ERC Palafolls

Bioibèrica

L’Equip de Govern desestimarà totes les al·legacions presentades al projecte de la planta de biogàs en un temps rècord

Dimarts vinent l’equip de Govern durà a consideració del ple la desestimació de les al·legacions, i l’aprovació provisional de la modificació puntual del Pla General d’Ordenació, que ha de permetre instal·lar la polèmica planta de biogàs que s’està impulsant des de l’empresa química Bioibèrica.   L’espai temporal de tres mesos entre l’aprovació inicial i l’aprovació provisional suposa un nou rècord temporal per part d’un govern que ha volgut accelerar la tramitació d’aquest canvi de planejament urbanístic, amb l’objectiu d’evitar al màxim l’oposició i la controvèrsia que s’ha generat al voltant d’aquest projecte.   Per Esquerra Republicana, la precipitació de l’aprovació provisional del projecte, desestimant totes les al·legacions presentades, suposa un greu error. Amb això, el Govern ha impedit tot el possible procés de participació i de transparència que els republicans han demanat des del primer dia, i que és tant necessari per propiciar un debat real que impliqui a tot el poble en la decisió final.  

Els membres d'ERC Palafolls van traslladar dijous les esmenes als PGE als senadors republicans Quim Ayats i Bernat Picornell

ERC porta els reptes de l’aigua i les entitats als Pressupostos Generals de l’Estat

El passat dijous 15 de juny, els senadors d’Esquerra Republicana, Quim Ayats i Bernat Picornell, van donar suport a la secció local d’ERC i les JERC Palafolls en la presentació de les esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat. En concret, els republicans palafollencs reclamen 3,2 milions dels comptes de l’Estat espanyol per invertir en dos punts calents del municipi de l’alt maresme. Aquests són, tal i com també recull Ràdio Palafolls: “la substitució dels trams de fibrociment de la xarxa d’aigua al municipi i la reforma dels punts “més sensibles”, una actuació valorada amb 2,5 milions d’euros” i, en segon lloc, “la creació d’un hotel d’entitats per resoldre “les necessitats d’espai i funcionalitat” de les entitats del poble, on s’hi incloguin diverses sales per cada entitat i un espai de reunions, quantificat en 750 mil euros.” Els senadors d’ERC, Ayats i Picornell, es van mostrar poc optimistes de cara a la resolució favorable de l’Estat a aquestes necessàries inversions pel municipi. Tanmateix, van recollir-les i van anunciar que les defensarien sota la màxima “fins l’últim minut, fins l’últim cèntim”. “ERC no deixarà de fer la feina i reclamarà fins l’últim cèntim que ens pertoca mentre encara siguem ciutadans de l’Estat espanyol”, van argumentar.  

La Mongeta del Ganxet (DOP) (Foto: gastroteca.cat)

ERC denuncia el desconeixement del govern en matèria de pagesia

Esquerra Palafolls ha agraït al regidor de govern no adscrit, Martí Victòria (ex Ciutadans), que hagi proposat tirar endavant un projecte per potenciar la marca Palafolls. Victòria plantejava concretament ahir que «Palafolls fos un poble conegut a tot el Maresme, conegut a Girona, i tot el que es relacionés amb Palafolls guanyés pes, la pagesia, per exemple».   Evidentment, ERC no pot estar més satisfeta per l’assumpció d’aquest compromís per part del govern municipal, ja que la definició i el desenvolupament de la marca Palafolls és un dels principals punts del programa de la formació republicana de les eleccions municipals de 2015.   Tanmateix, en relació a les reflexions que Victòria feia al voltant de la pagesia i la marca Palafolls, d’on es dedueixen algunes incongruències conceptuals, Esquerra Republicana ha cregut convenient traslladar-li alguna precisió.   La pagesia sempre ha treballat per la marca Palafolls. Potser no hi ha cap altre sector que s’hi hagi implicat tan a fons. El resultat d’això és la D.O.P. mongeta del ganxet, per exemple. Però és que encara hi ha més: hi ha Conca de la Tordera, Petit Plà, Pla de Munt, i tantes altres iniciatives empresarials relacionades amb l’agricultura que literalment duen el nom de Palafolls fos al cor dels seus productes frescos i de qualitat.   És per això que des d’ERC Palafolls es convida al Sr. Martí Victòria que abans d’iniciar qualsevol campanya de difusió de la marca Palafolls a la babalà, faci un exercici previ: que vagi al camp a interessar-se per la tasca i les problemàtiques que afecten als nostres pagesos, i s’aturi a degustar la mongeta del ganxet, el producte estrella d’aquesta zona.      

