País Valencià

Totes les opinions

Joan Francesc Peris (Els Verds). Josep Barberà (Esquerra Republicana PV) i Josep Velasco (ENV)

Altes temperatures+ ponent+ 0 en prevenció= el bosc valencià arrasat pels incendis. Per una nova política forestal

Els incendis d'aquests dies no sabem per què, o si?, ens recorden a la tragèdia forestal que va patir el bosc valencià l'any 1994, quan encara governava el PSOE de Lerma.   Aleshores pensàrem i ara pensem que estan novament cremant-nos el país. D'aquella tragèdia mediambiental, la Generalitat Valenciana en mans del PP des de 1995 només vam aprendre una cosa: l'extinció d'incendis pot ser un nou allau d'inversions i de negocis, alguns d'ells fraudulents.

Josep Barberà. President d'Esquerra Republicana del País Valencià

D'esquerres i republicans a la valenciana?

El resultat de les darreres eleccions a les Corts Espanyoles és ben conegut per tots. Després de 4 mesos de sainet negociador, les diferents forces polítiques han estat incapaces d'arribar a un acord, i en el cas de les esquerres per la seua negativa a respectar el dret a decidir del poble de Catalunya. Tota una declaració d'intencions. Al País Valencià el sainet havia començat prèviament.

Pilar Navarro. Secretària de la Dona d'Esquerra Republicana del País Valencià

"Jerarquia catòlica espanyola: despotisme desil·lustrat"

La jerarquia catòlica espanyola està fora d'aquest món, fins i tot per als catòlics, que respiren uns vents d'aggiornamento desconeguts des de fa dècades. L'arquebisbe de València, Cañizares, ha afegit a les expressions habituals del seu verb incontenible la demonització de l'homosexualitat ("el imperio gay") en unes declaracions del passat dia 13 de maig, contra les que ja s'està preparant la denúncia.

Josep Ribera, secretari d'imatge i comunicació d'Esquerra Republicana del Camp de Morvedre

Guillem Agulló, ni oblit...? Faura necessita un nom per a un carrer

El proppassat 11 d’abril s’han complit 23 anys de l’assassinat a Montanejos de Guillem Agulló i Salvador, militant de Maulets. El crim, perpetrat per un grup organitzat de l’extrema dreta, continua impune, com altres crims del terrorisme feixista, que, al País Valencià en particular, ha campat i continua campant a cor què vols. Per no faltar a la veritat, no m’estalviaré explicar que uns anys després l’Audiència de Castelló va condemnar només Pedro Cuevas, conegut militant neonazi, a catorze anys de presó que van quedar finalment en quatre per bon comportament.

Ximo Graña. Sectorial Política Cultural Esquerra Republicana del País Valencià

Òpera? Això ho pague jo! (amb motiu del Dia Europeu de l’Òpera)

Als déus del Valhalla valencià ja no els cal les bastides al seu Palau, el de Les Arts. El renovat trencadís, si ho considerem una metàfora, brilla com una altra oportunitat per al coliseu líric, per a la ciutat. Si més no, això podríem deduir de les declaracions de la tríada italiana, Davide Livermore al capdavant, contractada per a pilotar aquest teatre, allunyat de la megalomania dels governants que el van parir per 478M€ i 170M€ per fer-lo funcionar.

Joanfran Martínez. Secretari de polítiques de Salut d'Esquerra Republicana del País Valencià

Situació actual de la salut mental al País Valencià

Un any ha trigat la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública en fer públic el IV Pla de Salut 2016-2020 al País Valencià. Un Pla de 238 fulls que caldrà analitzar amb tranquil·litat, per veure quins aspectes innovadors aporta.   Respecte a la Salut Mental i quin tracte se li dona en aquest  IV Pla de Salut, si es pot fer ja  una primera valoració:   El darrer Pla Director de Salut Mental s'aprovà el 2001 quan Zaplana senyorejava el País Valencià i a data d'avui és de les poques autonomies que no disposen de Pla de Salut Mental actualitzat.

Núria Arnau. Vicesecretària d'organització d'Esquerra Republicana del País Valencià

l'1 de maig de l'any del 26 de juny

Ja ha passat l'1 de maig i volia fer una reflexió personal a posteriori després de vore com es commemora aquesta data arreu de l'Estat Espanyol. Una reflexió, a més sense cap dubte política, ja que fer política per als treballadors i les treballadores d'arreu del món hauria de ser no només legítim sinó també necessari. Encara ho és més quan et fan la política en contra i després d'escoltar declaracions com les del secretari d'Estat de la Seguretat Social Tomás de Burgos quan es vanta de l'augment de l'ocupació dient que és gràcies a les reformes laborals.

Laura Domingo: secretària d'ensenyament d'Esquerra Republicana del País Valencià

De festa, falles, fum i foc

Permeteu-me el joc de paraules faller –paràfrasi, a més, d’un text conegut– i les referències del diccionari normatiu però és que, atesa la data del març, pagava la pena de fer un acostament a la nostra festa nacional.   FESTA: Conjunt d'actes amb què es commemora un fet important del passat o se subratlla la transcendència d'un fet actual. Del segle XVIII al present de la ciutat de València –i de nord a sud en diversos municipis i ciutats del País Valencià– vivim les celebracions de benvinguda a la primavera.

Vicent Terol

D'extrema necessitat

  Quan vam presentar públicament la coalició MÉS GANDIA (Compromís, EUPV, ERPV, Assemblea ciutadana +G), davant la reacció infantil del PP que ens qualificava d’extremistes, l’amic Nahuel va dir que era una coalició d’extrema necessitat. Tan cert com que, per culpa dels mals governs, l’empobriment de la nostra societat és cada dia que passa més greu. Mirem algunes dades: l’Organització Mundial de la Salut (OMS) diu que per cada 1.