ERC Palafolls

La Calçotada 2017 ha batut tots els rècords

Gairebé 400 comensals a la desena edició de la calçotada popular d’ERC Palafolls

La plaça Fòrum Palatiolo ha acollit, el diumenge 12 de març, la desena edició de la Calçotada popular d’ERC Palafolls, que ha convocat gairebé quatre-centes persones. Així, molts ciutadans, amb la seva nombrosa presència, han volgut manifestar un suport clar a l’estratègia política d’oposició que duu a terme la Secció local a l’Ajuntament. S’ha donat la circumstància que s’ha empoderat els assistents i s’ha fet a través del tiquet, el qual els ha permès manifestar inquietuds o malestars sobre qüestions que consideressin que afectaven el poble, la qual cosa ha estat ben aprofitada i ha proporcionat una informació molt valuosa. Durant l’acte ha tingut lloc, a més, una tirada popular de bitlles catalanes que organitzava les JERC Palafolls, que ha estat guanyada per l’equip «Els sostenibles». La Calçotada, doncs, s’ha consolidat com l’esdeveniment de caire festiu amb més repercussió social entre els que organitzen les diferents agrupacions polítiques de Palafolls.

La pancarta de l'esdeveniment de les JERC

ERC i les JERC promouran la participació i el reciclatge en l’aniversari de la X Calçotada popular

Diumenge 12 de març, a partir de les 14h, arriba la desena edició de la Calçotada que organitzen ERC i les JERC a la plaça de Fòrum Palatiolo. Ja podeu adquirir els tiquets als punts de venda habituals: la carnisseria Can Pica i la fruiteria Carme Fruita i Verdura a un preu de 10€ per adult, i 5€ per nen. Una de les novetats de l’edició 2017 és els tiquets participatius. El ciutadà tindrà l’oportunitat a l’adquirir el tiquet de la calçotada de retornar-lo el dia de l’esdeveniment amb una suggerència, un comentari o qualsevol inquietud relacionada amb algun tema que afecti el poble. Com sempre, amb la compra d’aquest tiquet s’inclou el paquet de calçots, la botifarra, el fesol del ganxet de Palafolls (DOP), amanida, pa amb tomàquet, postres i beguda. A més, les JERC organitzaran la tirada popular de bitlles catalanes on tothom hi és convidat a jugar. Enguany, i com a altra novetat, des de l’organització de l’esdeveniment s’ha volgut posar l’èmfasi en la necessitat de conscienciar la població amb el reciclatge i la reutilització. És per això que es proposa que el 12 de març la gent es porti els seus plats i coberts de casa, i gaudir així d’una jornada festiva que respecti el medi ambient. La calçotada d’ERC Palafolls ha arribat enguany a la desena edició amb una acceptació per part de la ciutadania més que notable. L’any passat s’hi van aplegar més de 200 persones. És per això que us recomanem que compreu amb temps els tiquets per no quedar-vos sense!  

La consellera Meritxell Serret visitant la cooperativa Conca de la Tordera

Meritxell Serret: «L’espai agrícola és quelcom més que una reserva de sòl urbanitzable”

La consellera d’Agricultura visita la cooperativa Conca de la Tordera i constata el bon moment que viu l’entitat La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha visitat, el divendres 3 de març, la cooperativa Conca de la Tordera, a Palafolls. En el decurs de l’estada, que ha inclòs una reunió amb la junta rectora de l’entitat, ha fet èmfasi en el fet que «l’espai agrícola és quelcom més que una reserva de sòl urbanitzable», la qual cosa constitueix una crida per un canvi en la percepció del territori agrícola periurbà que, com el que envolta Palafolls, viu sota una forta pressió especuladora. En referència a l’entorn agrícola periurbà ha destacat que té qualitats específiques que no es donen en altres àmbits i, en aquesta direcció, ha destacat la necessitat d’una certa ruralització de la vida política per tal que es defensin uns espais que ha qualificat «d’alt valor». A més, ha convidat la cooperativa a liderar la transformació del sector agrícola a la baixa Tordera, tot advertint que la vertebració del col·lectiu cal fer-la amb la complicitat dels sindicats. Es reuneix amb la junta rectora de Conca de la Tordera En el decurs de la reunió el president de Conca de la Tordera, Antoni Pla, ha presentat els principals reptes als quals s’enfronta l’entitat que presideix, que giren al voltant de les competències que s’estableixen amb els productes que provenen del sud d’Espanya i dels Països Baixos. En aquest sentit, ha destacat el favor del públic per la producció de proximitat com un dels factors que expliquen el moment dolç —social i econòmic— que viu la cooperativa. El gerent, Josep Ferrer, ha explicat una part de l’èxit es deu al fet que han esdevingut uns proveïdors fiables, una condició assolida gràcies a la bona massa social que aglutinen, la qual cosa els permet treballar còmodament amb les cadenes de distribució. La junta rectora ha exposat la voluntat de Conca de la Tordera d’iniciar un procés de formació adreçat als joves per tal d’assegurar el relleu generacional, que han identificat com el principal punt feble del sector, i un altre de comunicació de resultats, per tal de fer present l’actualitat de l’entitat en el seu entorn immediat.

