Parets del Vallès

Totes les notícies

Aquest dimarts 4t Homenatge als alcaldes i regidors paretans que van ser represaliats pel franquisme

Dimarts 30 d'octubre, a les 19.00 hores, tindrà lloc a la Sala Basart de la Cooperativa de Parets del Vallès el quart Homenatge als alcaldes i regidors republicans paretans que van ser represaliats pel franquisme. En aquesta ocasió assistirà a l'acte el conseller de Justícia del Govern Puigdemont (2016-17), Carles Mundó, i el president de l'Associació Proimmolats per les Llibertats de Catalunya, Pere Fortuny. Mundó lliurarà a les famílies dels alcaldes i regidors paretans republicans -que van ser afusellats al Camp de la Bota de Barcelona- el document que acredita l'anul·lació dels judicis sumaríssims que els va comportar la pena de mort. El 29 de juny de 2017, i amb Mundó com a conseller, el Parlament de Catalunya aprovava per unanimitat la llei que declarava nuls els judicis franquistes. Cal recordar que els alcaldes Amadeu Pagès, Antoni Arimon i Joan Brunat, i els regidors Amadeu Ramon i Esteve Segeuer van ser assassinats pel franquisme. En concret van ser afusellats al Camp de la Bota de Barcelona entre 1939 i 1941 després d'un judici sumaríssim sense cap tipus de garantia. Altres tres càrrecs electes van ser represaliats i van morir a l'exili: Projecte Forns, Jaume Massaguer i Pere Xicota. És el quart any consecutiu que la Secció Local d'ERC Parets fa un homenatge a les víctimes, fins ara ja han assistit com a convidats Joan Tardà, Santi Vidal i Gabriel Rufián, a més de diversos historiadors/es i representants de les associacions memorialistes.  

Les escoles bressol municipals de Parets aplicaran criteris de 'tarifació social' a partir del curs 2019-20

Les quotes mensuals de les tres escoles bressol municipals de Parets del Vallès (La Cuna, el Cirerer i el Gargot) aplicaran criteris de progressivitat fiscal, a partir del curs 2019-20. Aquest és un dels compromisos signats entre Ara Parets ERC i el PSC per facilitar l'aprovació de les ordenances fiscals per al 2019. D'aquesta manera es fa realitat una de les promeses que des d'ERC havíem demanat des del 2017, quan aleshores van votar a favor de les ordenances fiscals a canvi d'encarregar "un estudi sobre la tarifació social en els serveis municipals", que el PSC mai va arribar a encarregar. La tarifació social (que s'aprovarà a través de preu públic abans de març de 2019) representarà un descens de les quotes mensuals a les escoles bressol o bé un increment en funció dels ingressos de les famílies del municipi. Però aquest no és l'únic acord adoptat entre Ara Parets ERC i el PSC per facilitar l'aprovació dels impostos del 2019 amb una abstenció. Altres de les millores són: - Quota reduïda de l'impost de recollida orgànica per als propietaris de solars buits que s'equipara al dels locals buits. - Bonificació del 30% de l'IBI als propietaris de pisos buits que es posin en lloguer a preus un 20% per sota del mercat. Mesura que entraria en vigor a partir de l'1 de gener de 2019. - Avançar per crear un recàrrec del 50% de l'IBI als tenidors de pisos buits per facilitar que es posin en lloguer. El portaveu d'Ara Parets ERC, Jordi Seguer, valorava positivament els compromisos de l'equip de govern en matèria d'habitatge: "Malgrat reconèixer que l'Ajuntament no té les competències pròpies en aquest àmbit, fa temps que demanem accions que ajudin a rebaixar en la mesura que sigui possible el preu dels lloguers a Parets. Sabem que són necessàries altres modificacions de lleis catalanes i estatals però l'Ajuntament no es pot quedar plegat de braços i per això ens mostrem satisfets pels acords relatius amb l'IBI". Rebaixa d'un 10% del preu del rebut de l'aigua (consum) Des d'ERC veiem bé la rebaixa del 10% del rebut de l'aigua (consum domèstic i comercial) "tot i que la repercussió econòmica no serà la mateixa que tindria una reducció generalitzada de l'IBI, l'impost progressiu en conjunt".

