ERC Palafolls

Bateria de preguntes d'Esquerra al ple de novembre

El Grup Municipal d’Esquerra de Palafolls volem fer algunes consideracions a l’actitud expressada per alguns regidors del PSC a l’hora de formular les preguntes. Ens van comentar per què els regidors fèiem preguntes al Ple, quan en qualsevol moment es poden dirigir als regidors d’àrees per solucionar els problemes. També ens van dir que els veïns poden dirigir-se als regidors o bé presentar instàncies per exposar els seus casos. També van afirmar que els regidors d’Esquerra anàvem a veure les entitats del poble per veure quines eren les seves problemàtiques i així poder fer preguntes als regidors de govern. A tot això, i tal i com vam intentar explicar en el Ple, volem dir que els veïns del poble tenen tot el dret a dirigir-se als regidors que considerin per expressar les seves preguntes o queixes respecte a qualsevol tema. I més encara si consideren que les seves demandes no han estat ben ateses, o solucionades, quan s’han posat en contacte amb l’Ajuntament. També creiem que qualsevol moment és bo per traslladar les inquietuds o problemes de les nostres veïnes i veïns, i que el fet que es facin en el transcurs d’un Ple amb públic sovint és una demanda explícita de qui ens fa arribar la queixa. Finalment volem deixar clar que la gent d’Esquerra som usuaris o membres de moltes entitats del poble i per tant coneixedors de la situació en la que es troben i que de no ser així entenem que és la nostra responsabilitat i obligació estar al costat de qui ho necessita. Esquerra no vam entendre l’actitud de l’equip de govern i creiem que el PSC faria bé de fer-se a la idea que el grup d’Esquerra estem per col·laborar a millorar el poble. I evidenciar, també, que som els primers a reconèixer públicament cada vegada que es corregeix una demanda, com va ser el tema de les jardineres de Francesc Macià, la senyal d’stop del carrer de Baix, o les millores al MiD. Pel que fa a les preguntes que vam realitzar al ple, corresponents al ple del passat 3 de novembre, les podreu trobar a la secció documents o bé, clicant aquí.

Cartell de la campanya

Esquerra presenta el MANIFEST "Les antigues escoles per a la Cultura i les Entitats. + Cultura + Poble."

Esquerra Palafolls encetarà aquesta setmana una campanya en favor de mantenir les antigues escoles com un espai per les activitats culturals i esdevenir juntament amb el MiD i el Teatre, part d’una veritable anella cultural al cor del poble. L'element principal d'aquesta campanya és l'edició d'un Manifest –en el qual s’hi han involucrat els regidors d’Esquerra Francesc Alemany i Susanna Pla- al qual tothom qui vulgui podrà adherir-se des del bloc creat específicament per l’ocasió, http://xlesescoles.wordpress.com; on s'hi trobarà tota la informació complementària, i un seguiment dels esdeveniments que es produeixin al respecte. Amb aquesta acció Esquerra pretén donar la possibilitat d'expressar-se a totes les persones que estan a favor de mantenir-hi l'activitat cultural, tal i com molta gent ens ho ha fet saber ja els darrers dies. Al mateix temps es vol donar una resposta al primer pas que va representar l'aprovació, al darrer ple del mes de setembre, del canvi d'usos de les antigues escoles -amb el vot en contra d'Esquerra-, per tal de traslladar provisionalment a aquest equipament, i malgrat les actuals dificultats econòmiques del consistori, la Policia Municipal i el Jutjat de Pau. Esquerra Palafolls, vol fer saber que entén i recolza la necessitat d’aquest trasllat, llargament reivindicat pel cos de la policia local, amb el qual també s’ha hagut contactes. És per això mateix que es compromet a treballar per proposar d'altres emplaçaments que no resultin tant problemàtics ni trenquin l'espai per vianants que es viu al centre neuràlgic de Palafolls, evitant el risc d'anul·lar la vida de la plaça.

