Parets del Vallès

Totes les notícies

Aprovada la moció que exigeix a ENDESA condonar el deute acumulat per les famílies vulnerables per la Llei 24/2015

En la darrera Junta de Portaveus, celebrada el passat dijous a la tarda, es va aprovar per 9 vots favorables i 8 abstencions la moció presentada per Ara Parets Esquerra Republicana, Sumem Esquerres a Parets i Parets per la República-JuntsxCAT en suport a la Llei 24/2015 i contra el tall de subministrament a les famílies amb deute. El PSC es va negar a negociar un "moció de consens" entre totes les cinc forces polítiques i va mantenir en l'ordre del dia la seva pròpia moció on, en canvi, no exigeix a Endesa "condonar el deute acumulat per les famílies vulnerables des del 2015 i relacionat amb la Llei 24/2015". A diferència del text presentat pel Govern Plural, els socialistes simplement van dir que aquest deute no l'han de pagar les administracions locals. En canvi, Ara Parets ERC, Sumem Esquerres a Parets i Parets per la República no reconeixen de cap manera aquest deute i n'exigeixen la condonació. Entre els altres acords de la moció cal destacar que el text insta el Govern de la Generalitat a prendre el lideratge polític en la defensa dels drets energètics, especialment dels i les ciutadanes més vulnerables, treballant de manera transversal per fer complir la llei.   També es fa una ferma defensa de la Llei 24/2015, una Llei fruit d’una Iniciativa Legislativa Popular que va ser aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya, i que és una de les més avançades del món, i insta a totes les administracions competents a utilitzar les vies sancionadores de manera contundent, en cas que les subministradores elèctriques realitzin talls a llars, no permesos per la llei 24/2015. La moció, aprovada amb l'abstenció de PSC i Ciutadans, va ser consensuada arran de la Trobada de Ciutats que va tenir lloc a Terrassa i de la que en va sorgir una Declaració Pública. Mentrestant la moció socialista, aprovada amb l'abstenció de la resta de grups (10 vots), reflecteix el posicionament de la Diputació de Barcelona, que va emplaçar a la Generalitat a resoldre la problemàtica i va oposar-se a que els Ajuntaments hagin de pagar el deute que ha reclamat durant l'agost la companyia ENDESA.

Ara Parets ERC organitza la 4a Festa Republicana la Nit de la Diada a la plaça de la Vila

La Secció Local d'Esquerra Republicana a Parets ha programat la 4a Festa Republicana que tindrà lloc el pròxim dimarts 10 de setembre, a partir de les 20.30 hores, a la plaça de la Vila. L'activitat consistirà en una botifarrada popular al preu de 5 euros que inclou entrepà (3 euros), beguda (1 euro) i a més es farà la donació d'un euro per l'Associació Catalana de Drets Civils. Aquest és el quart any consecutiu que Esquerra Republicana organitza la botifarrada, un acte que va néixer el 2016 per donar més rellevància a la celebració de la Diada Nacional a Parets del Vallès. A més, dimecres 11 de setembre a les 10 del matí, ERC Parets també estarà present a l'ofrena floral que es farà a la plaça Països Catalans, i a la tarda una àmplia representació del partit anirà a les mobilitzacions previstes per l'ANC a Barcelona.

Chakir el Homrani: 'La Generalitat no permetrà cap tall de llum a famílies vulnerables, la Llei 24/2015 ho diu molt clar i així ho defensarà el Govern'