Ara Parets ERC organitza una xerrada sobre 'el futur de l'educació' dins la campanya Tots SOM Parets

En el marc de la precampanya de les eleccions municipals de 2019, Ara Parets ERC enceta la campanya 'Tots SOM Parets', que intensificarà la recollida de propostes, idees, queixes i suggeriments per millorar el poble. Aquesta campanya dona continuïtat a la visita a tots els barris de Parets que des de febrer de 2017 i fins octubre de 2018 es va dur a terme sota el nom d''A Peu de Carrer'. A partir d'ara tindran lloc un cop al mes una carpa informativa al carrer per recollir propostes, intercanviar impressions i contactar directament amb els regidors del Grup Municipal. Mensualment també se celebraran taules sectorials per debatre sobre temes específics. Aquest és el cas de la xerrada sobre 'El futur de l'educació', que tindrà lloc aquest dissabte 27 d'octubre, a les 10.00 hores, a la Sala d'Exposicions de Can Rajoler. El diputat d'Educació de la Diputació de Barcelona i regidor d'ERC a Castellar del Vallès, Rafael Homet, serà l'encarregat de parlar sobre els diferents models educatius i les perspectives de futur. La xerrada donarà pas a un debat i intercanvi d'impressions entre tots/es els participants. Obertura de l'Oficina del Candidat Paral·lelament aquest dimarts 23 d'octubre s'ha obert al públic l'Oficina del Candidat d'Ara Parets ERC, Jordi Seguer. Tots els dimarts a les 18 hores es reunirà amb tots els veïns/es que desitgin parlar sobre la millora del nostre poble o explicar les seves problemàtiques. Els interessats es podran posar en contacte a través del 611 40 81 88 (cita prèvia) o a través de les xarxes socials. L'Oficina del Candidat es mantindrà oberta fins la campanya de les eleccions municipals, previstes pel maig de 2019.

Ara Parets ERC edita el número 10 del diari informatiu ‘Cavall Republicà’

La campanya de recollida de signatures per reclamar la construcció d'una piscina descoberta municipal a Parets del Vallès és el tema de portada del número 10 del 'Cavall Republicà', el diari informatiu d'Ara Parets ERC que surt al carrer aquest dijous 18 d'octubre. La publicació de quatre pàgines es fa ressò de tota la despesa en obra pública que el Govern Socialista tirarà endavant fins a la celebració de les eleccions municipals del maig de 2019. La segona pàgina del Cavall Republicà repassa altres temes que des del grup municipal s'han defensat en el plenari com ara l'aprovació d'un nou Pla local d'habitatge, la priorització d'un nou edifici per a l'institut la Sínia, les al·legacions presentades per salvar part de l'arbrat de la plaça Font de la Salut de l'Eixample o la proposta d'ampliació del servei del centre de dia de la residència Pedra Serrada. Les obres del nou parc del Sot d'en Barriques -que no ha seguit en el seu disseny criteris sostenibles- o la remodelació dels carrers del Barri Antic completen la segona pàgina del diari. A la tercera pàgina del diari republicà hi trobareu un monogràfic relacionat amb totes les activitats que Ara Parets ERC ha organitzat o bé ha participat en favor dels Presos i Exiliats Polítics. L'obertura de l'oficina del candidat a l'alcaldia per ERC, Jordi Seguer, prevista pel pròxim dimarts 23 d'octubre, l'homenatge als alcaldes i regidors republicans paretans, represaliats pel franquisme, o la visita al Parlament de Catalunya per part del grup Teixint la Llibertat són els temes més destacats de la contraportada. Del Cavall Republicà se n'han editat 8.000 exemplars que es començaran a distribuir a partir d'aquest dijous per tots els habitatges de Parets i a través de les carpes informatives, també el podreu consultar a la pàgina web de la Secció Local d'ERC.

Nova piscina descoberta i ampliació servei Residència, prioritats d’Ara Parets en el pressupost 2019

