Palafrugell

Notícia

Nota de premsa dels grups municipals d'Esquerra Republicana de Catalunya i Partit Demòcrata Català de Palafrugell

Els grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya de Palafrugell (ERC) i Partit Demòcrata Català de Palafrugell (PDeCAT) ens plau comunicar-los que ambdues formacions hem arribat a un acord per conformar una alternativa de govern a l’Ajuntament de Palafrugell.

Aquesta alternativa la farem factible a través d’una eina legítima i democràtica com és la moció de censura, que presentarem contra l’actual alcalde, el Sr. Juli Fernández Iruela, i que avui mateix hem entrat al Registre de l’Ajuntament.

La persona que hem acordat que sigui el nou alcalde de Palafrugell per als dos anys que resten de mandat és el Sr. Josep Piferrer Puig, cap de llista d’Esquerra Republicana de Palafrugell, en ser aquesta la candidatura amb més vots de les dues que presentem la moció. El Sr. Albert Gómez Casas, cap de llista del Partit Demòcrata de Palafrugell, serà el primer tinent d’alcalde. La resta del nou cartipàs municipal, així com el programa de govern per a aquests dos anys, el presentarem el proper divendres 12 de maig.

Les raó bàsica que ens ha portat a fer aquest pas i presentar la moció de censura ha estat la confluència de dos factors:

D’una banda, considerem que la situació actual d’un equip de govern minoritari, afeblit i insuficient per abordar amb garanties la gestió municipal és un fet perjudicial per al municipi. A aquest fet, produït arran de la sortida del govern dels regidors del Partit Demòcrata, s’hi afegeixen els problemes que arrosseguen, de fa temps, àrees clau de l’Ajuntament de Palafrugell com la recollida d’escombraries, Urbanisme o Mobilitat, que repercuteixen negativament en la qualitat del servei que reben els vilatans.  A això hi hem d’afegir el tarannà i les maneres de fer, presidencialistes i poc transparents, del Sr. Juli Fernández com alcalde, que s’han posat de manifest amb la gestió política de l’afer del Golfet, on ha arribat a ocultar informació fins i tot als seus mateixos regidors del PSC.

De l’altra, el fet que, havent tingut ocasió en les darreres setmanes, de compartir idees i punts de vista sobre la situació municipal i les mesures que caldria prendre per redreçar-la, els representants del PDeCAT i d’ERC hem constatat una coincidència important en molts de temes —i en tots els principals— i que existeix també una sintonia personal entre els dos equips que n’han de ser un com a condicions necessàries per oferir a la ciutadania de Palafrugell una alternativa de govern no només viable des d’un punt de vista numèric, sinó sobretot amb capacitat de fer feina i de fer-la bé.

Val a dir que, estratègicament, podríem haver esperat i donat un marge de temps per tal que les coses empitjoressin i fos més fàcil encara posar en relleu les mancances d’un govern, insistim, minoritari, afeblit i insuficient per abordar amb garanties tant el dia a dia de la gestió municipal com els projectes estratègics de ciutat, però entenem que, fent-ho d’aquesta manera, hauríem fet un flac favor al municipi. Hem estat d’acord que hi havia prou motius i raons per no deixar passar més temps abans d’actuar.

Tanmateix, volem remarcar que la nostra alternativa de govern no va en contra de ningú, ni tan sols contra el Sr. Fernández, sinó a favor dels palafrugellencs. Volem que aquest pas sigui un revulsiu, una renovació en positiu que aporti noves idees i aire fresc a Can Bech. En front de l’estat de coses actual, oferim un govern sòlid, estable, majoritari i capaç de donar un nou impuls al municipi. Pensem que tenim el programa, les persones i també la il·lusió per fer-ho possible.

L’acord subscrit entre el PDeCAT i ERC és amb visió de futur. És a dir, si bé hem marcat les prioritats per als dos anys que resten de mandat, la intenció de les dues formacions, en el cas que l’experiència sigui positiva i els resultats electorals de 2019 així ho avalin, és donar continuïtat a l’acord. Això ens ha de permetre actuar no només pensant en el dia a dia i en el curt o mitjà termini, sinó plantejant projectes de llarg recorregut que puguin tenir una durada més enllà de l’actual mandat.

Volem un acord de llarg recorregut per encarrilar projectes i programes ambiciosos, però també per introduir una nova manera de fer política, un nou estil de governar diferent del que ha imperat fins ara. El nostre compromís és a treballar més en equip, amb més transparència i, sobretot, més a prop del ciutadà. Així doncs, el nou govern té la intenció de donar un cop de timó i obrir una nova etapa a la vida política palafrugellenca, en la qual el centre d’interès seran les persones. Som conscients que, ara mateix, la percepció que hi ha entre la ciutadania de l’Ajuntament i, particularment, d’algunes àrees, no és bona i això vol dir que o no s’han fet les coses bé o no s’han explicat adequadament o no s’ha actuat amb l’empatia necessària per tal que l’esforç que diàriament fan els nostres treballadors i tècnics municipals tingui el reconeixement que es mereix per part dels ciutadans. Això, que fa temps que s’arrossega, ho volem canviar —i és una de les raons que han portat a fer el pacte—. Volem que els palafrugellencs vegin l’Ajuntament com el seu aliat, una eina útil per ajudar-los i facilitar-los les seves gestions i activitats que tinguin relació amb el municipi.

Finalment, volem incidir en el fet que el nou govern també suposa la materialització d’un anhel compartit per un amplíssim sector de la ciutadania palafrugellenca que està a favor de la independència de Catalunya i que demana que hi hagi un govern municipal que sigui representatiu d’aquest sentiment majoritari.