ERC donarà suport a les al·legacions presentades pels veïns de Mas Reixach i Unió de Pagesos al projecte de la planta de Biogàs

Aquest divendres, coincidint amb la finalització del termini de presentació d’al·legacions a la modificació puntual del Pla General d’Ordenació (PGO) que permetrà la instal·lació d’una planta de Biogàs a Bioibèrica, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana ha anunciat el seu suport a les reclamacions que han presentat tant l’Associació de veïns de Mas Reixach (acompanyades de 270 signatures) i el sindicat Unió de Pagesos.   La voluntat dels republicans, segons el seu portaveu Francesc Alemany, és la de “fer la màxima pressió possible, conjuntament amb els veïns, per propiciar una discussió oberta i amb tota la informació al respecte”.   El posicionament del partit que lidera l’oposició al municipi respon a què “el govern ha dimitit de la seva obligació de vetllar per l'interès públic” en aquesta qüestió.   Malauradament, des del primer moment en què Bioibèrica va plantejar la construcció d’una planta de biogàs a Palafolls, el Govern es va mostrar opac i amb molt poques ganes de posar els mecanismes de participació necessaris per incentivar el debat al poble i prendre una decisió que respongués als interessos dels ciutadans. Fins ara, la coalició de govern PSC-EUiA i Victòria (no adscrit) no ha tingut ni tan sols en compte l’impacte mediambiental sobrevingut amb l’increment de la circulació que aquesta instal·lació comportaria en un polígon que avui ja està desbordat.  

El Secretari d'Economia, Pere Aragonès, presentarà el Zeitnot. El Dietari del Procés II

El secretari d’Economia, Pere Aragonès, presentarà dijous el 'Zeitnot. El Dietari del Procés II' a la Biblioteca Enric Miralles

La Secció Local d’Esquerra Republicana de Palafolls us convida el proper dijous 4 de maig de 2017 a la presentació del llibre dels germans periodistes Oriol i Guifré Jordan, Zeitnot. El Dietari del Procés II, prologat pel president de l’ANC, Jordi Sànchez. La presentació del llibre anirà a càrrec del secretari d’Economia de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. L’acte es durà a terme a la Biblioteca Enric Miralles de Palafolls, a les 20h. L’obra és la segona part del Zugzwang. El Dietari del Procés, escrita pels mateixos autors, i relata els esdeveniments que han succeït al voltant del procés polític d’independència durant 713 dies compresos entre els anys 2015 i 2016. Cadascun d’aquests articles ve precedit d’un improperi contra el procés que amenitza l’obra, en el marc d’una gran partida d’escacs entre Catalunya i l’Estat espanyol. Podeu consultar més informació a dietari.cat Els ciutadans que s’acostin dijous a la Biblioteca Enric Miralles podran gaudir de la presència del secretari d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès. El pinedenc precedirà la intervenció dels autors del llibre i, posteriorment, respondrà les inquietuds dels assistents en el col·loqui posterior que, segurament, seran moltes donada la transcendència política del moment.  