Imatge panoràmica de les instal·lacions de l'empresa a Palafolls (Foto: aventro.cz)

Cas Bioibèrica: quin paper hi fa l’ajuntament de Palafolls?

La falta de notícies associades a la planta de biogàs de Bioibèrica demostra l’opacitat amb que el govern municipal tramita una qüestió que multiplica els riscos mediambientals a Palafolls   Avancen les setmanes i vivim en una aparent inacció pel que fa a les notícies del projecte de Bioibèrica de construir una planta de biogàs a Palafolls. Si diem «aparent» és perquè, de coses, segur que en passen, però l’equip de govern no informa. Precisament, aquí rau una de les principals qüestions d’aquest procediment: la gran dificultat per obtenir informació de qualitat que permeti avaluar correctament unes modificacions molt importants per al futur de Palafolls.   Una modificació que multiplica els riscos mediambientals L’equip de govern (PSC-EUA-Regidor no adscrit) pretén la modificació del Pla General d’Ordenació perquè diversos sectors admetin la presència de plantes productores d’energia, que podran funcionar amb residus industrials externs. En aquest sentit, si s’aprova la proposta, es procedirà a la modificació dels sectors 14, 15, 19, 20, 27, 36 i l’UA4 i UA5 del polígon Mas Puigvert per tal que admetin la producció del que anomenen «energies netes» com a ús complementari de les activitats que s’hi desenvolupen. La modificació obre la porta a que qualsevol empresa faci el mateix camí que vol endegar Bioibèrica, que ha proposat la construcció d’una instal·lació de biogàs, amb la consegüent multiplicació dels riscos mediambientals.   Nul·la voluntat d’informar els ciutadans de Palafolls Va ser un esdeveniment gairebé fortuït el que va aturar momentàniament un procediment que hauria tirat endavant sense cap mena d’informació pública. La modificació ja va ser aprovada l’any 2014, però l’acord va ser impugnat i anul·lat per la incompatibilitat que representava que un regidor de l’equip de govern ostentés un càrrec directiu a Bioibèrica. Aleshores, el consistori no va proporcionar cap informació a la ciutadania.