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, s’ha reunit aquest dilluns al matí amb representants de les quatres diputacions, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona per coordinar la resposta de l’Administració al fenomen de la pobresa energètica i a l’amenaça d’algunes companyies de tallar el subministrament si els ajuntaments no abonen el deute acumulat.   A la reunió, les administracions han acordat defensar la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica com a marc normatiu de referència a Catalunya per abordar el fenomen de l’exclusió residencial i la pobresa energètica; una llei que no permet el tall de subministrament de serveis bàsics com la llum, l’aigua o el gas a cap família en situació de vulnerabilitat.   Segons el conseller, “hem acordat una resposta conjunta i coordinada de totes les administracions, en el terreny de joc de la Llei 24/2015. Aquest és l’espai on farem front a les situacions de pobresa energètica al nostre país i on dialogarem amb les empreses subministradores i buscarem les solucions”. I ha remarcat que “el primer que cal és que Endesa retiri l’amenaça de tallar el subministrament a les famílies o persones que acumulen deute. L’1 d’octubre no es pot tallar la llum a ningú, perquè la Llei 24/2015 ho deixa molt clar i no es pot incomplir la llei. La Generalitat no permetrà cap tall a famílies amb informe de vulnerabilitat. No són admissibles per part de les empreses ni amenaces ni posar en el punt de mira als ciutadans més vulnerables i els seus drets bàsics”.   El Homrani ha explicat que les administracions enviaran una carta conjunta a totes les elèctriques i després als ajuntaments afectats explicant els acords a què s’ha arribat aquest dilluns i que la reunió també ha servit per recollir “l’enuig dels municipis per la carta de la companyia elèctrica, pel to d’amenaça utilitzat i pel moment, durant al mes d’agost i després de les eleccions, quan els consistoris són nous”.

El Govern Plural aprova una modificació de crèdit que permetrà afrontar projectes pendents abans de finalitzar el 2019

Amb els vots favorables d’Ara Parets ERC, Sumem Esquerres a Parets i Parets per la República, el darrer ple ordinari va aprovar una modificació de crèdit de 2,19 milions d’euros que permetrà utilitzar part del romanent de tresoreria per cobrir algunes despeses de factures pendents que l’Ajuntament havia d’afrontar, també per assumir obligacions en el capítol 1 de personal dels treballadors municipals, també per suplementar algunes partides que resultaven insuficients per pagar determinats serveis o per tirar endavant alguns projectes abans de concloure l’exercici de 2019.   La regidora Kènia Domènech va dir que “aquest govern és responsable i per això assumeix com a pròpia part de la despesa que va deixar pendent l’anterior equip de govern socialista. El més fàcil per les tres forces polítiques seria criticar part de l’herència rebuda però per responsabilitat assumim els compromisos i alhora ens hem posat a treballar des del primer dia per tirar endavant passat l’estiu alguns projectes que considerem indispensables per la millora de la qualitat de vida dels paretans i les paretanes”.   Algunes de les accions que s’han inclòs en la proposta aprovada pel Govern Plural:   *Més de 155.000 euros per a la millora de la piscina municipal miguel Luque. Millores que consistiran en la rehabilitació de la recepció de la piscina, l’arranjament de la maquinària, el canvi de taquilles i de bancs de PVC. També en la informatització del sistema d’accés a l’equipament.   *Projecte de reforma del parc la Linera amb el tancament d’una de les basses i conversió en zona de gespa i la canalització de les aigües pluvials.   *Arranjament de les goteres del nou pavelló d’esports ; la millora de la climatització a la sala d’exposicions de Can Rajoler ; l’adquisició de jocs infantils per als nostres parcs ; la millora de l’asfaltat dels nostres carrers ; la instal·lació de càmeres de seguretat a la plaça la Salut ; la construcció de més horts urbans a Can Jornet ; la millora del mobiliari de la cuina del Pau Vila ; una màquina fregadora per la pista Can Butjosa ; la renovació dels seients de les graderies del camp de futbol o del pavelló ; o de la xarxa de clavegueram.

L’Ajuntament de Parets cedeix a l’Agrupament Escolta l’ús privatiu de la masia de Can Jornet fins al 2023

