ERC Palafolls

Can Batlle acollirà la nova xerrada-col·loqui del cicle que organitza ERC

ERC debatrà sobre polítiques de joventut aquest proper diumenge a Can Batlle

El proper diumenge 15 de març al migdia, a Can Batlle, hi haurà la següent xerrada del cicle '#PalafollsaDebat', que porta per títol 'les polítiques de joventut'. La xerrada anirà a càrrec de Pep Montes, que és periodista i té un currículum molt extès en gestió cultural, i Roser Soms, que és tècnica de joventut. L'acte és una oportunitat imprescindible no només perquè els adolescents puguin conèixer cap a on van les polítiques de joventut que s'estan desenvolupant actualment, sinó també per a tots els pares que ara mateix tenen fills petits i d'aquí a uns anys es poden veure beneficiats per aquestes polítiques. L'acte comptarà amb la presència del cap de llista d'ERC Palafolls, Francesc Alemany, que conduirà el debat. El Cicle organitzat per Esquerra Republicana a Palafolls ha comptat fins ara amb la presència de l'exconseller de Mitjans i Cultura, Joan Manuel Tresserras, i el treballòleg i ara col·laborador del Govern de la Generalitat, Josep Ginesta. El 26 de març hi haurà la darrera xerrada sobre màrqueting de ciutats a càrrec de Ferran Muñoz.

JERC Palafolls

Les JERC es constitueixen a Palafolls

La secció local de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya ja és una realitat al nostre municipi. Aquest mes de març s'ha donat a conèixer la creació de la nova secció local composada per una desena de membres.  L’objectiu d’aquests joves és conscienciar i mobilitzar el jovent independentista sobretot a la vista de les eleccions que aquest any es presenten al nostre país.    El grup està compost per joves d’edats compreses entre 16 i 20 anys: Aleix Freixa i Miquel Garriga, els dos portaveus; Gerard Costa, coordinador de les activitats; Laia Soler i Mar Vilar, administradores de les xarxes socials; Marta Vilarnau, dissenyadora gràfica; Oriol Grèbol, com a secretari; i Marc Stock, tresorer.    Els membres de la JERC de Palafolls són joves molt integrats en el teixit associatiu del poble, ja que participen activament en diverses entitats del municipi. En les properes setmanes està previst que es faci la presentació oficial de la nova secció local de la JERC de Palafolls, tot i que ja tenen presència a les xarxes socials amb comptes de Facebook (JERC Palafolls), Twitter (@JERCPalafolls), i Instagram (@jercpalafolls). Per contactar amb l’agrupació juvenil també es pot fer a través del correu electrònic: jercpalafolls@gmail.com   Des d’ERC de Palafolls, volem expressar la nostra satisfacció per la iniciativa empresa per aquest grup d’adolescents, ja que creiem que és molt positiu que els nostres joves s’impliquin en el projecte independentista d’esquerres, sobretot tenint en compte que l’interès per la política entre el jovent és baix. Tenen tot el nostre recolzament i suport.

Josep Ginesta

Ginesta: "Hem d'enfocar el model productiu cap a la producció d'alt valor afegit"

El treballòleg i professor universitari, Josep Ginesta, ha protagonitzat aquesta setmana la segona xerrada-col·loqui organitzada per la secció local '#PalafollsaDebat.    En aquesta, Ginesta va explicar que el model de treball que hauria de tenir el nou país, és precisament, el pol oposat al que ens proposa ara per ara Espanya i Europa basat bàsicament en un model de producció de baix cost. “El model productiu s’ha d’enfocar cap a la producció d’alt valor afegit, de qualitat, aprofitant geoestratègies, i basant-se en el coneixement. I per fer-ho ens cal inversió en capital social, o el que és el mateix, en infraestructures socials bàsiques per que es produeixi persones capaces d’emprendre el repte.”    En aquest punt va destacar que en funció del model d’economia que es triï en la futura república catalana se'n derivarien els llocs de treball que hi hauria. Ginesta va explicar que l’actual cultura de treball destaca sobretot pel presencialisme enlloc de l’eficiència, on generalment es passa massa hores a la feina.    La xerrada-col·loqui, que va durar aproximadament una hora i mitja, va seguir amb la constatació per part del treballòleg afirmant que els sindicats segueixen sent un instrument essencial per garantir la cohesió social a les societats modernes amb una idea fonamental, que la recuperació del benestar necessita de l’acció dels sindicats, però alhora, són eina imprescindible en el procés del transició nacional. “L’afiliació sindical actual és massa baixa, i a més afiliació més massa crítica i més capaços de democratitzar els llocs de treball” va explicar.    Francesc Alemany, cap de llista d’ERC de Palafolls a les eleccions municipals del mes de maig, va posar l’accent en la importància que tenen a nivell municipal les àrees de Promoció econòmica i Inserció Laboral a fi de preparar professionalment a persones en funció de la demanda de feina que hi hagi en un municipi.    L’acte, que es va fer finalment al Punt d’Informació Laboral (PIL) tot i que inicialment s’havia de fer al Casal de la Dona per causes alienes a l’organització, va acabar amb algunes intervencions del públic assistent.

