País Valencià

Notícia

Joan Tardà: El model espanyol d’impunitat amb els crims del franquisme és una anomalia històrica

Més de dos centenars de persones han omplert el Club d’Amics de la UNESCO d’Alcoi en la xerrada “Memòria i republicanisme” organitzada per Esquerra Republicana del País Valencià. L’acte ha comptat amb la participació d’Èlia Navarro, representant de la sectorial de memòria històrica d’Esquerra Republicana del País Valencià; Toni Bou, president de la sectorial de memòria històrica d’Esquerra Republicana i coordinador de la querella argentina contra els crims del franquisme; Joan Tardà, diputat d’Esquerra Republicana al Congrés i Josep Barberà, president d’Esquerra Republicana del País Valencià.
 
Toni Bou, president de la sectorial de memòria d’Esquerra Republicana i coordinador de la querella argentina ha denunciat les lleis d’amnistia i de la memòria qualificant-les de “lleis d’amnèsia i punt final”. Ha explicat que al 2013 Esquerra Republicana es va adherir a la querella interposada a l' Argentina contra els responsables del franquisme per crims contra la humanitat. Per la seua part, Èlia Navarro, membre de la sectorial de memòria històrica d'ERPV, ha explicat la tasca desenvolupada de recuperació de la memòria històrica a Castalla i l’Alcoià.
 
El diputat d’Esquerra Republicana al Congrés, Joan Tardà, ha explicat que “totes les societats que han patit un passat feixista, tard o d’hora, han reparat les víctimes. Totes, tret de l’Estat espanyol, que és una anomalia històrica. Tant, que al món es parla del model espanyol d’impunitat”. El dirigent republicà ha lamentat que “no podrem assolir els reptes que tenim per davant si som incapaços que el Govern espanyol, independentment del seu color polític, demane perdó pels crims del règim franquista i anul·le els judicis i les condemnes del franquisme”. Tardà ha explicat que el Parlament de Catalunya ha aprovat una llei, en les darreres setmanes, que anul·la totes les sentències dels tribunals militars i que elabora un registre de totes les víctimes amb més de 64000 casos documentats. Aquesta llei, serà presentada ara al Congrés dels Diputats per tal d’anul·lar les causes al conjunt de l’Estat espanyol.
 
A les preguntes del públic sobre la situació política a Catalunya, el diputat d’Esquerra ha explicat que “La situació a Catalunya pot ser la palanca de canvi per proclamar també la III República Espanyola i encetar un procés constituent. És voluntat d’Esquerra treballar perquè els ciutadans del País Valencià i les Illes puguen tenir la doble nacionalitat amb la nova república catalana i també és la nostra voluntat seguir treballant per defensar els interessos del País Valencià i les Illes des del Congrés dels Diputats”.
 
Finalment, Josep Barberà, president d’Esquerra Republicana del País Valencià ha explicat que “des d’Esquerra Republicana apostem per la ruptura del règim del 1978 que encara manté les estructures de l’Estat franquista. La querella argentina és una eina al servei d’aquesta causa ja que acaba amb les lleis d’impunitat com la llei d’amnistia. Com a republicans creiem que és una obligació moral fer costat a aquestes iniciatives com estem fent des dels ajuntaments valencians així com exigir l’anul·lació de totes les causes arreu de l’Estat espanyol”. Barberà ha denunciat que la llei de la memòria que s’està tramitant a les Corts Valencians no contempla aquesta anul·lació i ha fet una crida a què es modifique abans de la seua aprovació.