Parets del Vallès

Totes les notícies

Un informe jurídic avala la retransmissió en directe dels Plens Municipals, tal com demanava Ara Parets ERC

Des d’un punt de vista jurídic, i per tal de fer efectiu el dret fonamental a la informació dels ciutadans, no hi ha cap obstacle a què l’Ajuntament de Parets faci accessible el contingut de les sessions del Ple a tota la ciutadania mitjançant la seva difusió per mitjà d’internet o bé possibiliti que un grup municipal faci aquesta retransmissió per mitjans propis. Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe elaborat pels Serveis Jurídics de l’Ajuntament de Parets arran de la petició de reprendre la retransmissió dels plens municipals formulada per part d’Ara Parets ERC. D’aquesta manera el nostre grup polític podrà tornar a emetre, en directe o en diferit, les sessions dels plens, tal com va succeir durant la primera part de la legislatura. L’informe assenyala però que “el dret a la informació no és absolut i que decau en favor de la protecció de dades de caràcter personal, especialment protegides pel seu caràcter sensible (menors, salut de les persones, ideologia) o per referir-se a col·lectius (menors, víctimes de violència) i no s’ha procedit a declarar secret el debat i la votació del punt”. En aquests casos i malgrat que la sessió no s’hagi declarat secreta, és convenient aturar la gravació fins que s’hagi acabat de tractar l’assumpte en qüestió o bé emetre fragments o elaborar un resum del debat, de manera que no s’afectin aquests drets personals. L’informe serveix per esclarir algunes situacions kafkianes que s’havien produït en els darrers mesos en els plens municipals, sobretot en l’apartat de preguntes del públic. Des d’Ara Parets ERC vam lamentar, en el seu moment, la gravació que determinats mitjans de comunicació i posterior emissió de les imatges de la interpel·lació que l’assessor de l’alcalde va fer contra el Grup Municipal Sumem Parets. Una gravació que mai s’hauria permès, seguint els mateixos criteris que des de fa anys segueix la ràdio municipal Rap 107, que atura la retransmissió en acabar l’apartat de precs i preguntes.

L’alcalde Mingote reconeix que l’Ajuntament no té cap acord amb les empreses locals per tal que contractin aturats del municipi

L’Ajuntament de Parets del Vallès no pot obligar als operadors implantats al sector comercial IVECO ni tampoc a la resta d’empreses locals que contractin treballadors/es que resideixin al nostre municipi. Així ho va reconèixer l’alcalde socialista durant la Comissió Informativa sobre Ocupació -sol·licitada per Ara Parets ERC, Sumem Parets, NOPP i Ciutadans- que va tenir lloc el passat dijous. Mingote va explicar que des de l’Ajuntament es pot recomanar a les empreses que contractin aturats/es del municipi però que avui dia no existeix cap conveni ni cap acord amb les firmes implantades en els diferents polígons industrials “que les obligui a contractar a veïns/es de Parets”. El mateix alcalde va desmentir que els operadors que s’han anat situant al sector comercial IVECO en els darrers anys tinguin beneficis fiscals a canvi d’altres contrapartides. Amb tot, el Govern Socialista va valorar positivament les polítiques de contractació que segueixen les empreses locals i va destacar com a bona pràctica la dels ajuts que reben les empreses (tant de Parets com de fora) que contracten aturats/es del municipi. Aclariment sobre les insercions laborals Durant la Comissió Informativa es van donar més detalls sobre les insercions laborals que des de l’SLOP s’han dut a terme aquesta legislatura. La xifra total, 1374, no correspon exclusivament a persones que no tenien feina sinó que inclou també a tots aquells que van canviar de lloc de treball. Aquesta és la principal justificació per la qual a Parets continuem tenint més de 900 desocupats malgrat les insercions laborals realitzades, en molts casos també de curta durada. Des d’Ara Parets ERC vam demanar al Govern Socialista explicacions sobre si s’han complert les expectatives sobre els anuncis de contractació de població aturada del nostre poble en les ampliacions de les plantes de GRIFOLS o amb els darrers operadors comercials a IVECO. Segons dades facilitades per l’Ajuntament actualment l’SLOP, el Servei Local d’Ocupació, té 3.

