Parets del Vallès

Totes les notícies

Ara Parets ERC demana consens polític per decidir la ubicació del nou edifici de l'Institut la Sínia

El Grup Municipal d'Ara Parets Esquerra Republicana ha demanat al nou alcalde de Parets, Francesc Juzgado, que convoqui totes les forces polítiques del plenari per decidir de manera conjunta quina ha de ser la ubicació del nou edifici de l'Institut La Sínia, en aules prefabricades a Can Fradera des de fa quasi 8 anys. El portaveu Jordi Seguer ha lamentat que el Govern Socialista hagi anunciat un canvi d'ubicació del futur institut d'ensenyament secundari i que ho hagi fet "d'esquena a la resta de grups municipals i a la comunitat educativa". "Així no alcalde Juzgado! Reclamem informació de primera mà i no tan secretisme", ha dit Seguer. Per ERC no entra en la lògica que l'alcalde hagi manifestat en diversos mitjans de comunicació que el nou institut no es farà a Can Fradera -com estava previst- sinó a l'espai central, quan encara està pendent tota la urbanització del sector Bendix. El nostre grup municipal no troba bé que l'anunci del canvi d'emplaçament s'hagi fet sense informar a la resta de parts implicades quan el mateix alcalde s'hi va comprometre en el darrer Consell Escolar Municipal, celebrat fa pocs dies a l'escola municipal Pau Vila. Seguer ha demanat a Juzgado que no caigui en els mateixos errors que el seu antecessor Sergi Mingote i tingui en més consideració als grups de l'oposició. "A nou mesos de les eleccions municipals no es pot prendre unilateralment una decisió com aquesta. El nou edifici de l'institut s'ha de construir com més aviat millor i pensem que Can Fradera i el seu voltant és una bona ubicació". Ara Parets ERC va preguntar en el darrer Consell Escolar si l'Ajuntament ja havia cedit a la Generalitat un terreny per construir el nou institut però l'alcalde no s'hi va pronunciar. Aquesta qüestió ja havia estat formulada pel nostre grup en anteriors ocasions. El portaveu Jordi Seguer va demanar que es prioritzi la seva construcció i fins i tot que el consistori avanci els diners -si fos necessari- tal com es va fer amb altres equipaments educatius com les ampliacions del Lluís Piquer o del Pompeu Fabra.

La Junta de Portaveus rebutja una moció de Ciutadans que pretenia “mantenir la neutralitat institucional en els edificis i espais públics” de Parets

Amb els vots contraris d’Ara Parets ERC, Sumem Parets, NOPP i PDECAT, i l’abstenció del grup socialista, la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Parets del Vallès ha rebutjat aquest dijous a la nit una moció presentada per Ciutadans que demanava “respecte i neutralitat institucional en els edificis i espais públics i el mobiliari urbà”. El text instava a l’Ajuntament a retirar o fer retirar qualsevol pancarta o símbol partidista dels edificis públics, els espais públics i el mobiliari urbà del municipi. Alhora demanava que el consistori vetllés per la convivència entre el conjunt de la seva ciutadania amb independència de la seva ideologia política o creença. Ciutadans anava més enllà i proposava complir la normativa legal vigent “imposant les mesures sancionadores i coercitives necessàries i aplicables segons les lleis vigents i les ordenances municipals”. Per últim, la moció rebutjada instava a la delegació del Govern de Catalunya a exercir les accions legals i administratives per garantir “el compliment de la neutralitat política i ideològica en els edificis de titularitat pública”. Pel portaveu d’Ara Parets ERC, Jordi Seguer, “la neutralitat ideològica no es manté a cap consistori, ja que tots els Ajuntaments són portaveus i instruments d’expressió de les reivindicacions d’individus o col·lectius”. “En molts dels casos la neutralitat es trenca gràcies a amplis acords de ple adoptats entres les forces polítiques. De la mateixa manera que a algunes forces no els agraden les pancartes dels presos i exiliats polítics, quin principi de neutralitat hi hauria quan s’ha hissat la bandera tricolor republicana o s’han compartit proclames en defensa de col·lectius o de reivindicacions socials que no eren majoria?”, s’ha preguntat Seguer.   Condemna de l’atac patit en un habitatge amb estelada D’altra banda, en la Junta de Portaveus d’aquest dijous el Grup Municipal d’Ara Parets ERC va demanar que l’Ajuntament condemnés l’atac vandàlic que es va produir a l’habitatge d’Andrés Agustín Fernàndez on tenia una estelada penjada a la finestra.

