ERC Palafolls

Cartell de la Calçotada d'ERC Palafolls 2016

Vine a la Calçotada 2016!

Diumenge 13 de març, a partir de les 14h, arriba la novena edició de la Calçotada a la plaça de Fòrum Palatiolo. Ja podeu adquirir els tiquets als punts de venda habituals: la carnisseria Can Pica i la fruiteria Carme Fruita i Verdura a un preu de 10€ per persona. El tiquet inclou el paquet de calçots, la botifarra, el fesol del ganxet de Palafolls (DOP), amanida, pa amb tomàquet, postre i beguda. A més, enguany les JERC organitzen la tirada popular de bitlles catalanes. La calçotada d’ERC Palafolls ha anat creixent en les vuit edicions anteriors fins arribar a un rècord d’assistència de més de 250 persones l’any passat. És per això que us recomanem que compreu amb temps els tiquets per no quedar-vos sense!

1.115 boques tapades

L’equip de govern del PSC i EUiA va prohibir al grup municipal d’ERC poder fer preguntes en el torn obert del paraules del Ple del passat divendres. Aquest fet tan greu, i que no té cap precedent en el nostre poble, és un pas més per impedir a ERC poder dur a terme la seva feina de control de la gestió de govern.   Des de sempre, a l’equip de govern els ha incomodat la possibilitat que els preguntessin sobre les seves decisions, tal i com evidencia el fet que s’han negat reiteradament a fer un ple ordinari mensual. Entre les excuses, algunes com que encara preguntaríem més, o d’altres com que això implicaria molta més feina a nivell administratiu. En els darrers mesos però hem pogut comprovar com empitjorava la situació amb diferents mesures per evitar que els nostres regidors poguessin fer les preguntes que creien oportú.   El següent pas ha estat imposar el canvi d’ordre d’intervenció dels grups municipals en els plens. Durant els darrers 32 anys, al grup de l’oposició que tenia més votants li corresponia el primer torn en les intervencions i, el que menys, el darrer. Actualment, el govern del PSC i EUiA obliga als regidors d’ERC, en una clara mostra de descortesia, a intervenir els últims.   I la cosa no ha quedat aquí. Fa una setmana vam rebre una comunicació en que se’ns obliga a fer les preguntes per escrit, 24 hores abans del Ple argumentant que, d’aquesta manera, els regidors de govern es poden preparar bé les respostes. Tot i que es tracta d’una mesura mai aplicada fins ara, el GM d’ERC vam presentar per escrit els temes sobre els que pensàvem preguntar, amb prou informació com perquè fos del tot comprensible. En el moment d’intervenir ERC, l’alcalde de Palafolls va prohibir explícitament a Francesc Alemany, portaveu a l’ajuntament, poder fer cap pregunta, justificant-se en una manca de respecte cap a la resta de companys de l’oposició.   Davant aquests fets tan greus i sense precedents en el nostre poble, ERC de Palafolls denuncia l’actitud gens transparent i poc democràtica de l’equip de govern del PSC i d’EUiA.

La Germandat de legionaris (Foto: Ràdio Palafolls)

ERC Palafolls denuncia i rebutja les exaltacions militars al carrer previstes per Setmana Santa

Des d’ERC Palafolls volem mostrar el nostre total rebuig a la desfilada militar encoberta de legionaris que està preparant la Cofraria de Sant Lluís i Santa Maria de Palafolls -dirigida per la cúpula del PP-, prevista per la processó de Setmana Santa que tindrà lloc el divendres 25 de març als carrers de Sant Lluís.   La nostra formació sempre ha dit que no comparteix aquestes exaltacions militars al carrer ni tampoc el perfil dels legionaris que tenen clars vincles amb expressions de caire feixista.   D’altra banda, volem reafirmar el nostre respecte pels costums religiosos i les processons com a concepte i costum cultural-religiós, per la qual cosa creiem del tot desencertat i interessat barrejar aquestes manifestacions amb exhibicions militars pròpies d’altres temps.

Nau entitats

La Nau del ja veurem....

Aquest mes d'abril caduca el compromís de dos anys de pagament del lloguer de la Nau d'Entitats per part de l'empresa que dóna 5.000 € mensuals des del 2014. Durant aquest temps, l'Ajuntament ha anat invertint milers d'euros, tant per les despeses de manteniment com per condicionar lentament aquest espai, inversió que òbviament es perdrà un cop s'esgoti el lloguer. Ja des de l'inici, des d'ERC Palafolls, hem denunciat el que considerem una gestió pèssima i un enorme cost d'oportunitat; la Nau segueix estant molt mal situada, s'ha dedicat una donació de més de 100.000 € a un lloguer i no s'ha solucionat definitivament un problema d'ubicació de les entitats de Palafolls. Ara però hem preguntat a l'equip de govern si teníem garantida la renovació d'aquest conveni de donació econòmica que permet aquest lloguer i la resposta ha estat.... creiem que sí. Aquest proper mes d'abril poden passar dues coses... o bé una renovació de l'acord amb l'empresa (i ja haurem desaprofitat més de 200.000 € en un lloguer...) que segueix sense solucionar el problema de fons d'un equipament digne, cèntric i definitiu per a totes les entitats, o bé ens trobarem amb la necessitat de pagar 5.000 € de lloguer mensuals de diners públics que, lògicament, acabarem per desestimar sense haver solucionat res i havent llençat els milers d'euros i il·lusions en una Nau que mai ha estat la solució.

