ERC Palafolls

Notícia

ERC declina la invitació del govern palafollenc per visitar una planta de tractament de residus a Alemanya

Notícies

ERC Palafolls ha declinat avui la invitació de l’equip de govern de municipal (PSC+EU-IC) de participar d’una expedició a Alemanya, on es pretén visitar una planta de tractament de residus i generació d’energia de “condicions semblants” a la que es podria construir un cop aprovat el canvi de planejament que es presenta. La visita està patrocinada per l’empresa promotora local, Bioibèrica, que és una de les potencials afectades pel canvi en el planejament urbanístic que implicaria tirar endavant l’ampliació el canvi urbanístic al polígon del Mas Puigverd.
 
Des de la nostra formació ja hem indicat de manera reiterada que no veiem clara la modificació del planejament, sense haver endegat abans un procés participatiu obert en el qual es tinguin en compte tant els projectes que es poden desenvolupar, ni l’impacte sobre un polígon ja de per si sobresaturat, com les conseqüències sobre el propi medi ambient.
 
ERC Palafolls ja va expressar aquesta postura el mandat passat quan el Ple va tirar endavant la modificació del planejament amb els vots de la majoria de l’equip de govern, desatenent les nostres peticions de veure els projectes tècnics de les noves plantes. L’acord quedaria invalidat després de l’estimació de la denúncia que va fer el GM del PP a causa de la incompatibilitat del regidor socialista de govern, Josep Ribas, per la seva vinculació laboral amb l’empresa Bioibèrica.
 
Aquest agost, l’equip de govern encapçalat pel senyor alcalde, ha tornat a posar sobre la taula la intenció de dur a Ple la modificació de planejament. Arrel d’aquesta intenció se’ns ha convidat a un viatge a Alemanya per anar a visitar una planta de “característiques semblants” a les que, en teoria, es podrien construir en cas de canviar el planejament. És per tot això que, com hem indicat al principi, rebutgem aquesta invitació i volem aclarir el següent:
 
1.     Entenem que, tot iper poder votar un canvi de planejament urbanístic (fet pel qual és imperatiu obtenir un mínim de 7 vots dels 13 del Ple) és imperatiu necessaripoder conèixer els projectes que es poden desenvolupar i, en aquest cas concret, el projecte que ja està plantejat en aquest polígon industrial. Sense aquest detall no podem ser conscients del que votem i més tenint en compte que, un cop aprovat el canvi de planejament, com a regidors no tindrem cap capacitat per matisar el projecte que s’acabi construint.

2.     Que la visita que es pugui realitzar a una instal·lació de “condicions semblants” no constitueix cap garantia sobre les característiques que acabin tenint els projectes que es construeixin a Palafolls.

3.     Que per tal de definir la viabilitat o no d’aquestes instal·lacions cal, des del nostre punt de vista, un estudi de mobilitat acurat d’aquest sector (conjuntament amb el 14 i el 15, amb els que comparteixen el mateix punt de sortida a la N-II a tocar de Tordera), actualment ja sobresaturat.

4.     Que per poder avaluar les potencialitats i amenaces d’aquesta modificació de planejament cal un debat obert, transparent i qualificat amb tècnics que puguin defensar les virtuts i els defectes d’aquest tipus d’instal·lacions.

5.     Que una actuació d’aquest tipus representa una oportunitat per tal de practicar la transparència i la participació ciutadana, especialment d’aquelles persones o col·lectius més directament afectats.

6.     Que des del Grup Municipal d’ERC expressem la nostra incomoditat davant la “normalitat” amb la que se’ns ha proposat, per part de l’Ajuntament, una invitació amb despeses a càrrec de l’empresa interessada en el canvi de planejament.