Palau-Solità i Plegamans

Totes les notícies

ERC Palau-solità i Plegamans treballa en un projecte col·lectiu sobre els pressupostos participatius

El grup municipal d'ERC, juntament amb els grups d'ICV i la CUP, ha presentat una moció en la qual proposa al Ple que s'implementi un projecte de pressupostos participatius que tingui recorregut en el temps i incentivi la participació ciutadana al municipi.  Aquesta proposta neix del treball conjunt dels tres grups municipals i de la plataforma ciutadana Àgora. L'objectiu principal és instar a l'Ajuntament a implementar un procés participatiu que impliqui al màxim nombre de persones possible i es consolidi en el temps, amb la intenció de millorar-la any rere any. El govern municipal va engegar pels pressupostos municipals de 2017 un "procés participatiu" com a resposta a les demandes de l'oposició per una major implicació ciutadana en aquesta matèria. Malgrat portar-ho a terme, aquests es van quedar curts i no es van dotar dels mecanismes adients pel seu correcte desenvolupament. Prova d'això és que per 2018 no s'ha dut a terme, en cap partida, un proces participatiu per la tria de projectes a dur a terme. El punt principal de la proposta és que la ciutadania pugui decidir sobre diferents projectes per un valor mínim de 100.000 euros del pressupost municipal destinats en la partida d'inversions. La idea principal és que la ciutadania pugui participar mitjançant dues parts, la primera fase d'execució seria la destinada a l'elaboració de propostes i la segona d'explicació d'aquestes, debat i posterior votació. Una vegada recollides les propostes guanyadores, aquestes serien proposades per la inclusió al pressupost municipal i executades durant l'any de vigència d'aquest. Per altra banda, des d'ERC també presentem en aquest ple una moció per la creació d'un registre de solars buits amb la intenció d'evitar la retenció especulativa dels solars i possibilitar la renovació i consolidació del sol urbà.

ERC-CatSÍ aconsegueix el segon lloc i un resultat històric

En les eleccions al Parlament de Catalunya celebrades ahir, i sota un clima de repressió i l'autogovern intervingut, l'independentisme va tornar a guanyar amb majoria absoluta. Davant de l'atac contra l'autogovern i les institucions catalanes, el sobiranisme ha guanyat en escons (70 entre ERC, JxCAT i la CUP, per 57 de C's, PSC i PP), en percentatge de vots (47,49 % a 43,49%) i en sufragis (2.063.361 a 1.889.176), pendents encara de l'escrutini oficial definitiu. Tot això amb una participació del 84,6% a nivell municipal, una dada que ens situa per sobre de la mitjana nacional. L'independentisme va guanyar les eleccions també a Palau-solità i Plegamans, amb 4.284 vots i un 46,21%, xifra que supera els resultats de les passades eleccions (en vots) i el Sí al referèndum de l'1 d'octubre. Els veïns i veïnes del municipi han fet confiança a la candidatura d'ERC-CatSÍ per liderar el bloc republicà, amb uns resultats que superen totes les expectatives i ens col·loquen en un record de vot amb 2.062 vots i un 22,24%, convertint-se la nostra candidatura en el referent del sobiranisme al municipi.  Aquest resultat és el desig de la ciutadania de tornar les institucions democràtiques catalanes al seu normalment funcionament, l'alliberament dels presos polítics, la suspensió immediata de l'article 155 i el desplegament de la República. Des de la Secció Local valorem molt positivament aquests resultats, que ens donen encara més forces, confiança i il·lusió per seguir treballant pel nostre municipi i per la República catalana, amb l'horitzó de les eleccions municipals del 2019 com a nou repte. Salut, República i bones festes!

Condemna i rebuig per la detenció del govern legítim de Catalunya

La Secció Local i el Grup Municipal d'ERC de Palau-solità i Plegamans, expressem enèrgicament el nostre rebuig i condemna per la detenció ahir de part del legítim Govern de Catalunya, escollit democràticament a les eleccions del 27 de setembre de 2015. Ahir, 2 de novembre de 2017, vam viure una jornada trista i vergonyant, l'Estat Espanyol va demostrar, un cop més, la seva falta de democràcia i la inexistent separació de poders que regeix el règim del 78. En ple segle XXI veiem com el govern espanyol es dedica a retorçar i manipular el sistema per tal d'esclafar i humiliar els seus adversaris polítics, d'una manera digna d'un estat dictatorial i autoritari. Hem de veure també com Europa dóna l'esquena al poble català i deixa passar, un cop més, una flagrant violació de la Carta Europea dels Drets Humans en benefici d'un estat membre. Sempre hem cregut en la UE, però els fets recents ens empenyen a pensar que la UE no és més que una organització destinada a protegir els privilegis d'uns pocs i dels estats que els brinden aquest privilegis. Exigim a la UE que rectifiqui i actuï en conseqüència amb els valors democràtics que tant ha exaltat i promogut al llarg dels anys. També volem denunciar la falta de sensibilitat del govern local, liderat per un PSC còmplice, que nega sistemàticament que existeixen presos polítics a l'Estat Espanyol, que s'ha negat a penjar una pancarta en suport a aquest presos i que es dedica a culpar de la situació a les entitats i partits sobiranistes, donant suport a l'aplicació de l'art. 155 i a la col·laboració del seu partit amb el PP i C's per tal d'apropiar-se de les institucions catalanes de forma fraudulenta, menystenint així la voluntat dels ciutadans de Catalunya expressada a les eleccions del 27S i al referèndum de l'1O. Finalment volem encoratjar tota la ciutadania a participar de les properes mobilitzacions tant en l'àmbit local com a escala nacional per exigir la llibertat dels presos polítics i per defensar les institucions catalanes i la República.

