País Valencià

Notícia

LLIURES PER ESTIMAR

Un any més vos convoquem i animem a participar de la manifestació que convoca el col·lectiu LAMBDA de lesbianes, gays, transexuals i bisexuals que tindrà lloc dissabte 16 de juny a les 19.30 des de la Porta del Mar de València. Enguany sota el lema "Conquerim la igualtat, TRANSformem la societat" el col·lectiu ens recorda que "encara s'han de donar passos en la direcció correcta" i exigeix mesures a nivell autonòmic, estatal i internacional: d'una banda la implementació de la Llei Integral Trans aprovada per les Corts l'any 2017, l'aprovació pel Govern Espanyol d'una Llei contra la LGTBIfòbia i la despatologització de les identitats trans per part de l'OMS. 

Ens queda molt de camí fins assolir la igualtat de drets de les persones LGTBI, per això vos animem a eixir al carrer dissabte pròxim i vos convidem a llegir el nostre manifest pel Dia Internacional de l'Alliberament o l'Orgull LGTBI 2018. 
 

DEFENSEM ELS DRETS LGTBI #AMBORGULL

Aquest 16 de juny, com cada any, celebrem el Dia Internacional de l’Alliberament o l’Orgull LGTBI. I ho fem per commemorar la revolta que el 1969 es va produir a la ciutat de Nova York, quan la policia va irrompre al bar Stonewall Inn -punt de trobada habitual del col·lectiu- i es va trobar amb la resistència de gais, lesbianes i trans que, farts de la repressió que patien, es van enfrontar a la policia durant dies. Aquests fets van significar el moment fundacional del moviment LGTBI com a tal, que a partir d’aquell moment va prendre consciència que s’havia d’organitzar i lluitar pels seus drets arreu del món.

La tasca realitzada en aquest sentit durant les darreres dècades ha servit per avançar significativament en la conquesta de drets i llibertats, malgrat que en molts països les persones LGTBI continuen patint la violència i la repressió per la seva orientació sexual o identitat de gènere, mentre que en molts d’altres es troben en situació d’indefensió al no disposar d’una legislació que vetlli pels seus drets.

Al nostre país el moviment LGTBI també ha estat la punta de llança de la lluita contra l’estigma i la discriminació de gais, lesbianes, bisexuals i trans. En 1979 el Moviment d’Alliberament Sexual del País Valencià (MAS-PV) va convocar una manifestació en la qual van participar vora 5.000 persones. Aquella primera manifestació fou conflictiva, perquè grups ultradretans convocats per Fuerza Nueva es van dedicar a provocar i insultar els manifestants. Després de uns anys de baixada del moviment, el 1992 el col·lecció Lambda -nascut el 1986- reprèn les convocatòries de l’Orgull a la ciutat de València cada 28 de juny a la plaça de la Mare de Déu.

Gràcies a totes aquestes lluites i a la voluntat política de diferents governs, i a la tasca de pedagogia i de conscienciació realitzada durant dècades per activistes i associacions davant la indiferència de moltes institucions, hem vist com els darrers anys s’han començat a produir importants avenços a nivell legislatiu, com ara l’aprovació de la Llei del matrimoni igualitari a l’Estat o la Llei pel Dret a la Identitat i l’Expressió de Gènere del País Valencià. Un marc legislatiu que contribueix a l’equiparació legal del col·lectiu LGTBI i li proporciona noves eines per lluitar contra l’homofòbia que encara persisteix a la societat.

Ara cal completar el desplegament de les esmentades lleis i la implementació de polítiques que contribueixin a avançar cap a una República del País Valencià respectuosa amb la diversitat sexual i de gènere i lliure d’LGTBIfòbia.
Per tot això, des d’Esquerra Republicana animem a contribuir a la visibilitat del col·lectiu penjant la bandera LGTBI a les institucions del nostre país, aprovant mocions de suport als ajuntaments i sortint al carrer per tal de participar a la manifestació convocada per al proper dissabte 16 de juny, a les 19.00 h, a la Porta de la Mar de València així com a la resta d'actes i mobilitzacions que el teixit associatiu LGTBI organitzarà arreu dels Països Catalans durant els propers dies.

València, 16 de juny de 2018