País Valencià

Notícia

ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ CONDEMNA ELS ATACS ALS MURALS D'ELIAS TAÑO.

Davant de les contínues agressions patides per l'artista Elias Taño en els murals de Sagunt i de València en solidaritat amb els presos polítics i amb els joves d'Altsasu volem manifestar la nostra rotunda condemna. Una societat que es diu democràtica no pot consentir que es destruïsca una obra d'art amb caràcter polític i menys encara la passivitat de les forces de seguretat i dels partits de govern a ambdues ciutats.

Elias Taño ha vist censurat el mural de Sagunt per decisió del plenari d'aquesta ciutat, amb els vots del PSPV i Compromís. En el cas de València ciutat hem assistit a les declaracions del Batlle Joan Ribó en les quals afirma no estar “ni d'acord ni en desacord”.

Des d'Esquerra Republicana del País Valencià entenem que no podem ni hem d'empassar-nos la pretesa neutralitat de Compromís i del PSPV davant allò que clarament és una agressió de l'extrema dreta, la de sempre: la que va colpejar amb la seva violència la manifestació del darrer 9 d'octubre, la que es planta davant de la casa de la vicepresidenta del Consell per a assetjar-la quan es troba amb la família, la que insulta a les portes d'un acte públic amb el diputat Joan Tardà, la que demana censurar concerts de grups musicals, i un llarg etcètera que ens duria a recordar episodis tan greus com la mort de Guillem Agulló. Perquè són els mateixos. Els mateixos noms que fa 20 anys estaven en Falange, els qui sembraren la violència als carrers de València per inventar una batalla que la gent d'aquest País mai va protagonitzar ni va voler durant la transició, els protagonistes del cas Panzer. Els seus noms i cognoms són coneguts de tots, també de les forces de seguretat i dels governs d'ara i adés.

No podem entendre que un ciutadà que acudeix a una concentració en solidaritat amb els presos catalans acabe pagant una multa de 600 euros, que se li confisque una bandera estelada a un aficionat que acudeix a un camp de futbol i, per contra, que aquests individus violents, sectaris, xenòfobs, de comportament alegal mai hagen estat condemnats.

La cultura, quan va més enllà del comboi, és i ha de ser rebel i en el cas de les expressions culturals de caràcter polític i social, poden comportar incomoditat. És deure de governs que s'autodenominen progressistes o d'esquerres defensar-la sempre, fins i tot quan el missatge no es comparteix. No podem consentir cap suposada neutralitat davant d'actes vandàlics o peticions d'associacions de marcat caràcter conservador que pretenen fer passar els botxins per víctimes, com és el cas de l'associació que va demanar al ple de Sagunt la retirada parcial del mural.

Posar-se de perfil davant d'una agressió de l'extrema dreta és ser-ne còmplice i ajudar al reviscolament d'actituds que darrerament veiem massa esteses al País Valencià.

Mostrem tot el nostre suport a l'artista Elies Taño i demanem als responsables polítics que defensen la llibertat de creació i censuren els intolerants.

Com va dir Bertrand Russell “El pensament és subversiu i revolucionari, destructiu i terrible. El pensament és despietat amb els privilegis, amb les institucions establertes i amb els costums còmodes.”