ERC Palafolls

Les polseres que es repartiran amb el lema 'Palafolls lliure de masclisme'

ERC i el Jovent Republicà regalaran polseres contra el masclisme per Festa Major

Esquerra Republicana i el Jovent Republicà de Palafolls han encetat la campanya 'Palafolls lliure de masclisme' que pretén repartir prop de 500 polseres liles amb aquest mateix lema durant la Festa Major del municipi. Les polseres ja es poden aconseguir a partir d'ara de manera gratuïta a través dels canals habituals de contacte d'ERC i del Jovent Republicà de Palafolls: facebook, twitter, Instagram o per correu electrònic a palafollserc@gmail.com i  jercpalafolls@gmail.com Els republicans volen mostrar una vegada més el seu compromís per tenir unes festes on no s'hagi de lamentar cap incident de violència masclista, ja sigui físic o verbal; i també volen mostrar el seu suport a altres iniciatives feministes que han sorgit per la FM com la iniciativa de l’Assemblea Feminista de Palafolls “Femifolles”.

Ajuntament de Palafolls

L’alcalde de Palafolls insta la regidora Susanna Pla a que no s'expressi “com si fos a la cuina de casa seva”

L’alcalde socialista de Palafolls, Valentí Agustí, deixa anar un nou estirabot masclista: vostè em parla “com si fos a la cuina de casa seva” La regidora d’ERC, Susanna Pla, recordava aquest dilluns a l’alcalde de Palafolls, Valentí Agustí, que tothom ha hagut de dedicar moltes hores per posar ordre a l’escola pels problemes derivats d’una mala gestió de l’equip de govern. "L'AMPA ha fet la seva funció, els alumnes han estat on havien d'estar, els professors han treballat de forma precària durant molts anys, i ara els toca a vostès fer la feina. I la fan de forma desordenada i com sempre embolicada” ha recordat la regidora republicana. Agustí ha tallat la intervenció de la regidora d’ERC i, després de recriminar-li manca d’educació, li ha retret que no es podia dirigir a ell “com si fos a la cuina de casa seva”, fent gala, novament, del seu tarannà masclista. “Ja està. Vostè creu que aquest comentari ha de ser?”. “Jo sóc una persona educada” ha respost Pla. No és el primer cop que l’alcalde de Palafolls fa algun comentari de tipus masclista per mirar de tallar la intervenció d’una dona, en aquest cas, l’única regidora dona de l’oposició. La darrera mostra es va poder sentir el mes de juny, quan ERC va presentar una moció de rebuig a la sentència del cas ‘La Manada’, i Agustí es va posar a fer broma. El govern trenca l’acord de convocar el ple extraordinari a una hora raonable per facilitar l’assistència de la ciutadania Esquerra Republicana ha tornat a mostrar també la seva disconformitat amb la convocatòria d’aquest ple extraordinari un dilluns a les 9 h del matí. "Donat l'impacte del tema, ens semblava que pel que havíem acordat aquí en l'últim ple, no pertocava celebrar-lo a les 9 h, una hora que evidentment afecta moltíssim la capacitat d'assistència del públic que, com es va veure en el darrer ple, estava molt interessat en aquest tema", ha traslladat a l’alcalde el portaveu del GM d’ERC, Francesc Alemany.

L'edifici del MiD

ERC denuncia la manca de transparència en la gestió de l'Escola de Música i Dansa, i reclama un nou model