Francesc Alemany

Esquerra presenta el darrer número de la revista Esquerra.net i estrena compte a Twitter

Esquerra Palafolls presenta dues novetats aquesta setmana. Per una banda el setzè número de la revista L'esquerra.net, que arribarà a gairebé totes les cases del poble durant els propers dies, i que ja des d'ara podeu consultar a l'apartat butlletins d'aquest web. I per altra banda, estrena compte a twitter (@ERCPalafolls), esdevenint la primera força del poble amb presència activa en aquesta xarxa. Pel que fa a l'esquerra.net, la revista del partit al poble, en aquest número els ciutadans hi podran trobar una entrevista amb el portaveu d'Esquerra Palafolls, Francesc Alemany, en la que dóna resposta a la política de pactes, i la gestió de l'oposició que s’ha dut a terme durant aquests primers quatre mesos de mandat, en els que Esquerra ha generat molta activitat. Cal remarcar, que la versió completa de l'entrevista la podreu trobar en aquest mateix web, a la secció documents. La revista incorporarà també a partir d'ara, mitjançant la col·laboració de la regidora Susanna Pla, una secció fixa en la que es recolliran les preguntes i accions concretes que ens han fet arribar des de la ciutadania i hem portat al ple; preguntes o comentaris que es poden fer arribar des dels diversos canals de comunicació que Esquerra ofereix als veïns i veïnes de Palafolls, i que gràcies a la nostra determinació, l’ajuntament finalment ha posat fil a l’agulla. Val a dir que en un format breu, la revista també es fa ressò dels posicionaments d'Esquerra pel que fa als temes claus del poble. En aquesta edició hi trobarem raonats els postulats i les accions que hem emprès en referència al trasllat de l'esplai El Pas, la política de demanda de préstecs del consistori, i la voluntat de derogar la Llei d'autopistes de l'any 1972, que produeix un efecte negatiu sobre l'economia del poble. Finalment la contraportada inclou un petit reportatge sobre l'exitosa primera edició de la Marxa de Torxes, una columna d'opinió del president de la secció local i ex-regidor d'Esquerra, Jordi Pedemonte, i els mitjans a través dels quals Esquerra cada dia es posa més a disposició del poble.

Francesc Alemany i Susanna Pla al plenari

Precs i preguntes del Grup Municipal d'Esquerra al ple del passat 30 de setembre

• Hi ha un STOP a la cantonada del carrer de Baix amb el carrer Major, que queda tapat als ulls dels conductors i no el poden respectar, a causa de la tanca publicitària de l’obra que s’està realitzant a la mateixa cantonada. Quatre dies més tard ja ha estat arreglat. Felicitem un cop més a la regidora de Governació. • Ens han explicat que a la zona industrial d’en Puigverd, les voreres, hidrants i fanals estan en molt mal estat. Ens van comentar que des de  l’Ajuntament no saben com sol·lucionar-ho i que hi ha hagut molts robatoris de material que dificulten les reposicions. • Hem preguntat com ens afectarien les retallades a les subvencions de les llars d’infants municipals i si han fet una previsió del que suposaria els no ingressos d’aquestes subvencions. La regidoria d'hisenda va comentar que hi havia una retallada del 25% i amb caràcter retroactiu del que no han rebut encara. • A la zona del carrer Conquilles els veïns ens han fet saber que el servei de jardineria de l’ajuntament utilitza una desbrossadora per tallar l’herba. Aquesta aixeca pedres, que reboten als vidres i persianes dels veïns, provocant desperfectes, ratllades, cops als vidres,...  L'equip de govern va dir-nos que no en sabia res i que ho comprovaria. • Preguntem com afecten les retallades de salut al nostre CAP i al servei d’urgències del CAP de Malgrat de Mar. Ens comenten que el CAP de Palafolls funcionarà com sempre. A partir del dia 17 d’octubre les urgències queden tancades al CAP de Malgrat, però que aquest tancarà a les 21.00 i no a les 20.00 hores com fins ara. L’únic CAP que mantindrà el servei d’urgències és el de Pineda de Mar. Diuen que és un servei que s’utilitza poc i que la decisió ja està presa. • Demanem a la regidora de la gent gran que en el plec de condicions del nou concurs per l’ús de la sessió del bar de jubilats de Casal d’Avis de Palafolls, s’incloguin servei de menjador, per tal de que els avis per un preu reduït tinguin un lloc on anar a dinar.

