País Valencià

Notícia

El Congrés aprova la proposició d'Esquerra per a l'autoconsum fotovoltaic sense càrregues per al sector agrícola

Madrid, 17 d’octubre del 2018
 
El Congrés aprova la proposició d'Esquerra per a l'autoconsum fotovoltaic sense càrregues per al sector agrícola
 
La comissió de Transició Energètica del Congrés de Diputats ha aprovat aquest dimarts una proposició no de llei d'Esquerra Republicana per fomentar l'autoconsum elèctric al sector agrícola ‘sense cap tipus de càrrega o peatge’, ja que s'entén que la seva generació i consum, sigui de manera immediata o emmagatzemada en bateries, ‘no té perquè contribuir els costos del sistema elèctric perquè, de fet, no l'utilitza’.
 
És el que ha destacat el diputat portaveu d'Esquerra a la comissió, Joan Capdevila, que ha defensat la proposta i que finalment s'ha aprovat amb l'única abstenció del PP i amb una esmena transaccional pactada amb PSOE i Unidos Podemos. Segons Capdevila, ‘venim d'un marc regulador que és desincentivador per a les renovables’, amb traves admnistratives, tècniques i econòmiques ‘que contradiuen els objectius mediambientals de l'Acord de París’, ha dit.
 
El sector agrícola concentra ara mateix el 25% de les instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic que hi ha a l'Estat. Representa en conjunt uns instalació de 25 MW de potència, que permeten als seus titulars un estalvi del 60% de la factura elèctrica. ‘Si valorem el pes del sector agrícola en l'economia i el gran consum elèctric que genera, és evident que l'aposta per l'autoconsum és un factor clau per a la millora de la competitivitat i pot tenir efectes positius en cadena’.
 
Més enllà dels incentius econòmics, el diputat republicà també ha posat en valor els beneficis per al medi ambient de l'autoconsum fotoltaic: ‘Per cada MW generat d'aquesta manera s'evita l'emissió de 256 quilos de CO2 a l'atmosfera’, ha resumit Capdevila.
 
La proposició no de llei aprovada també preveu la possibilitat que la gestió d'aquestes instal·lacions pugui anar a càrrec de tercers, obrint la fórmula de l'autoconsum compartit, i que els excedents puguin ser destinats a la xarxa i remunerats d'acord amb el valor de l'energia en cada moment.
 
Pel diputat republicà, impulsar aquestes mesures en aquest àmbit pot ser un primer pas per a un desplegament integral del model d'autoconsum a nivell de país. ‘Si creiem veritablement en la transició energètica s'ha d'acabar estenent aquesta alternativa a les grans ciutats’, ha sentenciat.