Esquerra Republicana va fer valdre en el passat ple de divendres 20 de juliol la necessitat urgent d’implantar un nou model per a l’Escola Municipal de Música i Dansa de Palafolls, davant el creixement de la inquietud dels usuaris, per la inexistència d’una estratègia de gestió del servei que l'està abocant al tancament; si no es posen els mitjans suficients per arranjar la situació.   Els republicans lamenten també que, després de la insistència dels usuaris i dels grups polítics de l'oposició a abordar aquest tema, l’equip de Govern finalment acordi celebrar un ple extraordinari per debatre la revisió de les taxes en un ple a les 9 del matí dilluns vinent, desincentivant la presència i les intervencions del públic i posant dificultats també a l’assistència dels regidors de l’oposició, tal i com explica la regidora Susanna Pla.   El govern porta el debat al ple, un cop ja ha votat la seva pròpia solució en Junta de Govern i sense comptar amb els usuaris afectats   En la sessió plenària de divendres 20 de juliol, el portaveu d'ERC, Francesc Alemany, va denunciar que el govern portés la seva proposta (un increment de més del 100% en molts casos de les tarifes) al plenari un cop ja l'havia votat internament, sense deixar cap opció al debat amb els usuaris afectats ni els usuaris de l'escola.    "Creia, il·lús de mi, que avui votaríem alguna cosa, però ens hem trobat que no, que estem en els punts expositius, que no hi ha possibilitat de votar res i vostès ja han pres les decisions que han cregut convenients, i convenientment aconsellats pels tècnics amb els quals han tractat. Això no és transparència ni tampoc, evidentment comptar amb l'oposició ni tampoc amb la gent que hi ha dedicat tantes hores", ha recalcat Alemany   ERC posa sobre la taula la situació d'irregularitat contractual dels mestres de l'escola   Alemany va qualificar l'actual situació contractual "d'il·legal" tal com va reconèixer també l'actual interventora en l'arribar.

Imatge d'un dels moments del ple de maig

ERC deplora que l'alcalde s'instal·li en el 'feminisme estètic'

Esquerra Republicana denuncia les actituds i els comentaris masclistes que van tenir lloc durant el darrer ple municipal de maig, quan el grup municipal republicà va portar a votació una moció que instava a l'Ajuntament a defensar de manera activa a totes les dones que puguin ser víctimes d'alguna agressió sexual, com ha succeït en el recent cas de 'La Manada'.  Malgrat que la moció va tirar endavant per majoria, i el govern havia aprovat en el mateix ple un protocol d'actuació en cas de produir-se alguna agressió, els gestos i les paraules d'alguns membres del plenari no van anar per la mateixa banda. El propi alcalde de Palafolls, el socialista Valentí Agustí, va desautoritzar el discurs antipatriarcal del seu company de govern Juan Andrés Osorio (EUiA) amb rialles i comentaris fora de lloc, tal i com es pot sentir a l'àudio adjunt a la notícia. La regidora d'ERC, Susanna Pla, va denunciar ràpidament l'actitud de supèrbia i de manca de respecte al conjunt de les dones per part de la primera autoritat del municipi, amb uns comentaris fets amb grolleria que s'han anat repetint cada vegada que ha arribat una moció feminista al ple del consistori: "Em sap molt de greu que cada vegada que presentem una moció que afecta les dones, acabem fent broma": "Em sembla que, a més, el cas del que estem parlant és molt delicat". La crítica va obligar a Agustí a rectificar.  Bermán: "No existeix una alarma social" Pla va fer una lectura prèvia de la moció, que va haver d'interrompre per les rialles que venien dels seients que ocupen els regidors no adscrits Martí Victòria i Óscar Bermán. En el torn de debat de la moció, Bermán va fer un monòleg molt llarg en el qual va posar en qüestió la versió de la noia agredida a la festa dels Sanfermines el 2016, malgrat l'evidència dels fets, i va expressar la seva oposició a la llei de Violència de Gènere perquè "no empara la igualtat entre l'home i la dona". L'exregidor del PP va considerar que "les feministes radicals es justifiquen i aprofiten el cas [.