Parets pagarà quasi 10.000 euros per poder utilitzar la piscina descoberta de COREFO

Ara Parets ERC veu amb bons ulls que l’Ajuntament hagi renovat el conveni de col·laboració amb la cooperativa COREFO per la utilització de la piscina descoberta d’estiu entre el 23 de juny i l’11 de setembre de 2018. Enguany el consistori pagarà 9.975 euros però a més s’haurà de fer càrrec de la poda de l’arbrat de la piscina que dona al carrer Comte de Montemolín i haurà de facilitar l’entrada gratuïta dels socis de COREFO a la Piscina Municipal Coberta Miguel Luque. Bona part de l’aportació econòmica servirà per finançar la contractació del servei de socorrisme de la piscina que haurà de formar part de la borsa del Servei Local d’Ocupació. Com en temporades anteriors tots els socis de la Piscina Coberta -amb antiguitat abans de l’1 de juny- podran entrar lliurement a la piscina de COREFO. A més, COREFO cedirà durant tot l’any escolar un espai al Casal d’avis Club Sant Jordi per a la seva activitat de ball country. Piscina descoberta Municipal Malgrat valorar positivament l’acord, des d’Ara Parets ERC insistim en la necessitat que Parets compti amb una piscina municipal descoberta que doni servei a tota la ciutadania tal com disposen la majoria de localitats de l’entorn. En el programa electoral de 2015, ERC es va comprometre a tirar endavant un estudi de viabilitat de la piscina descoberta i un pla de gestió de l’equipament que s’hauria de completar amb altres serveis.  

L’alcalde Juzgado renova per decret el càrrec d’assessor de comunicació que tenia Mingote

A través d’un decret d’alcaldia, en data 4 de juny, el nou alcalde de Parets del Vallès, Francesc Juzgado, ha nomenat el mateix assessor de comunicació institucional que va tenir durant tres anys l’anterior alcalde socialista, Sergi Mingote. A diferència de l’inici de la legislatura, en aquesta ocasió el PSC no ha sotmès la contractació d’aquesta figura a l’aprovació del plenari quan sí que ho va fer el 24 de setembre de 2015. Aleshores el vot de qualitat de l’alcalde va permetre la contractació d’aquest càrrec assessor que costa quasi 60.000 euros anuals als pressupostos municipals (inclou la SS). En aquell ple Ciutadans es va abstenir mentre que Ara Parets ERC, Sumem Parets, CiU i NOPP van votar en contra. El cessament de l’assessor de Juzgado és lliure i es produirà -segons assenyala el decret- quan cessi l’autoritat a la qual presta l’assessorament. Reclamem mitjans públics lliures i plurals Des d’Ara Parets ERC sempre hem defensat que aquestes tasques podrien haver estat assumides per personal del departament de Comunicació de l’Ajuntament tal com s’havia fet en el passat i per això ens vam oposar a la seva contractació. Al llarg d’aquests tres anys hem demanat una comissió informativa perquè el Govern Socialista expliqués les funcions reals de l’assessor i perquè es digui públicament qui és el màxim responsable tècnic de la línia editorial dels mitjans de comunicació públics locals. També hem demanat que es doni a conèixer el Pla de Comunicació que el mateix càrrec de confiança havia d’elaborar fa tres anys. ERC aposta per uns mitjans de comunicació públics plurals on els seus professionals decideixin lliurement els seus continguts i no estiguin condicionats per ingerències polítiques. La decisió de Juzgado demostra que malgrat el ‘recanvi’ en l’alcaldia -escenificat en el ple del 2 de juny- el Govern Municipal és continuista amb el model de l’anterior alcalde, Sergi Mingote, que va renunciar per motius personals, en el ple del 26 de maig.

Ara Parets ERC proposa fer un seguiment i control de les mocions aprovades en les Juntes de Portaveus

