ERC Palafolls

Bioibèrica

L’Equip de Govern desestimarà totes les al·legacions presentades al projecte de la planta de biogàs en un temps rècord

Dimarts vinent l’equip de Govern durà a consideració del ple la desestimació de les al·legacions, i l’aprovació provisional de la modificació puntual del Pla General d’Ordenació, que ha de permetre instal·lar la polèmica planta de biogàs que s’està impulsant des de l’empresa química Bioibèrica.   L’espai temporal de tres mesos entre l’aprovació inicial i l’aprovació provisional suposa un nou rècord temporal per part d’un govern que ha volgut accelerar la tramitació d’aquest canvi de planejament urbanístic, amb l’objectiu d’evitar al màxim l’oposició i la controvèrsia que s’ha generat al voltant d’aquest projecte.   Per Esquerra Republicana, la precipitació de l’aprovació provisional del projecte, desestimant totes les al·legacions presentades, suposa un greu error. Amb això, el Govern ha impedit tot el possible procés de participació i de transparència que els republicans han demanat des del primer dia, i que és tant necessari per propiciar un debat real que impliqui a tot el poble en la decisió final.  

ERC donarà suport a les al·legacions presentades pels veïns de Mas Reixach i Unió de Pagesos al projecte de la planta de Biogàs

Aquest divendres, coincidint amb la finalització del termini de presentació d’al·legacions a la modificació puntual del Pla General d’Ordenació (PGO) que permetrà la instal·lació d’una planta de Biogàs a Bioibèrica, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana ha anunciat el seu suport a les reclamacions que han presentat tant l’Associació de veïns de Mas Reixach (acompanyades de 270 signatures) i el sindicat Unió de Pagesos.   La voluntat dels republicans, segons el seu portaveu Francesc Alemany, és la de “fer la màxima pressió possible, conjuntament amb els veïns, per propiciar una discussió oberta i amb tota la informació al respecte”.   El posicionament del partit que lidera l’oposició al municipi respon a què “el govern ha dimitit de la seva obligació de vetllar per l'interès públic” en aquesta qüestió.   Malauradament, des del primer moment en què Bioibèrica va plantejar la construcció d’una planta de biogàs a Palafolls, el Govern es va mostrar opac i amb molt poques ganes de posar els mecanismes de participació necessaris per incentivar el debat al poble i prendre una decisió que respongués als interessos dels ciutadans. Fins ara, la coalició de govern PSC-EUiA i Victòria (no adscrit) no ha tingut ni tan sols en compte l’impacte mediambiental sobrevingut amb l’increment de la circulació que aquesta instal·lació comportaria en un polígon que avui ja està desbordat.  

Cas Bioibèrica: com ho hauríem fet nosaltres?

Des del primer moment hem tingut la certesa que l’equip de govern es posava del costat de l’empresa química, i no de l’interès comú dels ciutadans de Palafolls.   El divendres 31 de març, previsiblement, l’equip de govern i el seus socis tiraran endavant l’aprovació inicial de la modificació puntual del Pla General d’Ordenació que té per objecte, en diferents sectors industrials de la població, l’admissió dins del règim d’usos urbanístics, del de gestió de residus externs per a generació d’energies netes, com a ús complementari, i la no admissió de la gestió de residus en general. En resum, el que es pretén amb la modificació és que l’empresa Bioibèrica pugui instal·lar un biodigestor industrial, que treballa a temperatures entre 40 i 50 graus, en absència d’oxigen, i que consumeix re-food, un residu orgànic industrial que caldrà importar des d’una planta de tractament del Vallès. L’objectiu de l’empresa és produir el 60% de l’energia elèctrica que consumeix per millorar els seus resultats d’explotació.   Sense projecte a la vista Des de la secció local d’ERC Palafolls denunciem que en cap moment ha estat possible la consulta del projecte de generador d'energia que Bioibèrica vol construir a Palafolls. Des de fa mesos aquest ha estat el nostre cavall de batalla: saber què faran exactament. Mentrestant, l’equip de govern ha participat en un viatge a Alemanya per visitar una instal·lació «similar», que ha estat pagat per l’empresa Bioibèrica. A més, hem assistit a les conclusions favorables a què ha arribat el catedràtic de química de la UAB, Jordi Bartrolí, sense veure el projecte, la qual cosa les redueix, als nostres ulls escèptics, a una simple opinió. Davant la insistència que hem manifestat, finalment, l’equip de govern va convocar-nos dilluns 27 de març per presentar-nos el que consideraven que era l’avantprojecte de Bioibèrica. Tanmateix, la nostra sorpresa va ser majúscula quan vam veure que se’ns presentaven dues fulles en les quals només hi havien unes simulacions de photoshop, unes meres fotografies.

