País Valencià

Notícia

Junquera qualifica d'altament negativa la Presidència espanyola del Consell de la UE

L'eurodiputat d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha criticat al plenari de hui al Parlament Europeu d'Estrasburg, després de la intervenció del president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, la Presidència espanyola del Consell de la UE, la qual ha ha qualificat 'd'altament negativa'. Segons el dirigent republicà, 'Espanya no ha liderat la sortida de la crisi ni la projecció exterior de la Unió Europea'. 'Què ha passat amb la cimera euromediterrània? I amb la cimera amb els Estats Units? Quan es produirà el reconeixement de Kosovo? On estan les mesures per garantir el compliment de l’estratègia 2020? Quines aportacions ha fet a la regulació del mercat financer, al mercat comú de l’energia i a l’espai universitari comú? En quins documents ha establert la prioritat de l’eix mediterrani? En què ha quedat la seva promesa sobre l’ús del català en aquesta cambra?' han estat algunes de les preguntes formulades per l'eurodiputat.

En concret, respecte al corredor mediterrani, Junqueras ha criticat que malgrat les declaracions la Presidència espanyola no ha fet avançar aquest projecte que 'a hores d'ara, encara no és un eix prioritari de la Xarxa Transeuropea de Transports, a diferència de l'Eix Central del Pirineus, que sí que ho és' i ha recordat que la inclusió en aquesta llista és imprescindible per rebre finançament comunitari i, per tant, per poder-la construir. A més, ha dit Junqueras, 'sobre el català, tampoc s'ha avançat ni un mil·límetre. El Govern espanyol està literalment enganyant la ciutadania amb el català. Fan veure que volen que avance, però estan fent just el contrari: ho estan bloquejant d'una forma molt farisaica'.

'Amb sis mesos', ha conclòs Junqueras dirigint-se a Zapatero, 'n'hi ha hagut prou perquè Europa constati que la seva Presidència de torn, el seu Govern i l'Estat que vostè presideix representen un fracàs polític i econòmic. Molts de nosaltres portem molt més temps suportant aquest model i, sens dubte, vostè i el seu Govern constitueixen un excel·lent recurs didàctic de per què desitgem constituir-nos en un nou estat dins de la Unió Europea. Gràcies, senyor Zapatero'.