Parets del Vallès

Totes les notícies

Marta Shanti i Sirap actuaran el 10 de setembre a la 3a Festa Republicana de Parets

La Secció Local d'ERC Parets del Vallès celebrarà aquest dilluns 10 de setembre, a partir de les 20.00 hores a la plaça de la Vila, la 3a edició de la Festa Republicana, enguany en favor dels Presos i Exiliats Polítics Catalans. L'acte consistirà en una botifarrada popular al preu de 5 euros (4 botifarrada i beguda i 1 euro que servirà de donatiu per a l'Associació de Drets Civils). La festa començarà a la plaça de la Vila un cop hagi finalitzat la Marxa de Torxes de l'ANC Parets i hagin conclòs altres accions reivindicatives del CDR Parets. A més de la botifarrada, la Festa Republicana 2019 comptarà amb les actuacions de la cantautora vallesana Marta Shanti i el grup de música Sirap. Marta Shanti és una jove cantautora del Vallès que combina paraula i guitarra amb un estil que recorda al de la Nova Cançó, un espectacle íntim i sincer, en què la música es torna una arma de lluita, d'expressió i de llibertat. Sirap és un grup de música catalana format a Barcelona el 2017 que toca versions de pop rock i ska. La 3a Festa Republicana és la primera activitat que ERC Parets organitza coincidint amb el nou curs polític. La Secció Local també estarà present dimarts 11 de setembre a l'ofrena institucional, a la plaça Països Catalanans, i a la manifestació de l'avinguda Diagoanal de Barcelona.  

Ara Parets ERC vol que el Manifest de la Diada recordi la situació de presó injusta del paretà Jordi Turull i de la resta de presos i exiliats polítics

Ara Parets Esquerra Republicana ha proposat que l’Ajuntament inclogui en el manifest institucional de la Diada Nacional de Catalunya, 11 de setembre, una clara referència a la situació de presó injusta que pateix el veí de Parets Jordi Turull, conseller de Presidència de la Generalitat, i a la resta de presos i exiliats polítics catalans. El portaveu Jordi Seguer assenyala que “si de debò Parets és una vila solidària, acollidora i respectuosa -tal com indica el manifest- caldria solidaritzar-se amb Turull i amb la resta de polítics catalans que estan empresonats de manera preventiva i amb els exiliats a Bèlgica i Suïssa”. Seguer ha afegit que “si de debò Parets és una vila solidària el Govern Socialista hauria de tornar a posar al balcó de la Casa de la Vila el llaç groc -de suport a la situació injusta que pateixen els polítics catalans des de fa més de 10 mesos- i la pancarta que reclama la seva llibertat”. Per ERC existeix una àmplia majoria en el plenari i també al carrer que dona suport al paretà Jordi Turull i no està d’acord amb la situació de presó dels polítics catalans. Per altra banda, Ara Parets ERC valora positivament la crida al diàleg que es fa des de la institució però recorda que la millor manera de sortir d’aquest atzucac és donant la veu a tots els catalans i catalanes en un Referèndum Legal i Acordat on es pugui votar sobre la independència i on el resultat sigui acceptat per tothom. “No fer-ho i castigar amb presó als organitzadors del Referèndum de l’1 d’octubre de 2017 no és la millor solució per aconseguir un futur millor, més just i més digna”. Des d’ERC es denuncia també la manca de llibertat d’expressió que hi ha a l’Estat espanyol avui dia que ha traspassat fins i tot el món de la política.  