El PSC incompleix el seu compromís i no encarrega un estudi sobre models alternatius a la gestió de l’aigua

Des d’Ara Parets Esquerra Republicana lamentem que el Grup Socialista no hagi complert amb el seu compromís adoptat en els plens de març i setembre de 2016 i en la Junta de Portaveus de gener de 2018 d’encarregar un estudi sobre els models alternatius a la gestió del servei d’aigua potable, en mans de l’empresa CASSA des de 1997. En la Junta de Portaveus d’aquest dijous, ERC va expressar el seu malestar perquè novament els socialistes han incomplert la paraula donada a la resta de grups polítics i no han encarregat cap estudi. Un fet que ha lamentat el portaveu Jordi Seguer quan en els últims pressupostos s’han destinat més de 300.000 euros a estudis i assessories que en molts casos han quedat en el calaix. De fet, en el pròxim Ple Ordinari -previst per dijous 22 de març- el Govern Municipal proposarà una pròrroga de 2 anys de durada en el contracte que l’Ajuntament manté amb CASSA. Aquesta serà la tercera pròrroga que es produeix des de 2016, la primera va ser de sis mesos, la segona, de 18 mesos, i aquesta tercera, de dos anys, tindrà vigència fins a l’abril de 2020, és a dir ja en la nova legislatura.    

L’Ajuntament de Parets encarregarà un estudi exhaustiu per detectar si existeix ‘bretxa salarial horitzontal’ entre la plantilla de treballadors

Tots els grups polítics municipals han acceptat la proposta d’Ara Parets ERC d’acabar amb la bretxa salarial entre els treballadors i treballadores de l’Ajuntament. En la Junta de Portaveus, celebrada aquest dijous al vespre, s’ha acordat per unanimitat encarregar un estudi exhaustiu per tal de detectar si tal com indicava el Pla d’Igualtat intern existeix ‘bretxa salarial’ a la plantilla. De fet, la proposta inicial d’ERC va ser modificada amb el consens de totes les forces. Així l’estudi que s’encarregarà haurà d’estar enllestit com a molt tard el setembre de 2018. Des del Govern Municipal han qüestionat part de les dades del Pla d’Igualtat Intern, que xifraven en un 21,97% la bretxa salarial a l’Ajuntament, més de 10 punts superior a la mitjana estatal entre els treballadors de l’administració pública de l’Estat. Alhora totes les forces van acordar que en cas que l’estudi exhaustiu ratifiqui l’existència de ‘bretxa salarial horitzontal’, caldrà acordar solucions en consens amb el Comitè d’Empresa de l’Ajuntament. Des d’Ara Parets ERC agraïm la bona disposició de tots els grups per erradicar la ‘bretxa salarial’ i per acabar amb les diferències de sou entre homes i dones. Aquesta ha estat una de les principals reivindicacions de la Vaga Feminista que va tenir lloc el passat 8 de març, dia internacional de les dones.  

El grau de satisfacció dels paretans amb el servei que ofereix CASSA és un d’un 7,7

L’informe anual de gestió del servei d’aigua potable de Parets, que porta a terme l’empresa Aigües de Sabadell des de 1997, assenyala que el grau de satisfacció dels paretans i les paretanes és d’un notable. Aspectes com el gust i el preu del rebut de l’aigua són els que fan disminuir la nota, segons ha fet públic la mateixa companyia en una recent comissió informativa, celebrada a l’Ajuntament. La memòria indica que el grau de satisfacció dels serveis d’atenció telefònica i d’amabilitat en l’atenció presencial és del 100%. Durant l’any passat CASSA tenia 8.426 clients a Parets del Vallès, 53 més que el 2016, que van consumir una mitjana de 105 litres per habitants i dia, tres litres més que a la ciutat de Barcelona. Deute pendent de més de 150.000 euros D’altres de les dades rellevants de la memòria són l’increment del deute de rebuts pendents que passa dels 118.312 euros (2016) a 151.955 (2017). L’any passat es van produir 496 devolucions de rebuts bancaris i 120 ajornaments a terminis. De fet, CASSA va dotar -amb l’Ajuntament- un Fons Social amb 12.000 euros per cobrir totes les factures d’aigua de les persones vulnerables. Durant el 2017 es van produir 104 avaries a la xarxa de distribució de Parets i es van realitzar millores a la xarxa per valor de 80.566 euros, utilitzant els diners del fons que disposa l’Ajuntament. A data 31 de desembre de 2017 el fons de reposició del servei d’aigua potable presentava un saldo acumulat de 343.241 euros i la dotació anual per aquest 2018 és de 373.000 euros.   Finalització de la pròrroga de la concessió del servei El pròxim 31 de març finalitzarà la pròrroga de 18 mesos que el ple de l’Ajuntament va acordar amb l’empresa CASSA per a la gestió del servei d’aigua potable. El Govern Socialista va acceptar la proposta d’Ara Parets ERC de presentar els resultats de l’estudi de models alternatius abans d’aquesta data.  