Ara Parets ERC ha presentat una moció per tractar en la Junta de Portaveus d'aquest dijous on proposa que el consistori faci un major seguiment i control de totes les mocions aprovades pels òrgans col·legiats. El Ple, com a espai on es diposita el poder delegat pel conjunt de la ciutadania, té legitimitat per determinar les línies polítiques de l'Ajuntament. Els seus acords "són el reflex de la voluntat de la ciutat i les mocions són l'instrument polític fonamental pels grups municipals per sotmetre a consideració propostes o peticions per millorar la qualitat de vida de la ciutadania i donar resposta a necessitats de la població". En la moció s'assenyala que a la pràctica "moltes de les propostes treballades i aprovades cauen en l'oblit, deixant sense efecte la feina i els acords aconseguits". Per tot plegat la moció contempla quatre acords: 1.- Aprofitar el Portal de transparència de la pàgina web de l’Ajuntament de Parets del Vallès per incloure els textos de les mocions i el sentit de vot dels grups polítics. Aquest lloc web contindrà també el calendari i grau d’execució dels acords adoptats per l’Ajuntament de Parets del Vallès i altres dades de rellevància. 2.- Que les mocions publicades tinguin un enllaç visible en la pàgina principal del portal. 3.- Que les mocions aprovades des de l’inici d’aquest mandat siguin publicades en un període màxim de tres mesos en el Portal de transparència de l’Ajuntament. 4.- Que a l’ordre del dia de les Comissions Informatives inclogui trimestralment, en els temes que els hi correspongui, un punt destinat a informar els grups municipals sobre el grau d’execució, de les actuacions iniciades, les incidències, i en el seu cas, els motius del no compliment de les mocions. Incompliments dels acords Al llarg d'aquest mandat Ara Parets ERC ha pogut constatar com alguns dels acords adoptats en les Juntes de Portaveus han quedat en l'oblit. El més recent va ser l'adhesió a la Xarxa de Municipis LGTBI que es va produir el gener de 2017 però el juny passat el consistori desconeixia si ja havia comunicat la seva incorporació a aquest organisme.

Ara Parets ERC lamenta que el Govern iniciï les obres del Complex del Tenes sense explicar el projecte a l’oposició

Ara Parets ERC troba més que necessària l’actuació que el Govern Municipal tirarà endavant en el Complex esportiu del Tenes però lamenta que com ha passat en altres projectes d’aquesta legislatura s’hagin iniciat les obres d’esquenes als grups de l’oposició. Les excessives presses que té el Partit dels Socialistes, en plena cursa electoral, ha fet que no s'hagi informat sobre tres de les actuacions més destacades dels pròxims mesos: nou parc del Sot d'en Barriques, complex riu Tenes i reforma plaça Font de la Salut. La passada setmana començaven els treballs que executarà l’empresa ABOLAFIO CONSTRUCCIONS, concessionària del manteniment de la via pública de Parets des del 2012. Els treballs licitats per 702.101 euros + IVA s’han adjudicat per un import de 631.891 euros + IVA, un 10% menys que el preu de sortida. A més, Clarqt Serveis Tècnics portaran la direcció executiva de les obres per 11.065 euros + IVA. L’actuació preveu el tancament de les pistes d’atletisme, una de les reivindicacions d’Ara Parets ERC des de les negociacions del pressupost 2016, però també la construcció de les noves seus del Centre Excursionista o un gimnàs per al Club Atletisme Parets. Segons l’acord de la Junta de Govern, ABOLAFIO haurà de completar les obres en quasi 3 mesos i executar les cinc millores previstes que són: el condicionament del camí de connexió entre les pistes i l’avinguda Catalunya ; el condicionament del terreny ubicat entre les pistes i l’avinguda Catalunya ; la reparació del paviment (tartan) malmès a les pistes d’atletisme ; la millora de l’espai públic entre els dos edificis (bar i seu atletisme) amb realització de paviment, equipament i jocs infantils ; i condicionament de la sala de fitness del club d’atletisme. Entitats oblidades Tot i que des d’Ara Parets ERC celebrem la inversió que s’anuncia des de fa 3 anys, lamentem que no totes les entitats esportives locals s’han tingut en compte en aquest projecte.

Ara Parets ERC proposa que l’Ajuntament s’adhereixi a la iniciativa ‘Amiant Zero a Europa’

Ara Parets ERC ha presentat una moció per tractar en la Junta de Portaveus d’aquest juliol on demana que el consistori s’adhereixi a la iniciativa ‘Amiant Zero a Europa’ promoguda per la Federació d’Associacions de Víctimes de l’Amiant a Espanya i la Federació d’Ecologistes en Acció amb el suport dels sindicats majoritaris. La campanya té com a objectiu reclamar la posada en marxa de les mesures suggerides pel Parlament Europeu en la seva resolució del 4 de març de 2013, i en especial, la petició en la qual s’insta a totes les institucions i agents socials a compartir plans d’acció de gestió i eliminació de l’amiant, així com la petició on es detallen les mesures de suport a les víctimes. Prèviament, el 2001, l’Estat Espanyol va prohibir l’ús, la comercialització i la distribució de l’amiant o fibrociment després de demostrar-se que es tractava d’un material amb efectes cancerígens. Mapa del fibrociment a Parets del Vallès El text presentat per Ara Parets ERC demana que en els pressupostos de 2019 s’encarregui un mapatge per identificar la presència de fibrociment a Parets i s’elabori un cens d’instal·lacions amb amiant i s’estableixi un pla d’acció progressiu per retirar l’amiant que es detecti en edificis i terrenys públics municipals, siguin de propietat o de lloguer. La moció insta l’Ajuntament de Parets a promoure una campanya d’informació i sensibilització dels riscos de l’amiant ; demanar el suport del Consell Comarcal, Diputació de Barcelona, Generalitat i Govern de l’Estat per poder finançar el mapatge de la presència de l’amiant ; donar suport a les demandes dels col·lectius de treballadors i familiars de Parets que hagin patit l’exposició activa a l’amiant i a altres substàncies perilloses per la salut en el seu lloc de treball. L’abril de 2018, un jutjat de Barcelona va assenyalar l’amiant com a causa de la mort d’un extreballador de l’empresa Bendix de Parets el 1989.