El Forroll s'ha omplert aquest migdia per millorar Sant Lluís

Sant Lluís s’expressa en la 3a Audiència Pública

ERC Palafolls ha dut a terme una nova sessió participativa, ara, al barri de Sant Lluís La sessió, que ha tingut lloc dissabte 11 de febrer, s’ha estructurat en dos blocs i ha comptat amb la participació d’una quarantena de veïns. Durant el primer bloc, els quatre regidors del grup municipal d’ERC —Francesc Alemany, Susanna Pla, Jordi Vilaret i Sergi Romero— han desgranat la feina que fan al Ple i han justificat l’oposició que fan a un bon nombre de les polítiques del govern municipal, en mans de Valentí Agustí (PSC), des de fa 35 anys. En el segon bloc, que s’ha iniciat d’una manera molt visual, amb un mapa que mostrava l’evolució que havia patit el barri durant els darrers quaranta anys, la qual cosa ha demostrat —com ha afirmat Francesc Alemany— que «a Sant lluís el que ha primat ha estat l’autogestió», ha consistit en un intercanvi d’impressions entre els veïns i els membres del grup municipal d’ERC. Ha estat aleshores que els veïns han traslladat als electes d’ERC el seu descontentament per la manca de solucions als problemes d’aparcament, per la poca utilitat de les obres que s’anuncien al carrer Folch i Torres, per les deficiències en l’enllumenat públic i per la precarietat de les voreres. Així mateix, durant el diàleg s’han posat de manifest diferents arbitrarietats que es cometen en l’ús d’equipaments municipals de barri, com el Forroll i la Figuerassa. De resultes de les intervencions dels assistents, Francesc Alemany ha compartit amb ells la impressió que els veïns de Sant Lluís «heu hagut de lluitar totes les millores que heu tingut», després que diferents testimonis diguessin a les clares que les millores al barri —l’asfaltatge dels carrers, per exemple— se les havien hagut de pagar tots sols. Les audiències públiques són una iniciativa del grup municipal d’Esquerra Republicana, a Palafolls, per tal d’establir una comunicació directa amb la ciutadania. Les dues anteriors Audiències Públiques es van celebrar als barris de Santa Maria i a Ciutat Jardí.

Anem a Mil

Palafolls se suma a la petició del salari mínim de mil euros

La moció, que va ser presentada pel grup municipal d’ERC, va comptar amb el suport de tots els grups amb representació al consistori, però amb l’abstenció del regidor no adscrit, Óscar Bermán   El ple de 27 de gener va aprovar una moció que té com a objectiu aconseguir un salari digne per a totes les persones que treballen al nostre país, tal i com va defensar el portaveu del Grup Municipal d'ERC, Francesc Alemany. Alemany es va sumar a la denuncia que l’actual Salari Mínim Interprofessional (SMI), fixat pel govern espanyol en 707,7 €, és insuficient per cobrir les despeses mínimes a les quals ha de fer front una persona per poder viure a les ciutats catalanes i és per aquest motiu que el seu grup proposava la moció, perquè es consideri que el salari mínim real a Catalunya ha de ser de MIL EUROS mensuals amb 14 pagues, la qual cosa ha de servir per reduir la pobresa i la desigualtat. Durant el debat previ a l’aprovació de la moció, Óscar Bermán, regidor no adscrit, va advertir de la possible inconstitucionalitat de la resolució que prengués l’ajuntament, la qual cosa va ser refutada pel secretari.   L’acord municipal implica, en primer lloc, avançar cap a l’objectiu d’assegurar que el Salari Mínim Interprofessional (SMI) no sigui inferior als mil euros (1.000,00). Després, que l’Ajuntament treballarà amb les empreses del municipi i les empreses que es presentin a licitacions públiques per tal de millorar les condicions salarials dels treballadors i treballadores amb sous més baixos per tendir al mínim de 1.000 €. En aquest sentit, s’estudiarà i si s’escau s’adoptaran, de forma immediata, mesures normatives en els processos de licitació municipals que incentivin les empreses subcontractades o receptores de recursos municipals a adoptar el SM de 1.000 € entre el seu personal contractat, sempre que sigui compatible amb altres mesures socials. Informeu-vos millor de la iniciativa ciutadana Anem A MIL: https://anemamil.

(Foto: Xtec.cat)

Valentí Agustí: «les escoles ens surten molt cares»

L’alcalde contempla les escoles com una despesa i no com una oportunitat per a la construcció de la ciutadania   L’escola promou la cohesió social a través de l’accés a l’educació i a la cultura. L’ajuntament d’una població ha de ser el primer interessat a invertir en un aspecte cabdal de la formació de la ciutadania. Per tant, costa d’entendre l’afirmació de l’alcalde de Palafolls, Valentí Agustí, «les escoles ens surten molt cares», al Ple de 27 de gener, en què va manifestar una gran preocupació per la despesa escolar, i que, aquesta, hauria de ser assumida per la Generalitat (una despesa, d’altra banda, que representa només el 3,5% del pressupost municipal).   La preocupació de l’alcalde no és sinó una percepció subjectiva, gairebé gratuïta, perquè el finançament de les escoles de titularitat municipal, com les de Palafolls, es regeix per la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, que al capítol III (Finançament dels centres), article 204 (Finançament del sosteniment dels centres Públics), en el seu punt núm. 2, estableix que «els convenis entre el Departament i els ens locals que estableixen finançament del funcionament de centres de titularitat municipal des dels pressupostos de la Generalitat han de prendre com a referent els criteris aplicats als centres anàlegs de titularitat de la Generalitat».   Però no és per aquests camins legals que ens hem de perdre, sinó situar-nos en el fet que una mirada esbiaixada com la d’Agustí ens oculta el veritable objectiu de les escoles municipals: el de formar ciutadans de Palafolls. 

