Palafrugell

Notícia

La recollida d’escombraries no funciona bé

ERC Palafrugell

Quan ara fa més o menys un any vam entrar a l’ajuntament, un dels temes de sobre la taula fou el nou contracte d’escombraries. Els nostres anteriors companys en el consistori ja havien criticat la seva elaboració. Nosaltres vam seguir amb aquesta crítica conscients que la nova etapa de deu anys que l’equip de govern del PSC i CiU signava, no significava un salt qualitatiu en la recollida d’escombraries i amb la neteja a Palafrugell.

Els primers passos d’aquest nou contracte els estem vivint, i alguns patint, actualment pels carrers de la vila. Tal com ens temíem, no estem notant un cavi qualitatiu en cap aspecte. Carrers bruts, contenidors desordenats, andròmines amuntegades al costat dels contenidors i, el que és pitjor, veïns desorientats.

Nosaltres teníem molt clar que un nou contracte havia de venir acompanyat d’una campanya informativa que marcaria un abans i un després. Una campanya clau perquè el poble estigués més endreçat, i no calia que la brigada fes el 100% d’aquest canvi. I per això cal explicar molt bé al veïns què han de fer, on han de llançar cada cosa, quan han de treure cada fracció, què cal posar a cada bossa. Però els actuals responsables no han estat capaços de dirigir aquest nou model. I ara tenim ciutadans, especialment els més grans, desorientats que els fan anar a l’altra punta del poble a buscar un cubell, que els fan arribar informació lluïda però poc entenedora, que els retiren el contenidors on feia anys havien abocat les escombraries, que senten a dir que les baluernes de color vers florescent són per dipositar l’oli però que l’envàs ja li donaran a la deixalleria.

Era una ocasió d’or per posar els fonaments cap a un Palafrugell més sostenible, més curós amb el medi i, en definitiva, més net. Els centres educatius de la vila, que foren pioners en la xarxa de Escoles Verdes, són un exemple de gestió de residus. Els nens i nenes del poble tenen els hàbits adquirits gràcies a campanyes i procediments senzills i clars. Només calia aplicar molts programes ja existents a la resta de població.

ERC Palafrugell no llança la tovallola. Som un partit en vocació de govern. Ara ens toca assessorar tant com ens vulguin escoltar als que governen tot esperant que arribi el dia que puguem fer el canvi.


Article publicat al butlletí municipal Can Bech núm. 50