Trobada d'entitats l'1 de juny

ERC convida les entitats a debatre sobre el teixit associatiu de Palafolls

Esquerra Republicana ha convidat a totes les entitats del municipi a una trobada que tractarà la situació actual de les associacions a Palafolls. L’acte serà aquest divendres 1 de juny, a les 19:30h al MiD, i porta per títol ‘L’estat de les entitats a Palafolls: conclusions i debat’. La convocatòria pretén donar compliment al compromís dels republicans d’exposar totes les conclusions que el partit ha extret de les diverses trobades que s’han mantingut amb les entitats amb les que s’han reunit, des de la primavera de 2017 fins ara. Els republicans, a través dels seus portaveus a l’Ajuntament, presentaran també algunes de les propostes que plantegen per millorar la situació, i posteriorment hi haurà un debat per afavorir encara més aquest intercanvi d’idees i de projectes.  

Una de les llacunes del Molí d'en Puigvert (Foto: La Natura a la Baixa Tordera [Blog])

ERC demanarà l’actualització del catàleg de patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Palafolls

El partit a Palafolls torna a mostrar el seu compromís amb la lluita feminista presentant també una moció en defensa dels drets de les dones víctimes d’agressions sexuals Després d’un treball exhaustiu de l’equip de patrimoni d’ERC Palafolls, la formació republicana presentarà i defensarà al proper ple de divendres 25 de maig una moció que demana actualitzar el catàleg de patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Palafolls, com també la incorporació al Pla General d’Ordenació Territorial i Urbana de Palafolls (PGOTU) d’un Catàleg de masies i cases rurals del municipi, abans de la fi de l’any 2018. La voluntat d’aquesta moció és la d’acabar amb les severes mancances que mostra la relació de béns del patrimoni arquitectònic local, i perquè resolgui l’absència d’una normativa referida al patrimoni arqueològic local. ERC demana anar un pas més enllà en la voluntat de cohesionar la ciutadania al voltant de la idea d’incrementar l’autoestima pel poble, sol·licitant que els tècnics municipals promoguin el coneixement i la divulgació del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de la vila, perquè això ajudi, a la vegada, a protegir-lo. Malgrat la sensació d’anomalia permanent en ple segle XXI, Esquerra Republicana es manté ferma en la defensa dels drets de les dones, i també presentarà una nova moció on demanarà una revisió de la legislació perquè incorpori la perspectiva de gènere per tal que s’eviti l’existència d’interpretacions arbitràries i que es basen en estereotips de gènere, que acaben portant a sentències amb un clar biaix masclista. La moció és especialment important, no només perquè arriba després de la sentència de ‘la Manada’, sinó pel frau de la comissió impulsada pel govern espanyol que havia de revisar el Codi Penal, que es va autodissoldre en reunir-se per primera vegada, després de rebre moltes crítiques perquè estava formada per vint persones, de les quals totes eren homes.

ERC reclama amb èmfasi l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats amb garanties

ERC exigeix l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats al ple de divendres

Els republicans han entrat a registre la moció de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) que exigeix la llibertat immediata de tots els presos polítics: Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull, Dolors Bassa, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que actualment estan tancats a les presons d’Alcala-Meco, Estremera i Soto del Real. Així, la moció també expressa la ferma voluntat que els exiliats puguin retornar a casa de manera lliure i sense l’amenaça que els seus drets polítics, ciutadans i humans es vegin vulnerats per part de l’Estat espanyol. En aquest punt, cal recordar i reivindicar que no és un capritx anomenar Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Antoni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret, Marta Rovira i Anna Gabriel exiliats polítics. Una persona exiliada és aquella que viu fora de la seva pàtria voluntàriament o per força. Esquerra Republicana se suma a la denúncia de la manca de separació de poders que existeix a l’Estat espanyol i que s’ha demostrat sobradament durant els darrers mesos i anys. D’aquesta manera s’insta també a la comunitat internacional a què no toleri aquestes actituds de manipulació i de coacció per part de l’Estat, i es demana a les entitats de Palafolls a què se sumin a aquest embat democràtic en defensa dels drets fonamentals, civils, polítics, de llibertat i, en definitiva, de democràcia pels nostres legítims representants del Parlament de Catalunya. Suma a la crida del president del Parlament ERC també demanarà a l’ajuntament afegir-se a la crida que ha fet el president del Parlament, Roger Torrent, per constituir una plataforma unitària, l’Espai Democràcia i Convivència, que defensi “les institucions catalanes, la convivència, la cohesió social i els drets i llibertats de la ciutadania”. El Grup Municipal republicà és conscient que la voluntat de la majoria del ple del municipi és aconseguir que els presos polítics tornin a casa, per la qual cosa es redoblaran els esforços per buscar el consens.

