ERC Palafolls

Ajuntament de Palafolls

Posicionament sobre l'acord de govern entre PSC-ICV-EUiA i C's

El darrer Ple de l'any 2016 ens ha deixat l'anunci oficial de l'entrada a govern de coalició del PSC-EUA/ICV de Ciutadans un cop s'han superat les diferències que existien. Des d'ERC volem expressar la nostra perplexitat davant d'aquesta mixtura ideològica difícil de conjugar que segur que ha d'haver estat un impediment a l'hora d'arribar a acords en qüestions tant vitals com l'urbanisme, l'educació o el model de poble en general. Durant la darrera campanya electoral vàrem escoltar com el representant de Ciutadans, Martí Victoria, es presentava com un exemple de la nova política que venia a regenerar una realitat que portava 30 anys funcionant de la mateixa manera. Durant aquest any i mig de mandat hem testimoniat un flirteig polític constant entre C’s i l’equip de govern, que ha desembocat en aquest acord amb la mateixa proposta que duu més de 30 anys governant. Ens costa molt d'entendre la necessitat d'aquest tripartit i la redistribució de responsabilitats que se n'ha derivat. D'aquesta manera, C's es queda la cartera de gestió de serveis (aigua, llum, etc) i via pública, fins ara sota la regidoria del Sr. Rueda sense cap altra indicació o propòsit del sr. Victòria que el seu ferm compromís de treballar pel poble... que agraïm i fiscalitzarem, com a la resta dels seus companys. En el torn de preguntes el portaveu d'ERC, Francesc Alemany, va preguntar sobre la necessitat d'aquest pacte a l'alcalde de Palafolls, Valentí Agustí. Des del govern es va respondre amb evasives del tipus "sempre hem volgut incloure totes les sensibilitats". L'alcalde va reconèixer que si fos per ell, el pacte ja s'hauria consumat abans. Les preguntes del grup d'ERC van incomodar l'altra força del govern, EUiA, que a través del seu regidor, Juan Andrés Osorio, es va veure forçada a dir que "l'entrada a govern de Ciutadans no és una carta en blanc per aquesta formació". Agustí va intentar defensar que aquesta incorporació no representarà cap despesa nova, però va acabar reconeixent que Victòria rebrà una compensació econòmica de 500€ en concepte de dietes d’assistència a les Juntes de Govern.

Francesc Alemany llegeix el manifest de suport envoltat de desenes de ciutadans que s'han aplegat avui a les 20h a l'Ajuntament

ERC dóna suport al regidor de la CUP de Vic, Joan Coma

Esquerra Republicana de Palafolls ha participat en la concentració que s'ha produit aquest vespre davant del nostre Ajuntament, en motiu de la nova detenció d'aquest matí del regidor de la CUP Capgirem Vic, Joan Coma, per part de l'Estat espanyol, per no haver anat a declarar a l'Audiència Nacional del país veí. Coma havia estat denunciat per expressar les seves idees de manera lliure en l'exercici de les seves funcions com a regidor de la formació anticapitalista en el ple municipal de la capital d'Osona del 9 de desembre del 2015. Coma va apel·lar a la desobediència als tribunals espanyols en el marc del debat d'una moció de suport a la declaració de ruptura del Parlament, on va fer servir l'expressió "per fer la truita primer cal trencar els ous". El regidor i portaveu d'ERC a Palafolls, Francesc Alemany, ha estat l'encarregat de llegir el manifest de suport al regidor vigatà, i ha estat acompanyat per companys d'ERC, de l'ANC, i de ciutadans que han volgut mostrar la seva solidaritat envers el setge judicial que està protagonitzant l'Estat espanyol contra Catalunya, del qual es preveuen més capitols durant el 2017.

