País Valencià

Totes les opinions

Laura Domingo: secretària d'ensenyament d'Esquerra Republicana del País Valencià

De festa, falles, fum i foc

Permeteu-me el joc de paraules faller –paràfrasi, a més, d’un text conegut– i les referències del diccionari normatiu però és que, atesa la data del març, pagava la pena de fer un acostament a la nostra festa nacional.   FESTA: Conjunt d'actes amb què es commemora un fet important del passat o se subratlla la transcendència d'un fet actual. Del segle XVIII al present de la ciutat de València –i de nord a sud en diversos municipis i ciutats del País Valencià– vivim les celebracions de benvinguda a la primavera.

Vicent Terol

D'extrema necessitat

  Quan vam presentar públicament la coalició MÉS GANDIA (Compromís, EUPV, ERPV, Assemblea ciutadana +G), davant la reacció infantil del PP que ens qualificava d’extremistes, l’amic Nahuel va dir que era una coalició d’extrema necessitat. Tan cert com que, per culpa dels mals governs, l’empobriment de la nostra societat és cada dia que passa més greu. Mirem algunes dades: l’Organització Mundial de la Salut (OMS) diu que per cada 1.

La coalició liderada per Esquerra Unida inicia la campanya electoral

DECLARACIONS IGNACIO BLANCO: Comencem la campanya electoral amb molta il·lusió i amb el convenciment que Esquerra Unida serà determinant per a desallotjar al Partit Popular de totes les institucions. Tenim quinze dies per a explicar les nostres propostes; propostes per a millorar els serveis públics, per a generar ocupació estable i de qualitat, per a protegir a les persones que estan patint la crisi, amb una Llei contra els desnonaments i un pla de xoc contra la pobresa i l’exclusió social, i propostes també per a regenerar la nostra democràcia.

Raquel Gómez. Sectorial d'ensenyament Gonçal Anaya d'Esquerra Republicana del País Valencià

Religió fora de l'escola

L’arribada de la LOMCE no ha dut res de bo. Ha omplert de demagògia i termes econòmics l’ensenyament, ha desmuntat assignatures imprescindibles com les Tecnologies, la Filosofia i les Arts i ha fet tornar amb força la Religió catòlica a l’escola. Els acords amb la Santa Seu, del 53 i del 79, són els que permeten que un estat “aconfessional” siga submís a aquesta corporació privada i que li atorgue grans privilegis econòmics -l’exempció del pagament de l'IBIU o la “creu” de la declaració de la renda, per exemple-, ideològics i simbòlics.

Paco Galiano: secretaria d'ensenyament i política lingüística d'Esquerra Republicana del País Valencià

Raonem

Diu el Diccionari català-valencià-balear (DCVB) en la tercera accepció que raonar és "conversar, parlar". Un significat ben arrelat en la parla popular que entén que del diàleg i la discussió justament sorgeix la raó. Entrem en un any d'esperances al País Valencià, el possible i desitjat canvi de govern a la Generalitat Valenciana ens proporciona una oportunitat històrica, la d'una manera de fer política que atenga les necessitats dels ciutadans.

Carme Camps.

Igualtat? violència masclista i prou!

Més de 600.000 dones a l’any pateixen maltractaments a tot l’Estat espanyol. El 70% de les dones han patit,  pateixen o patiran violència sexual al llarg de la seua vida. 603 milions de dones la pateixen a països on la violència masclista no és delicte. 60 milions de dones i xiquetes, en risc per l’ablació al món. 47.000 dones mortes per interrupcions de l’embaràs insegures. En 19 anys, a l’Estat espanyol, 1316 dones han estat assassinades per les seus parelles.

Joan Francesc Martínez. Esquerra Republicana Mutxamel

Palestina, una història de terra cremada

Es difícil, molt difícil escriure alguna cosa que ja no estiga dita i repetida fins a l'extenuació respecte al conflicte de Gaza i que no remoga els budells i les consciències PER aquesta massacre SENSE PAL·LIATIUS del poble palestí, clarament un genocidi, AMB la intenció final de la desaparició dels palestins  d'una terra que durant mil·lennis  ha sigut seua.   El preu que han de pagar tampoc És gens nou, l'estan pagant des de l'any 1948 amb el vist i plau dels països occidentals i els seus organismes més representatius de la democràcia i els drets humans, que amb unes sigles molt ostentoses  i uns representants molt assenyats, realment fan una tasca ben cínica i ben hipòcrita mirant sempre cap el costat que no toca.

Ja no ens empassem més rodes de moli. Article d'opinió de Joan Martínez

De nou el triomfalisme de Rajoy, adobat amb un punt de cinisme han contribuït a la creació de major malestar social que el que ens té habituats amb les seues intervencions. I de nou posa el dit a la nafra, per allò de incomodar una mica més.   La seua intervenció al Senat per a presumir de la reforma fiscal posa en evidència la falta de sensibilitat social. És una manipulació de les dades econòmiques amb una finalitat purament electoralista.

Joan Martínez Tortosa. Secretaria Sanitat Esquerra Republicana del País Valencià

PROPER OBJECTIU DE LES RETALLADES : MALALTS CRÒNICS

Els malalts crònics, aquella part de la societat que per necessitat utilitza, de manera continuada i en augment progressiu, gran quantitat de recursos sanitaris de tot tipus: medicaments, oxígen domiciliari, pròtesis, rehabilitació etc, és el següent col·lectiu en el punt de mira de les retallades, que també es produeixen de manera continuada i en augment progressiu.   És clar que cap persona voluntàriament vol ser malalt crònic i s'estimaria més no ser-ho, però per si no fos prou per a ells conviure amb la seua malaltia, ara cal agreujar la situació amb retallades en les prestacions i ja s'està avaluant aquesta possibilitat per part dels grups assessors.