Parets del Vallès

Totes les notícies

PSC-PSOE i Ciutadans veten l’aprovació de la moció d’Ara Parets ERC en favor de la sobirania energètica de Catalunya

Els vots contraris de PSC-PSOE i Ciutadans van impedir que s’aprovés la moció presentada per Ara Parets ERC on es demanava que el consistori sancionés les empreses de subministraments que incompleixin el protocol de garantia de subministrament a persones o famílies vulnerables i per talls de llum indeguts com ja ha començat a fer l’Ajuntament de Sabadell. La moció va comptar amb 5 vots a favor, d’Ara Parets ERC, NOPP i l’antiga Convergència, i 3 abstencions de Sumem Parets. El text proposava posar a disposició de la ciutadania un punt d’informació sobre el bo social i sobre els ajuts existents per fer front a la pobresa energètica. La moció també donava suport al canvi de model energètic en el marc del Procés Constituent de la nova República Catalana apostant per un model 100% renovable en base a energia distribuïda i que la ciutadania sigui, més enllà de consumidora, també productora i distribuïdora. Alhora es defensava que els propers contractes de subministrament municipal tinguessin com a objecte proveir-se d’energia renovable. Altres dels acords posats damunt de la taula eren instar a l’Estat espanyol a reestructurar l’actual model i establir un mercat energètic, amb control públic, lliure d’oligopolis i amb un sistema de preus de les energies just, equitatiu, competitiu, sostenible ambientalment i transparent. Ara Parets ERC demana la redacció d’un Pla Energètic a nivell municipal que contemplés elements d’estalvi energètic, de foment de les energies renovables i d’impuls del vehicle elèctric i fomentar la creació d'agències locals i/o comarcals d'energia per a ajudar a fer la transició energètica als propis ens locals i a la ciutadania. Aprovada per unanimitat moció afectats IRPH D’altra banda, tots els grups polítics van donar suport a la moció d’Ara Parets ERC que recolza tots els afectats per l’IRPH. El text instava al Govern Espanyol i a tots els diputats del Congrés de Madrid i senadors de totes les formacions polítiques a derogar l’IRPH de tot contracte referenciat a aquest, des del seu inici per un canvi a Euríbor respectant el diferencial pactat amb l’escriptura hipotecària que no sol superar el +1% consistent en la modificació de la disposició addicional 15a de la Llei 14/2013.

Josep Ginesta parlarà sobre el futur de les pensions i el nou marc laboral català aquest divendres a Parets

L’actual Secretari General de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Josep Ginesta, participarà el pròxim divendres 17 de març, en l’acte central de la campanya La República que farem que Ara Parets ERC ha previst, a les 19.30 hores, a l’auditori de l’Escola Municipal de Música.   L’acte, emmarcat dins de l’eix d’Economia i Treball, servirà per esvair els dubtes sobre el futur del sistema de pensions en la nova República Catalana.   Ginesta, amb una àmplia formació i trajectòria professional en l’àmbit de les relacions laborals, també parlarà sobre el nou marc laboral català “basat en la negociació, mediació, diàleg social, la cogestió i coresponsabilitat”.   D’altres temes que es tractaran són la nova Seguretat Social Catalana, el paper dels emprenedors i autònoms, les polítiques d’ajuts a les famílies o com serà l’administració pública republicana: propera, eficient i transparent.   L’acte d’aquest divendres serà moderat pel portaveu d’Ara Parets ERC, Jordi Seguer, i clourà amb un torn obert de preguntes entre el públic assistent.   L’endemà dissabte 18 de març, de 10 a 13 h, ERC farà carpa informativa a la zona comercial del carrer Monistrol dins de la campanya La República que farem.  

Ara Parets ERC demana a l’Ajuntament una major atenció al barri de Can Roure per aturar la seva degradació