Cartell de la xerrada de Josep Ginesta

Present i futur laboral a Catalunya

ERC Palafolls hem organitzat per aquest proper divendres una xerrada-col·loqui,  que sota el títol de “Present i futur laboral a Catalunya”, pretén exposar quina és la situació del mercat laboral, dins del cicle “Palafolls a Debat”. Un mercat que actualment és molt dinàmic i canviant i que ha patit canvis intensos i profunds en els darrers anys, tant des de l'aspecte sociològic, com des de l'econòmic i el tecnològic. La xerrada tindrà lloc el proper divendres a les 19 hores al Punt d’Informació Laboral (PIL), al carrer Francesc Macià, sobre El Cafè de Palafolls.   El nostre municipi, amb més de 750 persones sense feina, també viu amb certa preocupació aquests canvis dels darrers temps i és per això que ERC Palafolls hem convidat a un dels millors experts al nostre País, el treballòleg Josep Ginesta, a parlar sobre aquesta situació.   Ginesta ha estat autor de diversos articles, ponències i estudis sobre actualitat laboral, actualment és Director de Recursos Humans de la Universitat Oberta de Catalunya, així com Professor a la Universitat Ramon Llull en matèries com el Dret Social i la gestió de persones a les organitzacions.   Políticament ha estat assessor al Parlament de Catalunya, i ha participat en qualitat d'expert en l'Acord Estratègic per la Internacionalització de l'Economia Catalana. Els darrers anys ha estat assessor del Grup Parlamentari d'Esquerra al Congrés dels Diputats en Política Social.   Ginesta ha publicat recentment el seu treball titulat "Treball i Transició Nacional. Una oportunitat". En aquest assaig al voltant del procés de Transició Nacional Ginesta explicar que “el model productiu s’ha d’enfocar cap a la producció d’alt valor afegit, de qualitat, aprofitant geoestratègies, basada en el coneixement. I per fer-ho ens cal inversió en capital social, o el que és el mateix, en infraestructures socials bàsiques perquè es produeixin persones capaces d’emprendre el repte. Això es sustenta alhora en diverses dades comparades on es constata que ni som un país amb alts costos de producció ni tampoc invertim en polítiques socials o pensions més del que inverteixen els països que podríem considerar miralls.

ERC va fer una demostració de força, determinació i compromís diumenge en la presentació de Francesc Alemany com alcaldable

Francesc Alemany és presentat oficialment com a candidat d’ERC per a les properes municipals

