Butlletí electrònic d'Esquerra-País Valencià
València
00.00.0000 . Número 9
actualitat
En memòria de Virtudes Purificación Cuevas, 'Madame Carmen'
Des d'Esquerra Republicana del País Valencià volem retre homenatge a Virtudes Purificación Cuevas, coneguda com 'Madame Carmen', la lluitadora republicana nascuda a Sueca que ens va deixar el passat dilluns a l'edat de 97 any. El cos de Virtudes ha estat traslladat des de París al seu poble natal, on serà soterrada hui a les 18 hores al Panteó de Fills Il·lustres de Sueca, envoltada amb la bandera de la República espanyola, com era el seu desig.

Virtudes Cuevas ha tingut una llarga vida de compromís amb la lluita per les llibertats i contra el feixisme. Un compromís que ha mantingut fins als seus últims anys de vida. Va lluitar a la Guerra Civil espanyola, militant amb les Joventuts Socialistes Unificades, i al final del conflicte va creuar la frontera amb França, on es va unir a la Resistència Francesa. Va ser aleshores quan se li va atribuir el sobrenom de 'Madam Carmen'. Durant la II Guerra Mundial va caure presonera i va ser traslladada al camp de concentració nazi de Ravensbrück, del que va sobreviure després de cinc anys de captiveri.

Després, i malgrat els horrors viscuts durant aquest període, Virtudes Cuevas ha volgut durant la resta de la seua vida mantindre viva la memòria dels crims del feixisme perquè les generacions posteriors no oblidem la nostra història. Amb aquesta intenció va donar a l'Ajuntament de Sueca la casa i el solar de la seua propietat en el municipi per convertir-los en un Museu que contribuïsca a no oblidar els crims i els horrors comesos pel franquisme i pel nazisme.

Al Congres d'Esquerra Republicana del País Valencià celebrat a Sueca l'any 2003, Virtudes Cuevas va rebre de la mà de Joan Puigcercòs, aleshores secretari general del partit, la Insígnia Macià en honor als seu compromís i a la seua lluita. Hui, una vegada més, volem ratificar la nostra admiració per una persona que des de la seua valentia i empenta personal va voler formar part de la història lluitant per la justícia i la llibertat socials i col·lectives.

Virtudes, gràcies per la teua dedicació, pel teu compromís i pel teu llegat que ens ajuda, una vegada més, a no oblidar.

Esquerra Republicana del País Valencià
Virtudes Purificación Cuevas
Virtudes Purificación CuevasBarres: 'El fem està engolint el PP valencià'
El secretari de comunicació d'Esquerra Republicana del País Valencià, Joan Barres, ha manifestat aquest matí que 'els casos de corrupció al PP valencià estan revelant-se com una constant dins de la cúpula de l'organització, el fem s'està engolint el partit i l'argument de que es tracta només de quatre pomes podrides ja no ens val'. El dirigent republicà ha volgut fer aquestes declaracions arrel de la detenció ahir del president de la Diputació d'Alacant, José Joaquín Ripoll, junt amb altres persones, regidors i empresaris, presumptament relacionats amb una trama corrupta vinculada a l'adjudicació de la gestió de residus a la Vega Baixa. Barres ha volgut mantenir la prudència en tant que la investigació policial es troba oberta i ha afegit que 'la investigació i el procés judicial han de seguir el seu curs per esclarir els fets, però el respecte i la prudència envers el procés ens obliga a tots. El més irresponsable del que s'ha dit em sembla buscar a l'actuació policial suposades estratègies propagandístiques encobertes'.

