Parets del Vallès

Totes les notícies

Ara Parets Esquerra Republicana es mostra sorpresa davant la moció de censura de Sumem Esquerres i el PSC

El grup municipal Ara Parets Esquerra Republicana es mostra sorprès davant l’anunci de moció de censura endegat pels grups Sumem Esquerres a Parets –soci de l’actual equip de govern – i el PSC. La portaveu republicana, Kènia Domènech, afirma que “Esquerra Republicana demanarà una reunió urgent de la comissió de seguiment del pacte del Govern Plural”, signat el juny de 2019 juntament amb Parets per la República. Ara Parets-ERC recorda que tot just el desembre passat l’equip de govern al complet va presentar el Pla de Mandat 2019-2023 que actualment té un 46% de les actuacions executades, i que el dijous 7 de gener es va arribar a un principi d’acord per tancar els pressupostos de 2021. Per tant, “res no feia sospitar que s’estava gestant una decisió que aturarà el canvi experimentat a Parets en el darrer any i mig”, ha afegit Domènech. Esquerra Republicana es mostra oberta a negociar amb Sumem Esquerres a Parets per salvar i reforçar encara més el govern del canvi, que es va forjar amb l’objectiu de deixar enrere 36 anys de governs socialistes a Parets del Vallès. Els 19 mesos de Govern Plural s’han traduït en una molt bona gestió per part de totes les regidories i on tothom ha treballat per l’interès general i amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels paretans i paretanes i de resoldre la problemàtica de la ciutadania durant la pandèmia de la Covid-19.

L’Ajuntament de Parets reclama al Govern Espanyol una aturada dels desnonaments fins a final de 2022

La darrera Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Parets, va aprovar amb el vot favorable de tots els grups polítics i l’abstenció de Ciutadans, una moció d’Ara Parets Esquerra Republicana on s’instava al Govern Espanyol a aturar l’execució de llançaments de desnonaments eliminant el requisit d’acreditació de vulnerabilitat sobrevinguda a la moratòria aprovada, així com la seva ampliació temporal, com a mínim fins al 31 de desembre de 2022. A més, l’acord polític reclama que es prohibeixi el tall de qualsevol subministrament bàsic de serveis com electricitat, gas natural o bé aigua. Alhora mostra el suport del consistori al Decret llei 37/2020, de 3 de novembre, de reforç de la protecció del dret a l'habitatge davant els efectes de la pandèmia de la COVID-19 aprovat pel Govern català, i demana als jutges que l’apliquin fins que el Govern espanyol no realitzi allò instat en la resta de punts de la moció. Per Ara Parets ERC, la situació "s’ha agreujat arran de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19, augmentant la gravetat de l’emergència habitacional, on moltes famílies han vist reduïts els seus ingressos exponencialment i les ajudes extraordinàries públiques han estat insuficients per donar resposta a les situacions d’exclusió habitacional que s’han vist abocades. Una situació que ha portat moltes famílies a haver de destinar més del 50% del seu salari al lloguer, una situació insostenible".

L’Ajuntament de Parets reclama al Govern Espanyol el traspàs de la gestió de les prestacions i els subsidis d’atur a la Generalitat

Amb els vots favorables del Govern Plural (Ara Parets Esquerra Republicana, Sumem Esquerres a Parets i Parets per la República-JxCAT), la Junta de Portaveus de desembre, i a proposta d’ERC, va aprovar una moció on exigia al Govern de l’Estat el traspàs de la gestió de les prestacions i els subsidis d’atur que actualment gestiona el SEPE (entre els quals els ERTO) per tal que des del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) es pugui oferir “una política integral d’ocupació que contempli totes les seves dimensions”.   Aquest traspàs hauria d’incloure, com a mínim l’organització i administració dels serveis, la gestió del reconeixement del dret a rebre les prestacions, la capacitat de direcció, coordinació i control de sistemes de processament de dades.   Alhora caldria traspassar la funció interventora en la matèria, de la infraestructura disponible i el finançament per part de l’estat d’aquestes obligacions econòmiques i de les partides pressupostàries. L’alcalde de Parets, Jordi Seguer, ha dit que la gestió de les prestacions d’atur vinculades als ERTOs per part del SEPE “ha estat plena d’errors i d’endarreriments on hi ha hagut persones que encara no han cobrat”. Seguer ha lamentat que l’estat hagi ignorat les reiterades ofertes de col·laboració de la conselleria de Treball i per això el Parlament va reprovar l’actitud del Govern Espanyol i va exigir que la gestió de les prestacions d’atur passi a mans de la Generalitat.   En la moció aprovada, el consistori ha demanat també que en el pagament de les prestacions endarrerides reconegui d’ofici els interessos de demora, com a compensació pel perjudici causat a milers de persones treballadores que han estat mesos sense ingressos. En el text que ha tirat endavant, a proposta d’Esquerra Republicana, es sol·licita que el govern de l’Estat espanyol estableixi mecanismes de coordinació estables amb els governs territorials així com accepti aquelles propostes de col·laboració que els departaments corresponents facin, com és el cas de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat que ha reiterat la seva oferta de col·laboració en la gestió de les prestacions d’atur vinculades als ERTOs derivats de la Covid-19.