Els quatre regidors d'ERC, donen explicacions en la 1a Audiència Pública

ERC Palafolls dóna la veu al poble en la 1a Audiència Pública

El quatre regidors d’Esquerra Republicana a l’oposició, Francesc Alemany, Susanna Pla, Jordi Villaret i Judit Caimel, van conduir ahir al MiD la 1a Audiència Pública, amb la voluntat de donar compliment al compromís de transparència amb la ciutadania adquirit en campanya electoral. Susanna Pla, Judit Caimel i Jordi Villaret van explicar davant un públic d’una trentena de persones com s’estructura l’Ajuntament de Palafolls i quines són les tasques assignades al govern. En aquesta primera part de l’audiència, el públic va poder conèixer de primera mà quines són les atribucions dels regidors de govern, com s’organitzen les sessions plenàries –que ERC defensa que s’han de celebrar una vegada al mes-, i les juntes de govern i de portaveus. L’assumpte de la fiscalitat i els pressupostos va cridar l’atenció del públic. ERC va explicar què són els pressupostos ordinaris, i com es defineixen les despeses ordinàries a través dels ingressos ordinaris. El portaveu d’ERC, Francesc Alemany, va diferenciar les despeses ordinàries de les inversions, i va explicar que el pressupost de l’Ajuntament ronda els 8 milions i que l’Ajuntament no té l’obligació d’aprovar via ple els projectes per un import inferior al 10% del pressupost (o sigui, vora els 800.000€). Aquestes són la majoria de les despeses que el consistori afronta. En aquest punt, Alemany va explicar les dificultats per fiscalitzar el pressupost presentat per l’equip de govern segons si es duu a terme realment la despesa o es dedica a altres temes.  El portaveu d’ERC va donar pas després a la segona part de l’acte en la qual els ciutadans es van interessar pels temes més importants que afecten la vila. Una de les preguntes va anar en el sentit de conèixer quina és la posició d’Esquerra al voltant de la imputació de l’alcalde de Palafolls, Valentí Agustí.  Alemany va explicar quin és el conflicte i va defensar que l’alcalde gaudeix de la presumpció d’innocència que ERC respecta.

Cartell de la 1a Audiència Pública d'ERC Palafolls

1a Audiència Pública d’ERC Palafolls

ERC Palafolls celebrarà la 1a Audiència Pública ciutadana. Aquest és un compromís que el partit va adquirir en campanya electoral i que ara es materialitza amb aquesta sessió el proper dimarts 10 de novembre, a les 20h al MiD. L’Audiència serà conduïda pels quatre regidors que actualment conformen el Grup Municipal d’ERC a la oposició i seguirà el següent esquema: -Benvinguda -Com funciona l’Ajuntament? Els regidors explicaran el funcionament de la corporació municipal (organigrama, plens, juntes de govern, etcètera), descriuran la feina que es fa des del govern i quines són les tasques que desenvolupa l’oposició. -Anàlisi de les principals decisions preses Des d’Esquerra explicarem i analitzarem quines han estat les principals decisions preses des del govern municipal, en aquests primers mesos de govern. -Com ho faríem nosaltres? ERC explicarà quina exposarà la seva proposta de gestió alternativa, i es tractaran diversos temes centrals a Palafolls (Policia, pressupostos, gestió del personal, la imputació de l’Alcalde, etcètera). -Torn obert de preguntes   Des d’ERC volem convidar a tota la ciutadania a omplir el MiD el proper dimarts 10 de novembre a les 20:30h en la 1a Audiència Pública al Centre. La nostra voluntat és la de poder anar realitzant més audiències a diversos punts del territori palafollenc.  

