País Valencià

Notícia

Coneix les 15 persones que formen el grup parlamentari d'Esquerra Republicana al Congrés

Amb els resultats de les eleccions del 28 d'abril Esquerra Republicana passa de 9 a 15 diputats i diputades al Congrés dels Diputats


L’independentisme ha guanyat per primera vegada unes eleccions espanyoles aquest 28A. Amb més d’un milió de suports, els republicans han aconseguit 15 diputats al Congrés, 8 homes i 7 dones amb perfils transversals i plurals per defensar els drets, les llibertats i la independència. Qui és qui?

Oriol Junqueras. El president d’Esquerra Republicana, un pres polític, encapçala el grup dels republicans a Madrid. Injustament empresonat de forma preventiva a Soto del Real per la causa contra l’1-O, Junqueras ha estat la veu d’Esquerra com a alcalde de Sant Vicenç dels Horts, com a eurodiputat, com a vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, i ho tornarà a ser ara com a diputat al Congrés i com eurodiputat, perquè “votar no és delicte; impedir-ho per la força, sí”. 

Gabriel Rufián Políticament fent tàndem fins ara amb Joan Tardà. Repetirà per tant al Congrés i hi va per reivindicar la justícia social, la llibertat, i un independentisme heterogeni i transversal.

Carolina Telechea. D’esquerres, feminista i republicana. Advocada de professió, repeteix com a tercera de la llista i hi arriba des d’Igualada, provinent d’una família d’origen divers i d’una tradició política socialista.

Joan Josep Nuet. Els resultats d’Esquerra aquest 28A són també possibles per l’aliança amb Sobiranistes, del qual Nuet n’és impulsor. Ha forjat la seva trajectòria política com a regidor a Montcada i Reixac, i al Congrés i al Parlament, defensor els drets socials.

Maria das Graças Carvalho Dantas. D’origen brasiler, Dantas és jurista i activista social, i ha fet bandera com ningú de les lluites socials i pels drets de les persones migrants. Ha impulsat i participat en diverses plataformes, de caire internacionalista, i a favor de la lluita antiracista, antifeixista, i per la defensa dels drets humans i dels drets civils.

Gerard Gómez del Moral. Portaveu adjunt al Parlament del grup republicà, és un dels diputats més joves però amb una trajectòria cívica i política molt extensa. Forjat a la Jovent Republicà, va arribar al Parlament per primer cop el 2015 dins de la candidatura de Junts pel Sí i s’estrenarà ara al Congrés.

Marta Rosique. Candidata de Jovent Republicà, defensa la lluita independentista, internacionalista i contra la xenofòbia. Ha format part de l’European Youth Parliament, el Consell Nacional de Joventut de Catalunya, i la Euromed Youth Network. El 2017, i de cara al referèndum de l'1-O, va ser portaveu d'Universitats per la República.

Joan Capdevila ‘Capi’. Veterinari de professió, Capdevila va arribar al Congrés dels diputats l’anterior legislatura i ha liderat els republicans a la comissió dels pressupostos. Provinent de la democràcia cristiana, va abandonar Unió crític amb la direcció en ple procés sobiranista.

Montse Bassa. Mai havia estat vinculada a la política, però la repressió i l’empresonament injust de la seva germana, la consellera Dolors Bassa, l’ha empès a fer el salt. Fundadora de l’Associació Catalana pels Drets Civils, vol defensar al Congrés que l’autodeterminació no és delicte.

Joan Margall. Va ser alcalde i regidor a Torroella de Montgrí i en aquesta darrera legislatura ja ha exercit com a diputat al Congrés. Una tasca parlamentària centrada en les comissions d'Hisenda i Foment, on ha lluitat per les infraestructures bàsiques necessàries, denunciant l'espoli fiscal que pateixen els PPCC.

Laia Cañigueral. Sociòloga especialitzada en participació ciutadana, govern local i desenvolupament sostenible, és una defensora compromesa del republicanisme i del feminisme. Torna al Congrés, després de ser-hi uns mesos el 2006.

Xavier Eritja. Repeteix com a diputat al Congrés i hi tornarà a aportar l’especialització en gestió i la dinamització cultural i política. De fet, ha liderat a les terres de Lleida l'Ateneu Popular de Ponent, la Plataforma Lleida Decideix, l'Assemblea Nacional Catalana a Lleida i Òmnium Lleida-Ponent.

Inés Granollers. Feminista al capdavant d’una petita empresa, coneixedora de la realitat del territori i del seu teixit associatiu i econòmic. Defensa l’organització social com a lluita per millorar el dia a dia de la ciutadania, també per assolir pacíficament unes repúbliques  lliures de corrupcions i plenes d'oportunitats.

Jordi Salvador. Sempre implicat en associacions culturals i sindicals, va liderar Esquerra al Congrés en l’àmbit social i laboral, en aspectes com la dignificació de les pensions, la derogació de les reformes laborals i la reivindicació dels drets de la classe treballadora. També ha estat la veu en qüestions com la seguretat nuclear i la denúncia del cas Castor.

Norma Pujol. Mestra de formació, Pujol ha esbossat les polítiques de Joventut del Govern de la Generalitat a la direcció general després de passar per l’ajuntament de Flix. És una persona arrelada al territori a través d’entitats culturals i esportives. Per primer cop arriba al Congrés.