Resum dels principals punts del Ple del passat divendres 30 de setembre de 2011

4-Aprovació dels comptes de l any 2011 Vam votar en contra perquè es tracta d’uns comptes dels que no hem participat en cap cas i que, a més, aporten un resultat en el que la gestió política, conjuntament amb d’altres factors externs, han dut a una situació de dificultats de tresoreria greus. Finalment va tirar endevant amb els vots a favor del PSC en contra de ERC, PP i IC i l abstenció de CIU 5-Demanar un crèdit ICO per valor d'uns 308.000 € per poder pagar factures de proveïdors a curt termini Vam optar per no votar ni a favor ni en contra, ens vam abstenir. Els motius del nostre vot són bàsicament per mirar de no traslladar les dificultats de tresoreria als proveïdors de l’ajuntament donat que aquest préstec es paga directament a les empreses que tenen pendents les factures que el justifiquen. Cal remarcar que tant en aquest cas, com en el del proper préstec, son calculats segons diferents barems, però sempre en relació a alguna magnitud del municipi (població en aquest cas i volum de pressupostos en el següent), i es demana el màxim permés. Va ser aprovat amb els vots a favor de PSC, PP, CiU i IC i l abstenció d ERC. 6-Demanar un nou préstec (398.000 € aproximadament) fins a final del mandat amb obligació de cancel·lar-lo abans de les eleccions que també és per despeses ordinàries. Inicialment ens expliquen que és un tipus de pòlissa de crèdit per fer càrrec de les tensions de tresoreria i amb l’intenció de, a mesura que sigui possible, anar cancel·lant les diverses pòlisses anuals que estan en marxa, i cobrir les que l'Ajuntament ja té actualment. Vam votar en contra de demanar aquest nou crèdit bàsicament per manca d’informació respecte a l’objectiu real i calendari de cancel·lació de les pòlisses existents actuals, donada la tendència reconeguda en el mateix Ple per l’alcalde de prendre actituds de poc restrictives a nivell econòmic. També trobem a faltar clarament l'assumpció de les dificultats del moment actual amb decisions dràstiques preventives alhora que un compromís en ferm reflectit en una previsió de calendari de cancel·lació de pòlisses, a canvi del qual, els hi votàvem a favor.

Francesc Alemany, president del Grup Municipal

Esquerra Palafolls proposa retallar les dotacions econòmiques dels regidors per estalviar més de 250.000 euros

Esquerra portarà, per via d'urgència, al ple una moció per demanar que els set regidors que estan actualment a l'oposició, deixin de cobrar els 140€ bruts que percebien fins ara per cada assistència al ple. De la mateixa manera, Esquerra proposa que tres regidors del PSC a govern amb dedicació no exclusiva, deixin de percebre els 700€ mensuals que poden arribar a cobrar per assistència a plens i juntes de govern; els dos que sí tenen dedicació exclusiva passin a cobrar de 33.000€ anuals a 26.000€; i la regidora del PSC que està a mitja jornada passi a cobrar de 18.000€ a 16.000€ anuals; suposant-ne una disminució del 20% del salari en els tres casos. L'import total de l'estalvi podria arribar a pujar a més d'un quart de milió d'euros segons el número final de plens i juntes de govern que es duguin a terme. La mesura cerca actuar d'una manera dràstica i exemplar per fer front a les necessitats econòmiques urgents de l'Ajuntament, fetes evidents pel mateix govern municipal en les últimes setmanes. Els problemes bàsicament de tresoreria, han forçat que aquest proper divendres es porti a tramitació al ple dos préstecs per poder donar resposta a les necessitats econòmiques a curt termini. Al mateix temps, Esquerra creu que les perspectives de futur són força complicades, essent coneixedors també de les retallades generalitzades en tots els àmbits pressupostaris de l'Ajuntament. ERC inicialment va proposar al principi del mandat, mitjançant els seus dos regidors, Francesc Alemany i Susanna Pla, una assignació econòmica per tots els grups municipals, però un cop s'ha anat coneixent la greu situació econòmica de l'Ajuntament, des d'Esquerra es creu absolutament necessari destinar aquests diners a d'altres aspectes molt més urgents i necessaris.  