Esquerra Palafolls ha presentat davant d’un públic de 150 persones al MiD el seu cap de llista per a les eleccions municipals, Francesc Alemany. El candidat d’ERC de Pineda de Mar i diputat al Parlament, Pere Aragonès, l’ha acompanyat en un diàleg conjunt que ha servit per enraonar sobre Palafolls i també sobre la situació del país.   Alemany ha repassat els èxits i errors dels 32 anys de successives majories del PSC, citant alguns exemples com la dotació d’equipaments realitzada o els costos desorbitats de tot un seguit d’infraestructures que després han resultat donar un servei ineficient. Un pavelló insuficient, una biblioteca mal situada i infrautilitzada, una passera que ha costat 780.000€ amb uns usuaris reals migrats, una caserna col·locada al bell mig de l’eix cultural i comercial del poble, o el desterrament d’algunes entitats a una nau fora del nucli de Palafolls, a l’altra banda de la carretera, compartint espai amb la brigada i amb un lloguer de més de 5.000€ al mes.   Feta la diagnosi, el candidat republicà ha començat a desgranar totes les accions que començarà a desenvolupar si ERC assoleix l’alcaldia el 24 de maig. Una d’aquestes serà l’elaboració de pressupostos participatius, per apropar altra vegada la política al poble. Pressupostos participatius i territorialitzats perquè cada àmbit geogràfic decideixi quins projectes vol prioritzar.   Esquerra vol fer de Palafolls un poble referent en matèria educativa. ERC té molt clar que el jovent és el futur del poble, i cal potenciar la coordinació entre les dues escoles públiques i l’institut per tal d’assolir l’excel·lència en aquest camp. Les entitats seran un altre dels eixos d’aquesta candidatura. En aquest sentit, Alemany proposa que Palafolls s’allunyi del modelde poble dormitori, i aposti decididament per ser un poble viscut a través de la creació de la regidoria de Cultura i Entitats. En relació al poble viscut, la potenciació del comerç i els productes locals, molts amb segell de qualitat, aprofitant el format outlet que ara mateix impera, i establint una relació profitosa per tots, que serà la base de la creació d’un veritable eix comercial que atregui tant als palafollencs com a la gent de fora.

ERC Palafolls diem Sí al Horts Municipals, però No a la ubicació escollida

Des d’ERC Palafolls sempre hem estat partidaris de la creació d’horts municipals al municipi, segurament som els que més n’hem defensat la seva necessitat. En la passada campanya, aquest va ser uns dels punts que més vam treballar en la nostra proposta programàtica, essent molt curosos.   Tal i com s’ha redactat el projecte no ens sembla malament, ens agrada que hi hagi les dues vessants, tant familiars com socials, malgrat que potser hi afegiríem algun hort destinat a les escoles per apropar els escolars a l’agricultura. Evidentment, també apostàvem i apostem perquè siguin ecològics. Des d’Esquerra però, hi veiem un problema important: la ubicació que se’ls hi ha donat. D’entrada, volem deixar molt clar que agraïm la bona predisposició que ha mostrat el propietari de la finca on s’han instal·lat. Ara bé, la parcel·la escollida queda molt lluny dels nuclis més habitats del poble. Per tant, ens trobem amb la paradoxa que a uns horts ecològics s’hi ha d’anar amb cotxe.   Al mateix temps hem advertit que s’han ubicat en una zona molt humida i ombrívola, just d’esquena al sol. No cal ser molt entès en la matèria per veure que les verdures necessiten llum per desenvolupar-se, i en aquella zona, d’octubre a març a primera hora de la tarda a moltes parcel·les ja hi haurà ombra. Sabem que els anteriors llogaters d’aquesta terra només hi feien un sol cultiu, a l’estiu, justament per aquesta raó.   Aquest va ser l’argumentari que vam exposar en el Ple del passat divendres, on es portava a votació el reglament d’usos del horts municipals, punt que finalment va tirar endavant amb els vots a favor del PSC, IC-EUiA i CiU. Creiem que un cop més, i ja van massa vegades, no s’ha tingut en compte l’opinió dels veïns a l’hora de definir la ubicació més adequada. Ens sap molt greu perquè és un projecte molt necessari, pedagògic i en un municipi com el nostre molt adequat. Tal i com ens citava l’altre dia un pagès del poble a qui vam demanar l’opinió sobre el tema, hi ha una dita popular catalana que diu ‘no hi ha pitjor guerra que una mala terra’.