Per al dirigent republicà, 'la sol·lució no es troba en reclamar responsabilitats individuals o dimissions puntuals, el que seria necessari és una refundació completa de la dreta valenciana, un pas que el PP, evidentment, no s'atreveix ni té cap intenció a donar'. Barres ha conclòs lamentant la 'nefasta i tremebunda imatge que el PP valencià està projectant del nostre país'.
Joan Barres
Joan BarresJunquera qualifica d'altament negativa la Presidència espanyola del Consell de la UE
L'eurodiputat d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha criticat al plenari de hui al Parlament Europeu d'Estrasburg, després de la intervenció del president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, la Presidència espanyola del Consell de la UE, la qual ha ha qualificat 'd'altament negativa'. Segons el dirigent republicà, 'Espanya no ha liderat la sortida de la crisi ni la projecció exterior de la Unió Europea'. 'Què ha passat amb la cimera euromediterrània? I amb la cimera amb els Estats Units? Quan es produirà el reconeixement de Kosovo? On estan les mesures per garantir el compliment de l’estratègia 2020? Quines aportacions ha fet a la regulació del mercat financer, al mercat comú de l’energia i a l’espai universitari comú? En quins documents ha establert la prioritat de l’eix mediterrani? En què ha quedat la seva promesa sobre l’ús del català en aquesta cambra?' han estat algunes de les preguntes formulades per l'eurodiputat.

En concret, respecte al corredor mediterrani, Junqueras ha criticat que malgrat les declaracions la Presidència espanyola no ha fet avançar aquest projecte que 'a hores d'ara, encara no és un eix prioritari de la Xarxa Transeuropea de Transports, a diferència de l'Eix Central del Pirineus, que sí que ho és' i ha recordat que la inclusió en aquesta llista és imprescindible per rebre finançament comunitari i, per tant, per poder-la construir. A més, ha dit Junqueras, 'sobre el català, tampoc s'ha avançat ni un mil·límetre. El Govern espanyol està literalment enganyant la ciutadania amb el català. Fan veure que volen que avance, però estan fent just el contrari: ho estan bloquejant d'una forma molt farisaica'.

'Amb sis mesos', ha conclòs Junqueras dirigint-se a Zapatero, 'n'hi ha hagut prou perquè Europa constati que la seva Presidència de torn, el seu Govern i l'Estat que vostè presideix representen un fracàs polític i econòmic. Molts de nosaltres portem molt més temps suportant aquest model i, sens dubte, vostè i el seu Govern constitueixen un excel·lent recurs didàctic de per què desitgem constituir-nos en un nou estat dins de la Unió Europea. Gràcies, senyor Zapatero'.
Oriol Junqueras
Oriol Junqueras
L'Ajuntament de Simat col·loca 60 nous contenidors de cartró i d'envasos per facilitar el reciclatge
L'Ajuntament de Simat de la Valldigna ja està col·locant els nous contenidors d'envasos lleugers i de cartró a tot el poble i en col·locarà entre 15 i 20 més pròximament. Així ho ha assegurat al Ple de l'Ajuntament el regidor de Medi Ambient, Joan Serra, d'Esquerra Republicana del País Valencià, qui ha explicat que en total hi hauran 30 mous contenidors per a cadascun d'aquests residus al municipi. Serra ha afegit que actualment hi ha molts contenidors de cartró en mal estat. 'Amb aquestos contenidors', ha dit el regidor, 'el que es farà serà emportar-se'ls, reparar-los, deixar-los condicionats i tindrem d'alguna manera una possibilitat més de reciclar'.

El dirigent republicà ha manifestat que segons diversos estudis dels que disposa l'Ajuntament, quan més a prop es tenen els contenidors molt més es recicla. 'Per això', ha dit, 'anem a intentar col·locar on hi haja un contenidor d'envasos lleugers, un de cartró, un de vidre i un de fem'. Aquesta inversió en nous contenidors anirà acompanyada, tal i com ho ha explicat el regidor de Medi Ambient, d'una reordenació i reubicació dels contenidors actuals, tot buscant fer més accessible el reciclatge per a tots els habitants de Simat.