L'IBI urbà (Impost de Béns Immobles) tornarà a baixar un 2,5% durant el 2021

Complint un dels compromisos de la legislatura del Govern Plural, l'IBI urbà serà més econòmic novament a Parets del Vallès durant el 2021. Si durant l'exercici de 2020 l'Impost de Béns Immobles va baixar un 2,5%, el 2021 es reduirà novament en aquest percentatge. De manera que s'haurà reduït en un 5% des de l'inici d'aquest mandat. Abans de finalitzar la legislatura, aquest impost s'anirà reduint fins arribar al 10% promès de manera progressiva. Així, el rebut mig de l'IBI era de 564 euros anuals durant el 2019. Una xifra que va baixar el 2020 fins a 550,14 euros i fins a 535,54 el 2021. Al final del mandat l'import del rebut quedarà en 507,73 euros, és a dir uns 47 euros menys de mitjana però l'estalvi serà d'uns 140 euros. El 2021 comença amb noves bonificacions en l'IBI per instal·lar plaques fotovoltaiques L'ampliació de 3 fins a 5 anys de la bonificació del 50% de l'Impost de Béns Immobles si s'instal·len plaques fotovoltaiques en els habitatges és una de les altres novetats de les ordenances fiscals de 2021. Ara bé, la bonificació no pot superar en cap cas el 50% del cost total de la instal·lació. Es manté l'ajut universal de 100 euros en l'IBI per a persones amb escassa capacitat econòmica. Es congela el rebut de la circulació de vehicles i de l'aigua potable Tant l'Impost de tracció mecànica de vehicles com el de subministrament de l'aigua potable no experimentaran cap variació. En el cas de l'aigua es congela la part del rebut on l'Ajuntament pot incidir de manera directa. Primera actualització de la taxa mediambiental o de recollida d'escombraries El 2021 la taxa mediambiental domèstica pujarà un euros al mes i passarà de 44,56 euros a 56,56 euros, això representarà uns ingressos addicionals a l'any de 90.000 euros, quantitat que servirà per eixugar part del dèficit de quasi 1,4 milions d'euros en aquest servei. Quant a la taxa mediambiental que paguen els comerços s'ha congelat durant el 2021 i s'ha establert en un mínim de 155 euros/any per establiment i segons superfície i sector.

2021: un any ple d'obres per millorar l'espai urbà de Parets del Vallès

El 2021, tot i no ser un any d'eleccions municipals, serà un any ple d'actuacions i millores a l'espai urbà de Parets del Vallès. Molts dels compromisos anunciats durant el 2020 veuran la llum durant el nou any, ja que gran part de les actuacions es van adjudicar abans de les festes de Nadal. Paral·lelament el nou pressupost de 2021 inclourà altres actuacions de les quals el Govern Plural ja n'ha informat abastament com ara la construcció de la nova piscina descoberta municipal. Durant el primer trimestre de 2021, i sinó sorgeixen imprevistos derivats de la pandèmia de la Covid-19, hauran de començar els treballs de col·locació d'una tanca perimetral al parc del Sot d'en Barriques. Els treballs, que tindran una durada màxima de tres mesos, s'han adjudicat a l'empresa CATALANA D’OBRES 2006, SL, per un import de 118.800,07 euros, IVA exclòs. També recentment s'han adjudicat les obres de remodelació de la plaça Espanya a l'empresa TECNOLOGIA DE FIRMES, SA, per un import de 376.095,35 euros, IVA exclòs. L'actuació, tal com es va explicar en l'acte de presentació que va tenir lloc a final de setembre, té un calendari d'execució d'uns sis mesos. Altres actuacions són la instal·lació de plaques fotovoltaiques al camp municipal de futbol Josep Seguer, el nou enllumenat del parc del Cementiri, del parc de Cal·listènia i del passeig Fluvial o la millora del carrer Major. També durant el 2021 s'iniciaran les obres de remodelació dels carrers Ferrer i Guàrdia i Aurora, s'encetarà el Pla de voreres de l'Eixample, s'executarà el projecte de millora del clavegueram del carrer Independència (entre passeig de Ronda i Sant Sebastià) o s'asfaltaran els carrers Jaume Urgell del Barri Cerdanet, Sant Josep i Santa Irene, a la Linera, Alfons XIII, entre altres. Noves licitacions de contractes i revisió de normatives El nou any ens portarà l'aprovació en el Ple municipal de la nova ordenança de circul·lació, que s'ha posat al dia i que regularà els VMP (Vehicles de Mobilitat Personal).