Cartell presentació Francesc Alemany

Presentació de Francesc Alemany com a cap de llista de la candidatura d'ERC Palafolls

ERC Palafolls farà la presentació del seu candidat a l'alcaldia , Francesc Alemany, el proper diumenge 22 de febrer a les 12 del migdia, al Música i Dansa (MiD) de Palafolls, a la plaça del Fòrum Palatiolo. L'acte comptarà amb la presència de Pere Aragonès, diputat d'ERC al Parlament de Catalunya i candidat a l'alcaldia de Pineda de Mar, que intervindrà a l'acte. Francesc Alemany, de 41 anys i actual portaveu republicà a l'ajuntament, repetirà per segona vegada al capdavant de la candidatura d'ERC després d'aconseguir els millors resultats obtinguts per la formació, en les darreres eleccions municipals del 2011, passsant d'un a dos regidors amb gairebé un 15 % dels vots.  L'acte acabarà amb una copa de cava i un petit refrigeri

biomassa, ERC, Cassà

Esquerra demana tota la informació possible per posicionar-se sobre el projecte de planta de biomassa

Esquerra Palafolls es vol manifestar prudent davant la manca absoluta d’informació, i la poca transparència amb la que l’Ajuntament de Palafolls ha gestionat l’afer de la planta de biomassa. Es fa molt difícil d’emetre un judici sobre les conseqüències d’instaurar una planta d’aquest tipus al poble sense conèixer els volums de tones, la tipologia dels residus, o ni tant sols quin és el projecte inicial, l’impacte sobre el territori o bé com afectaria als diferents àmbits geogràfics (circulació de transport de gran tonatge per un polígon ja saturat, emissions potencials de partícules contaminants, radi d'afectació contrastat amb nuclis de població, etc...   Les competències de l'ajuntament són únicament a nivell urbanístic i, un cop aprovat el canvi urbanístic, perd tota possibilitat de matissar cap projecte ja que és la Generalitat la que atorga la corresponent llicència d'activitat.   Aquest és un tema que ha generat força controvèrsia als municipis on s’ha plantejat (com ara a Palau d’Anglesola o a la Garriga) fins i tot amb la creació de plataformes veïnals en contra, ja que, en alguns casos, s’ha intentat afavorir els interessos d’algunes empreses. En el cas de Palafolls, l’Ajuntament, fins a dia d'avui, no ha fet cap esforç per a gestionar de manera transparent aquest canvi, i menys després d’haver retirat la votació realitzada en el seu moment, per la incompatibilitat d’un dels regidors de govern. De no haver estat per la denúncia de la oposició, el canvi s'hagués aprovat sense cap tipus d'explicació.  

L'exconseller Joan Manuel Tresserras i el regidor i Cap de llista, Francesc Alemany

Joan Manuel Tresserras: “La política radical sempre és una política possible”

L’exconseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va inaugurar el cicle de conferències ‘Palafolls a debat’ que organitza Esquerra Palafolls amb una xerrada sobre cultura. Tresserras va mantenir una conversa sobre la cultura a Catalunya i Palafolls amb el cap de llista d’ERC, Francesc Alemany, en un acte que va aplegar una seixantena de persones a la biblioteca Enric Miralles. El comunicòleg va destacar la importància de fer política radical, més enllà de les proclames estètiques, com a via per aconseguir resultats. Tresserras va emplaçar als assistents a prestigiar la política i, especialment, la municipal, ja que és la “més concreta i noble”. És aquesta, la que toca el moll de l’os, i la més tangible. Segons Tresserras, el paper dels ajuntaments respecte la cultura, ha de ser la d’aconseguir compondre una oferta cultural de proximitat i construint entorns de qualitat, que afavoreixi l’experiència quotidiana de tots nosaltres ja que “la cultura és la caixa d’eines de la nostra felicitat”. L’ens municipal ha de saber escoltar les entitats, que són les que acostumen a fer la feina, assistir-les sense dir-los el que han de fer, i incentivar l’emprenedoria en aquest camp. Bàsicament, l’ajuntament ha de fer feines d’interès públic. El regidor i candidat d'ERC, Francesc Alemany, va destacar la necessitat de capgirar l'allunyament de la gent de la implicació amb allò que compartim com a comunitat, ja sigui la política o les entitats socials o qualsevol activitat associativa, fent especial esment al paper que l'ajuntament ha de fer afavorint-ho activament. A banda de les concrecions locals, l’exconseller va aprofitar per fer un repàs de la situació cultural a Catalunya al llarg de la història, i va remarcar la idea que, amb l’arribada de l’era internet, la cultura catalana ha de saber aprofitar l’onada per “passar de ser una cultura a la defensiva, a ser proactiva”, després d’haver passat per diverses etapes al llarg dels segles d’agressions, i repressions.