País Valencià

Notícia

Crevillent retira el monòlit a Primo de Rivera, 47 anys després, per complir una moció de l'Esquerra


El Grup Municipal de l’Esquerra de Crevillent ha informat que durant el dia de hui està duent-se a terme la retirada del monòlit d’exaltació feixista a Jose Antonio Primo de Rivera que fins ara s’ha trobat a l’entrada del Mercat Municipal. Esta retirada compleix l’acord al qual es va arribar després d’aprovar-se la moció presentada per l’Esquerra pel que fa a la Llei de Memòria Històrica. En els últims mesos la polèmica es va desencadenar per el retràs en el compliment d’esta moció que finalment es va materialitzar en la ronda de negociacions que ha acabat posant dia i hora per a la retirada.

Josep Candela, portaveu de l’Esquerra, ha manifestat que “esta és la victòria de tots els demòcrates crevillentins, sense excepció. És el mínim homenatge que podíem fer a tots aquells que ens han precedit i que van mantenir viva la flama de la dignitat i la memòria. Era una deure irrenunciable amb ells garantir que les futures generacions de crevillentines i crevillentins cresqueren en un poble que només fora escenari de reconciliació i concòrdia i on el feixisme no pot tenir lloc”.

Per a Candela  “s’ha evidenciat una vegada més que els polítics arribem tard a un debat que feia temps que estava superat per la ciutadania, però també s’ha constatat que en un escenari sense majories absolutes es pot arribar a pactes sense renunciar als principis. És un encert que la retirada siga per consens, eixa és la millor al·legoria contra el que va representar la llarga nit del franquisme”. Des de l’Esquerra a més s'ha anunciat que el següent pas en el compliment de la llei de la memòria serà la retirada dels noms dels carrers del municipi que l’incomplisquen, després d’un estudi profund de cadascun dels casos.

Per la seua banda, el president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà ha celebrat la retirada del monument. “Avui es posa fi a una anomalia democràtica impròpia de l’any 2017. Des d’Esquerra Republicana sempre hem treballat i seguirem treballant per la retirada de tota la simbologia franquista i l’anul·lació dels procesos judicials dels condemnats pel règim franquista, com el de Miguel Hernández. El contrari és del tot incompatible amb la democràcia”