País Valencià

Notícia

INTERVENCIÓ DE JOSEP BARBERÀ A LA COMISSIÓ DE LES CORTS SOBRE LA REFORMA DE LA LLEI ELECTORAL VALENCIANAEl president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha comparegut davant la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat dins el procediment de tramitació de la llei electoral valenciana que presentaren el PSPV, Compromís i Podem a les Corts Valencianes.

La compareixença s'ha iniciat amb la petició de Luís Santamaria (PP) i Emigdio Tormo (C's) de retirada del llaç groc que portava Barberà sota l'amenaça d'abandonar la sala. El President d'ERPV no ha tingut inconvenient en treure's el llaç groc, símbol de la lluita contra els presos polítics “estem ací per a parlar de la llei electoral, no els donaré una excusa per fugir del debat”. Al nostre canal de Youtube trobareu el video resum de les intervencions sobre el tema.

El president dels republicans valencians ha definit la barrera electoral del 5% com una “claríssima mesura restrictiva” que pretén allunyar les posicions discrepants i el debat legítim de sectors significatius de la població valenciana de les institucions. “Vostés imaginen si el 2003 hagués entrat el Bloc? Amb el canvi de majories polítiques ens hauriem estalviat els tratges de Camps, el tancament de RTVV i tantes coses que ens haurien evitat passar molta vergonya” ha dit Barberà després d'enumerar les ocasions en què difrents forces polítiques han quedat fora de les Corts tot i tindre més de cent mil vots.

Al final de la seua intervenció Josep Barberà ha al·ludit a l'actitud de Ciutadans i el seu canvi en el sentit del vot. “La posició canviant de determinats partits que fa uns mesos defensaven el pluralisme polític i ara s'hi mostren contraris l'hauran d'exposar ells, però sembla evident que la por al diferent i al discrepant no hauria de ser excusa per limitar la seva capacitat de participar lliurement del debat polític.”

Valoració positiva de la llei

Barberà ha fet una valoració positiva de la llei proposada a les Corts que s'adequa força a les demandes de major pluralitat i obertura democràtica que avui fan les valencianes i valencians, i que ens acosta a la modernitat.

En la seua defensa de les llistes “cremallera” per garantir la paritat i la presència de les dones en posicions de sortida, Barberà ha dit que aquesta ha de prevaldre sobre les llistes prioritàries, en les quals els vots dels ciutadans podrien determinar que s'acumularen homes en els primers llocs d'eixida.

Un altre aspecte destacat és l'obligatorietat de fer debats electorals als mitjans públics com la nostra recuperada ràdio televisió nacional “es tracta de garantir el dret a la informació a la ciutadania, i garantir que aquesta siga veraç, plural i de qualitat” ha afirmat Barberà.

Altres aspectes positius de la llei que ha palesat Barberà són el mailing unificat, que abaratiria costos, la inclusió de mecanismes que incentiven i faciliten el vot dels valencians i valencianes que resideixen a l'exterior i la implementació de mecanismes que garanteixen la igualtat d'accés dels partits als espais electorals, tant als que tenen representació parlamentària com a aquells que no en tenen.

Debilitats de la llei

La valoració positiva de la proposta de llei electoral valenciana no lleva que Esquerra Republicana trobe debilitats en el text proposat, com ara l'edat mínima per a votar. En aquest sentit Barberà ha reivindicat el dret de vot als setze anys, una mesura que ja s'aplica a països com Àustria o Xipre.

Esquerra tampoc entén que en una societat en què la ciutadania està connectada en xarxa es mantinga la jornada de reflexió, com tampoc que no es puguen publicar sondeigs electorals, sent així a les xarxes es publiquen sondeigs fets fora del País Valencià.

Igualment, no té sentit que es regule el seguiment de la campanya en mitjans de comunicació públics i, en canvi, no s'intente regular aquest aspecte en els mitjans privats. Si creiem imprescindible un accés plural i equitatiu, hem de contemplar la regulació dels mitjans, públics i privats.

En aquest post teniu l'enllaç al vídeo de la intervenció íntegra, així com les preguntes dels ponents dels diferents grups i les rèpliques de la sessió.