El Cat Salut millora l’atenció primària al CAP Parets amb la contractació de 5,5 professionals

El Departament de Salut de la Generalitat ja ha començat les contractacions incloses dins del Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària. Un pla que ha de servir perquè els equips de primària del Vallès Oriental sumin 125 nous professionals per donar resposta a la COVID-19 i, a més, introduir canvis de caràcter estructural per millorar-ne l’accessibilitat i la resolució. Dels 125 nous professionals, 47 es destinaran al municipis del Baix Vallès i en el cas de Parets del Vallès l’assignació és de 5,5 professionals distribuïts de la següent manera: 1 gestor COVID, 1 referent COVID i escola, 1 infermera, 1 administratiu, 1 tècnic de cures auxiliars d’infemeria i 0,5 treballadors socials.   El Pla estava dissenyat des de fa mesos, però la pandèmia ha accelerat el seu desplegament i ja s’han tancat les assignacions de recursos als equips del Vallès Oriental. En total, la comarca rebrà 5,6 milions d’euros fins al 2022 (2 milions pel Baix Vallès). Amb aquests diners s’estan finançant programes conjunturals per donar resposta a la COVID-19, com la incorporació de 19 gestors COVID i  21 referents COVID Salut i Escola. Això significa 40 professionals destinats a la gestió de la COVID-19. També s’estan contractant professionals d’altres perfils (85) per abordar els canvis que s’han de produir en els centres d’atenció primària. Les noves incorporacions permeten millorar el suport assistencial a les residències, reforçar l’atenció a la cronicitat, incrementar el nombre de treballadors socials, augmentar el suport administratiu i incorporar noves tecnologies.  Quant a l'Àrea del Baix Vallès s’ha previst una assignació econòmica de 2.085.427 euros fins al 2022 en la contractació de 47 professionals: 7 gestors COVID, 8 referents Salut i Escola, 1 metge/essa, 12,5 infermeres, 10,5 administratius, 5 tècnics en cures auxiliars d’infermeria i 3 treballadors socials. Aquesta Àrea de Gestió Assistencial (AGA) comprèn: Mollet del Vallès, Parets del Vallès, Martorelles, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles, la Llagosta, Caldes de Montbui, Gallifa, Sant Feliu de Codines, Santa Perpètua de Mogoda, i Palau-solità i Plegamans.

Montserrat Folguera: 'Ens agrada la idea de crear sinergies entre la gent gran i la gent jove'

Montserrat Folguera és la regidora de Relacions Institucionals, Equipaments, Mobilitat, Gent Gran, Habitatge i Joventut en representació d'Ara Parets Esquerra Republicana. A més, és la regidora de barri de Can Butjosa, la Salut i Riera Seca. Paretana d'adopció, ja que va néixer al barri de Sant Andreu de Barcelona, fa 26 anys que viu al nostre poble. Quin balanç fas d’aquest primer any i mig de mandat del Govern Plural? El balanç és positiu. Hem estat un govern implicat des de l’inici on tots els regidors ens prenem molt seriosament la nostra feina. Tot i estar format per tres forces, els nostres programes electorals tenien moltes coincidències, això ens ha facilitat arribar a un acord en el Pla de Mandat que molt aviat presentarem. Som un govern amb moltes mirades i punts de vista i això fa que debatem força per arribar a consensos. Hi ha hagut factors externs com el temporal Glòria al gener o la COVID-19 que ens han condicionat en gran mesura la nostra gestió. De totes les regidories que gestiones, que en són moltes i diverses, amb quines accions de govern et quedes fins ara? De joventut, em quedo amb propostes agosarades però de molta qualitat com ara el parc VadeNadal, que amb alguns canvis repetirem quan passi la pandèmia. En mobilitat, hem millorat el recorregut del bus urbà donant servei a la zona del passeig de la Ribera, hem instal·lat noves marquesines i bancs per seure o senyalitzat les parades correctament. La celebració dels 40 anys d’Ajuntaments democràtics, on vam convidar a tots els electes, ha estat el més destacat de la regidoria de Relacions Institucionals. En Gent Gran, hem renovat la programació de cursos i tallers dels casals, ara més variada, i hem posat les bases del Consell de la Gent Gran. D’habitatge el que més em preocupa és l’escassetat d’oferta que hi ha a Parets. Des de la regidoria hem iniciat diverses accions per actualitzar el cens de pisos buits, hem engegat una campanya d’ajudes a la rehabilitació d’habitatge de particulars per incrementar la borsa de pisos de lloguer assequible.