Ara Parets ERC i NOPP presenten conjuntament al·legacions al projecte de remodelació de la plaça Font de la Salut

Tots dos grups polítics de l’oposició han presentat durant aquest agost al·legacions al projecte dissenyat per Salvador Matas i que ha estat en exposició pública les darreres setmanes. Durant la Comissió Informativa de juliol, bona part de l’oposició es va queixar que el projecte s’exposés en període estival, fet que dificulta la presentació d’al·legacions. Ara Parets ERC i NOPP sol·liciten la preservació de tots els elements de vegetació existents en l’actualitat a la plaça de la Salut i recorden que gran part de l’arbrat de la plaça són restes de l’antic bosc de la Torre de Malla. No a la supressió d'una vintena d'arbres Tots dos grups consideren que el fet de tallar i eliminar 21 arbres és inadequat “perquè no hi ha cap motiu que ho justifiqui” i afegeixen que “urbanitzar una plaça no dona patent per tallar arbres i ordenar un entorn vol dir respectar el que hi ha”. En les al·legacions es mostren contraris a tallar el “magnífic cedre que hi ha al costat de l’espectacular roure i no és necessari eliminar cap alzina perquè formen part del llegat històric del bosc de la Torre de Malla”. Tampoc es considera adient eliminar els pins que es van plantar recentment. En quant als arbres de les voreres, els dos lledoners que es volen tallar al carrer la Salut “estan preciosos i estan arrelats” i per tant, no caldria tallar-los, com tampoc les dues mèlies del carrer Independència. Una altra decisió que no es troba encertada és l’enderroc del pòrtic que hi ha a la confluència entre el carrer Sant Jaume i Butjosa: un element ben col·locat en una de les parts de la plaça que no té arbrat. Mantenir l'essència del projecte urbanístic anterior Per Ara Parets ERC i NOPP cal ser el màxim de respectuosos amb el projecte anterior sempre i quan el que hi ha tingui un valor i una raó de ser.Tampoc no es comparteix la decisió d’eliminar la tanca perimetral així com els bancs centrals de pedra que si cal “s’haurien de reciclar”.

PSC Parets: El silenci com a resposta

El ROM, el Reglament Orgànic Municipal, indica que en la mesura que sigui possible els precs i preguntes formulats en els Plens Ordinaris pels grups de l'oposició s'han de respondre. El nou alcalde Francesc Juzgado ha iniciat la seva trajectòria copiant els mals hàbits del seu antecessor, Sergi Mingote. En el Ple celebrat el passat 26 de juliol, els regidors socialistes no van respondre cap de les preguntes formulades per tota l'oposició tot i que molts temes eren de recent actualitat. En el cas d'Ara Parets ERC el nostre grup va interpel·lar al govern sobre les males olors que pateixen els veïns/es de Can Berenguer, sobre les molèsties que causen les obres dels carrers del Barri Antic, el possible trasllat de l'institut la Sínia a l'espai central, el calendari de pagament de les plusvàlues, la campanya de recollides de caques de gos a través de l'ADN sanguini o la mostra de suport amb el veí de Parets, Andrés Fernández que va patir un atac a casa seva per tenir penjada al balcó l'estelada. El silenci torna a ser la resposta del Partit dels Socialistes de Parets. Un silenci que no només es produeix en el Ple ordinari sinó que continua després quan tampoc es responen les preguntes per escrit. De fet moltes de les qüestions formulades ja han estat preguntades de manera reiterada per Ara Parets ERC i continuen sense tenir resposta. Durant el mandat de Mingote la tònica va ser la de no respondre la majoria de preguntes formulades per l'oposició. En alguns casos les respostes han arribat un any després gràcies a la intervenció del Síndic de Greuges de Catalunya.    