Autopista al tram de Palafolls

Esquerra proposa una moció per derogar una llei de l’època franquista que eximeix a les concessionàries de pagar prop d’un milió d’euros a l’Ajuntament de Palafolls

Esquerra Palafolls ha registrat, una moció pel proper Ple per tal de consensuar una declaració des de l'Ajuntament per a derogar la llei estatal 8/1972 d’autopistes. Aquesta llei estableix, en el seu article 12.a, una bonificació del 95% sobre la base imposable de l'Impost Sobre Bens Immobles de Naturalesa Urbana (IBI), per a les concessionàries d’autopistes. Aquesta bonificació representa un greuge molt important per la capacitat financera dels ajuntaments ja que implica una pèrdua sensible d'ingressos econòmics de centenars de milers d'euros anuals per un ajuntament com el de Palafolls.

Somescola

Esquerra Palafolls presentarà al proper ple una moció en favor de la immersió lingüística

El Grup Municipal d'Esquerra Palafolls mitjançant el seu portaveu, Francesc Alemany, va registrar el passat divendres vuit de setembre la moció que està impulsant la plataforma aglutinadora d'entitats cíviques i educatives per l'escola catalana Somescola.cat; amb la voluntat de buscar el consens durant els propers dies amb la resta de forces polítiques, i poder fer una presentació conjunta al proper ple municipal. La moció en la seva part expositiva pretén manifestar el rebuig a les sentències que ha emès el Tribunal Suprem espanyol, i a la darrerament coneguda interlocutòria del TSJC, ja que atempten contra el model exitós d'immersió lingüística que porta vigent a Catalunya des de fa gairebé trenta anys, i que ha permès normalitzar el català tot situant alhora, el nivell de castellà per sobre de la mitjana de l'estat espanyol. La moció també insta al govern de la Generalitat de Catalunya a seguir complint el que diu la Llei d'Educació de Catalunya i a no fer ni un pas enrere en la defensa del model d'escola catalana que, al llarg dels anys, ha rebut el suport i el reconeixement tant de diverses institucions europees com d'internacionals, i amb evidències empíriques com mostra per exemple l'informe PISA de l'any 2009.

ERC, Diada, Torxes

Palafolls viu una gran Diada amb la Marxa de Torxes per la Independència

Dues-centes cinquanta persones van participar el passat 10 de setembre, en la primera Marxa de Torxes per la Independència, que ha significat un èxit massiu d'implicació dels veïns i veïnes del nostre poble, durant la seva mitja hora de recorregut. La iniciativa, sorgida des d'Esquerra Palafolls, ha complert amb l'objectiu de donar sentit real a la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, en un moment en què el desinterès per part del govern, havia aconseguit minvar tot el que representa aquesta jornada. La Marxa va transcòrrer pel centre del poble en un ambient festiu i amb molt jovent al ritme del grup de percussió creat per l’ocasió i integrat per palafollencs i palafollenques. El jove Aleix Freixa, va llegir el manifest que va culminar un acte sense incidents, cridant a seguir lluitant per la plena sobirania. El cant dels segadors va tancar l'edició d'enguany de la Marxa de Torxes per la Independència al voltant de la mitjanit. Un cant que va ser interpretat amb la solemnitat que pertoca, per part d'una tenora i l'acompanyament musical de dues gralles i un timbal. Al final es va servir coca i una copa de cava. Des d'Esquerra Palafolls hem buscat en tot moment cercar la implicació de tothom, veïnes i veïns del poble als quals volem agrair molt especialment la seva participació i desitgem que l'any vinent renovin el seu compromís per tal de fer créixer una Marxa que s'ha guanyat ja en la seva primera edició, el respecte, l'estima i la implicació de tots aquells i aquelles que estimen de veritat el seu poble i el seu país.