País Valencià

Notícia

ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ I ESQUERRA UNIDA DEL PAÍS VALENCIÀ DONEN SUPORT AL GRUP MUNICIPAL L'ESQUERRA DE CREVILLENT.

 
Josep Candela: Estem encantats que aquesta gent amb aquest tarannà ens vulga reprovar, evidencia que nosaltres som tot el contrari

El diputat al Congreso per EU Ricardo Sixto i el President d'Esquerra Republicana del País Valencià Josep Barberà han acudit a Crevillent per a manifestar el suport de les dues organitzacions polítiques al grup Municipal L'Esquerra de Crevillent després que el PP promogués una reprovació als regidors en el passat plenari del 29 de gener.

El regidor portaveu de l'Esquerra de Crevillent, Josep Candela, ha manifestat que l'equip de govern encapçalat per Asencio pretén dur endavant una campanya per emmudir l'únic grup que porta les denúncies allà on pertoquen i que manté la fermesa contra les polítiques equivocades que s'estan fent a Crevillent.
Candela ha recordat que les dues voltes en què Asencio s'ha assegut davant un jutge han estat promogudes per l'Esquerra de Crevillent i que, tot i ser absolutòries, aquestes denúncies han fet que el govern local modifique les seves polítiques. La primera ocasió va ser "pel tema de l'amiant en La Imperial, on gràcies a la nostra demanda es va paralitzar abans que l'amiant d'aquella zona es derribara sense cap tipus de tractament".
En aquella ocasió, igual com ara, Asencio fou eximit de responsabilitats penals però es va aconseguir millorar la salut dels veïns i veïnes, que sempre ha sigut el principal objectiu de L'Esquerra.

Referint-se a la denúncia sobre el cas ABORNASA, Candela ha explicat que en el transcurs que va des de l'inici de la demanda l'empresa ha modificat el seu comportament. En concret ha recordat com després del tancament de l'abocador de La Murada tots els pobles de la Vega Baixa van abocar durant un temps a la Planta de Crevillent situada a la vora del Parc Natural del Fondo. Sense la demanda els veïns seguirien patint l'ambient irrespirable que hi havia, motiu pel qual L'Esquerra valora positivament el procés.

"Volem deixar clar que aquest auto de la jutgessa, emparat pels informes dels tècnics de l'ajuntament, eximeix de responsabilitats penals l'alcalde però no l'eximeix de cap manera de les seues responsabilitats polítiques. El més terrible de tot açò és que la legalitat està emparant tot el que s'està fent a la planta perquè la Generalitat encara no té els mecanismes suficients perquè es puga tractar la brossa d'una manera adequada. A l'Esquerra farem el que calga per a que la brossa no torne ací".

Candela ha volgut remarcar que, tot i les difamacions del PP cap al grup municipal, la planta que gestiona ABORNASA no compta amb les preceptives llicències ambientals, motiu pel qual no pot assumir el volum de treballadors que tenia en el període en què va gestionar el fem de tota la Vega Baixa.

Per la seua banda el president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha manifestat que les actuacions polítiques deuen tindre responsabilitats. Per a Barberà cal ser molt curós quan s'està en política i assumir responsabilitats que en el cas de Crevillent no ha sigut així "no pot eixir gratis, hi ha responsabilitats polítiques i crec que el nostre grup ha sigut el més valent. És l'únic grup que s'ha atrevit a anar als jutjats i a fer un pas més enllà de la queixa al ple" referint-se a l'actitud del PP que escolta critiques als plenaris dels ajuntaments sense que els afecte.

Barberà s'ha mostrat convençut que les modificacions en el tractament de residus de l'empresa han estat provocats per la denúncia de l'Esquerra. També ha lamentat la connivència de C's a l'ajuntament sense la qual la reprovació als regidors de L'Esquerra no hauria prosperat.


El Diputat al Congrés per Esquerra Unida del País Valencià Ricardo Sixto ha dit que la demanda va estar correctament presentada i per això va estar admesa i es va obrir una investigació. Convençut que la denúncia ha aconseguit les millores en el tractament del fem, Sixto ha parlat dels responsables, "Les responsabilitats dels efectes negatius corresponen a l'empresa que no té llicencies i que va estar anys fent feina sense tindre contracte amb l'ajuntament tal com va denunciar la intervenció municipal, i a l'Ajuntament que durant molts anys ha estat col·laborant amb una forma de fer les coses que no s'ajusta a la legislació vigent."

Per a Ricardo Sixto el procediment penal espanyol és garantista, motiu pel qual quan no es demostra absolutament una culpabilitat en un procediment penal es declara la innocència. Sixto ha recordat, en aquest sentit, com -per exemple- hem vist el cas d'un expresident de la Generalitat que encara que va resultar absolt en el cas dels tratges ha estat acusat en el cas Gürtel pel que fou responsable de les campanyes del PP.


Els regidors de L'Esquerra de Crevillent, Josep Candela i Anna Vanessa Mas, van ser reprovats en el darrer plenari a proposta del PP que va tirar endavant la iniciativa gràcies al vot de qualitat de l'alcalde Cesar Augusto Asencio i l'abstenció de C's i la regidora no adscrita.

La reprovació pretenia ser justificada per l'absolució penal de l'alcalde en la denúncia de l'Esquerra de corrupció en la pròrroga durant més de vint anys de la concessió en el servei de tractament de residus a l'empresa ABORNASA que gestiona la planta de tractament de residus.

L'alcalde de Crevillent Cesar Augusto Asencio compareixerà aquesta setmana per a testificar en el cas Gürtel per l'organització d'actes electorals amb membres de la trama a Crevillent.