El Grup Municipal d’Ara Parets ERC demanarà al Govern de la Sociovergència que dediqui més recursos públics per millorar la situació actual del barri de Can Roure, l’estació de tren i l’entorn de la plaça Josep Marcer, i així evitar la seva degradació. Aquesta és la principal conclusió de la segona jornada de la campanya ‘A Peu de Carrer’ que Ara Parets ERC va dur a terme el passat dissabte 11 de març per aquest sector de la població. Des d’ERC creiem que és necessari quan més aviat millor “un pla de dinamització comercial de Can Roure”, adoptar mesures que millorin la mobilitat a la zona i accions que acabin amb els nombrosos actes vandàlics i d’incivisme que es produeixen. El portaveu Jordi Seguer s’ha compromès a presentar, a curt termini, propostes de millora immediates per millorar el barri per tal que el Govern Municipal les tingui en compte no tan sols en els pressupostos de 2018 sinó fins i tot abans, “ja que algunes de les mesures no suposarien cap despesa econòmica”. La manca de manteniment de l’espai públic, el mal estat de les voreres, les molèsties que provoca part de l’arbrat, el nombre insuficient de llocs per aparcar, els efectes negatius que produeix la presència –a pocs metres- de l’estació de tren són d’altres de les problemàtiques que es van detectar durant el recorregut. La campanya ‘A Peu de Carrer’ continuarà el dissabte 1 d’abril, de 10 a 13.30 hores, amb una visita al Barri Cerdanet. Totes les persones interessades en presentar les seves queixes i/o suggeriments poden participar en la passejada, emplenar les enquestes a la carpa informativa, o fer-les arribar al Whatsapp del Grup Municipal, 611 40 81 88.  

Ara Parets ERC demana a l’Ajuntament que sancioni les empreses que tallin la llum indegudament

El Grup Municipal d’Ara Parets ERC ha presentat una moció per tractar en la Junta de Portaveus, prèvia al Ple Ordinari de març, on demana que el consistori sancioni les empreses de subministraments que incompleixin el protocol de garantia de subministrament a persones o famílies vulnerables i per talls de llum indeguts com ja ha començat a fer l’Ajuntament de Sabadell. El text proposa posar a disposició de la ciutadania un punt d’informació sobre el bo social i sobre els ajuts existents per fer front a la pobresa energètica. Altres dels acords són: instar a l’Estat espanyol a reestructurar l’actual model i establir un mercat energètic, amb control públic, lliure d’oligopolis i amb un sistema de preus de les energies just, equitatiu, competitiu, sostenible ambientalment i transparent. La moció dona suport al canvi de model energètic en el marc del Procés Constituent de la nova República Catalana apostant per un model 100% renovable en base a energia distribuïda i que la ciutadania sigui, més enllà de consumidora, també productora i distribuïdora. Alhora es defensa que els propers contractes de subministrament municipal tinguin com a objecte proveir-se d’energia renovable. Ara Parets ERC demana la redacció d’un Pla Energètic a nivell municipal que contempli elements d’estalvi energètic, de foment de les energies renovables i d’impuls del vehicle elèctric i fomentar la creació d'agències locals i/o comarcals d'energia per a ajudar a fer la transició energètica als propis ens locals i a la ciutadania. Altres dels acords de la moció són promoure la instal·lació de sistemes d’autoconsum energètic basat en energies renovables aplicant bonificacions d’una part de la quota de l’IBI, IAE o ICIO en favor d’aquells ciutadans o empreses que disposin de sistemes d’aprofitament d’energies renovables, així com continuar bonificant l’impost de circulació per als vehicles elèctrics i híbrids.  

PSC, NOPP i CDC veten la consulta per retirar els darrers carrers amb vinculacions franquistes de Parets

L’exministre franquista Pere Gual Villalbí continuarà tenint un carrer al Barri Cerdanet malgrat la proposta de retirar-lo que va fer Ara Parets ERC.   PSC-PSOE, Nova Opció per Parets i l’antiga Convergència han impedit amb els seus vots en la Comissió de Nomenclàtor, reunida aquest dijous, sotmetre a consulta de la ciutadania la possible retirada els darrers carrers amb vinculacions franquistes o amb personatges favorables a l'aixecament militar de 1936. De fet, damunt la taula hi havia la possible retirada dels noms dels carrers dedicats a l’exministre de Franco (1957-1965) Pere Gual Villalbí i de la Via Piquer. També l’informe, elaborat des de l’Arxiu Municipal, posava damunt la taula la proposta de mantenir el nom de la Via Piquer però canviar el de l’escola Lluís Piquer per un altre que portés nom de dona.   Totes les propostes han estat vetades amb els vots contraris de PSC, NOPP i CDC. Només Sumem Parets ha fet costat a Ara Parets ERC que havia presentat aquesta proposta el març de 2016 i que ha estat congelada al llarg de pràcticament un any.   “Amb aquesta decisió s’ha demostrat que els partits immobilistes són la Sociovergència que ens governa i també el NOPP, que com a partit independent té les seves contradiccions. En una societat democràtica és impensable que avui dia encara es defensi la figura d’un ministre franquista”, diem des d’ERC.   Per tot plegat, Ara Parets ERC ha anunciat que està estudiant la possibilitat de denunciar l’incompliment per part de l’Ajuntament de Parets de la Llei de la Memòria Històrica, que va ser aprovada en el mandat de l’expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero.   Informe de l’arxivera municipal   Un informe intern, elaborat per l’arxivera municipal, certificava que Gual Villalbí va ser ministre sense cartera en els governs 8è i 9è de Francisco Franco entre 1957 i 1965 i president del Consejo de Economía Nacional.   Pel que fa a Via Piquer, l’informe apunta que Lluís Piquer i els seus dos fills van donar suport a l’aixecament militar encapçalat pel general Franco el juliol de 1936 i que la seva mort “no fou provocada per causes religioses sinó polítiques”.