Parets del Vallès mantindrà totes les línies de P-3 el pròxim curs escolar 2018-19

La direcció de l’Institut La Sínia vol saber quan s’iniciaran les obres del nou edifici que ha de construir la Generalitat Parets del Vallès iniciarà el pròxim curs escolar 2018-19 amb els mateixos grups de P-3 a totes les escoles públiques i concertades. Així es va donar a conèixer durant el Consell Escolar Municipal celebrat aquest dijous a la tarda a l’Escola Municipal Pau Vila. D’un total de 225 places que s’oferien, finalment s’han produït 171 sol·licituds. D’aquesta manera les escoles públiques Lluís Piquer i Pau Vila mantindran sense problemes les dobles línies amb 25 alumnes per classe en el cas del Lluís Piquer i amb 15 en el cas del Pau Vila. Al Vila Parietes s’han registrat 25 sol·licituds, 18 al Pompeu Fabra, 38 al Nostra Senyora de Montserrat i 10 a l’Acesco. Proposta per reduir la ràtio en les preinscripcions de 2019 Ara Parets ERC valora satisfactòriament que es puguin mantenir totes les línies i veu amb bons ulls la proposta plantejada durant el Consell Escolar per la directora del Lluís Piquer: reduir la ràtio d’alumnes que s’ofereix a 22 alumnes (en comptes de 25) per garantir el manteniment de totes les línies. La proposta es plantejaria de cara al 2019 -en les preinscripcions- tal com han fet altres municipis com Granollers. Interès general pel nou edifici de l’Institut La Sínia El director de l’Institut la Sínia va preguntar a l’alcalde i al regidor d’Educació per la data d’inici de les obres del nou edifici del centre de secundària. Pitu Camps va recordar que ja fa 7 cursos que l’institut funciona en barracons a l’àmbit de Can Fradera i que caldria posar fi a la situació actual. Cal avançar els diners si és necessari El regidor d’Ara Parets ERC, Jordi Seguer, va preguntar a l’alcalde si l’Ajuntament havia ofert a la Generalitat el terreny o s’ha de construir el nou edifici de La Sínia. Juzgado va respondre que hi ha dues possibilitats on ubicar l’institut: en uns terrenys pròxims al centre actual o bé dins de l’àmbit de l’espai central.

Oriol Junqueras des d’Estremera: ‘Cal ser a tot arreu, a tots els barris de Parets’

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha respost pocs dies abans d’abandonar la presó d’Estremera la segona carta que la Secció local d’ERC Parets li vam enviar i on li vam donar molts ànims i molta força en la lluita contra la repressió de l’Estat espanyol. En la seva resposta, Junqueras destaca la importància d’haver incrementat en més d’un 30% la militància a la Secció Local i assenyala que cal continuar treballant en aquesta línia. Sobre la precampanya de les eleccions municipals que Ara Parets ERC ja ha iniciat, afirma que “cal ser a tot arreu, sempre al carrer i a tots els barris de Parets. Cal explicar a tort i a dret tot el treball dut a terme en els darrers tres anys”, fent referència a les 122 propostes i 34 mocions presentades pel grup municipal. Junqueras creu que la renúncia al càrrec de l’alcalde Sergi Mingote obre una gran possibilitat per aconseguir el relleu en les eleccions de 2019 i considera que “cal fer tot el possible per liderar el canvi”. El president d’ERC, empresonat des del 2 de novembre de 2017, celebra l’acord assolit entre el PSC i ERC Parets per inaugurar un monument dedicat als 5 alcaldes i regidors republicans de Parets, afusellats al Camp de la Bota de Barcelona. Per últim Junqueras valora molt positivament el gest de 30 exregidors i exalcaldes paretans del PSC, CiU, ERC, ICV-EUiA i independents (NOPP) que van signar un manifest de suport als presos i exiliats polítics i va més enllà: “cuideu aquest espai socialista sobiranista”, que ha quedat orfe després de la deriva espanyolista del PSC.