Ara Parets ERC publica el número 15 del diari informatiu 'Cavall Republicà'

La construcció de la nova piscina descoberta de Parets del Vallès és el tema de portada del número 15 del 'Cavall Republicà, el diari informatiu d'Ara Parets Esquerra Republicana. Si tot va bé es treballa en la previsió d'iniciar les obres durant el 2021 per tal que l'equipament entri en funcionament l'estiu del 2022, complint així un dels compromisos de la legislatura. Amb un tiratge de 8.000 exemplars, la publicació de la Secció Local d'ERC Parets es distribuirà aquesta setmana per totes les llars del nostre poble. A la pàgina 1, s'informa sobre les obres d'arranjament del vas principal de la piscina coberta Miguel Luque, on s'havien detectat fuites d'aigua des d'almenys el 2017. El suport del delegat del Govern de la Generalitat, Juli Fernàndez, al projecte d'institut escola, les negociacions amb ADIF i la Generalitat per tenir una nova estació de tren o les obres del tercer carril de la C-17 són algunes de les informacions que apareixen a la segona pàgina del diari d'ERC. La pàgina 3 està dedicada monogràficament a algunes mesures que des del Govern Municipal s'han tirat endavant en la gestió del Coronavirus mentre que les pàgines 4, 5 i 6 del diari se centren en aspectes de les gestió d'algunes regidories gestionades per Esquerra a l'Ajuntament però també, en definitiva, del Govern Plural. La regidora de Relacions Institucionals, Equipaments, Mobilitat, Gent Gran, Habitatge i Joventut, Montserrat Folguera, és la protagonista de l'àmplia entrevista que publiquem a la pàgina 7 del 'Cavall Republicà'. Folguera destaca alguns dels projectes de les seves àrees com el Consell de la Gent Gran, la remodelació de l'edifici de l'avda Lluís Companys per convertir-lo en habitatge de lloguer asequible o la nova ordenança de mobilitat. La contraportada del diari fa un resum de l'acte de presentació del llibre 'Tornarem a Vèncer', d'Oriol Junqueras i Marta Rovira, que va tenir lloc el setembre a la Sala Basart de la Cooperativa. Un volum on s'explica l'estratègia d'Esquerra Republicana per assolir la República Catalana.

La paretana Kènia Domènech, nova Portaveu Nacional del Jovent Republicà

L'actual portaveu del Grup Municipal d'Ara Parets Esquerra Republicana i segona tinenta d'alcaldia a l'Ajuntament de Parets, Kènia Domènech, ha estat escollida aquest dissabte com a nova Portaveu Nacional del Jovent Republicà. L'elecció ha tingut lloc durant la celebració del 29è Congrés Nacional de la branca jove d'ERC, que ha comptat amb la participació de més de 400 joves dels Països Catalans. Un congrés que, a causa de la Covid-19, s'ha hagut de celebrar telemàticament. Domènech compaginarà, a partir d'ara, la seva nova responsabilitat i continuarà també com a regidora de Cultura, Feminisme, LGTB i Transversalitats a l'Ajuntament de Parets del Vallès. La nova Portaveu Nacional, Kènia Domènech, ha destacat l’enfortiment de l’organització malgrat el context de crisi que viuen els joves i ha posat en valor la necessitat d’organitzar-se precisament per afrontar les adversitats. Domènech, també ha parlat de les pròximes eleccions catalanes: “Tenim l’organització, tenim la proposta per transformar la realitat i tenim els millors candidats per representar al jovent del país” i ha assenyalat que “està en joc la supervivència de les persones joves”. “El jovent de les crisis alçarem la veu contra la inestabilitat econòmica, social i emocional per omplir les urnes de drets socials, civils i polítics”, ha afirmat. La nova portaveu també s’ha reivindicat com “l’organització en millors condicions per representar els interessos de les classes populars i portar les majors quotes de benestar al jovent del nostre país” i ha ofert el Jovent Republicà “com a eina al servei de la lluita per la independència dels Països Catalans”. A la cloenda, el coordinador nacional d’Esquerra Republicana, Pere Aragonès, ha recordat que “aquesta pandèmia demostra que l’individualisme neoliberal no serveix” i que “necessitem una mirada col·lectiva” perquè “si tothom no està salvat, ningú no ho estarà”. També ha volgut deixar clar que “el país ha de retornar al jovent els sacrificis que està fent durant pandèmia” i per això considera imprescindible “parlar de salut emocional, d’habitatge, de la precarietat juvenil i de serveis públics de qualitat”.