La darrera Junta de Govern de l’Ajuntament, celebrada el 25 de juliol, va aprovar el conveni signat entre el consistori i l’Agrupament Escolta i Guia Sant Jaume pel qual es regula l’autorització de l’ús privatiu de la masia Can Jornet, propietat de l’INCASOL, els dissabtes i diumenges fins al juliol de 2023.   L’alcalde de Parets, Jordi Seguer, i Maria Madurell, cap de l’agrupament i presidenta, signen un conveni on s’autoritza a l’entitat juvenil ús de la masia per tal que sigui la seva seu i pugui desenvolupar les activitats vinculades a l’educació d’infants i joves en el temps de lleure a través del mètode escolta i guia.   L’ajuntament cedeix l’ús privatiu de Can Jornet el dissabte i diumenge de cada setmana durant tot el dia i permet l’ús durant la resta de dies de la setmana prèvia autorització.   L’Agrupament Escolta es compromet a elaborar un programa anual d’activitats, a gestionar de forma responsable l’equipament vetllant pel compliment de les normes d’ús, a participar activament en la conservació i cura de l’equipament exterior d’acord a criteris ecològics i educatius, entre altres.   Entre els compromisos de l’Ajuntament hi ha el de mantenir l’hort ecològic com a eina de desenvolupament educatiu i mediambiental gestionat per l’Escola de la Natura, on podrà participar de manera activa.   La regidora de Joventut, Montserrat Folguera, ha valorat positivament la signatura del conveni que manté l’essència de l’acord de 1998 quan es va reconèixer l’esforç dut a terme per l’Agrupament durant els anys 90 que “van desenrunar i desforestar l’espai de Can Jornet per fer-lo més atractiu i accessible a les obres”.   Aleshores la tenacitat del seu president Joan Ferré va resultar clau per aconseguir que la masia fos la seu del Cau. Gràcies al finançament i al suport de l’Ajuntament es va recuperar la masia, per entre altres, situar-hi la seu de l’agrupament, fins als nostres dies.

Manifest del Govern Plural en defensa de la llibertat, la justícia i la democràcia

El Govern Plural de Parets del Vallès ha expressat aquest dijous el seu màxim suport, escalf i acompanyament al veí del municipi Jordi Turull i Negre, en presó preventiva des del març de 2018, així com a la resta de presos polítics i exiliats en relació al procés d’autodeterminació de Catalunya.   Un suport que han fet extensiu als seus familiars i amb el qual s’han posat a la seva completa disposició.    En un text que s’ha llegit aquest dijous abans de l’inici del ple ordinari, els membres del nou govern han reiterat el seu posicionament d’absolut rebuig davant les mesures empreses per l’Estat, que consideren arbitràries i desproporcionades alhora que vulneren els drets fonamentals dels processats pel Tribunal Suprem i que ens situen en un context de retrocés en els drets i les llibertats.   Ara Parets ERC, Sumem Esquerres a Parets i Parets per la República-JxCAT consideren imprescindible “fer sentir la veu del nou govern i també de la institució, que vetlla pel benestar de tots els ciutadans del nostre municipi”.   El manifest, assenyalen, no neix d’un posicionament ideològic ni d’un signe polític, és fruit d’un sentiment democràtic, de llibertat i de justícia.   L’existència de presos polítics atempta contra els drets recollits en la Declaració Universal dels Drets Humans i contra el Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals adoptada pel Consell d’Europa el 1950 i ratificada per l’Estat espanyol.   I davant d’aquesta situació:   -reivindiquen la defensa dels drets a la llibertat d’expressió, a la manifestació i a la participació política.   -reclamen la llibertat immediata dels presos polítics i exiliats, perquè exercir el dret a vot mai pot ser considerat un delicte en un estat democràtic.   -exigeixen l’alliberament dels presos polítics catalans i el retorn dels exiliats i reprendre la normalitat democràtica i l’obertura del diàleg polític per resoldre aquest conflicte, que entenem és l’únic camí que pot conduir a la una solució d’acord als valors democràtics.

L'oposició estarà representada en tots els òrgans col·legiats i consells municipals de Parets

El nou Govern plural de Parets del Vallès ha obert tots els òrgans col·legiats i els Consells municipals també als grups polítics de l'oposició. A partir d'ara, PSC i Ciutadans, també tindran representació en el Consell de l'Esport Municipal, la Junta de Seguretat Local i el Consell Industrial. La proposta es va apropar en el ple del passat dijous, amb els vots a favor d'Ara Parets ERC, Sumem Esquerres a Parets, Parets per la República i Ciutadans (10) i l'abstenció del PSC (7) que sempre s'havia negat a permetre la participació de l'oposició en aquests òrgans. L'alcalde Jordi Seguer va dir que amb aquest acord "es compleix una vella reivindicació de les forces de l'oposició de les darreres legislatures". I és que la voluntat del nou govern és la de tenir una mirada oberta i fer participar als grups de l'oposició de gran part de les gran decisions que com a poble s'hagin de prendre al llarg d'aquesta legislatura. D'altra banda, el Govern plural ha anunciat la creació abans de final d'any del Consell de la Gent Gran, un òrgan de participació que consultarà la ciutadania de més edat sobre qüestions com el funcionament dels Casals de la Gent Gran del poble però també sobre altres aspectes rellevants de Parets. A més del Consell de la Gent Gran, el nou govern vol posar en marxa altres consells de participació i alhora fer-los el més dinàmics possibles.  