La gestió de l'aigua, els equipaments i els serveis bàsics centren les preguntes d'ERC al ple del mes de març

Des del Grup Municipal d’ERC, una vegada més, fem avinents les preguntes que traslladarem a l’equip de Govern Municipal durant la sessió plenària d’aquest divendres 31 de març de 2017.   Ho fem, no sense deixar de denunciar que hem hagut d’entrar, finalment, les preguntes via registre d’entrada de forma presencial, a causa del mal funcionament del registre d’entrada telemàtic (i, en general, de la pàgina web municipal). Tot això sempre sota l’imperatiu de presentar les esmentades preguntes a l’equip de govern com a mínim 24h abans de la celebració del ple municipal.   Aquestes són les qüestions que hem anat rebent des de la ciutadania i que traslladarem a la sessió d’aquest divendres:       -En quina situació es troba l’auditoria sol·licitada al Consell Comarcal del Maresme sobre la gestió de l’ocupació de sòl d’equipaments de Mas Reixach?   -En quina situació es troba l’auditoria econòmica del Servei Municipal de Subministrament d’Aigua, que actualment gestiona l’empresa SOREA?   -Quin és el procediment per a determinar la gestió de l’equipament de Can Batlle?   -L’equip de Govern ha esmenat ja les incidències que hi ha hagut darrerament i s’han produït en altres ocasions en el sistema de reg dels horts municipals de Sant Genís?   -Quina informació i quin calendari preveuen sobre l’adjudicació pressupostària per part de la Generalitat per les obres d’ampliació de la rotonda d’accés a la Urabnització de Mas Reixach?   -El Carrer Horts d’en Francesc és d’exclusiva circulació veïnal?   -Demanem més informació en relació al recent canvi de plaça del Cap de la Policia Local de Palafolls   -Quines raons i quins criteris tècnics ha seguit l’equip de Govern per utilitzar material asfàltic en camins rurals per a la reparació d’esvorancs?   -Quina informació poden donar al respecte del concurs d’adjudicació del servei de bar del Casal d’Avis de Palafolls?   -Quines són les motivacions dels canvis en les bases per al concurs d’adjudicació de les Barraques 2017?   -Quin és el calendari previst i l’estat de les obres ara mateix del Teatre de Palafolls? I la raó de la seva obertura per a actuacions de les escoles?    

Cas Bioibèrica: com ho hauríem fet nosaltres?

Des del primer moment hem tingut la certesa que l’equip de govern es posava del costat de l’empresa química, i no de l’interès comú dels ciutadans de Palafolls.   El divendres 31 de març, previsiblement, l’equip de govern i el seus socis tiraran endavant l’aprovació inicial de la modificació puntual del Pla General d’Ordenació que té per objecte, en diferents sectors industrials de la població, l’admissió dins del règim d’usos urbanístics, del de gestió de residus externs per a generació d’energies netes, com a ús complementari, i la no admissió de la gestió de residus en general. En resum, el que es pretén amb la modificació és que l’empresa Bioibèrica pugui instal·lar un biodigestor industrial, que treballa a temperatures entre 40 i 50 graus, en absència d’oxigen, i que consumeix re-food, un residu orgànic industrial que caldrà importar des d’una planta de tractament del Vallès. L’objectiu de l’empresa és produir el 60% de l’energia elèctrica que consumeix per millorar els seus resultats d’explotació.   Sense projecte a la vista Des de la secció local d’ERC Palafolls denunciem que en cap moment ha estat possible la consulta del projecte de generador d'energia que Bioibèrica vol construir a Palafolls. Des de fa mesos aquest ha estat el nostre cavall de batalla: saber què faran exactament. Mentrestant, l’equip de govern ha participat en un viatge a Alemanya per visitar una instal·lació «similar», que ha estat pagat per l’empresa Bioibèrica. A més, hem assistit a les conclusions favorables a què ha arribat el catedràtic de química de la UAB, Jordi Bartrolí, sense veure el projecte, la qual cosa les redueix, als nostres ulls escèptics, a una simple opinió. Davant la insistència que hem manifestat, finalment, l’equip de govern va convocar-nos dilluns 27 de març per presentar-nos el que consideraven que era l’avantprojecte de Bioibèrica. Tanmateix, la nostra sorpresa va ser majúscula quan vam veure que se’ns presentaven dues fulles en les quals només hi havien unes simulacions de photoshop, unes meres fotografies.