L’Ajuntament de Parets només va executar un 36% del pressupost 2017 d’inversions

El darrer informe trimestral de l’estat d’execució del pressupost i de morositat de l’Ajuntament de Parets -fet públic en el ple de febrer- posa de manifest com el Govern Socialista només va utilitzar un 36% dels diners pressupostats en la partida d’inversions del 2017. Aquesta pràctica, molt habitual durant aquest mandat, va ser denunciada pel portaveu d’Ara Parets ERC, Jordi Seguer, qui va dir que “aquesta és la línia que es segueix durant aquesta legislatura on gairebé no s’han fet inversions per tal de deixar el seu gruix principal en el darrer any de mandat i fer-ho en clau electoral”. Quant a les xifres reconegudes, així l’Ajuntament va preveure 6,3 milions d’euros en concepte de capítol 6 o inversions i només va utilitzar 2,3 milions, un 36,5%. D’aquests 2,3 milions, a data 31 de desembre l’Ajuntament havia fet el pagament de 2 milions i tenia l’obligació reconeguda de pagar-ne 301.000 euros més. Inversions pensant en les eleccions municipals Des d’Ara Parets ERC denunciem que al Govern Socialista li han sobrat els dos primers anys i mig de legislatura on ha tingut el manteniment de la via pública totalment deixat i on no ha fet gairebé inversions i les poques que ha tirat endavant han tingut seriosos problemes com ara la sala polivalent del Pau Vila, la coberta de la pista esportiva de Can Butjosa, l’avinguda Espanya, el talús del carrer Barcelona o el carril bici. Moltes de les inversions ja previstes en els pressupostos de 2017 continuen pendents d’executar. És el cas de la reforma dels carrers del Barri Antic, el tancament de les pistes d’atletisme o millora del complex esportiu o la construcció del nou parc del Sot d’en Barriques. Des d’ERC lamentem que tenint en compte la situació econòmica de les finances municipals, el consistori no faci una aposta decidida per l’habitatge social.  

Ara Parets ERC aprova el calendari de primàries per escollir el cap de llista per les eleccions municipals de 2019

L’assemblea de militants de la Secció Local d’Esquerra Republicana de Catalunya ha aprovat, per unanimitat, el calendari de primàries que servirà per escollir el candidat/a que el partit presentarà en les eleccions municipals previstes pel 26 de maig de 2019, data en què també se celebraran les eleccions al Parlament Europeu. L’actual portaveu del GM, Jordi Seguer, primer candidat Durant l’assemblea, el portaveu del Grup Municipal Jordi Seguer ha anunciat la seva intenció de concórrer en les eleccions primàries. La de Seguer és la primera candidatura que es presenta en aquest procés que conclourà el 4 d’abril, dia de les votacions per part de la militància. Seguer ha dit que vol repetir de nou com a cap de llista d’Ara Parets ERC a les eleccions municipals de 2019 després de l’èxit assolit fa 3 anys quan el partit va obtenir 1.153 vots i 3 regidors en el plenari. De fet, tant Ramon Parés com Kènia Domènech formaran part de la candidatura, tal com ho ha expressat el mateix Seguer. ‘Hem d’aprofitar el treball d’aquests últims anys i l’experiència del grup municipal per millorar el nostre resultat i assolir la victòria en el 2019. Volem engrescar encara més als paretans i paretanes, amb un projecte de poble que té les idees molt clares. Treballarem amb determinació per liderar el govern municipal dels pròxims anys’, ha dit el precandidat. La candidatura que vol liderar Seguer apostarà no només amb l’actual equip sinó amb noves incorporacions d’independents, tal com es va fer el 2015 quan tant Seguer com Parés eren independents a les llistes d’ERC: “La nostra llista serà el fidel reflex de la societat paretana, amb gent de diversa procedència’.  