El Govern Plural incrementa en un 40% les assignacions als portaveus dels grups de l’oposició

Amb els vots favorables de les tres forces que integren el Govern Plural (Ara Parets ERC, Sumem Esquerres a Parets i Parets per la República-JuntsxCAT), l’abstenció de Ciutadans i el vot en contra del PSC, el Ple de l’Ajuntament de Parets va aprovar les assignacions que rebran els portaveus dels dos grups de l’oposició: l’exalcalde socialista Francesc Juzgado i Manuel Losada de Ciutadans. Els dos portaveus rebran 350 euros per cada sessió de la Junta de Portaveus (fins ara l’import era de 250 euros). A més, també s’incrementen les assignacions per assistències als plens municipals i comissions informatives que passen de 270 a 350 euros, un 30% més). Aquestes assistències les cobraran 9 regidors/es, 8 dels quals seran de l’oposició. En la línea de dignificar el treball també de l’oposició i facilitar el seu treball propositiu i de fiscalització, el Govern Plural també ha aprovat una assignació de 150 euros per l’assistència a les Comissions Informatives d’Àrea i redueix de 270 a 150 euros l’assistència a la sessió de la Comissió Especial de Comptes. L’assistència a les Juntes de Govern, incompatibles amb dedicacions parcials i/o exclusives, seran de 250 euros per sessió i l’assistència a les Meses de Contractació per part del regidor competent en la matèria: 200 euros per sessió.   Increment de les aportacions per igual a tots els grups municipals A més, el nou Govern Plural ha incrementat per igual l’aportació per al funcionament de tots els grups municipals que passen de rebre 380 euros mensuals a 600 euros. El component variable que el PSC havia incrementat el 2015 de forma considerable es redueix a 150 euros per regidor.  

El Govern Plural aprova les dedicacions dels seus regidors que no esgotaran el màxim permès per la LRSAL

El nou Govern Municipal de Parets, integrat per 9 regidors (un més que en bona part del mandat anterior), no esgotarà el màxim previst per la llei que permetia fins a 7 dedicacions exclusives i 371.000 euros. Amb la voluntat de dedicar-se al complet a la gestió del nostre Ajuntament, les tres forces polítiques han acordat que 4 regidors/es tindran dedicació exclusiva tot i que amb imports diferents. Alhora s’actualitzen les retribucions seguint els paràmetres que marca la Llei dels pressupostos de l’Estat. Així, el sou de l’alcalde s’incrementa un 6% des del 2015 i el dels tinents d’alcaldia un 4%, tot i que en alguns casos fins i tot es redueix. Els sous aprovats i dedicacions són: Jordi Seguer (100%):  53.065 € (alcalde) Casandra Garcia (100%): 51.500 € (1a tinent alcaldia) Lluís Moreno (100%): 51.500 € Montserrat Folguera (100%): 48.925 € Enrique Villegas (90%):  46.350 € Neus Jordà (65%): 33.475€ Kènia Domènech (50%): 25.750 € Montserrat Lara (30%): 15.450€ Aquests sous són bruts i en el cas dels 5 regidors d’Esquerra Republicana caldrà fer una rebaixa addicional del 15% per aportació a la carta financera del partit.   S’elimina la figura del càrrec assessor El nou Govern Plural serà auster, així ho va dir la regidora Kènia Domènech, i per això no tindrà cap càrrec de designació lliure que el PSC va tenir durant el mandat 2015-2019 i que va suposar un cost addicional de 250.000 € en quatre anys. El càrrec assessor de comunicació costaria avui dia 48.000 euros + Seguretat Social. Però a més el govern prescindirà de les dietes a dojo en restaurants, viatges, pagament de màsters i postgraus universitaris als regidors i altres despeses supèrflues.