País Valencià

Totes les opinions

Mejor unidos? Article d'opinió de Paco Galiano.

Naturalment, qui pot negar que la unió i la solidaritat social és el fonament del bé comú? Aquesta és la consigna que l'espanyolisme utilitza com un mantra inqüestionable, un veritat sagrada que no necessita cap explicació. En una perversa pirueta, es difon com a unió el que és una política de subordinació, termes que no són sinònims, de la mateixa manera que la igualtat tampoc no és uniformitat ni homogeneïtat.

25 DE NOVEMBRE DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES. Article de Carme Camps

El govern del PP vol les dones a casa, callades i submisses; però les dones no farem ni un pas enrere en els nostres drets, hem treballat molt per arribar on som. I, ara, volem més camp de decisió i més llibertat d’actuació en tots els escenaris de la nostra vida.   El 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, no pot ser un dia més, ni un dia sol.

Paco Galiano, secretari d'Ensenyament i president Sectorial Gonçal Anaya d'ERPV

ERPV dóna suport a la vaga indefinida de docents a les Balears

Arran de la vaga indefinida dels docents de les Illes contra el TIL ha resorgit un debat social, és una vaga pels drets lingüístics o els drets socials i educatius?   Són drets indestriables, defensar el sistema d'immersió lingüística és garantir el model educatiu de qualitat i la igualtat d'oportunitats per a tothom en aquesta part del món, els Països Catalans. I així podem afirmar-ho ja que ha estat reconegut per la UE i també per les proves diagnòstiques del Ministerio de Educación i de les diferents Conselleries com el model públic d'excel.

Vicent Moreno, militant Esquerra-Sagunt

El ball dels valencians

Vicent Moreno

Va ser un 9 d’octubre, fa uns anys, quan es feia un aplec a Sagunt per celebrar la diada del nostre País, sonaven dolçaines i tabals mentre un grup de gent treia unes faixes morellanes llarguíssimes i començaven a enfaixar-se, fins i tot la Maria, una xiqueta que llavors tenia 8 anys. Feren un roglet on cadascú prenia la seua posició estratègica, les dolçaines entonaven una melodia solemne, la Muixeranga, un xic que s’enfilava d’alt d’un d’altre en aquell roglet, quan ja era dalt, la Maria pujava molt fineta fins que va quedar-se dreta sobre els muscles de Mino amb els braços oberts, el públic esclatà en aplaudiments.

Carme Camps, secretària de la Dona d’Esquerra Republicana del País Valencià

Dones amb tots els drets: qüestió de burka solament?

Carme Camps

Un dia d’aquests, al metro de València, coincidiren dues dones joves en menys d’un metre quadrat. Una era baixeta, de cabell castany i pell bruna. Duia uns vaquers i una camiseta roja de tirants finets amb un escot pronunciat per on es podia veure l’exuberància dels pits i més enllà. L’altra dona era alta i duia uns vaquers i una camisa a quadres blava, de cotó i de mànega llarga que li quedava uns quatre dits per dalt dels genolls i un mocador discretament nugat al coll que emmarcava una cara de pell blanca.

Paco Galiano, president de la sectorial d’Ensenyament "Gonçal Anaya" d’ERPV

El menyspreu de la LOMCE i l’oblit de la Llei de la FPA del 95 per l’ensenyament de persones adultes

galiano

La sectorial d’ensenyament "Gonçal Anaya" del País Valencià, després d'un any de col·laboració amb el sindicat STEPV en xerrades sobre la LOMCE arreu del país, ha conclós el curs acadèmic amb un acte al Centre d’Educació de persones adultes d’Alboraia, a l’Horta nord. Bona experiència per col·legis, sales d’actes de pobles i instituts entre pares i mares, mestres i ciutadans.

Josep Lluís Pujades , secretari de Moviments Socials d'Esquerra Republicana del País Valencià

Els monologuistes econòmics volen diàleg

Luis Maria Linde de Castro, governador del Banc d'Espanya, planteja que la patronal puga saltar-se els convenis sectorials i pagar sous per sota del salari mínim interprofessional. Convé recordar que el salari mínim mensual espanyol són 645,30 €; que dividit entre 176 hores de jornada laboral que, aproximadament, té un mes, fa un total de 3,66647727 € per hora de treball. A Luismari tres euros i mig li sembla massa "oneroso" per al patró; és precís abaratir el poder disposar al capritx del patró una hora de força de treball d'altre esser humà que s'hi veu en la necessitat de vendre hores de la seua vida.

Anna Peña, secretària d'Imatge i Comunicació d'ERPV

Sense periodisme no hi ha democràcia. En defensa dels mitjans públics de comunicació

Anna Peña

L’actual context econòmic ha estat usat com a pretext per al desballestament dels serveis públics. Aquesta onada també ha arribat als mitjans públics de comunicació al País Valencià. Després d’un grapat d’anys de deteriorament premeditat de la radiotelevisió pública dels valencians i les valencianes per part del Consell, divorciant-la de la societat, i de dos anys de remor d’un possible ERO a RTVV, aquest s’ha produit afectant el 76% de la plantilla i consumant el robatori d’un servei públic clau per a qualsevol societat democràtica: radiotelevisions públiques al servei de la democràcia.

Èlia Navarro, sectorial de la Dona d'ERPV

Tres eren tres... I ninguna era bona

Esquerra

'Nosaltres parim, nosaltres decidim'. Aquesta era la consigna que s'escoltava als carrers de València durant els anys vuitanta, setmana sí, setmana també. Les dones, ciutadanes de ple dret, que per diferents motius (manca d'educació sexual, desinformació sobre mètodes anticonceptius, retallades brutals de recursos i equipaments sanitàris i educatius…) es veuen en la necessitat de prendre la decisió d'interrompre l'embaràs, es compten per milers arreu de l'Estat Espanyol.