D'altra banda, des de la regidoria de Medi Ambient de Simat s'ha volgut contribuir a l'estalvi dels simaters i simateres reduint la despesa en el fem. 'Per part dels treballadors de l'Ajuntament', ha dit Serra, 's'ha fet un treball molt exhaustiu i exquisit respecte al que és la despesa del fem i al que hem de pagar els ciutadans. De fet, hem modificat una ordenança per la que les persones majors tenen una reducció del 50% per part de l'ajuntament'. Tenint en compte que actualment hi ha dos rebuts de fem, un el que cobren els ajuntament i l'altre el que cobra el Consorci per mig de la Diputació, a Simat s'ha fet l'esforç d'ajustar el rebut de l'Ajuntament, minimitzant l'augment respecte a l'any passat. 'El rebut es quedarà en un augment d'un 6% respecte al de l'any passat. Un 6% contant el nostre, que abaixa substancialment, i el del Consorci', ha explicat el dirigent republicà.
Joan Serra
Joan Serra
Esquerra TV: "Aquí comença la transició tranquil·la i democràtica cap a la independència"
Extracte de la roda de premsa que va oferir Joan Puigcercós, president d'Esquerra, el dia 29 de juny després de que el TC fera pública la sentència de l'Estatut de Catalunya.
Joan Puigcercós i Joan Ridao
Joan Puigcercós i Joan Ridao
Nova entrada al bloc d'Agustí Cerdà
Agustí Cerdà, president d'Esquerra Republicana del País Valencià, ha actualitzat el seu bloc amb l'article "El catalanisme ha mort... visca Catalunya lliure", on reflexiona sobre les perspectives del catalanisme.
Agustí Cerdà
Agustí Cerdà

opinió
Carles Onsurbe
»
President d'Esquerra-Alboraia
Consulta Popular. Una responsabilitat de totes i tots
Primer m'agradaria definir que és per a mi Alboraia, per a ajudar a entendre perquè pense que és una responsabilitat de totes i tots. I per a mi, Alboraia, és el conjunt de ciutadans i ciutadans que vivim i treballem (estudiem) en els nostres carrers i places, en els nostres col·lectius i associacions, en el nostre mercat i comerços, en les nostres fàbriques i empreses, en els nostres centres d'estudi, en el nostre centre de salut, en els nostres ateneus i bars, les nostres festes…és a dir en el nostre poble. Sense importar la llengua que parlem o el nostre lloc de naixement, simplement persones que convivim. Bé siga en el centre del poble, o en qualsevol dels nostres barris. Alhora convivim amb un entorn natural magnífic, format per l'horta, un espai natural i productiu únic en el món, el barranc del Cararraixet i les platges, de Port Sapaya i Patacona.

Per tot açò, si açò és així, i crec estar en lo cert, totes les ciutadanes i ciutadans d'Alboraia, tenim la responsabilitat de decidir que futur volem para Alboraia, que model de poble volem crear, que volem ser.

Aquesta responsabilitat l'hem d'assumir amb total naturalitat, no podem rebutjar-la, és un deure totes i tots, un compromís, sumar, sumar sumar… pel nostre poble.

I com participem? Aquesta és la segona qüestió.

Fem una Consulta Popular, fem que les ciutadanes i els ciutadans, exerciten una forma de democràcia directa. Hem d'obrir el debat, partir des de zero, involucrar-nos totes i tots en aquesta consulta, aportar cadascun de nosaltres, les nostres idees, els nostres suggeriments. També és important que tots els partits polítics col·laboren aportant la seua dosi de generositat.

I com fem la consulta? Aquesta és la tercera qüestió.

Que cada ciutadana i ciutadà plantege com vol veure Alboraia, dins de 10 anys, com a mínim. En què tipus de poble vol conviure. Que els col·lectius i associacions, convoquen xarrades i col·loquis, on les idees de cadascun es puguen posar en comú, es puguen debatre.

Una vegada tinguem totes les propostes de totes i tots, tenim l'obligació, de posar-nos d'acord, és l'hora de consultar, votar de forma directa per part de tota la ciutadania, que propostes s'aproven. Hem de generar el full de ruta per als 10 o 12 pròxims anys.

Tenint el full de ruta del futur d'Alboraia, en tots els aspectes, econòmics, culturals, urbanístics, medi ambientals, socials, educatius,… Generat per totes les ciutadanes i tots els ciutadans, els polítics hem de dedicar-nos a gestionar aquest llegat.

Quan arriben les eleccions municipals, les propostes polítiques s'hauran de centrar en com s'ha de gestionar el full de ruta, uns ho faran d'una forma, uns altres d'una altra, cada opció política escollirem la nostra forma de gestió, però el camí a seguir, ja estarà marcat i respectat, per totes i tots els que vivim i treballem a Alboraia, és a dir, decidit per la ciutadania.

Artícle publicat a "El periòdic independent d'Alboraia".campanyes

Esquerra Republicana del País Valencià
Erudit Orellana, 10
46008 València
T. 963 51 04 08