Palau-Solità i Plegamans

Totes les notícies

Primera edició dels premis Tortell Republicà

Des del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) tenim l’honor de presentar-vos la 1ª edició dels Premis Tortell Republicà. Com que és el primer any que es produeix aquesta gala al poble, permeteu-nos d’explicar en què consisteix aquest gloriós esdeveniment. Els Premis Tortell Republicà consisteixen en unes votacions d’uns candidats preseleccionats per part nostra. Es tracta que, entre tots, es triï la persona i/o associació que ha fet més pel poble. D’entre els seleccionats, us donem una sèrie de raons per les quals hauríeu o no de votar-los. Però, la gran pregunta és: què guanyaran? Evidentment, és un Tortell Republicà, així que el guanyador no s’emportarà una corona, sinó una fava: producte ben nostrat i estimat. En canvi, serà el perdedor qui s’emportarà la corona (perquè a ben poca gent li agrada la monarquia, oi?) Les votacions funcionaran des d’una enquesta a través de les xarxes socials, és a dir, a la nostra pàgina del Facebook , Twitter i Instagram. Aquesta enquesta restarà activa fins uns dies abans de la celebració de l’esperada cerimònia: el 5 de gener de 2019, a les 11:00 del matí, al nou i flamant local d’ERC situat al Carrer de Plegamans 3B, fent cantonada amb el Carrer del Castell. A l’acte se servirà, lògicament, tortell per a aquells que en vulguin i una copa de cava. Els deu candidats proposats pel Premi Fava i pel Premi Corona, als quals heu de votar i fer- ne publicitat fervorosament, són: Els Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga: Aquesta colla endimoniada opta Premi Fava per mantenir la cultura popular. Ara bé, opta al Premi Corona perquè, al cap i a la fi, van molt cremats. Les bufanderes: El komando bufander opta al Premi Fava per la seva persistència a la plaça, malgrat el fred, fet que també els fa optar pel Premi Corona per tenir TOTES les ovelles de Palau amb l’ai al cor, tot i que no siguin de color groc. L’Hoquei Club Palau de Plegamans: El magnífic Premi Fava pel ressò mediàtic que han aconseguit i portar el nom del poble arreu.

Actuació d'inci de Festa Major

Valoració de la Festa Major 2018

Els membres de la secció local d’ERC de Palau-solità i Plegamans volem fer pública la valoració de la Festa Major d’enguany que vàrem realitzar en la nostra assemblea oberta del passat 29 d’agost. Abans de res, volem agrair la tasca feta als voluntaris i les voluntàries de les diferents entitats que formen part del procés participatiu on es configura la programació de cada Festa Major i  que la fan possible any rere any amb la seva voluntat incansable i la seva dedicació totalment altruista. També volem agrair la tasca que desenvolupen la policia local, els membres de protecció civil i els treballadors i treballadores de les brigades municipals. Gràcies a tots i totes! Els punts a destacar son els següents: En primer lloc, i començant per la tasca de la Policia Local, creiem que la manca de valentia del govern local a l’hora de dissenyar i implementar accions que lluitin directament contra l’incivisme:  “botellons”, baralles i brutícia general al municipi entre altres fa que, aquests grups de persones, no trobin cap impediment a l’hora de realitzar els diferents actes d’incivisme que es viuen durant la Festa Major. Un exemple clar és el que s’ha viscut a l’aparcament del costat del pavelló, ple nit rere nit de gent, entre ells molts menors, fent un consum abusiu d’alcohol a la via pública sense que es realitzes cap acció per part de l’administració. Dins de l’incivisme que es viu durant la Festa Major, aquest any cal remarcar la brutícia que s’ha escampat, i que s’ha trigat molt a retirar, per exemple, la brutícia que dia rere dia s’acumulava als voltants de la zona de barraques i la zona de la Via Verda, on es concentraven la majoria de “botellons”. En segon lloc, una mancança més que podem incoar al govern local, és l'absència de personal tècnic de festes que coordini la programació dels diferents actes que es fan al nostre municipi. Enguany hem viscut una Festa Major amb més superposicions d'horaris que altres anys, cosa que fa que sigui difícil gaudir de tota la Festa.

Esquerra per la llibertat (Dinar Solidari)

'Esquerra per la llibertat' és l'acte que tindrà lloc el proper dissabte 14 de juliol a la pista semicoberta del Pavelló Municipal d'Esports Maria Víctor en forma de dinar solidari pels presos polítics i les seves families. L'acte, que comptarà amb la presència del diputat al Congrés, Gabriel Rufián, i el candidat a l'alcaldia de Palau-solità i Plegamans, Oriol Lozano, començarà a partir de les 13.00h i acabarà sobre les 16.00h aproximadament. Hi hauran moltes sorpreses al llarg de la jornada! El dinar es dividirà en menú d'adults (10€), que serà fideua +  postre, i el menú infantil (5€) que seran macarrons + postre. La beguda també va inclosa. Per tal de reservar els tiquets cal enviar un correu a palausolitaiplegamans@esquerra.cat indicant el nombre de tiquets que voleu (adult i/o infantil) i els noms. El total recaptat anirà íntegrament a l'Associació Catalana pels Drets Civils, una entitat impulsada per familiars dels represaliats polítics per l'Estat Espanyol per denunciar la vulneració dels drets civils. Us hi esperem! 