Referèndum 1O. Mobilització històrica a Palau

- El nostre municipi ha viscut la mobilització ciutadana més important dels últims anys amb la implicació de centenars de vilatans i famílies preservant i defensant els col·legis electorals. - A Palau-solità i Plegamans, on el cens era d’11.000 persones, es van produir llargues cues durant tot el dia i l’opció del Sí va arribar a una xifra històrica: 4.245 vots. - Durant la jornada del 1 d’Octubre es van registrar a Catalunya greus episodis de repressió i violència policial amb una xifra de 900 ferits. Des del grup municipal d’ERC-AM i la secció local d’ERC Palau-solità i Plegamans volem manifestar el nostre rebuig a les accions repressives i violentes del Gobierno del Estado Español portades a terme pels cossos policials: la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Aquests cossos policials, lluny d’exercir la seguretat i la garantia dels drets fonamentals, han practicat una violència mai abans vista contra la ciutadania. També fem extensiu el nostre suport als 900 ferits i en concret als que es mantenen hospitalitzats amb pronòstic greu. Tots ells ho han estat per mantenir el referèndum al seus col·legis i defensar la democràcia com a mètode per a canalitzar opinions en una societat que aspira a un futur millor. Es per aquest motiu que demanem la dimissió de tots els càrrecs polítics que han estat implicats en un autèntic exercici de violència d’estat i la sistemàtica vulneració de drets humans a Catalunya. Tot plegat ordenat directament pel govern de Rajoy amb el suport polític explicit de Ciudadanos i implícit de PSOE/PSC. Durant la campanya hem viscut al municipi un abús dels drets individuals, com ara identificacions policials arbitraria, la intervenció de material o la retirada indiscriminada de propaganda, sense una cobertura legal ni judicial suficient. De la Policia Local s’esperava el mateix criteri d’actuació que els Mossos d’Esquadra a l’hora de complimentar les directrius de Fiscalia, res més lluny del que ha passat.

Comunicat d'ERC Palau davant la repressió política que viu el país

Davant la situació de repressió política que aquests dies estem vivint al nostre país, el grup municipal d’ERC-AM i la secció local d’ERC Palau-solità i Plegamans volem manifestar el nostre rebuig a les accions repressives del govern español i el nostre suport als companys i companyes detinguts per realitzar la seva feina i treballar perque tots ens poguem expressar en un referèndum. Ens trobem davant de fets incomprensibles i insòlits dins del marc democràtic, l’Estat Español ha atacat les institucions catalanes i ha 'cancel·lat l’autonomia de Catalunya' sense ni tan sols respectar les lleis que ells tan defensen. L’Estat ha decidit utilitzar la força per aturar un moviment ciutadà, del poble, un moviment pacífic que pretén poder decidir sobre el seu futur, poder votar  si continuar dins d’un estat repressor i corrupte o construir un nou país. Exercir un dret fonamental: el dret a decidir. S’estan perseguint periodistes, empresaris, treballadors i treballadores, alcaldes i alcaldesses escollits pels seus ciutadans, la Presidenta del nostre Parlament, s’han detingut càrrecs polític i tècnics que tan sols feien la seva feina per garantir que la ciutadania pogués votar, utilitzant la força i mètodes absolutament reprovables. Estan utilitzant la força i tenim clar que això tan sols és l’inici, han deixat Espanya sense efectius policials per reduir un poble pacífic que està defensant la democràcia. El grup municipal ERC-AM i la secció local d’ERC Palau-solità i Plegamans sortirem al carrer cada dia, defensarem les nostres institucions, els nostres representants polítics, tots els detinguts i detingudes, continuarem fent campanya i lluitarem per la llibertat del nostre poble. Us comuniquem que ahir, a petició del grup municipal de la CUP, ICV i ERC-AM s’ha cancel·lat l’activitat institucional de l’Ajuntament aplaçant la comissió informativa, la junta de portaveus i el ple de setembre al dia 5 d’octubre.