L'esvoranc del carrer Pau Casals

ERC denuncia falta de transparència en la tramitació pressupostària

Des d’ERC volem expressar la nostra decepció reiterada davant la manca de transparència i la nul·la aposta per la participació ciutadana que, un cop més, es demostra ara amb la tramitació dels pressupostos municipals del 2017. Cada cop són més habituals, a la resta de municipis, la presència de campanyes d’informació en forma d’audiències públiques i de partides pressupostàries participatives, per donar compliment a l’esperit de participació i transparència que nosaltres portem reivindicant des de fa més de 5 anys. El fet és que, de moment, ens hem de conformar amb l'opacitat de sempre i la nul·la voluntat de comptar amb la participació ciutadana, ni que sigui per presentar els comptes en públic. A data d’avui, el Grup Municipal d’ERC Palafolls no ha rebut cap tipus d’informació relacionada amb el tràmit dels Pressupostos 2017. Les úniques notícies que s’han tingut dels comptes han estat a través dels mitjans, com ara Ràdio Palafolls, però el Govern no ha fet arribar cap proposta de manera oficial als grups municipals. Així doncs, la voluntat de no comptar amb el nostre Grup Municipal per res és clara i verificable. A Esquerra estem tranquils perquè no es tracta d’una incapacitat socialista, sinó més aviat d'una deficiència local. L'escenificació d'un tràmit "sense importància" del qual el govern local en fa l’ús que vol i del que, un cop aprovats els pressupostos per la coalició del PSC-EUA, l’assignació de les partides als diversos departaments acaben sent un brindis al sol.  

El Ple del passat 25 de Novembre

ERC demana la creació d’una comissió d’investigació a Mas Reixac

ERC demana crear una comissió d’investigació Esquerra Republicana de Palafolls va defensar en la darrera sessió plenària la creació d’una comissió d’investigació, formada preferentment pel Secretari, la Interventora i per membres electes, tant de govern com representants de l’oposició, amb l’objectiu d’aclarir el conveni d’ocupació de sòl municipal entre l’Ajuntament i una empresa de materials de construcció de Mas Reixac. El portaveu del Grup Municipal, Francesc Alemany, va exigir explicacions a l’equip de govern pel fet que durant cinc anys, de 2011 a 2015, ni s’ha cobrat el rebut corresponent a l’ocupació d’un solar municipal a Mas Reixac, ni tampoc s’ha comptabilitzat els albarans de material que els operaris municipals han anat sostraient de l’empresa de materials, quedant fora del control d’Intervenció municipal. “Tenim un forat negre de cinc anys”, “Nosaltres posem en dubte el sistema de cobrament, l’Ajuntament és responsable tant dels seus béns com de no generar perjudici als seus proveïdors”, ha especificat. L’alcalde de Palafolls va intentar posar el focus en la xifra del lloguer mensual “només són 500€, això és poc”, i ho va vendre com una operació tàcita des del 2012, que és quan va finalitzar el conveni. Alemany va deixar en evidència l’alcalde després de recordar-li que la suma d’aquesta mensualitat, que no és del tot correcte, allargada en el temps dóna una xifra de gairebé 40.000€ que l’ajuntament ha renunciat a fiscalitzar “la manera de gestionar que vostès tenen és, com a mínim laxe. Gestionar el patrimoni és tenir-lo controlat, i vostè no el té”.    

El nou regidor d'ERC Palafolls, Sergi Romero

La regidora Judit Caimel presenta la dimissió del càrrec

La regidora del Grup Municipal d’ERC Palafolls Judit Caimel va anunciar en el passat ple de 25 de novembre la dimissió del càrrec de regidora, per motius de conciliació familiar. Amb emoció, la Judit va agrair tot el suport que ha rebut durant aquest any i mig dels companys del Grup Municipal d’ERC i d’ERC, i també la cordialitat de la resta dels grups que tenen representació al plenari del nostre poble. Des d’ERC Palafolls volem agrair la dedicació i l’esforç de la Judit, que va ocupar el número 4 a les llistes del partit a les passades eleccions municipals, i li desitgem tota la sort del món. Tal i com ella mateixa ha anunciat, la Judit seguirà vinculada i implicada a ERC Palafolls. El Sergi Romero -que ocupava el número 5 de la llista- serà qui agafarà el relleu com a regidor d’ERC Palafolls. En Sergi és xofer professional, i actualment treballa en projectes vinculats a la gestió territorial. És membre de la comissió de Festa Major i de la comissió de l’Alterfesta, i actual president de la colla de diables de Palafolls, els Diablesfolls. En Sergi agafa el càrrec content i coneixedor de la responsabilitat que implica l’acta de regidor, i amb l’objectiu de poder desenvolupar la tasca tant bé com la seva predecessora.  