El CDR Palafolls va estar present a Brussel·les el 7 de desembre

ERC denunciarà la criminalització dels CDR en una moció

ERC Palafolls instarà al ple municipal a denunciar la persecució policial i judicial contra els CDR, els Comitès de Defensa de la República, ja que és una manera de criminalitzar la protesta social i de coaccionar l’acció política pacífica que es fa des del carrer, a través de mobilitzacions, i desobediència civil sense violència. Els republicans subscriuen, doncs, en la part expositiva de la moció, el comunicat dels CDR de tot Catalunya, que s’ha difós des de les xarxes socials, i on lamenten la campanya d’intoxicació mediàtica que s’ha fomentat des dels mitjans de Madrid per intentar etiquetar com a violent el moviment de protesta i, en alguns coses, fer la comparació amb la kale borroka basca. Així, el Grup Municipal d’ERC Palafolls es posicionarà clarament en contra de les operacions de l’Estat que utilitzen els diferents cossos policials i instàncies judicials contra els CDR, vulnerant una i altra vegada tots els drets civils i polítics dels ciutadans. Els republicans advoquen per un marc en el que es respecti la llibertat ideològica, i de manifestació, com també la voluntat construir un país millor, des de baix i per a tothom en forma de República, l’únic camí viable.  

Desfilada dels exlegionaris a Palafolls (Foto: Radio Palafolls)

ERC demana al Govern municipal que esclareixi la seva postura envers la desfilada castrense prevista per Dijous Sant

Esquerra Republicana de Catalunya exigeix al Govern de Palafolls que aclareixi quin és el seu posicionament oficial envers la desfilada paramilitar de legionaris que s’ha programat, un any més, al nostre poble. Aquesta marxa està prevista pel dijous 29 de març a Sant Lluís, amb l’excusa de les processons de Setmana Santa. Com ha recordat avui a Ràdio Palafolls el mossèn de les parròquies de Sant Genís i de Santa Maria, Mn Salvador Gras, la Confraria que impulsa aquesta manifestació no està reconeguda per l’Església, ni hi té cap vinculació, i per tant no pot passar per un acte religiós més propi de la festivitat que se celebrarà durant els dies vinents.   El Grup Municipal d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), que forma part de la coalició de Govern liderada per l’alcalde socialista Valentí Agustí, s’ha posicionat públicament durant les darreres hores contra aquesta desfilada militar, entrant en clara discordança amb el partit majoritari del Govern palafollenc, el PSC. Durant els darrers anys, el Govern de Palafolls (EUiA inclosa) ha permès que la concentració paramilitar es produís sense posar-hi cap pega formal. El canvi de posicionament ara de la formació complementària del govern local, a un any de les eleccions municipals, ha sobtat tothom i entra directament en contradicció tant amb la seva pràctica de Govern, i amb els postulats del PSC. És per això que ERC demana al Govern que aclareixi quina és la postura oficial del Govern en relació a la desfilada de legionaris. El posicionament d’Esquerra Republicana ha estat molt clar, com sempre, a favor dels valors de la democràcia i el pacifisme. Les desfilades paramilitars, impulsades per entitats que donen aixopluc a l’extrema dreta, no poden tenir cap cabuda a la Catalunya del segle XXI que lluita per instaurar una República on els valors de la justícia i el respecte a la diferència en siguin pilars fonamentals. El republicanisme no tolerarà l’enaltiment de valors predemocràtics que recorden les èpoques més fosques de la nostra història.