La construcció d’una nova piscina descoberta municipal, a l’entorn dels dos pavellons actuals, o l’ampliació del servei de la residència – centre de dia Pedra Serrada amb més horaris i places són dues de les propostes que Ara Parets ERC ha presentat durant la negociació del pressupost 2019 amb el Govern Socialista. Pel que fa a la piscina, ERC demana que s’inclogui una partida en el pressupost 2019 per a la redacció del projecte i alhora una partida en el capítol d’inversions per iniciar la seva construcció també durant el 2019. Pel portaveu republicà, Jordi Seguer, seria la millor manera de comprovar que “el PSC realment vol construir el nou equipament i no és un dels seus tradicionals globus sonda a mesura que s’apropen les eleccions”. Fa setmanes que Ara Parets ERC va iniciar una campanya de recollida de signatures per demanar que el pressupost de l’any vinent inclogui la construcció de la piscina d’estiu. Obertura els caps de setmana del centre de dia Pedra Serrada Quant a la residència es reclama que s’ampliï el servei del centre de dia de la residència els dissabtes diumenges i festius a partir de l’1 de gener de 2019 i que es renegociï amb la Generalitat el conveni signat el 2012 per tal d’incrementar el nombre de places de centre de dia i residència. Una altra de les prioritats d’Ara Parets ERC és l’habitatge i per això s’ha demanat incloure una partida mínima d’inversió de 300.000 euros per a l’adquisició de pisos en mans de bancs per destinar-los a lloguer assequible, gestionats per l’Oficina d’habitatge. La seguretat ciutadana és una altra de les necessitats. Ara Parets demana un increment de la plantilla de la Policia Local amb més agents i el manteniment d’una oficina de denúncies al nucli antic, ja que no està d’acord amb traslladar les dependències al sector IVECO. També vol que es contractin dins dels plans d’ocupació locals “vigilants per a tots els parcs públics” que alhora s’encarreguin els treballs de manteniment.

Acceptades part de les al·legacions d’Ara Parets ERC i NOPP en el projecte executiu de la plaça Font de la Salut

El cedre que hi ha a l'interior de la plaça, al costat del roure, finalment no es suprimirà. El Govern Socialista farà marxa enrere almenys en part de les seves intencions inicials de tirar endavant la remodelació de la plaça Font de la Salut de l’Eixample. La Junta de Govern, reunida el 4 d’octubre, va aprovar definitivament el projecte d’obra de l’arquitecte Salvador Matas (399.345€) estimant part de les al·legacions conjuntes presentades per Ara Parets ERC i Nova Opció per Parets. Tots dos grups van demanar que no es tallessin 21 arbres de l’interior de la plaça, entre els quals un cedre i alzines de l’antic bosc de la Torre Malla. També van demanar que es mantingués el pòrtic que dona accés a la plaça i els bancs de pedra. S’eliminaran 6 arbres de l’interior del parc Finalment el projecte definitiu preveu mantenir 20 arbres dels ja existents, la retirada de 6 i la plantació d’11 més. Per altra banda, el projecte no garanteix que es mantingui l’arbrat que hi ha a l’exterior de la plaça, ja que “serà necessari seguir les directrius normatives en matèria d’accessibilitat i sempre que es compleixen les condicions necessàries per desenvolupar el projecte”. Gràcies a les al·legacions d’Ara Parets ERC i NOPP es mantindrà el cedre -que es volia eliminar- i que està al costat del roure majestuós que ocupa l’interior de la plaça. Quant al pòrtic, situat en la confluència del carrer Sant Jaume amb Butjosa, i l’enderroc de la tanca perimetral s’eliminarà “ja que no contenen pròpiament valor arquitectònic”, ha dit el Govern Socialista. Igualment els bancs de pedra “tot i que s’entén el valor del dissenyador en el seu moment” no es mantindran, ja que “cal oferir nous espais per seure amb un material més actual”. El Govern Municipal es compromet a rehabilitar els jocs infantils que siguin reutilitzables per reubicar-los en altres zones de jocs de Parets.  

L'Ajuntament reconeix que l'empresa que produeix les males olors a Can Berenguer no ha resolt la problemàtica

La problemàtica de les males olors a la zona de Can Berenguer, causada presumptament per l'empresa DANONE, no s'ha resolt malgrat les continues queixes dels veïns i veïnes i totes les interpel·lacions que des de fa un any Ara Parets ERC ha fet al Govern Socialista. Des de l'estiu de l'any passat el nostre grup ha fet un seguiment exhaustiu de la problemàtica amb continues preguntes en els plens ordinaris. Arran de les darreres qüestions formulades en els plens de juliol i setembre, el secretari-gerent del consistori, Josep Maria Amorós, ha reconegut que "malgrat que l'empresa afectada ha realitzat una part de les actuacions requerides per l'Ajuntament de Parets, com és la millora del dipòsit, no s'han resolt les deficiències i no s'ha produït el restabliment de les condicions òptimes". L'escrit va més enllà i avança que el consistori ha fet un advertiment a l'empresa d'imposició de mesures coercitives en cas de no resolució de la problemàtica. Així mateix, Amorós ha detallat que "actualment està en curs un nou requeriment per resoldre definitivament la situació, de conformitat amb el que disposen les diverses lleis vigents en matèria de protecció de l'ambient atmosfèric". El secretari-gerent afegeix que l'Ajuntament ha fet en els darrers mesos el seguiment de l'empresa que produeix aquesta situació (sense especificar-ne el nom aquesta vegada), amb l'emissió dels informes tècnics corresponents i que constaten una problemàtica de l'activitat econòmica en el procés de retirada de fans de la depuradora. El portaveu d'Ara Parets ERC, Jordi Seguer, valora positivament les accions dutes a terme però insta l'Ajuntament a resoldre definitivament la problemàtica. "La ciutadania que pateix les males olors necessita estar informada del que està passant i fins fa poc donava la impressió que no hi havia transparència en aquest cas. Hem hagut de formular desenes de preguntes per saber la situació actual i conèixer finalment que el problema persisteix.

