Palau-Solità i Plegamans

Totes les notícies

"Immigració, drets socials i referèndum d'independència" - Acte de campanya

El proper divendres 21 de juliol s'ha organitzat al nostre municipi al voltant dels drets socials i l'inmigracio, per coneixer millor quin paper juguen aquestes questions en el referendum i el procés constituent. L'acte està organitzat per la Taula del Sí, formada per organitzacions i entitats a favor del SÍ en el referendum de l'1 d'octubre. Hi intervendran, entre d'altres, la diputada d'ERC al Congreso, Ana Surra i el diputat al parlament de Catalunya, Chakir El Homrani. L'acte està previst per les set de la tarda a l'auditori de Can Cortés. Us esperem!  

ERC esmena els pressupostos de l’estat 2017 reclamant inversions per Palau-solità i Plegamans

Entre les esmenes destaca la construcció d’un complex esportiu municipal, llargament reivindicat per la ciutadania del municipi.   Esquerra Republicana de Catalunya reclama al govern de l'estat que incorpori en el seus pressupostos generals de 2017 algunes de les inversions més prioritàries que el nostre municipi necessita a dia d’avui. La reivindicació principal és la construcció d’un complex esportiu municipal. El projecte estaria xifrat en uns 5 milions d’euros aproximadament. Palau-solità i Plegamans és un dels pocs municipis amb 15.000 habitants que no disposa d’aquest tipus de servei a nivell de tot l’estat. Les esmenes, presentades per la secció local a través del grup parlamentari al Congres dels Diputats, representen un total d’aproximadament 8.400.00€  en inversions. El govern del PP menysprea als ajuntaments i municipis amb unes inversions que no estan a l’alçada de les necessitats dels ciutadans. Són uns pressupostos que continuen en la línia de l’austeritat, amb retallades socials i a favor dels grans oligopolis. Les esmenes parcials al projecte de llei de pressupostos generals de l’Estat s’han concentrat en dos àmbits: cultura/educació i infraestructures.   En l’àmbit de la cultura i l’educació, consta la rehabilitació de la torre de la Casa Folch i convertir així l’edifici en una casa museu i domicili de la fundació amb el mateix nom. Per altra banda, ERC demana al govern espanyol una inversió per construir la biblioteca municipal, un servei tan bàsic del que actualment els ciutadans no poden gaudir. Per últim en aquest àmbit, figura la proposta d’habilitar la Masia de Can Falguera com a nova escola de música, fent més accessible aquesta institució municipal. Actualment el recinte no compta amb cap servei, tot i haver estat rehabilitat fa pocs anys. En relació a les infraestructures, es demana a l'estat que destini recursos per la millora i adequació dels vials i accessos al polígon industrial Riera de Caldes, en l’actualitat en una situació decadent.

El govern es ven Gallecs a canvi d'un nou poligon industrial sense consens

El dimecres 29, i després d'anys de lluites, el Parlament va aprovar incorporar més terrenys al conjunt de zones protegides de Gallecs. Per desgràcia, aquest no serà el cas del sector Riera de Caldes II (zona de la Masia Julià) després que el PSC i el PDECAT votessin en contra en aquest punt. Aquest vot en contra contradiu la decisió adoptada per majoria, i avalada per ambdós partits, al ple municipal del municipi reivindicant la protecció de l'espai de Gallecs. La raó de tot plegat és la construcció d'un nou polígon industrial a la zona esmentada. El govern municipal s’ha encaparrat en què Palau-solità i Plegamans necessita un nou polígon industrial. Un polígon modern, adequat a les noves necessitats de les empreses en ple segle XXI. Unes empreses que ja no volen instal·lar-se en vells polígons deixats de la mà de Déu, evidentment. Per exemple, la província de Barcelona, i més concretament el Vallès, està plena de polígons obsolets que ja no donen resposta a les necessitats actuals de les empreses. Estem d’acord que les necessitats de les empreses han canviat respecte a quan es van construir els nostres polígons, però si volem mantenir l’activitat industrial no hauríem de fer quelcom perquè les empreses, que actualment estan al nostre municipi, segueixin trobant atractiu i pràctic quedar-s’hi? O és que potser el govern municipal té por a invertir en els polígons i demanar als industrials que n’assumeixin la seva part? Des d'ERC Palau-solità i Plegamans lamentem que els interessos financers i especulatius d'alguns partits s'anteposin a la conservació d'un espai de gran valor natural com és aquesta zona de Gallecs.