Ara Parets ERC demanarà que l’Ajuntament redueixi la ‘bretxa salarial’ entre els treballadors de la plantilla municipal que és del 21,97%

Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones, el Grup Municipal d’Ara Parets Esquerra Republicana proposarà al Govern Socialista que passi de les paraules als fets i redueixi l’important ‘bretxa salarial’ que existeix entre els treballadors de la plantilla municipal. Segons dades del darrer Pla d’Igualtat Intern de l’Ajuntament es va detectar una bretxa salarial del 21,97%, una xifra molt més elevada que l’existent a tota l’administració pública espanyola que era del 10,93%. Per tot plegat, Ara Parets ERC ha presentat una moció per tractar en la Junta de Portaveus del 15 de març on demana que l’Ajuntament “es comprometi a reduir la bretxa salarial i la situï  almenys en la mitjana estatal del 10,93% abans de l’any 2020”. El text també proposa que es faci un estudi acurat dels motius pels quals es produeix una ‘bretxa salarial’ tan elevada entre els treballadors en conceptes retributius com els complements específics -de fins al 43,40%- o en altres complements addicionals -un 35%- i acordi les solucions, en consens amb el Comitè d’Empresa. Altres dels acords inclosos en la moció assenyalen que s’estableixin criteris d’igualtat per aconseguir la paritat en la majoria dels càrrecs de comandament de l’Ajuntament, que es continuïn adoptant mesures que permetin la conciliació de la vida personal, familiar i laboral ; que es continuï treballant per la prevenció de qualsevol tipus de discriminació cap a les dones ; tenir la perspectiva de gènere com a eix central de les actuacions de l’Ajuntament i les polítiques fetes des del Govern Municipal.   Suport a la Vaga Feminista del 8 de Març D’altra banda, Ara Parets ERC dona suport a la Vaga Feminista prevista per aquest dijous 8 de març i per això va demanar en la darrera Junta de Portaveus l’adhesió de l’Ajuntament a les aturades parcials de 2 hores per torn. Militants de la Secció Local i Grup Municipal instal·laran una carpa informativa a la plaça de la Vila, a partir de les 10 del matí, i posteriorment assistiran a la concentració que es farà.

Junqueras respon a la carta d’Ara Parets ERC: ‘Heu de dedicar-vos en cos i ànima a les municipals de 2019’

El president d’ERC i vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, empresonat a Estremera des de fa 4 mesos ha respost la carta que la Secció Local d’Esquerra Republicana de Catalunya a Parets va enviar a mitjan febrer. Junqueras assenyala que “ell es troba fort i serè” i que des de la presó intenta ajudar com pot al partit. El president d’ERC demana que “feu pinya entre vosaltres, amb la comarcal i amb la direcció nacional. Heu de dedicar-vos en cos i ànima a les municipals”. Oriol Junqueras fa un encàrrec als responsables de la Secció Local i els regidors del Grup Municipal d’Ara Parets ERC: ‘Heu de sortir al carrer amb un somriure etern, abraçant a les bones persones estenent la mà a tort i a dret. Heu de teixir noves complicitats. Heu d’apel·lar a la llibertat dels presos, a la dignitat de les famílies’. El president d’ERC, tancat a Estremera des del 2 de novembre parla sobre alguns dels aspectes que han de centrar la pròxima campanya d’eleccions municipals: ‘Heu de parlar de les escoles, de les famílies i de la feina. La gent vol bones escoles, seguretat i prestacions per a les seves famílies, i feines i sous dignes. Nosaltres (ERC) som la seva garantia’. La carta enviada per la Secció Local d’ERC Parets fa algunes setmanes es va acompanyar dels dos darrers exemplars del diari informatiu ‘Cavall Republicà’ que s’edita trimestralment.