Imatge panoràmica de les instal·lacions de l'empresa a Palafolls (Foto: aventro.cz)

Cas Bioibèrica: quin paper hi fa l’ajuntament de Palafolls?

La falta de notícies associades a la planta de biogàs de Bioibèrica demostra l’opacitat amb que el govern municipal tramita una qüestió que multiplica els riscos mediambientals a Palafolls   Avancen les setmanes i vivim en una aparent inacció pel que fa a les notícies del projecte de Bioibèrica de construir una planta de biogàs a Palafolls. Si diem «aparent» és perquè, de coses, segur que en passen, però l’equip de govern no informa. Precisament, aquí rau una de les principals qüestions d’aquest procediment: la gran dificultat per obtenir informació de qualitat que permeti avaluar correctament unes modificacions molt importants per al futur de Palafolls.   Una modificació que multiplica els riscos mediambientals L’equip de govern (PSC-EUA-Regidor no adscrit) pretén la modificació del Pla General d’Ordenació perquè diversos sectors admetin la presència de plantes productores d’energia, que podran funcionar amb residus industrials externs. En aquest sentit, si s’aprova la proposta, es procedirà a la modificació dels sectors 14, 15, 19, 20, 27, 36 i l’UA4 i UA5 del polígon Mas Puigvert per tal que admetin la producció del que anomenen «energies netes» com a ús complementari de les activitats que s’hi desenvolupen. La modificació obre la porta a que qualsevol empresa faci el mateix camí que vol endegar Bioibèrica, que ha proposat la construcció d’una instal·lació de biogàs, amb la consegüent multiplicació dels riscos mediambientals.   Nul·la voluntat d’informar els ciutadans de Palafolls Va ser un esdeveniment gairebé fortuït el que va aturar momentàniament un procediment que hauria tirat endavant sense cap mena d’informació pública. La modificació ja va ser aprovada l’any 2014, però l’acord va ser impugnat i anul·lat per la incompatibilitat que representava que un regidor de l’equip de govern ostentés un càrrec directiu a Bioibèrica. Aleshores, el consistori no va proporcionar cap informació a la ciutadania.

ERC declina la invitació del govern palafollenc per visitar una planta de tractament de residus a Alemanya

ERC Palafolls ha declinat avui la invitació de l’equip de govern de municipal (PSC+EU-IC) de participar d’una expedició a Alemanya, on es pretén visitar una planta de tractament de residus i generació d’energia de “condicions semblants” a la que es podria construir un cop aprovat el canvi de planejament que es presenta. La visita està patrocinada per l’empresa promotora local, Bioibèrica, que és una de les potencials afectades pel canvi en el planejament urbanístic que implicaria tirar endavant l’ampliació el canvi urbanístic al polígon del Mas Puigverd.   Des de la nostra formació ja hem indicat de manera reiterada que no veiem clara la modificació del planejament, sense haver endegat abans un procés participatiu obert en el qual es tinguin en compte tant els projectes que es poden desenvolupar, ni l’impacte sobre un polígon ja de per si sobresaturat, com les conseqüències sobre el propi medi ambient.   ERC Palafolls ja va expressar aquesta postura el mandat passat quan el Ple va tirar endavant la modificació del planejament amb els vots de la majoria de l’equip de govern, desatenent les nostres peticions de veure els projectes tècnics de les noves plantes. L’acord quedaria invalidat després de l’estimació de la denúncia que va fer el GM del PP a causa de la incompatibilitat del regidor socialista de govern, Josep Ribas, per la seva vinculació laboral amb l’empresa Bioibèrica.   Aquest agost, l’equip de govern encapçalat pel senyor alcalde, ha tornat a posar sobre la taula la intenció de dur a Ple la modificació de planejament. Arrel d’aquesta intenció se’ns ha convidat a un viatge a Alemanya per anar a visitar una planta de “característiques semblants” a les que, en teoria, es podrien construir en cas de canviar el planejament. És per tot això que, com hem indicat al principi, rebutgem aquesta invitació i volem aclarir el següent:   1.     Entenem que, tot iper poder votar un canvi de planejament urbanístic (fet pel qual és imperatiu obtenir un mínim de 7 vots dels 13 del Ple) és imperatiu necessaripoder conèixer els projectes que es poden desenvolupar i, en aquest cas concret, el projecte que ja està plantejat en aquest polígon industrial.