Oriol Lozano encapçalarà la candidatura d’ERC a les properes eleccions municipals a Palau-solità i Plegamans

L’Assemblea d’ERC Palau-solità i Plegamans ha escollit, per unanimitat dels militants, l’Oriol Lozano com a cap de llista d’Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions municipals de 2019. Celebrada aquest passat dimarts al vespre, l’assemblea ha servit per refermar l’aposta per la renovació que va empènyer la secció local fa tres anys.  Lozano ha exposat que “és un privilegi encapçalar la candidatura, perquè està envoltada d’un gran equip humà”. La presidenta local, Eva Soler, va indicar també que els últims anys s’ha format un equip potent i transversal per donar resposta als reptes de futur del municipi. En la mateixa línia, Lozano ha recalcat que es va fer militant d’ERC perquè sempre s’ha sentit identificat amb els ideals republicans i d’esquerres que defensa el partit, com també que va començar a treballar amb la secció local donat el bon clima que existeix entre l’equip de persones que conformen el projecte municipal. Amb aquesta elecció, es consolida el canvi que es va obrir a la formació desrpés de les municipals de 2015. L'objectiu d’ERC d’aquí a un any és convertir-se en una alternativa de govern, estar en disposició de disputar l’alcaldia i convèncer els ciutadans que cal una visió de futur per Palau-solità i Plegamans que trenqui amb la dinàmica i la forma de fer actuals.

Acció al municipi durant la vaga del 8M

Els grups municipals d'ERC-AM, PDeCAT-Demòcrates i CUP contra la criminalització dels CDR

Els tres grups municipals hem presentat una moció al ple municipal on s'insta a denunciar la persecució policial i judicial contra els CDR, els Comitès de Defensa de la República, ja que és una manera de criminalitzar la protesta social i de coaccionar l’acció política pacífica que es fa des del carrer, a través de mobilitzacions, i desobediència civil sense violència. Enfront els intents en les darreres setmanes per part de l’estat i de certs mitjans de comunicació de criminalitzar la tasca dels Comitès de defensa de la República, arribant a l’aplicació de la llei antiterrorista per accions de protesta pacífica, el grup municipal d’ERC-AM, PDeCAT-Demòcrates i la CUP creiem necessari un posicionament institucional precis de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans per denunciar aquesta operació i defensar la llibertat d’expressió, la llibertat ideològica i la llibertat de manifestació. Cal destacar que d'aquestes plataformes participen molts palauencs i palauenques, moguts sempre per la mobilització pacifica i defensa d'uns ideals polítics concrets. Els republicans subscriuen, doncs, en la part expositiva de la moció, el comunicat dels CDR de tot Catalunya, que s’ha difós des de les xarxes socials, i on lamenten la campanya d’intoxicació mediàtica que s’ha fomentat des dels mitjans de Madrid per intentar etiquetar com a violent el moviment de protesta i, en alguns coses, fer la comparació amb la kale borroka basca. Així, el Grup Municipal d’ERC Palau-solità i Plegamans es posicionarà clarament en contra de les operacions de l’Estat que utilitzen els diferents cossos policials i instàncies judicials contra els CDR, vulnerant una i altra vegada tots els drets civils i polítics dels ciutadans. Els republicans advoquen per un marc en el que es respecti la llibertat ideològica, i de manifestació, com també la voluntat construir un país millor, des de baix i per a tothom en forma de República, l’únic camí viable.

ERC Palau-solità i Plegamans treballa en un projecte col·lectiu sobre els pressupostos participatius