En Sergi Romero ja forma part del GM d'ERC Palafolls, prometent el càrrec de regidor amb fidelitat al Parlament de Catalunya

ERC demana al govern uns pressupostos participatius, i no un “publireportatge”

En el darrer ple celebrat el divendres 27 de gener, Esquerra Republicana ha emès un vot contrari als pressupostos que ha presentat l’equip de govern. La manca de voluntat del bipartit PSC-EUiA i, del nou regidor Martí Victòria, de confeccionar uns pressupostos participatius, i el poc respecte per les propostes de l’oposició, a la que no s’ha deixat opinar, han estat dues de les principals claus que han decantat el vot final. “Per enèsima vegada, l’oposició no ha comptat per res. Se’ns ha informat, però com a oposició no tenim cap possibilitat de comentar res”, ha expressat el portaveu d’ERC, Francesc Alemany. Alemany ha mostrat la seva decepció per la presentació del “publireportatge” en què s’ha convertit l’aprovació definitiva del pressupostos de Palafolls 2017. El govern ha fet una presentació que semblava la d’un catàleg d’uns grans magatzems, on es barrejaven comptes amb propaganda política. La presentació s’ha eternitzat fins a acabar en el bucle de sempre, restant importància als temes que requereixen una atenció especial. El portaveu republicà ha posat l’èmfasi en alguns temes com ara la poca inversió dedicada pels 36km de la xarxa de canonades d’aigües. El consistori només hi destinarà 7.500€ dels propers pressupostos. Alemany ha demanat “un estudi i una inversió seriosa en aquest sentit”, perquè és una problemàtica persistent i una despesa que es multiplica. Partides volàtils Des d’ERC es fa difícil fer una valoració excessivament concreta d’alguns dels aspectes dels comptes locals. Les partides econòmiques presentades tornen a ser intercanviables entre diversos departaments, per tant, no té massa sentit fixar-se en on anaven ubicades, perquè després canvien. Així, la pregunta dels regidors republicans és clara: “On van a parar els moviments econòmics interns, i què incentiva aquests canvis?”. L’equip de govern no va ser capaç de respondre a la nostra pregunta de quines han estat les tres prioritats més importants de cada departament.

Els quatre regidors d'ERC Palafolls, a l'acte d'ahir

ERC inicia el camí cap a la República Catalana

Diumenge al matí, la majoria dels 117 càrrecs electes d’ERC al Maresme van coincidir al parc de Can Jalpí d'Arenys de Munt per iniciar la campanya La República que farem. Es tracta d’una acció que pretén generar un procés participatiu enfocat en la construcció de la República Catalana, i que posarà en relleu els pilars bàsics per a la construcció d’aquest nou Estat: l’economia i el treball, la ciutadania i el benestar, la cultura i l’educació,  el territori i el medi ambient i el pla internacional. A l’acte hi van assistir els quatre regidors d’ERC Palafolls, Francesc Alemany, Susanna Pla, Jordi Villaret i Sergi Romero. La campanya participativa servirà, doncs, per traslladar i recollir totes les propostes que la ciutadania vulgui fer arribar a ERC i que seran incorporades en el disseny del nou i millor país que s'està construint en base als eixos assenyalats. El vehicle mitjançant el qual es recolliran les propostes de la ciutadania serà el web larepublicaquefarem.cat i que ja està actiu. Les aportacions que es vagin rebent a través d’aquest mecanisme es traslladaran a la Conferència Nacional que té prevista celebrar el partit inicialment el mes de juny d’enguany. Esquerra Republicana posa la directa cap al referèndum i el nou Estat català.