ERC Palafolls

Els carrers de Barcelona es van omplir dissabte en defensa de les institucions i les llibertats de Catalunya

ERC demana la convocatòria d’un ple extraordinari per donar una resposta institucional a la suspensió de l’Autonomia de Catalunya

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana a Palafolls ha entrat a registre de l’Ajuntament la petició de celebrar un ple extraordinari monogràfic demà dimarts 24, o dimecres 25 com a molt tard, per tal de donar una resposta com a institució a l’amenaça de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola a Catalunya, i exigir la llibertat dels presidents de l’ANC i Òmnium. El portaveu republicà, Francesc Alemany, ha explicat que la formació que lidera té la potestat, per representació al ple, de convocar un ple extraordinari de manera autònoma; però que donada l’excepcionalitat de la situació, es vol donar la possibilitat a la resta de grups polítics que la convocatòria sorgeixi d’un consens més ampli i unitari. En aquest ple, el Grup Municipal d’ERC amb la participació de la resta de forces, entraria a votació dues mocions que venen promogudes per l’Associació Catalana de Municipis. En primer lloc, la moció que demana l’aturada de la suspensió de l’autonomia de Catalunya, anunciada pel president del Govern espanyol aquest dissabte al migdia. Aquesta moció recolza com a solució el ple suport al Govern de la Generalitat de Catalunya perquè compleixi amb la legalitat establerta a la llei del Referèndum, i en resposta al mandat de l’1 d’octubre tot denunciant, també, la violació de drets fonamentals a Catalunya amb l’aplicació d’aquesta mesura de caire repressiu. En segon terme, una moció que exigeix la llibertat immediata dels presos polítics Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium). La moció denuncia també la vulneració de la llibertat de les persones empresonades, com també la persecució del dret a la lliure expressió en el marc d’una manifestació pacífica. Davant d’aquesta flagrant mostra de manca de divisió de poders a l’Estat, la moció estableix demanar a les institucions europees que deixin de donar l’esquena a Catalunya, davant d’accions pròpies d’una dictadura per part d’un dels seus estats membres i contra ciutadans europeus.

Bioibèrica

L’Equip de Govern desestimarà totes les al·legacions presentades al projecte de la planta de biogàs en un temps rècord

Dimarts vinent l’equip de Govern durà a consideració del ple la desestimació de les al·legacions, i l’aprovació provisional de la modificació puntual del Pla General d’Ordenació, que ha de permetre instal·lar la polèmica planta de biogàs que s’està impulsant des de l’empresa química Bioibèrica.   L’espai temporal de tres mesos entre l’aprovació inicial i l’aprovació provisional suposa un nou rècord temporal per part d’un govern que ha volgut accelerar la tramitació d’aquest canvi de planejament urbanístic, amb l’objectiu d’evitar al màxim l’oposició i la controvèrsia que s’ha generat al voltant d’aquest projecte.   Per Esquerra Republicana, la precipitació de l’aprovació provisional del projecte, desestimant totes les al·legacions presentades, suposa un greu error. Amb això, el Govern ha impedit tot el possible procés de participació i de transparència que els republicans han demanat des del primer dia, i que és tant necessari per propiciar un debat real que impliqui a tot el poble en la decisió final.  

En Sergi Romero ja forma part del GM d'ERC Palafolls, prometent el càrrec de regidor amb fidelitat al Parlament de Catalunya

ERC demana al govern uns pressupostos participatius, i no un “publireportatge”

En el darrer ple celebrat el divendres 27 de gener, Esquerra Republicana ha emès un vot contrari als pressupostos que ha presentat l’equip de govern. La manca de voluntat del bipartit PSC-EUiA i, del nou regidor Martí Victòria, de confeccionar uns pressupostos participatius, i el poc respecte per les propostes de l’oposició, a la que no s’ha deixat opinar, han estat dues de les principals claus que han decantat el vot final. “Per enèsima vegada, l’oposició no ha comptat per res. Se’ns ha informat, però com a oposició no tenim cap possibilitat de comentar res”, ha expressat el portaveu d’ERC, Francesc Alemany. Alemany ha mostrat la seva decepció per la presentació del “publireportatge” en què s’ha convertit l’aprovació definitiva del pressupostos de Palafolls 2017. El govern ha fet una presentació que semblava la d’un catàleg d’uns grans magatzems, on es barrejaven comptes amb propaganda política. La presentació s’ha eternitzat fins a acabar en el bucle de sempre, restant importància als temes que requereixen una atenció especial. El portaveu republicà ha posat l’èmfasi en alguns temes com ara la poca inversió dedicada pels 36km de la xarxa de canonades d’aigües. El consistori només hi destinarà 7.500€ dels propers pressupostos. Alemany ha demanat “un estudi i una inversió seriosa en aquest sentit”, perquè és una problemàtica persistent i una despesa que es multiplica. Partides volàtils Des d’ERC es fa difícil fer una valoració excessivament concreta d’alguns dels aspectes dels comptes locals. Les partides econòmiques presentades tornen a ser intercanviables entre diversos departaments, per tant, no té massa sentit fixar-se en on anaven ubicades, perquè després canvien. Així, la pregunta dels regidors republicans és clara: “On van a parar els moviments econòmics interns, i què incentiva aquests canvis?”. L’equip de govern no va ser capaç de respondre a la nostra pregunta de quines han estat les tres prioritats més importants de cada departament.