Ara Parets ERC proposa al PSC una rebaixa del 2% de l’IBI en les ordenances fiscals 2019

Ara Parets ERC s’ha reunit en els darrers dies amb el Govern Socialista per fer-li arribar tot un seguit de propostes republicanes en la negociació de les ordenances fiscals del 2019. Tal com ja es va fer l’any passat, ERC demana una rebaixa del 2% de l’IBI, l’Impost de Béns Immobles. Tenint en compte que l’any passat es van ingressar per aquest concepte 7,7 milions d’euros i si s’aplica una política de contenció de les despeses supèrflues “és més que viable una rebaixa de l’IBI”. La reducció de l’IBI del 2% representaria que l’Ajuntament de Parets deixés d’ingressar 154.000 euros a l’any, segons càlculs fets per Ara Parets. Tarifació Social a les Escoles Bressol a partir del curs 2019-2020 Una altra de les propostes presentades és implementar la progressivitat fiscal en els preus públics de les tres escoles bressol municipals de Parets (La Cuna, el Cirerer i el Gargot) a partir del curs 2019-20. La mesura comportaria un reajustament de les quotes que paguen les famílies, així desapareixeria la quota única i aquesta variaria en funció de la situació econòmica de la unitat familiar. Mesures per fomentar el lloguer d’habitatge En la línia del que estan proposant altres Ajuntaments, Ara Parets proposa un recàrrec del 50% en l’IBI per als tenidors de pisos buits per tal de facilitar que es posin en lloguer o bé que es cedeixin a l’Oficina Local d’Habitatge per tal que gestioni l’arrendament. Alhora es proposa la bonificació de l’Impost de Béns Immobles per als propietaris de pisos buits que els posin en lloguer “a preus per sota del mercat”. Per últim, Ara Parets ERC reitera com els anys anteriors la petició d’introduir una quota reduïda en l’impost de recollida orgànica per als propietaris de solars buits.  

Un NO al Compte General de l’Ajuntament de Parets de 2017

Ara Parets ERC va votar en contra del Compte General de 2017 en el ple ordinari del passat 27 de setembre. Un vot “no tant pel que fa a les dades sinó més aviat per les diferències existents en la gestió dels 23,7 milions d’euros de pressupost”, com vam dir en la sessió. El Compte General de l’any passat es va tancar amb un estalvi net d’1,48 milions d’euros i un romanent de 8,35 milions. Com en anteriors ocasions, el portaveu Jordi Seguer va criticar el baix percentatge d’execució de les inversions reals durant tota la legislatura, en el cas de 2017 només un 35,7%. Sobre el romanent de tresoreria va recordar que la xifra de 8,35 milions d’euros no ha estat tan elevada, “ja que gràcies diverses modificacions de crèdit s’han incorporat en els darrers mesos 6,6 milions, minvant considerablement el romanent inicial”. “Allò que ens ha diferenciat del Govern Socialista han estat bàsicament els criteris a l’hora de prioritzar una inversió pública o en quina manera ens gastaríem els diners dels paretans i paretanes. No compartim les milionàries inversions al nou parc del Sot d’en Barriques o el trasllat de la Policia Local a IVECO, que es farà amb diners d’aquest estalvi”, vam dir des d’ERC. Liquidació del pressupost 2017 Ara Parets va lamentar que algunes de les partides van finalitzar l’any passat amb un romanent considerable. Els casos més flagrants són el manteniment de l’espai públic com ara la poda de l’arbrat (+10.500 euros) o el programa d’ajuts de beques menjador amb un excedent de 6.500 euros d’una partida de 20.000 euros. Altres casos remarcables són les anàlisis de les caques de gos, amb una despesa de tan sols 187 euros dels 3.000 euros previstos en el pressupost. La partida d’atencions protocol·làries d’alcaldia s’ha incrementat un 178% tot i que analitzant al detall s’ha produït una reducció de la despesa en restaurants atribuïda a alcaldia passant dels 6.000 euros el 2015, als 5.