Manifestació 18F: Palau-solità i Plegamans al costat dels refugiats

A Palau-solità i Plegamans, el ple municipal de gener va aprovar la moció presentada per tots els grups polítics que instava a sumar-se al manifest i donar així suport a la campanya Casa Nostra Casa Vostra.   Des d’ERC Palau hem mostrat des del primer moment la nostra solidaritat envers els refugiats i la situació en la qual es troben actualment. Ho vam fer participant en la concentració de Stop Mare Mortum per exigir vies segures al mediterrani per les persones migrades, també demanant a l’Ajuntament que deixes les banderes europea i espanyola a mig pal quan es va produir l’acord entre la UE i Turquia que suposava una violació dels drets humans.   Els refugiats es troben en una situació límit, les seves condicions humanes són molt precàries i no poden esperar més temps, per això demanem a l’estat espanyol que obri fronteres i deixi a la societat catalana acollir a aquest col·lectiu.   Recordem-nos que cap persona és il·legal, que totes mereixen poder continuar amb les seves vides, i que tal com van fer les generacions passades amb els nostres avis quan aquí es va produir la guerra civil, tenim el deure de donar resposta a les mateixes situacions humanitàries que viuen països com Síria, Iraq o Afganistan, entre d’altres.   Fem una crida a tota la ciutadania del municipi a participar aquest dissabte 18 de febrer a les 16h a la plaça Urquinaona de Barcelona de la manifestació més gran que s’hagi dut a terme per l’acollida de refugiats.   Catalunya està preparada, volem acollir!  

ERC-AM expressa la seva preocupació pels greus casos d’incivisme i demana la creació d’una Comissió de Civisme

El grup municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans demana noves estratègies respecte els fets d’incivisme registrats i que es conscienciï a la població sobre el cost del mobiliari urbà i equipaments de servei comunitari. Des d’ERC-AM es viu amb preocupació l’ascens del vandalisme que els darrers anys esta patint el municipi. No es tracta de situacions puntuals, sinó que son accions que es repeteixen constantment i no tenen un objectiu fix. L’any 2016 es van produir múltiples actes vandàlics, com la crema dels dos xiprers centenaris a la parròquia de Santa Maria (amb perill pel mateix edifici), la crema de diversos contenidors la nit de la castanyada, la destrossa del Skatepark o la preocupant acumulació de brossa i mobles al costat dels contenidors.   El dilluns 30 de gener es van produir nous atacs vandàlics, aquest cop al Cementeri Municipal i al Centre Cívic, causant destrosses més que significatives i encara pendents de valorar per la vessant econòmica.   Per fer front a aquesta situació, des d’Esquerra Republicana fem una crida a trobar solucions de consens, i en conseqüència proposem una sèrie mesures per a revertir la situació actual. Entre les mesures proposades, la principal seria la posada en marxa d’una Comissió de Civisme, mecanisme previst a l’Ordenança de Civisme com a Comissió de Seguiment. També es proposa la implementació d’una campanya informativa pels diferents canals existents que tindria com a funció informar a la ciutadania sobre el cost del mobiliari urbà, posant l’accent en el que suposa per a l’Ajuntament la dedicació en temps i despesa innecessària per a l’arranjament dels desperfectes.   Alhora, sol·licitem l’increment dels serveis de paisà per part de la Policia Local per tal de fer més efectiu el patrullatge i la vigilància ordinària a la població. És necessari recuperar la figura de la policia de proximitat.   Per últim, fem una crida a la població per tal de comunicar immediatament qualsevol tipus d’episodi i prendre consciència de la preservació del bé comú com a valor de la comunitat.

Arrenca la campanya “La República que farem” a Palau-solità i Plegamans

  Al febrer arrenca la campanya de “La República que farem” a Palau-solità i Plegamans, que acollirà dos actes repartits entre el mes de febrer i abril.   La República Que Farem és un procés participatiu engegat per ERC que consisteix en dissenyar, de manera col·lectiva, el nou país que volem. S’han programat xerrades temàtiques per tot el territori, que van des d’economia fins a política internacional, passant per territori, medi ambient i cultura, entre d’altres. L’objectiu es contrastar totes les opinions dels ciutadans i generar les bases de la nova República Catalana. Així doncs, a Palau-solità i Plegamans la primera d’aquestes xerrades serà el 16 de febrer i tractarà sobre el model cultural. Ens acompanyaran dos experts en la matèria, com són en Juanjo Puigcorbé i en Bernat Picornell. Aquesta trobada tindrà lloc a les 19:00h a l’auditori de Can Cortès. Com a novetat, l’acte es podrà seguir en directe. La segona xerrada es desenvoluparà entre març i abril, i tractarà sobre educació. Durant les següents setmanes donarem més informació sobre el lloc, l’hora i els ponents. Esperem comptar amb la participació dels veïns i veïnes del municipi, i poder debatre plegats el futur del nou país.  