Preguntes d'ERC al Ple del 30 de setembre

Aquestes són les preguntes que farem a l'equip de govern del PSC i EUiA en el Ple ordinari d'avui divendres. Com recordareu ara s'obliga als partits de l'oposició a presentar-ho per escrit un mínim de 24 hores amb el pretext que així s'ho poden preparar millor les respostes. Una decisió que no té precedents en la història política del nostre municipi i amb la qual ERC no hi estem gens d'acord. No obstant i per poder fer aquestes preguntes, moltes de les quals ens les heu fet arribar els veïns i veïnes de Palafolls, les vam presentar ahir per escrit.  URBANISME-OBRES   1. Procediment de canvi de planejament al sector de Can Puigverd 2. Concessió d’ocupació del Sòl públic de Mas Reixach 3. Evolució de les obres d'urbanització de Ciutat Jardí 4. Abans de que s'acabés el curs 2015-16 van informar que arranjarien l'aparcament de la zona comercial de Pau Casals i es construirà un  nou pont cap a l'IES. Quan tindran acabat aquest projecte?   SERVEIS MUNICIPALS   5. Recollida selectiva, degut al mal ús del contenidors de brossa selectiva tenen previst dur a terme alguna campanya de sensibilització. Pensen prendre alguna mesura contra els comerços que en fan un mal ús? Com ha evolucionat el número de tones recollides?   MOBILITAT   6. Tenen una pla de mobilitat per la incorporació dels vehicles que surten de la zona del polígon Industrial i es volen incorporar a la carretera de Tordera? Tenen previst fer la sortida per Mas Reixach?  7. Bus L5 quines mesures han pres perquè funcioni? En saben quins son els resultats? 9. Quina valoració en fan de la setmana de la mobilitat. Creuen que l'obsequi que van rebre els alumnes era el més encertat per tal de motivar-los per anar a peu o per utilitzar el transport públic?   EDUCACIÓ-CULTURA   10. Com ha anat l'inici de curs escolar 2016-2017. 11. Correllengua 2016.   GESTIÓ EQUIPAMENTS   12. Quin és el criteri que utilitzen per fer la distribució de l´ús dels espais esportius (Figuerassa i Palauet) entre els diferents clubs que l'utilitzen? 13.

ERC declina la invitació del govern palafollenc per visitar una planta de tractament de residus a Alemanya

ERC Palafolls ha declinat avui la invitació de l’equip de govern de municipal (PSC+EU-IC) de participar d’una expedició a Alemanya, on es pretén visitar una planta de tractament de residus i generació d’energia de “condicions semblants” a la que es podria construir un cop aprovat el canvi de planejament que es presenta. La visita està patrocinada per l’empresa promotora local, Bioibèrica, que és una de les potencials afectades pel canvi en el planejament urbanístic que implicaria tirar endavant l’ampliació el canvi urbanístic al polígon del Mas Puigverd.   Des de la nostra formació ja hem indicat de manera reiterada que no veiem clara la modificació del planejament, sense haver endegat abans un procés participatiu obert en el qual es tinguin en compte tant els projectes que es poden desenvolupar, ni l’impacte sobre un polígon ja de per si sobresaturat, com les conseqüències sobre el propi medi ambient.   ERC Palafolls ja va expressar aquesta postura el mandat passat quan el Ple va tirar endavant la modificació del planejament amb els vots de la majoria de l’equip de govern, desatenent les nostres peticions de veure els projectes tècnics de les noves plantes. L’acord quedaria invalidat després de l’estimació de la denúncia que va fer el GM del PP a causa de la incompatibilitat del regidor socialista de govern, Josep Ribas, per la seva vinculació laboral amb l’empresa Bioibèrica.   Aquest agost, l’equip de govern encapçalat pel senyor alcalde, ha tornat a posar sobre la taula la intenció de dur a Ple la modificació de planejament. Arrel d’aquesta intenció se’ns ha convidat a un viatge a Alemanya per anar a visitar una planta de “característiques semblants” a les que, en teoria, es podrien construir en cas de canviar el planejament. És per tot això que, com hem indicat al principi, rebutgem aquesta invitació i volem aclarir el següent:   1.     Entenem que, tot iper poder votar un canvi de planejament urbanístic (fet pel qual és imperatiu obtenir un mínim de 7 vots dels 13 del Ple) és imperatiu necessaripoder conèixer els projectes que es poden desenvolupar i, en aquest cas concret, el projecte que ja està plantejat en aquest polígon industrial.

