País Valencià

Notícia

COMUNICAT D'ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ ARRAN L'ASSETJAMENT CONTINUAT DE L'EXTREMA DRETA

No som partidaris de fer propaganda als grups reduïts d'extrema dreta que allà on anem es presenten per boicotar els actes i violentar la gent que vol assistir-hi. En aquesta ocasió però, la manipulació informativa i la falta de rigor professional d'algun mitjà valencià (per cert, caldria que es mirara ben bé quin periodisme sostenim o ajudem amb diners públics)  junt amb la manca de solidaritat de les forces polítiques que es diuen progressistes i valencianistes, que encara avui no han dit ni pruna, ens fa plantejar-nos publicar aquest comunicat. No tant per nosaltres, que sabem a qui tenim enfront, com per la bona gent del poble de Barxeta, gent valenta i treballadora que va veure violentada la pau i la tranquil·litat amb què viu normalment, que va haver de patir els insults i les vexacions d'un grup ultradretà així com la violència física tant per part dels radicals dretans com de les forces policials. A les barxetanes i barxetans, només donar-los les gràcies per acompanyar-nos dissabte i per ser un exemple de comportament cívic. 
  
COMUNICAT D'ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ ARRAN L'ASSETJAMENT CONTINUAT DE L'EXTREMA DRETA:

Davant les agressions verbals i físiques patides dissabte passat, 7 de juliol, a la població de Barxeta i de les tergiversacions vessades posteriorment ens veiem en l'obligació de puntualitzar i esclarir els fets ocorreguts.

Dissabte hi havia programada la xarrada del nostre diputat al Congrés Joan Tarda “el municipalisme en la construcció del País”. La xarrada tenia lloc a la Casa de la Cultura de Barxeta com a cloenda al Consell Polític d'ERPV i oberta al públic.

Anteriorment, el dimecres 4 de juliol vàrem registrar en la delegació del Govern espanyol a València un escrit adreçat al delegat recentment nomenat pel govern del PSOE, Juan Carlos Fulgencio Tejedor, en el qual el fèiem sabedor de les amenaces que per les xarxes circulaven de gent d'ideologia ultradretana que es citava a Barxeta instant a “lluitar hasta el final”. En l'escrit li recordàvem els fets protagonitzats per moviments feixistes d'extrema dreta en la manifestació del 9 d'octubre així com la concentració d'ultres d'Espanya 2000 a Vinaròs i Benicarló i li demanàvem que prenguera “les mesures que considere oportunes per a garantir la seguretat de la ciutadania que vulga acudir als actes i siga present als mateixos, així com la neutralització de qualsevol acte violent i delictiu per part dels integrants d'aquestes organitzacions feixistes d'extrema dreta”.

Cap a les 10.30 h de dissabte 7 de juliol es va presentar un grup d'una vintena de persones pertanyents al grupuscle d'extrema dreta “Defenem Valéncia” (sic). Entre les persones es trobava Maria Isabel Sánchez Ibanco, àlies Isabella, presidenta de l'esmentat grupuscle.

Dirigint i ordenant el grup estava l'ex-falangista i expresident del GAV (Grup d'Acció Valencianista) Juan García Sentandreu, conegut per tots per ser un dels organitzadors de la contra manifestació d'extrema dreta del 9 d'octubre passat en la qual va haver-hi agressions greus als participants de la manifestació convocada per la Comissió 9 d'Octubre.

El grup es va dedicar a increpar a tota aquella persona que creuava la plaça per acudir als actes programats dient-li terrorista o advertint-li del perill d'entrar on hi havia els terroristes, a més de cantar els himnes d'Espanya, l'himne regional o el de la Guàrdia Civil.

Ens consta que VOX va demanar a l'ajuntament de Barxeta un espai a la plaça Jaume I per posar una “paradeta explicativa”, sol·licitut que fou rebutjada per estar presentada fora de termini i com a mesura preventiva de possibles aldarulls.

La Guàrdia Civil estava previnguda i avisada del risc d'actituds violentes per part dels extremistes de dreta des del dia abans, divendres 6 de juliol.

La Guàrdia Civil no es va presentar en Barxeta fins que els efectius de la policia local no van telefonar d'urgència perquè els amotinadors s'enfrontaven a l'agent que hi havia a la plaça.
Poc abans de començar la xarrada un jove al qual insultaven i gravaven amb el mòbil es va adreçar a la dona que l'estava gravant per a llevar-li el telèfon amb el qual gravava, incident que els radicals han volgut vendre com agressió sexista. Els assistents donen fe que no fou així.

Acabat l'acte i quan militants i amics d'ERPV es trobaven al local on havíem de dinar junts, el grup d'extremistes de dreta s'adreçaren a un grup de veïns de Barxeta, que prenien un refresc a un bar de l'entrada del poble, als quals insultaren. Aquests es van defensar demanant-los que abandonaren el seu poble. La guàrdia Civil va acudir per dissoldre la baralla carregant contra els veïns de Barxeta, en compte de defensar-los dels violents -tal com demanàvem a l'escrit al delegat del govern-, amb el resultat d'una persona amb ferides a una cama i d'altres amb contusions.

Des d'Esquerra Republicana del País Valencià condemnem rotundament i per enèsima vegada la passivitat de les Forces de Seguretat de l'Estat quan es tracta de parar els peus als violents, incívics i intolerants.

Demanarem informació a Delegació del Govern d'Espanya sobre les ordres que es van donar el passat dissabte 7 de juliol per previndre aldarulls i altercats violents.

Sabem -com ho sap la Guàrdia Civil i resta de Forces de seguretat- que l'exfalangista i expresident del GAV, Juan García Sentandreu està intentant convertir Coalició Valencianista (CV) en paraigües aglutinador de partits i grupuscles feixistes i extremadament espanyolistes. El nom de Sentandreu, les empreses del qual van rebre de la Generalitat Valenciana 7.338.613'76 € entre els anys 2010 i 2016 (segons publica El Temps en article de 14 de maig de 2018)

Rebutgem i condemnem la publicació de les dades del jove que es va adreçar cap a la dona que gravava en vídeo per llevar-li'l, del qual han facilitat totes les seues dades personals i exigim es depuren responsabilitats que puguen derivar-se'n.

Des d'Esquerra Republicana del País Valencià seguirem treballant per construir un País Valencià que decidisca el seu futur. Com reflecteix la nostra Ponència Política, treballem per un País Valencià que camina cap als valors republicans més enllà del lloc de procedència i de la llengua que parlem. I cap intent barroer i buit ens farà desviar-nos del camí de la llibertat, menys encara aquells que empren la violència i l'incivisme.

Alhora fem una crida a la resta de forces polítiques a no amagar el cap sota l'ala quan es produeixen fets com els de Barxeta perquè lluny de ser un problema d'unes sigles, les nostres, la intolerància i fanatisme d'aquests grupuscles d'extrema dreta ens esguita i fa mal al conjunt del país.