Aprovada una nova modificació de crèdit per pagar despeses d'inauguracions d'obres

Amb el vot en contra d'Ara Parets ERC i NOPP, les abstencions de Sumem Parets, PDECAT i Ciutadans, el darrer Ple de l'Ajuntament de Parets va aprovar una modificació de crèdit per destinar 36.000 euros del romanent de tresoreria per a despeses supèrflues, moltes d'elles vinculades amb l'operació de màrqueting electoral que el Partit dels Socialistes ha iniciat arran del recanvi a l'alcaldia. Dels 36.000 euros, 14.000 seran per instal·lar la pista de gel per Nadal que en aquesta ocasió estarà al Barri Antic. Una despesa no prevista en el pressupost de 2018 que van pactar PSC i PDECAT. També es destinaran 10.000 euros per a les inauguracions d'obres que ara s'executen com ara el nou parc del Sot d'en Barriques i 12.000 euros per activitats relacionades amb els Casals de la Gent Gran. La Pista de Gel costarà 44.000 euros De fet, els 14.000 euros seran per finançar l'ampliació de les dimensions de la pista que enguany suposarà un cost total de 44.000 euros (30.000 euros el 2017). En aquest import s'inclou la instal·lació, el monitoratge i la seguretat. Pel portaveu d'Ara Parets ERC, Jordi Seguer, deixant de banda les activitats dels Casals de la Gent Gran -on sí estem d'acord- en la resta de modificacions "no coincideixen amb les prioritats d'Ara Parets ERC". Tenint en compte les necessitats de tipus social que tenim al municipi considerem que hi ha altres actuacions que s'haurien de portar a la pràctica. "Quan molts cops els parlem de rebaixar impostos, sobretot l'IBI, vostés ens diuen que no és possible, també ens diuen que no cal posar en marxa la tarifació social o millorar el manteniment de l'espai públic", vam dir des d'ERC. Seguer va anar més enllà i interpelant al Govern Socialista els va dir: Han pensat les polítiques socials que podrien fer amb els 30.000 euros de la pista de gel? Han pensat en altres alternatives de tipus lúdic, educatives o culturals que també es podrien dur a terme durant les festes de nadal, han pensat en millorar encara més la nostra Cavalcada de Reis i en implantar altres activitats festives amb la col·laboració de les nostres entitats?  

Aprovat per unanimitat el Pla Municipal de prevenció d'incendis de Parets del Vallès

A l'igual que la resta de grups polítics municipals, Ara Parets ERC ha votat favorablement a l'aprovació del Pla Municipal de prevenció d'incendis de Parets, un document que ha estat supervisat per la Diputació de Barcelona i que tindrà una vigència de 4 anys, des de 2018 i fins al 2022. El pla afecta a un total de 105 hectàrees que cal protegir per evitar possibles incendis forestals, de les quals 26 corresponen a superfície arbrada. L'import que s'hi destina no és molt elevat, només 9.267 euros en 4 exercicis i bàsicament per mantenir els camins de la Torre de Malla, Can Teixa i el camí de Sant Valerià. El portaveu d'Ara Parets ERC, Jordi Seguer, ha dit que totes les mesures que des de l'Ajuntament es posin en marxa per evitar incendis són molt ben rebudes. Seguer va afegir: "esperem que aquest estiu no es repeteixi l'onada d'incendis que va tenir lloc ara fa un any. Aquests dies hem assistit als primers incendis, tot i que de petites dimensions, que ens han de posar en alerta sobretot si com sembla han estat provocats". El Pla Municipal de prevenció d'incendis 2018-22 detalla també els punts d'aigua de pressió i els punts d'aigua d'acumulació que tenim a Parets del Vallès.

L'Ajuntament de Parets s’adhereix a la iniciativa ‘Amiant Zero a Europa’

