País Valencià

Totes les opinions

Per una nova llei de Política Lingüística. Article de Raquel Gómez

Fa trenta anys els valencians i valencianes en exercici del dret a decidir sobre el nostre futur ensvam dotar de dues lleis que consensuaven una voluntat valencianista majoritària, la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) i la Llei de Creació de RTVV; lleis que des de la seua mateixa publicació no han acomplit l'objectiu per al qual van ser creades: la normalització en l'ús i coneixement delnostre valencià, el català de tots.

Cicle esgotat, canvi de protagonistes

De vegades el poder polític esdevé una gran torre d'ivori, que aïlla de la realitat els seus protagonistes. La vida transcorre de forma tranquil·la emparada pel principi de la bassa d'oli. Res es mou i res altera el ritme de les coses. És un món feliç que sols existeix a dintre la torre. Una bombolla de vidre, un castell feudal, inexpugnable.   Fora tot viu i tot batega en un altre ritme, un ritme de caos, de desassossec, de pèrdua i d'impotència davant la progressiva desaparició del que s' hauria d'haver conformat com un model de funcionament, un model de relació i d'ordre social.

Mejor unidos? Article d'opinió de Paco Galiano.

Naturalment, qui pot negar que la unió i la solidaritat social és el fonament del bé comú? Aquesta és la consigna que l'espanyolisme utilitza com un mantra inqüestionable, un veritat sagrada que no necessita cap explicació. En una perversa pirueta, es difon com a unió el que és una política de subordinació, termes que no són sinònims, de la mateixa manera que la igualtat tampoc no és uniformitat ni homogeneïtat.

25 DE NOVEMBRE DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES. Article de Carme Camps

El govern del PP vol les dones a casa, callades i submisses; però les dones no farem ni un pas enrere en els nostres drets, hem treballat molt per arribar on som. I, ara, volem més camp de decisió i més llibertat d’actuació en tots els escenaris de la nostra vida.   El 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, no pot ser un dia més, ni un dia sol.

Paco Galiano, secretari d'Ensenyament i president Sectorial Gonçal Anaya d'ERPV

ERPV dóna suport a la vaga indefinida de docents a les Balears

Arran de la vaga indefinida dels docents de les Illes contra el TIL ha resorgit un debat social, és una vaga pels drets lingüístics o els drets socials i educatius?   Són drets indestriables, defensar el sistema d'immersió lingüística és garantir el model educatiu de qualitat i la igualtat d'oportunitats per a tothom en aquesta part del món, els Països Catalans. I així podem afirmar-ho ja que ha estat reconegut per la UE i també per les proves diagnòstiques del Ministerio de Educación i de les diferents Conselleries com el model públic d'excel.

Vicent Moreno, militant Esquerra-Sagunt

El ball dels valencians

Vicent Moreno

Va ser un 9 d’octubre, fa uns anys, quan es feia un aplec a Sagunt per celebrar la diada del nostre País, sonaven dolçaines i tabals mentre un grup de gent treia unes faixes morellanes llarguíssimes i començaven a enfaixar-se, fins i tot la Maria, una xiqueta que llavors tenia 8 anys. Feren un roglet on cadascú prenia la seua posició estratègica, les dolçaines entonaven una melodia solemne, la Muixeranga, un xic que s’enfilava d’alt d’un d’altre en aquell roglet, quan ja era dalt, la Maria pujava molt fineta fins que va quedar-se dreta sobre els muscles de Mino amb els braços oberts, el públic esclatà en aplaudiments.

Carme Camps, secretària de la Dona d’Esquerra Republicana del País Valencià

Dones amb tots els drets: qüestió de burka solament?

Carme Camps

Un dia d’aquests, al metro de València, coincidiren dues dones joves en menys d’un metre quadrat. Una era baixeta, de cabell castany i pell bruna. Duia uns vaquers i una camiseta roja de tirants finets amb un escot pronunciat per on es podia veure l’exuberància dels pits i més enllà. L’altra dona era alta i duia uns vaquers i una camisa a quadres blava, de cotó i de mànega llarga que li quedava uns quatre dits per dalt dels genolls i un mocador discretament nugat al coll que emmarcava una cara de pell blanca.

Paco Galiano, president de la sectorial d’Ensenyament "Gonçal Anaya" d’ERPV

El menyspreu de la LOMCE i l’oblit de la Llei de la FPA del 95 per l’ensenyament de persones adultes

galiano

La sectorial d’ensenyament "Gonçal Anaya" del País Valencià, després d'un any de col·laboració amb el sindicat STEPV en xerrades sobre la LOMCE arreu del país, ha conclós el curs acadèmic amb un acte al Centre d’Educació de persones adultes d’Alboraia, a l’Horta nord. Bona experiència per col·legis, sales d’actes de pobles i instituts entre pares i mares, mestres i ciutadans.

Josep Lluís Pujades , secretari de Moviments Socials d'Esquerra Republicana del País Valencià

Els monologuistes econòmics volen diàleg

Luis Maria Linde de Castro, governador del Banc d'Espanya, planteja que la patronal puga saltar-se els convenis sectorials i pagar sous per sota del salari mínim interprofessional. Convé recordar que el salari mínim mensual espanyol són 645,30 €; que dividit entre 176 hores de jornada laboral que, aproximadament, té un mes, fa un total de 3,66647727 € per hora de treball. A Luismari tres euros i mig li sembla massa "oneroso" per al patró; és precís abaratir el poder disposar al capritx del patró una hora de força de treball d'altre esser humà que s'hi veu en la necessitat de vendre hores de la seua vida.