El grup municipal d'ERC, juntament amb els grups d'ICV i la CUP, ha presentat una moció en la qual proposa al Ple que s'implementi un projecte de pressupostos participatius que tingui recorregut en el temps i incentivi la participació ciutadana al municipi.  Aquesta proposta neix del treball conjunt dels tres grups municipals i de la plataforma ciutadana Àgora. L'objectiu principal és instar a l'Ajuntament a implementar un procés participatiu que impliqui al màxim nombre de persones possible i es consolidi en el temps, amb la intenció de millorar-la any rere any. El govern municipal va engegar pels pressupostos municipals de 2017 un "procés participatiu" com a resposta a les demandes de l'oposició per una major implicació ciutadana en aquesta matèria. Malgrat portar-ho a terme, aquests es van quedar curts i no es van dotar dels mecanismes adients pel seu correcte desenvolupament. Prova d'això és que per 2018 no s'ha dut a terme, en cap partida, un proces participatiu per la tria de projectes a dur a terme. El punt principal de la proposta és que la ciutadania pugui decidir sobre diferents projectes per un valor mínim de 100.000 euros del pressupost municipal destinats en la partida d'inversions. La idea principal és que la ciutadania pugui participar mitjançant dues parts, la primera fase d'execució seria la destinada a l'elaboració de propostes i la segona d'explicació d'aquestes, debat i posterior votació. Una vegada recollides les propostes guanyadores, aquestes serien proposades per la inclusió al pressupost municipal i executades durant l'any de vigència d'aquest. Per altra banda, des d'ERC també presentem en aquest ple una moció per la creació d'un registre de solars buits amb la intenció d'evitar la retenció especulativa dels solars i possibilitar la renovació i consolidació del sol urbà.

ERC-CatSÍ aconsegueix el segon lloc i un resultat històric

En les eleccions al Parlament de Catalunya celebrades ahir, i sota un clima de repressió i l'autogovern intervingut, l'independentisme va tornar a guanyar amb majoria absoluta. Davant de l'atac contra l'autogovern i les institucions catalanes, el sobiranisme ha guanyat en escons (70 entre ERC, JxCAT i la CUP, per 57 de C's, PSC i PP), en percentatge de vots (47,49 % a 43,49%) i en sufragis (2.063.361 a 1.889.176), pendents encara de l'escrutini oficial definitiu. Tot això amb una participació del 84,6% a nivell municipal, una dada que ens situa per sobre de la mitjana nacional. L'independentisme va guanyar les eleccions també a Palau-solità i Plegamans, amb 4.284 vots i un 46,21%, xifra que supera els resultats de les passades eleccions (en vots) i el Sí al referèndum de l'1 d'octubre. Els veïns i veïnes del municipi han fet confiança a la candidatura d'ERC-CatSÍ per liderar el bloc republicà, amb uns resultats que superen totes les expectatives i ens col·loquen en un record de vot amb 2.062 vots i un 22,24%, convertint-se la nostra candidatura en el referent del sobiranisme al municipi.  Aquest resultat és el desig de la ciutadania de tornar les institucions democràtiques catalanes al seu normalment funcionament, l'alliberament dels presos polítics, la suspensió immediata de l'article 155 i el desplegament de la República. Des de la Secció Local valorem molt positivament aquests resultats, que ens donen encara més forces, confiança i il·lusió per seguir treballant pel nostre municipi i per la República catalana, amb l'horitzó de les eleccions municipals del 2019 com a nou repte. Salut, República i bones festes!

Condemna i rebuig per la detenció del govern legítim de Catalunya

La Secció Local i el Grup Municipal d'ERC de Palau-solità i Plegamans, expressem enèrgicament el nostre rebuig i condemna per la detenció ahir de part del legítim Govern de Catalunya, escollit democràticament a les eleccions del 27 de setembre de 2015. Ahir, 2 de novembre de 2017, vam viure una jornada trista i vergonyant, l'Estat Espanyol va demostrar, un cop més, la seva falta de democràcia i la inexistent separació de poders que regeix el règim del 78. En ple segle XXI veiem com el govern espanyol es dedica a retorçar i manipular el sistema per tal d'esclafar i humiliar els seus adversaris polítics, d'una manera digna d'un estat dictatorial i autoritari. Hem de veure també com Europa dóna l'esquena al poble català i deixa passar, un cop més, una flagrant violació de la Carta Europea dels Drets Humans en benefici d'un estat membre. Sempre hem cregut en la UE, però els fets recents ens empenyen a pensar que la UE no és més que una organització destinada a protegir els privilegis d'uns pocs i dels estats que els brinden aquest privilegis. Exigim a la UE que rectifiqui i actuï en conseqüència amb els valors democràtics que tant ha exaltat i promogut al llarg dels anys. També volem denunciar la falta de sensibilitat del govern local, liderat per un PSC còmplice, que nega sistemàticament que existeixen presos polítics a l'Estat Espanyol, que s'ha negat a penjar una pancarta en suport a aquest presos i que es dedica a culpar de la situació a les entitats i partits sobiranistes, donant suport a l'aplicació de l'art. 155 i a la col·laboració del seu partit amb el PP i C's per tal d'apropiar-se de les institucions catalanes de forma fraudulenta, menystenint així la voluntat dels ciutadans de Catalunya expressada a les eleccions del 27S i al referèndum de l'1O. Finalment volem encoratjar tota la ciutadania a participar de les properes mobilitzacions tant en l'àmbit local com a escala nacional per exigir la llibertat dels presos polítics i per defensar les institucions catalanes i la República.