País Valencià

Notícia

Noguera: és preocupant la manca absoluta de prevenció i gestió dels espais forestals valencians

boscos,
L’actuació de l’Administració als boscos valencians de cara a afrontar els devastadors incendis al País Valencià és “preocupant per la manca absoluta de prevenció i gestió dels espais forestals durant anys i panys” ha valorat Vicent Noguera, president de la Sectorial de Medi Ambient i Energia d’ERPV.

L’anàlisi dels fets que fan els republicans, la corroboren també especialistes, científics i professionals de la muntanya. Pel que fa al pla d’actuació de la Conselleria per pal·liar els danys dels temporals d’hivern, que han produït una alta càrrega de combustible, les crítiques es centren a denunciar que “mentre que a la costa sí s’ha actuat ràpidament pensant en el turisme, a les comarques d’interior es gestiona tard i amb recursos insuficients per impedir les dimensions dels brutals incendis”. El problema immediat, segons el mateix Noguera, és doble: “la pròpia legislació redueix l’actuació en el bosc amb alerta 3 d’emergències, mentre que la contractació de personal per acabar amb aquest polvorí és ridícula”.

D’entre les solucions, els republicans treballen per un aprofitament de la biomassa que li done un valor econòmic (brics, granulat per a calderes, producció d’electricitat...) i un valor afegit en l’activitat econòmica, que fixaria la població de zones rurals en regressió. “La situació a hores d’ara és que tan sols hi ha certificades 2.300ha amb el sistema internacional PEFC, molt lluny de la mitjana estatal, a la qual cosa cal afegir l’ínfim 10% d’aprofitament de fusta anual” es lamenta Noguera.

Finalment, des d’ERPV encoratgen al Consell a veure en la muntanya valenciana i les comarques d’interior un dels principals motors de l’economia si es posa en valor el seu paisatge, tant l’agrícola com el natural, mitjançant ecotaxa o amb part de l’IBI per als paisatges agrícoles que envolten urbanitzacions.