L'autobús de la Línia 5

La L5, la línia de bus desaprofitada

Què és? La L5 és una línia de bus interurbana, creada i pensada per comunicar les urbanitzacions entre elles i per donar un servei als alumnes de l’Institut que viuen als barris i urbanitzacions de Palafolls, perquè puguin fer servir el transport públic per arribar-hi. Actualment, només dóna servei els dies lectius. Els avantatges de la L5 són molt clars: 1. Més autonomia pels joves. 2. Millora de la comunicació entre urbanitzacions. 3. Millora de la mobilitat a la zona de l’institut. 4. Donar servei als clubs esportius. Pel que fa al transport escolar a les escoles de primària, el servei queda cobert pel Consell Comarcal, però cal tenir en compte que els joves només hi poden viatjar sols a partir dels 12 anys. Des d’ERC Palafolls volem deixar constància de la manca de coordinació de les diferents regidories que ara mateix impedeix que la línia L5 doni el servei que la ciutadania espera. És per això que proposem una sèrie de mesures per millorar-la, des del convenciment que actualment és la millor alternativa de transport interurbà que té a l’abast Palafolls. El benefici d’una bona gestió i de creure en el servei enriqueix totes les àrees del consistori: Urbanisme comunica les urbanitzacions amb el poble, Ensenyament dóna serveis als alumnes, Medi Ambient fa més sostenible el transport, Governació aconsegueix disminuir el nombre de vehicles que hi ha a les hores puntes a l’institut, millorant considerablement els problemes de mobilitat que hi ha a l’actualitat i, finalment, la regidoria d’esports, podria donar servei a les entitats esportives i a l’ús dels equipaments esportius que té Palafolls. Només cal creure-hi. LES MESURES QUE PROPOSA ERC PALAFOLLS 1. Primer de tot s’ha de creure en aquest servei. 2. S’han de buscar uns horaris d’acord amb els horaris de l’Institut. 3. Augmentar la freqüència per tal de poder ser utilitzat com a transport a les extraescolars i a les diferents activitats que porten a terme els clubs esportius de Palafolls.

2a Audiència Pública a Ciutat Jardí

El grup municipal d'ERC va fer aquest dissabte la segona audiència oberta per repassar els principals temes que han sorgit des que s'ha iniciat l'actual mandat. Aquest compromís electoral, orientat a incentivat tant la participació ciutadana com la transparència, s'ha dut a terme en aquesta ocasió a Ciutat Jardí seguint la intenció d'acostar l'administració local a la gent. Davant d'una seixantena de veïns es van tractar diversos temes d'actualitat però molt especialment el projecte d'urbanització parcial que s'ha d'iniciar en breu en aquesta urbanització. Els regidors d'ERC han pogut captar de primera mà el nivell de preocupació, de decepció i de desconfiança que existeix tant cap al projecte en sí com a diversos aspectes relacionats com ara el procès de pagament de les quotes urbanístiques que els han girat per pagar tot el projecte. Des d'ERC hem intentat sempre exercir la transparència des de la responsabilitat i aquest passat dissabte es va poder comprovar el nivell de necessitat d'accions d'aquest tipus davant la desinformació i els repetits errors de gestió i tergiversació de la informació que s'han comès des de l'equip de govern del PSC-EUA.