Ofrena floral d'ERC

Actes de la Diada Nacional de Catalunya

Ens trobem en una cruïlla històrica en la que caldrà ser molt presents a tot arreu on puguem per defensar la democràcia i les institucions polítiques catalanes. En el marc d'aquesta mobilització constant de cara al referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre, hem de ser-hi molts per deixar clar que no accepten intimidacions de cap tipus. Esquerra Republicana de Palau-solità i Plegamans anima a tothom a participar dels actes que tindran lloc amb motiu de la Diada Nacional de l'11 de Setembre, i especialment a la Diada del Sí, la gran mobilització massiva en defensa del Referèndum d’autodeterminació legal i vinculant convocat per l’1 d’octubre, i en defensa de les nostres institucions i representants polítics, amenaçats per l’Estat simplement per treballar per donar la veu a la ciutadania.  Com cada any i com és tradicional, des de la secció local participem en l'ofrena floral al monument de Rafael de Casanova (a la plaça de l'onze de setembre). Aquest esdeveniment tindrà lloc a les 11h.  Salut i República!

ERC expressa el seu malestar pel pregó de la festa major

Des de la secció local i el grup municipal d'ERC-AM fem una crítica i rebutgem les formes del pregó d'enguany. Lamentem el que sembla evident, la falta de preparació del pregó i de la contractació del pregoner en si mateix. Rebutgem les declaracions paternalistes i racistes que el pregoner va expressar ahir en l'inici de la festa major de Palau-solità i Plegamans, no tolerem que ningú que sigui convidat per desenvolupar aquesta tasca ens doni aquest tipus de lliçons i emeti missatges xenòfobs. Volem unes festes inclusives i que tothom se les senti seves, i les paraules d'en Jordi LP van en la línia contraria. Fem una crida doncs a la responsabilitat i exigim al govern municipal que en les pròximes edicions no es torni a repetir un escenari com el viscut la nit d'ahir.

"Immigració, drets socials i referèndum d'independència" - Acte de campanya

El proper divendres 21 de juliol s'ha organitzat al nostre municipi al voltant dels drets socials i l'inmigracio, per coneixer millor quin paper juguen aquestes questions en el referendum i el procés constituent. L'acte està organitzat per la Taula del Sí, formada per organitzacions i entitats a favor del SÍ en el referendum de l'1 d'octubre. Hi intervendran, entre d'altres, la diputada d'ERC al Congreso, Ana Surra i el diputat al parlament de Catalunya, Chakir El Homrani. L'acte està previst per les set de la tarda a l'auditori de Can Cortés. Us esperem!  

ERC esmena els pressupostos de l’estat 2017 reclamant inversions per Palau-solità i Plegamans

Entre les esmenes destaca la construcció d’un complex esportiu municipal, llargament reivindicat per la ciutadania del municipi.   Esquerra Republicana de Catalunya reclama al govern de l'estat que incorpori en el seus pressupostos generals de 2017 algunes de les inversions més prioritàries que el nostre municipi necessita a dia d’avui. La reivindicació principal és la construcció d’un complex esportiu municipal. El projecte estaria xifrat en uns 5 milions d’euros aproximadament. Palau-solità i Plegamans és un dels pocs municipis amb 15.000 habitants que no disposa d’aquest tipus de servei a nivell de tot l’estat. Les esmenes, presentades per la secció local a través del grup parlamentari al Congres dels Diputats, representen un total d’aproximadament 8.400.00€  en inversions. El govern del PP menysprea als ajuntaments i municipis amb unes inversions que no estan a l’alçada de les necessitats dels ciutadans. Són uns pressupostos que continuen en la línia de l’austeritat, amb retallades socials i a favor dels grans oligopolis. Les esmenes parcials al projecte de llei de pressupostos generals de l’Estat s’han concentrat en dos àmbits: cultura/educació i infraestructures.   En l’àmbit de la cultura i l’educació, consta la rehabilitació de la torre de la Casa Folch i convertir així l’edifici en una casa museu i domicili de la fundació amb el mateix nom. Per altra banda, ERC demana al govern espanyol una inversió per construir la biblioteca municipal, un servei tan bàsic del que actualment els ciutadans no poden gaudir. Per últim en aquest àmbit, figura la proposta d’habilitar la Masia de Can Falguera com a nova escola de música, fent més accessible aquesta institució municipal. Actualment el recinte no compta amb cap servei, tot i haver estat rehabilitat fa pocs anys. En relació a les infraestructures, es demana a l'estat que destini recursos per la millora i adequació dels vials i accessos al polígon industrial Riera de Caldes, en l’actualitat en una situació decadent.