Palafrugell

Notícia

Esquerra fa un pas endavant

Josep Piferrer

El resultat de les eleccions municipals del l'any 2015 van deixar un panorama molt clar a Palafrugell: dos grups majoritaris amb set regidors (el PSC i ERC) i un de més minoritari amb cinc (CiU) que havia de decantar la balança. Ni els partits polítics ni, ni de bon tros, els seus votants haurien comprès una altra aritmètica. Per això, quan els exconvergents van optar pels socialistes, a nosaltres, com a regidors d'Esquerra, ens corresponia la funció d'oposició. A partir de llavors hem intentat realitzar aquesta tasca de la millor manera que sabem: criticant les coses que consideràvem que feien malament (o molt malament com el xalet del Golfet), vigilant el dia a dia i, també, fent aportacions quan l'ocasió ho requeria. Ningú ens podrà criticar que vam ser destralers amb l'única intenció de minar la cohesió de l'acord de govern.

Quan a mitjan mes de gener del 2017 llegíem a la premsa les desavinences entre els socis de Can Bech, la nostra primera reacció va ser la de criticar-ho. Estàvem convençuts que era una estratègia per mesurar-se les forces mútuament. Especialment perquè Juli Fernández donava voltes a no deixar el darrer any d'alcaldia a l'Albert Gómez. Totes les nostres manifestacions, tant a la premsa com en el ple, eren encaminades al fet que resolguessin els malentesos i es posessin a treballar. Del que no érem coneixedors era que la confrontació entre el PSC i CiU tingués tal magnitud que l'única sortida possible havia de ser la dissolució del pacte de govern.

Un cop materialitzat el trencament a finals de març, els regidors d'Esquerra, amb la col·laboració del partit a Palafrugell, vam encetar un període de reflexió. Com a grup majoritari en el ple, tenim el deure de garantir la governabilitat. Però això no vol dir forçosament que tinguem l'obligació de donar un suport a qualsevol preu. No som ni podem ser una crossa del PSC perquè aquest governi fins al 2019. L'equip de Juli Fernández ha tingut, amb la col·laboració de CiU, l'oportunitat de guiar Can Bech, però han estat incapaços de mantenir-ho. Durant aquesta reflexió hem parlat amb moltíssima gent. Amb el PDeCAT, també. I amb l'actual alcalde.

Un cop sospesades totes les possibilitats, descartant donar suport als socialistes i conscients de la impossibilitat que aquests puguin aconseguir una majoria, el pes de la confiança que ens van donar els palafrugellencs el maig del 2015 ens fa moure fitxa. Després de llargues converses amb el PDeCAT hem pogut arribar a tal grau de confiança que ens empeny a fer un pas endavant. Per això, avui presentarem a l'assemblea local d'Esquerra una proposta d'alternativa al govern actual.

Article publicat al diari El Punt Avui del 4 de maig de 2017