Ara Parets ERC visita el barri de Can Roure i l’Estació dins de la campanya de proximitat, ‘A Peu de Carrer’

Després de la bona acollida en la primera jornada, celebrada el 4 de febrer, Ara Parets ERC reprèn la campanya ‘A Peu de Carrer’. Aquest dissabte 11 de març, de 10 a 13.30 hores, els regidors del grup municipal, militants, simpatitzants i amics visitaran el barri de Can Roure, l’Estació de Tren i els carrers de l’entorn de la plaça Josep Marcer. Qualsevol veí o veïna de la zona pot participar en la passejada pels carrers amb l’objectiu de detectar les mancances existents a la via pública i recollir les propostes, suggeriments i queixes. En la primera edició de la campanya, Ara Parets ERC va visitar part dels carrers del Barri Antic. El mal estat que presenten les voreres i els carrers, els problemes de mobilitat i els actes incívics van ser les queixes més rellevants que es van recollir en aquesta zona, a tocar de la plaça de la Vila. Algunes de les propostes recollides ja han presentat al Govern de la Sociovergència per tal que les inclogui dins del Pla de millora de l’espai públic d’aquest any. Fins la primavera de 2018, Ara Parets ERC muntarà un dissabte al mes una carpa informativa amb l’objectiu de recollir les inquietuds, necessitats i propostes de la ciutadania de Parets. D’aquesta campanya de proximitat en sortirà el programa electoral que Ara Parets ERC presentarà en els comicis municipals de 2019. A més, tothom que vulgui voldrà aportar suggeriments i propostes a través de les xarxes socials del partit i del telèfon (whatsapp 611 40 81 88). Fotografia: Flickr Parets Connecta  

Ara Parets ERC demana dedicar un carrer al primer alcalde republicà, Manuel Guasch Cortés

El Grup Municipal d’Ara Parets ERC ha presentat una proposta de resolució on sol·licita que l’Ajuntament de Parets posi en el carrerer municipal el nom de Manuel Guasch Cortés, primer alcalde republicà del nostre poble. Guasch va ser alcalde de Parets del Vallès d’ençà de la proclamació de la 2ª República, el 15 d’abril de 1931, i fins el 13 de gener de 1932. Durant el seu mandat es van canviar els noms d’alguns carrers i places per altres de relacionats amb la República i la llibertat, i s’aprovà per unanimitat l’Estatut de Catalunya, sotmès al plebiscit dels ajuntaments catalans. Ara Parets ERC ha demanat també que es reconegui públicament la seva figura com també el fet que va ser represaliat per haver militat a Esquerra Republicana de Catalunya en acabar la Guerra Civil. Per últim proposa que es creï a la pàgina web municipal un espai de record per a tots els represaliats del franquisme a Parets del Vallès. Jutge de Pau i regidor de governació abans de la 2a República Propietari rural i primer contribuent per rústica resident a Parets, Guasch Cortés es va convertir en un dels cinquanta primers del Vallès Oriental i jutge de pau entre 1920 i 1923. Abans de ser alcalde havia assumit el càrrec de regidor de governació i primer tinent d’alcalde entre 1930 i 1931. Manuel Guasch es va casar amb Raimunda Masachs i Serdà, filla d’una família benestant de Parets, anomenada Can Rajoler, dedicada a la venda de tabac, cafeteria i sala d’espectacles en un local on el 1934 es fundà i instal·là el Centre d’ERC a Parets. El bar va ser el lloc de trobada de les esquerres paretanes, que ell freqüentava. Un cop acabada la Guerra Civil va ser detingut a Parets per la seva militància a ERC i empresonat a Can Rajoler. El 8 de juny de 1939 va ser traslladat al Jutjat Militar de Granollers on se li va obrir un Consell de Guerra Sumaríssim d’urgència i va estar a la presó provincial de Barcelona fins al 18 de juliol de 1939, quan se li va sobreseure la seva causa.