La darrera Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Parets va aprovar per unanimitat, a proposta d'Ara Parets ERC, l'adhesió del consistori a la iniciativa ‘Amiant Zero a Europa’ promoguda per la Federació d’Associacions de Víctimes de l’Amiant a Espanya i la Federació d’Ecologistes en Acció amb el suport dels sindicats majoritaris. Així es va aprovar el compromís d'incorporar una partida econòmica en els pressupostos de 2019 per tal d'encarregar un mapatge per identificar la presència de fibrociment a Parets i s’elabori un cens d’instal·lacions amb amiant i s’estableixi un pla d’acció progressiu per retirar l’amiant que es detecti en edificis i terrenys públics municipals. La moció insta l’Ajuntament de Parets a promoure una campanya d’informació i sensibilització dels riscos de l’amiant ; demanar el suport del Consell Comarcal, Diputació de Barcelona, Generalitat i Govern de l’Estat per poder finançar el mapatge de la presència de l’amiant ; donar suport a les demandes dels col·lectius de treballadors i familiars de Parets que hagin patit l’exposició activa a l’amiant.   La campanya 'Amiant Zero' té com a objectiu reclamar la posada en marxa de les mesures suggerides pel Parlament Europeu en la seva resolució del 4 de març de 2013, i en especial, la petició en la qual s’insta a totes les institucions i agents socials a compartir plans d’acció de gestió i eliminació de l’amiant, així com la petició on es detallen les mesures de suport a les víctimes. Prèviament, el 2001, l’Estat Espanyol va prohibir l’ús, la comercialització i la distribució de l’amiant o fibrociment després de demostrar-se que es tractava d’un material amb efectes cancerígens.  

Ara Parets ERC demana que es mantingui tot l’arbrat en bon estat de l’entorn de la plaça Font de la Salut

El Grup Municipal d’Ara Parets ERC ha presentat al·legacions al projecte executiu de reforma de la plaça Font de la Salut de l’Eixample. L’objectiu és salvar la totalitat d’arbres que estan situats en les voreres dels carrers que limiten el parc: Sant Jaume, la Salut, Butjosa i Independència. El projecte preveia la supressió de tots els arbres que estan a les voreres, ja que segons l’arquitecte “es troben en mal estat”, un extrem que des d’Ara Parets ERC no compartim. De fet, en una recent visita a la zona vam comprovar com gairebé la totalitat d’arbres es troben en bon estat. Comissió Informativa L’autor del projecte de reforma, Salvador Matas, va reconèixer en la comissió informativa del passat dijous que estava prevista la supressió de tots els arbres del voltant de l’actual plaça i algun més de l’interior que es troba en mal estat. Igualment l’actuació retirarà tot el mur que delimitava el perímetre de la plaça i la pèrgola que es va incorporar en la reforma de 1982.  

Els redactors del projecte del nou parc del Sot d’en Barriques reconeixen “que no ha tingut en compte la sostenibilitat”

Els autors del projecte del nou parc del Sot d’en Barriques, l’equip Vora Arquitectes i la paisatgista Roser Vives, van reconèixer en la Comissió Informativa celebrada el passat dijous que no van tenir en compte els criteris de sostenibilitat en la redacció del document que ha costat al voltant de 45.000 euros. Responent a les preguntes dels grups de l’oposició van explicar que la tala de quasi 30 arbres (pins i plataners) s’hauria evitat si el projecte encarregat no hagués estat el d’un parc urbà -tal com va demanar el Govern Socialista- sinó un parc més natural. Els moviments de terres que s’han hagut de realitzar per aplanar el terreny és la causa per la qual no s’han mantingut els pins. La tala dels plataners s’ha justificat pels problemes d’al·lèrgia que provocava al veïnat de la zona. La voluntat de l’empresa encarregada de l’execució del projecte (Barnasfalt) és la de trasplantar les alzines que hi havia -de moment estan en un viver- però en canvi no serà possible salvar els xipresos i les moreres que hi havia en el parc. Retallada pressupostària del projecte inicial El resultat final dels treballs donarà lloc a un parc urbà dividit en uns 8 parterres que inclourà zones de jocs per a diferents edats. En la part central hi haurà la zona de salts d’aigua que serà més reduïda del que inicialment s’havia previst. El motiu és una retallada en el pressupost original que ha fet reduir la zona de salts. Al final hi haurà 12 sortidors d’aigua. El que també ja és segur és que el parc no tindrà cap tipus de tancament, almenys inicialment, tot i que està previst instal·lar càmeres de seguretat.