Imatge de l'alcaldessa i els regidors al balcó de l'Ajuntament

L'objectiu d'una nit de reis sense càrrecs polítics ni politització

S'acosta la nit de Reis i com és habitual l'Ajuntament ens comunica quin és el protocol a seguir per l'arribada de Ses Majestats a Palau-solità i Plegamans. L'escena que es repeteix any rere any quan els regidors/ores surten al balcó de la casa consistorial hauria de ser cosa del passat, però desafortunadament continua sent una realitat. La nostra posició sobre aquest tema sempre ha estat clara: renunciem a tots aquests tipus de privilegis que només porten diluir el protagonisme de qui realment l'hauria de tenir: Reis Mags, patges reials, l'Herald i els nens i nenes de la vila.  La nit de Reis hauria de ser una festa totalment separada de l'activitat política, on els nens han de ser els protagonistes d'un dels dies més màgics de l'any. El fet que els regidors/ores surtin al balcó amb els Reis Mags respon a una lògica antiga, per això volem un balcó sense regidors/ores ni cap càrrec polític. Un fet (el de sortir al balcó) que no només es produeix en aquestes dates, sinó també durant el pregó de la festa major i que ens agradaria que tinguessin data de caducitat. Per si fos poc, als regidors/ores també se'ns ofereix un tiquet per la botifarrada i un glop de vi totalment gratuït. Un tiquet al qual també hem renunciat, un altre exemple de privilegis que no volem en la política del nostre municipi. A més, ara fa uns mesos, Esquerra Republicana va aprovar un codi de conducta que precisament regeix, entre altres coses, tots aquells aspectes relacionats amb l'acceptació (o no) de regals, menjars i altres objectes. Des d'ERC-AM seguim defensant que hi ha costums polítiques que no tenen cabuda actualment, i que per higiene democràtica, renovació i transparència han d'acabar-se. En definitiva és una nova manera de fer política a la qual aspirem en un futur, esperem no molt llunyà. Aprofitem per desitjar-vos un feliç 2017 i que els Reis Mags us portin allò que desitgeu!  

El 6D, dia de la Constitució, el grup municipal d'ERC-AM també treballarà

El dimarts 6 de desembre, dia que es commemora l’aniversari de la Constitució Espanyola, el grup municipal d’ERC-AM així com la secció local treballarà com qualsevol dia normal.   Amb aquest posicionament el grup municipal d’ERC se suma a la iniciativa de les diferents entitats socials i municipalistes que fan una crida a treballar amb normalitat a les institucions, en protesta per les represàlies judicials i polítiques engegades contra els ajuntaments que van obrir el passat 12 d’octubre.   Tant el regidor d’aquest partit, Jordi Plaza, com la resta de la secció local, atendran les peticions de la ciutadania. Com també és normal de cada dimarts, es dura a terme una reunió oberta per tractar i repassar l’actualitat del municipi i debatre properes accions a realitzar.   Seguint la línia ideològica del partit, per republicans com nosaltres no té sentit ser partícips de la celebració d’una constitució que esta sent utilitzada per coartar el dret a decidir del poble de Catalunya. A més, tampoc reconeixem una constitució encallada en el passat, pactada amb el franquisme, que perpetua el règim monàrquic i que vulnera les necessitats socials de la població   Tots els esforços del nostre grup municipal es centren ara a ajudar a construir la República catalana, i en aquesta direcció continuarem treballant des del món municipal.  

El grup municipal d'ERC-AM aconsegueix que Palau-solità i Plegamans s'adhereixi al referèndum i al procés constituent

El ple ordinari del mes d'octubre va evidenciar una de les derrotes més dures pel PSC, força guanyadora de les eleccions municipals del 2015 i principal actor polític del govern. La moció que va presentar el nostre grup municipal instava al govern, i a l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans en el seu conjunt, a comprometre's a col·laborar amb el govern per fer possible el referèndum vinculant promogut pel Parlament de Catalunya, i que amb tota probabilitat serà convocat durant la tardor del 2017. Després d'una setmana de negociacions amb els diversos grups municipals, vam aconseguir que la majoria de partits ens comuniques el seu vot afirmatiu després d'introduir a la moció petites modificacions en el redactat. Per tant, el 27 d'octubre al ple ordinari, 9 regidors i regidores, el que suposa la majoria absoluta, van votar a favor de la proposta. Els vots negatius del PSC, PP i C's van deixar al descobert, una vegada més, el bloc constitucionalista que representen aquests partits. Aquesta vegada però, les forces sobiranistes hem aconseguit una victòria històrica. El resultat de la votació és d'enorme transcendència, donat que un municipi governat pel PSC s'ha compromès a treballar amb el govern de Catalunya i amb la majoria parlamentaria en post d'un objectiu de país, un fet que a la nostra vila no es dóna sovint. A part de recolzar el suport al referèndum, també s'assumeix la tasca d'impulsar debats constituents des del poble i, per últim, la participació en la creació d'un espai de municipis per la República en el marc del procés constituent. Com era d'esperar, el sentit de la votació no ha agradat, i gens, a l'alcaldessa i els regidors del PSC, que al ple ja van mostrar el seu malestar i vam assumir la derrota d'una manera poc madura i menyspreament la reacció engrescada de la ciutadania que assitia al ple. El món municipal és una pedra angular en la construcció de la República Catalana, i es que sense els municipis no podem construir aquest nou estat pel qual fa temps treballem intensament.