Ara Parets ERC demanarà que l’Ajuntament es posicioni a favor de la derogació de l’índex IRPH en contractes hipotecaris

El Grup Municipal d’Ara Parets ERC ha presentat una moció per tractar en el Ple Ordinari del mes de març on demana que el consistori doni suport als afectats per l’índex hipotecari de l’IRPH. En el text de la moció es recorda que l’Ajuntament de Parets ja es va posicionar el 2014 a favor dels afectats per l’índex hipotecari (IRPH) per un canvi a euríbor +1 de diferencial. Posteriorment molts més ajuntaments d’arreu de l’Estat Espanyol s’han posicionat a favor dels afectats i per la nul·litat d’aquest índex. Malgrat aquestes iniciatives el Govern Central no ha fet res al respecte i es manté la mateixa normativa. Actualment en el mercat espanyol es referencien en els préstecs hipotecaris cinc índex variables (IRPH entitats, Deute públic, Míbor, Euríbor i l’IRS), tots ells freguen nivells del 0%, a excepció de l’IRPH entitats i l’IRPH de la zona euro que es troben aproximadament en un 2%. Per tot plegat la moció d’Ara Parets ERC insta al Govern Espanyol i a tots els diputats del Congrés de Madrid i senadors de totes les formacions polítiques a derogar l’IRPH de tot contracte referenciat a aquest, des del seu inici per un canvi a Euríbor respectant el diferencial pactat amb l’escriptura hipotecària que no sol superar el +1% consistent en la modificació de la disposició addicional 15a de la Llei 14/2013 i que s’elimini o deixi de considerar-se l’IRPH entitats, IRPH zona euro i els desapareguts IRPH de caixes i bancs, com a índexs hipotecaris per contradir l’ordre EHA/2899/2011. El text afegeix que “en cap cas ha de ser vàlid un substitutiu a tipus fix derivat de l’IRPH i en els escassos contractes que el diferencial superi el +1% se li aplicarà un diferencial negatiu compensatori i equivalent per tal que aquest no excedeixi el +1%”. També s’insta al Govern Espanyol, congressistes i senadors, que si en el futur el Tribunal Suprem declara la nul·litat sobre l’índex IRPH -basant-se en què les entitats bancàries entre elles influeixen a consciència en l’índex en virtut d’acords o pràctiques conscientment paral·leles vulnerant l’ordre EHA/2899/2011 per via política els contractes han de quedar sense índex hipotecari- només subsistirà com a tipus d’interès al diferencial pactat en l’escriptura en les mateixes condicions exposades en el primer acord.

El nombre de robatoris amb força a Parets gairebé es va doblar durant el 2016

Ara Parets ERC lamenta novament que el Govern Sociovergent ‘filtri’ les dades a la premsa abans que als grups de l’oposició Durant el 2016 es van produir fins a 29 robatoris amb força a Parets del Vallès, gairebé el doble que l’any anterior que havien estat 16. D’aquests 29, 5 s’haurien produït durant l’onada de robatoris que va tenir lloc l’agost de l’any passat en establiments com el supermercat Superservis, Medimarkt o Yoigo. Són només algunes de les dades que el Govern Sociovergent ha fet públiques aquesta tarda durant la Comissió Informativa de Seguretat Ciutadana que s’ha celebrat a la Sala de Plens de l'Ajuntament. La reunió la va demanar Ara Parets ERC l’agost de 2016, ara fa gairebé 7 mesos. Pel Govern Municipal les xifres de robatoris són molt semblants a les que s’han produït l’Àrea Bàsica Policial de Mollet. En quant al nombre de delictes comesos, a Parets es van registrar 44,03 delictes per cada 1.000 habitants. Noves filtracions interessades Des d’Ara Parets ERC lamentem una vegada més que el Govern Sociovergent filtri de manera interessada les dades a la premsa després que l’oposició porta esperant 7 mesos que es convoqui aquesta Comissió Informativa. Pel camí, l’equip de govern ha enregistrat vídeos de promoció, ha fet reportatges per a televisió i ha dedicat pàgines de publicitat a Parets al dia. Mentrestant a dia d’avui continuen sense cobrir-se les vacants que hi ha a la plantilla de la Policia Local malgrat que ara s’ha convocat una plaça d’agent interí. ERC defensa que s'incrementi la ràtio actual fins els 30 agents aprofitant la situació de l'economia municipal. Queixes sobre la convocatòria d'una plaça d'agent de Policia Local Sobre aquesta convocatòria, Ara Parets ERC s’ha fet ressò del malestar de diversos aspirants a la plaça que han denunciat el punt 7.4 del concurs, ja que perjudica clarament als candidats que mai han treballat en un cos policial. Trobem del tot correcte que els mèrits a valorar siguin l'antiguitat, l'experiència en cursos de Protecció Civil o el domini informàtic.