El creixement independentista a Palafolls en les darreres convocatòries

Junts pel Sí s’imposa a Palafolls amb una xifra rècord de 1.958 vots

La coalició independentista Junts pel Sí, ha arrasat al poble amb 1.958 vots, el resultat més ampli d’una candidatura al poble em qualsevol convocatòria electoral. Conjuntament amb la CUP, els 2.301 vots finals (44,21%) suposen una victòria de l’independentisme al poble sense pal·liatius L’evolució dels vots de l’independentisme a Palafolls ha estat molt clara d’ençà les darreres convocatòries: -El 25 d’abril de 2010, la plataforma ciutadana Palafolls Decideix va celebrar una consulta popular a tot el municipi en la qual van poder-hi votar els majors de 16 anys. De 1.015 vots emesos (un 14,75% de participació), el ‘Sí’ a la independència va obtenir 925 sufragis (91,13%). -En les eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre de 2012, la suma de vots de CiU+ERC+CUP va obtenir 1.969 suports a Palafolls. -El 9 de novembre de 2014, en el procés participatiu que va substituir el referèndum que havia d’organitzar la Generalitat i que l’Estat espanyol va impedir, el Sí-Sí va obtenir 2.109 vots. En aquests comicis també van poder votar els majors de 16 anys. -Finalment, com explicàvem abans, aquest darrer diumenge, la suma de vots independentistes de Junts pel Sí i la CUP a Palafolls, han donat uns resultats totals de 2.301 vots, una xifra rècord al poble. Des d’ERC Palafolls volem agrair molt sincerament el recolzament de la ciutadania a la candidatura Junts pel Sí i, en general a tot l’independentisme que ha esdevingut majoritari també al nostre poble. També volem reconèixer l’esforç de tots els membres de la coalició que han fet possible aquesta victòria a Palafolls, en un context tant difícil com ha estat el de les mentides i les intoxicacions que han vingut des de fora.

Cartell de la Marxa de Torxes 2015

ERC dóna tot el seu suport a l'Associació La Roda de Palafolls

Des d’ERC Palafolls volem expressar el nostre total suport a l’Associació La Roda de Palafolls arran de la prohibició de l’Ajuntament per realitzar la Marxa de Torxes per la Independència que està prevista, com cada any, el 10 de setembre. La Marxa de Torxes és un esdeveniment cultural, reivindicatiu i lúdic que està ben arrelat a la xarxa de municipis que conformen el nostre país. Les motivacions d’oportunitat –som a les portes d’unes eleccions decisives al nostre país, en les quals el PSC ha esdevingut un actor irrellevant- no s’han de barrejar amb el motiu de legalitat. L’Associació La Roda s’ha caracteritzat sempre per una actitud dinàmica envers la divulgació i la promoció de la cultura catalana al nostre poble. En aquest cas, l’associació ha actuat d’acord amb la normativa legal i les ordenances, i mai ha registrat cap incident violent ni denunciable per part de la policia. Tampoc hi ha hagut mai cap problema d’incompatibilitat amb la Festa Major de Palafolls, hi coincideixi o no amb les dates. Per tot això, donem el nostre suport com a organització a La Roda, i ens posem a la seva disposició pel que calgui.

Ajuntament de Palafolls

ERC s'interessa per un pacte de govern buit de contingut

En relació al darrer ple de 17 de juliol abans de les vacances d'estiu, des d’ERC es van plantejar després en el torn de precs i preguntes una bateria de temes de diversa índole, destacant-ne:   -Vam interessar-nos per l’estat en les negociacions amb la Corporació de Salut del Maresme/la Selva, entitat que gestiona el CAP de Palafolls, al voltant de la renovació del conveni que garanteix el servei en aquest equipament. D’aquest tema en depèn tant l’horari de serveis com diverses factures pendents de cobrament per part de l’ajuntament (diverses anualitats del lloguer de l’espai, temes laborals, etc.). L’alcalde va informar al Ple que fins a final d’any no creia que es desencallés aquest tema que seguirem de prop.   -El Grup Municipal també es va interessar pels detalls del pacte subscrit entre el PSC i IU-ICV per l’actual mandat, sense obtenir cap tipus de concreció més enllà d’unes dedicacions per part dels regidors i molt poca cosa més. Per nosaltres es tracta d’un dels aspectes més rellevants a nivell de la tant menystinguda transparència.   -La situació de la manca de cobertura de les places de la Secretaria i de la Tresoreria de l’ajuntament, obtenint com a resposta una situació d’interinitat pels propers mesos, amb dos matins (dilluns i dijous) i una tarda (dimarts) pel que fa a la secretaria i d’un matí setmanal per la tresoreria. Esperem que aquesta situació es solucioni definitivament el més aviat possible.   -També ens vam interessar per qüestions que ens havien traslladat diferents veïns al voltant de: L’estratègia al voltant de les necessitats econòmiques de l’equip de Futbol de Palafolls, recentment ascendit L’acte públic anomenat com “batalla de rap” que va tenir uns incidents amb alguns pares i mares Els horaris de recollida d’escombraries i d’obres públiques que destorben el descans dels ciutadans El funcionament del Casal d’estiu amb queixes diverses La implantació del programa de garantia juvenil destinat a joves sense feina de 16 a 25 anys L’adjudicació definitiva i obertura del local social de Sant Genís