Ajuntament de Palafolls

Posicionament sobre l'acord de govern entre PSC-ICV-EUiA i C's

El darrer Ple de l'any 2016 ens ha deixat l'anunci oficial de l'entrada a govern de coalició del PSC-EUA/ICV de Ciutadans un cop s'han superat les diferències que existien. Des d'ERC volem expressar la nostra perplexitat davant d'aquesta mixtura ideològica difícil de conjugar que segur que ha d'haver estat un impediment a l'hora d'arribar a acords en qüestions tant vitals com l'urbanisme, l'educació o el model de poble en general. Durant la darrera campanya electoral vàrem escoltar com el representant de Ciutadans, Martí Victoria, es presentava com un exemple de la nova política que venia a regenerar una realitat que portava 30 anys funcionant de la mateixa manera. Durant aquest any i mig de mandat hem testimoniat un flirteig polític constant entre C’s i l’equip de govern, que ha desembocat en aquest acord amb la mateixa proposta que duu més de 30 anys governant. Ens costa molt d'entendre la necessitat d'aquest tripartit i la redistribució de responsabilitats que se n'ha derivat. D'aquesta manera, C's es queda la cartera de gestió de serveis (aigua, llum, etc) i via pública, fins ara sota la regidoria del Sr. Rueda sense cap altra indicació o propòsit del sr. Victòria que el seu ferm compromís de treballar pel poble... que agraïm i fiscalitzarem, com a la resta dels seus companys. En el torn de preguntes el portaveu d'ERC, Francesc Alemany, va preguntar sobre la necessitat d'aquest pacte a l'alcalde de Palafolls, Valentí Agustí. Des del govern es va respondre amb evasives del tipus "sempre hem volgut incloure totes les sensibilitats". L'alcalde va reconèixer que si fos per ell, el pacte ja s'hauria consumat abans. Les preguntes del grup d'ERC van incomodar l'altra força del govern, EUiA, que a través del seu regidor, Juan Andrés Osorio, es va veure forçada a dir que "l'entrada a govern de Ciutadans no és una carta en blanc per aquesta formació". Agustí va intentar defensar que aquesta incorporació no representarà cap despesa nova, però va acabar reconeixent que Victòria rebrà una compensació econòmica de 500€ en concepte de dietes d’assistència a les Juntes de Govern.

El Ple del passat 25 de Novembre

ERC demana la creació d’una comissió d’investigació a Mas Reixac

ERC demana crear una comissió d’investigació Esquerra Republicana de Palafolls va defensar en la darrera sessió plenària la creació d’una comissió d’investigació, formada preferentment pel Secretari, la Interventora i per membres electes, tant de govern com representants de l’oposició, amb l’objectiu d’aclarir el conveni d’ocupació de sòl municipal entre l’Ajuntament i una empresa de materials de construcció de Mas Reixac. El portaveu del Grup Municipal, Francesc Alemany, va exigir explicacions a l’equip de govern pel fet que durant cinc anys, de 2011 a 2015, ni s’ha cobrat el rebut corresponent a l’ocupació d’un solar municipal a Mas Reixac, ni tampoc s’ha comptabilitzat els albarans de material que els operaris municipals han anat sostraient de l’empresa de materials, quedant fora del control d’Intervenció municipal. “Tenim un forat negre de cinc anys”, “Nosaltres posem en dubte el sistema de cobrament, l’Ajuntament és responsable tant dels seus béns com de no generar perjudici als seus proveïdors”, ha especificat. L’alcalde de Palafolls va intentar posar el focus en la xifra del lloguer mensual “només són 500€, això és poc”, i ho va vendre com una operació tàcita des del 2012, que és quan va finalitzar el conveni. Alemany va deixar en evidència l’alcalde després de recordar-li que la suma d’aquesta mensualitat, que no és del tot correcte, allargada en el temps dóna una xifra de gairebé 40.000€ que l’ajuntament ha renunciat a fiscalitzar “la manera de gestionar que vostès tenen és, com a mínim laxe. Gestionar el patrimoni és tenir-lo controlat, i vostè no el té”.