Palafrugell

Notícia

ERC lamenta que l’Ajuntament no hagi donat tota la informació necessària als veïns dels carrers d’Isabel II i Alfons XII

Davant dels fets transcorreguts des que ERC i CiU vam aprovar la moció per canviar el nom dels carrers borbònics de Palafrugell, i tenint en compte les opinions que han manifestat els veïns al Ple Municipal i a través de la premsa local i la televisió, volem fer unes quantes consideracions:

1. En cap moment ERC de Palafrugell ha menystingut el benestar dels veïns. La moció, aprovada pels grups d’ERC i CiU malgrat aquest últim no l’hagi defensada, demanava textualment i de manera clara que “l’Ajuntament faciliti tant com sigui possible els tràmits administratius, a més de brindar tota la informació necessària, als veïns afectats pels canvis de denominació de carrers, de tal manera que es minimitzin les possibles molèsties que això els pugui comportar.” Molts pobles i ciutats han fet accions similars, i també n’hi ha precedents a Palafrugell. Volem deixar clar que no hem demanat mai que es dués a terme el canvi amb urgència, sinó deixant temps als veïns i a l’Ajuntament per fer els passos necessaris minimitzant-ne les molèsties.

2. El govern municipal ha negligit la feina d’informar els ciutadans afectats del que comporta aquest canvi. És l’Ajuntament qui té les eines per comunicar-se amb els veïns i qui, en compliment de la moció, havia de donar tota la informació disponible detalladament i comprometre’s a ajudar en tot el que fes falta. En comptes d’això, s’ha deixat via lliure a malentesos, com la creença que és necessari canviar les escriptures de les finques afectades. Amb la voluntat de deixar les coses clares, hem fet una llista del que implica els canvi, que adjuntem a continuació:
 
  • Escriptures i registre de la propietat: no és necessari el canvi, que es pot realitzar en el moment de la venda de l’immoble sense cost afegit. 
  • Padró i tributs municipals: l’Ajuntament en modifica les dades, sense cap cost pel ciutadà.
  • DNI o permís de conduir: el canvi es fa en el moment de renovar-lo presentant el certificat de l'Ajuntament, o tan sols donant permís per accedir al Sistema de Verificació de Dades de residència, i no té cap cost afegit. 
  • Empreses de subministrament (aigua,, llum, gas, telèfon): l’Ajuntament de Palafrugell s’ha compromès a comunicar el canvi a aquestes empreses, sense cap cost pel ciutadà.
  • Correus: la companyia ho incorpora a les guies postals, sense que això suposi cap cost. Les empreses amb les quals els veïns mantenen una relació via postal continuaran enviant-les a l’adreça antiga si no es comunica, però això no serà un problema per al carter en no canviar-se la numeració dels carrers.
  • Seguretat Social: és necessari presentar un formulari a la seu corresponent. El tràmit és gratuït. 
  • Agència Tributària: en el cas de les persones físiques la comunicació es realitza a la mateixa declaració de la renda i sense cost. 
 
3.  És el Ple Municipal, com a òrgan representant de tots els palafrugellencs, qui té la potestat de decidir un canvi així, ja que els noms de carrers i places són un patrimoni comú i, per tant, són tots els palafrugellencs qui reten homenatge a les persones i institucions a les quals es dediquen espais públics. És per això que, tot i creure fermament en la participació ciutadana, ens hem mostrat en contra de la consulta, més tenint en compte que es fa només als veïns dels carrers d’Isabel II i Alfons XII. La seva afectació respon a motius pràctics als quals l’Ajuntament ha de donar resposta, escoltant i tenint molt en compte les necessitats i dificultats de cada veí, però el caràcter simbòlic de la iniciativa correspon a tots els palafrugellencs, representats al Ple Municipal.

4. Considerem que aquesta consulta, que l’Ajuntament ha disfressat d’enquesta, té greus defectes no només en el fons, sinó també en la forma. Creiem que el porta a porta és un sistema poc acurat que li resta credibilitat. A més, tal i com ha estat plantejada s’ha obviat la possibilitat del vot en blanc, que fins i tot en una enquesta hauria de ser present sota la formulació “no ho sap – no contesta”. Així mateix, pensem que es vulneren diversos articles de la Llei 10/14, de 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana. D’aquesta manera, s’ha traslladat la voluntat legítima del Ple de Palafrugell a les orientacions de la Comissió del Nomenclàtor i aquesta als 98 veïns i veïnes dels dos carrers afectats. És que no val l’opinió dels 3.609 votants dels partits que inicialment vam presentar la proposta?

5. Lamentem una vegada més que el grup municipal de CiU ens hagi deixat sols defensant una moció que vam presentar conjuntament. Enlloc de fer valdre la seva presència al govern  per donar tota la informació als veïns i facilitar després els tràmits per al compliment de la moció, CiU s’ha mostrat absent un cop més, sense projecte ni objectius clars.

6. ERC està i estarà al servei de la ciutadania malgrat possibles malentesos. Tenim molt en compte les queixes expressades pel veïnat dels carrers d’Isabel II i Alfons XII sobre assumptes que els afecten directament, com ara el de l’enllumenat públic, i animem a la ciutadania a fer-nos arribar les seves reclamacions, així com instem el govern municipal a escoltar i solucionar aquests problemes, que sí afecten els ciutadans en el seu dia a dia, amb la màxima celeritat.