un fet que les dones som el 60% de les llicenciades i en canvi el nostre talent es va perdent perquè hi ha una tendència a ocupar càrrecs de menys influència i sense gaires possibilitats d’ascendir com a conseqüència dels sostres de vidre encara existent en moltes organitzacions empresarials i institucions. Només el 29% de les empreses, tenen alguna dona en el seu consell d’administració, 13% en el cas de les empreses amb més de 250 treballadors.
 
És un fet que la diferència de guany salarial entre homes i dones al País Valencià és d'un 24,24%. No hi ha cap estudi ni dada que confirme que aquesta esquerda salarial disminueix amb el temps.
 
Cal replantejar els permisos de maternitat i paternitat. Fer que siguen més igualitaris i fomenten la corresponsabilitat a l’hora de tenir cura dels fills o filles. Que siguen més llargs i flexibles, donant sempre l'oportunitat als progenitors d’escollir quan agafar-se les setmanes que els pertoquen. Aplicar mesures similars a les de països com Suècia o Finlàndia ajudaria a reduir la discriminació salarial que pateixen les dones en edat de ser mares, i que es manté al llarg de la seua vida laboral.
 
En aquest sentit, és fonamental que les institucions locals i la Generalitat Valenciana donen impuls a tots els esforços realitzats fins ara, que s’implique fermament en la lluita contra tot tipus de desigualtats i violències. En definitiva, que donen forma efectiva a les reivindicacions i lluites de les organitzacions de dones i de la societat en el seu conjunt.
 
Des d’Esquerra Republicana del País Valencià apostem per garantir els drets de les dones a la igualtat, laborals, a la gestació lliure, al propi cos, a ser ciutadanes amb tots els drets. En una societat on la globalització i les noves tecnologies ens fan creure en els grans avanços i una modernitat aparent, el vell patriarcat continua ben present. Cal continuar bastint xarxa i complicitats entre associacions i col·lectius feministes, i amb els partits, per a fer realitat les reivindicacions que encara queden pendents, per donar resposta a aquests i altres fets com a punys que colpegen els nostres drets, com a dones i com a éssers humans.
 
I cal fer-ho guardant i implicant els homes al nostre costat, perquè han de ser els nostres “còmplices necessaris” en la construcció d’una societat més justa i igualitària. Més democràtica. Perquè amb les dones, la cosa va de drets.