La Biblioteca Enric Miralles de Palafolls

Deu anys de biblioteca pública, a Palafolls

L’Any 2007 s’inaugurava la biblioteca pública Enric Miralles. En aquests deu anys ha tingut una vida tranquil·la però no ha reeixit a esdevenir el referent cultural que s’esperava   La biblioteca pública és, per definició, un equipament de proximitat que té, en l’equitat d’accés, una de les senyes d’identitat. Ha de ser, a més, un referent cultural del territori i de l’espai públic de la comunitat, per la qual cosa està cridada a fer un important paper en la cohesió social. Per tal d’assegurar-se la sostenibilitat, cal que aposti per la creativitat i la innovació com a eines què facin front al difícil context econòmic. Ha de col·laborar, necessàriament, amb altres serveis públics, empreses privades i entitats ciutadanes i ha de saber adaptar-se a les noves realitats i necessitats socials. De tot plegat es dedueix que la biblioteca és una protagonista important de la comunitat en la qual s’insereix, un punt de trobada de diferents col·lectius i un centre neuràlgic de la vida cultural de la comunitat. Per assolir les fites proposades li cal un equip de treball ben format, implicat i amb capacitat de generar sinèrgies amb l’entorn. Ha de tenir voluntat d’abastar nous camps d’acció, però sense perdre de vista les funcions que li són pròpies. Un equip de treball, a més, que ha de vetllar perquè els serveis que ofereix arribin a tots els públics als quals es dirigeixen, en un marc de qualitat i sostenibilitat que han de regir els serveis i les activitats que es duen a terme.   Potser, ara que compleix deu anys, és el moment d’examinar si la biblioteca pública Enric Miralles ha assolit a reeixir en els punts que s’ha exposat. Possiblement, en alguns se n’ha sortit bé, però en d’altres no gaire. Si abordem un balanç general, fet amb traç gruixut, al costat de les realitzacions hi detectaríem nombroses mancances derivades de la mateixa complexitat del que es volia que fos la biblioteca. Probablement, el resultat és que cap dels actors locals ha fet bé els deures.

Dades de l'Agència Catalana de l'Aigua corresponents a l'any 2016

Per un debat obert sobre el servei públic de l’aigua

Sense que se sàpiga per què, Palafolls paga una de les aigües més cares de Catalunya Recentment, l’equip de govern municipal ha anunciat la redacció d’una auditoria econòmica del servei d’abastament d’aigües que proporciona SOREA. L’anunci és una bona notícia, que prossegueix la línia que el grup municipal d’ERC va marcar fa uns mesos, en la qual els republicans ens preguntàvem sobre la qualitat del servei i els preus que els ciutadans de Palafolls havien de pagar per tenir accés a l’aigua potable.   Ara bé, el que no ens sembla bé és que la iniciativa no hagi estat política i, a més, resulti incompleta. No ha estat política perquè la iniciativa de sol·licitar una auditoria ha partit de la intervenció econòmica municipal, que no és un organisme polític, sinó tècnic. Resulta, malgrat l’aparença, que la qüestió de l’aigua no forma part dels temes que l’equip de govern de Valentí Agustí (PSC) té sobre la taula de treball. Diem, a més, que ha estat incompleta perquè, com a conseqüència del fet exposat, l’auditoria només es farà sobre aspectes econòmics i no tècnics. La suma d’una auditoria econòmica i d’una tècnica hauria permès obtenir una fotografia de l’eficiència del servei, jutjar correctament on som pel que fa a l’aigua. Per tant, ens quedarem sense saber del cert quin és l’estat real de la xarxa d’abastament d’aigües a Palafolls. Una xarxa, d’altra banda, que ha demostrat els darrers mesos una gran fragilitat, amb contínues fuites i avaries (20% de pèrdues declarades; una part estimable de la xarxa és de fibrociment i es considera obsoleta).     Una reclamació que no és nova   El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament ja vam denunciar, el juny de 2016, una realitat que estava en boca de molts: que Palafolls paga l’aigua més cara de l’Alt Maresme i una de les més cares del país. Llavors, l’equip de govern va voler matisar els fets, però les dades que presenta l’Observatori de Preus de l’Agència Catalana de l’Aigua no deixen cap dubte: el nostre poble ocupa la franja més alta de preus.