Parets del Vallès

Notícia

Ara Parets ERC s’absté en l’aprovació del pressupost 2021 perquè és un document de mínims, que retalla la proposta del Govern Plural

Els cinc regidors d’Ara Parets Esquerra Republicana s’han abstingut en la votació del pressupost 2021 de l’Ajuntament. I ho han fet per responsabilitat amb la conjuntura social i econòmica que es viu, encara amb la pandèmia de la Covid-19.

“De la mateixa manera que PSC i Sumem Esquerres van actuar de manera irresponsable presentant una moció de censura, Ara Parets ERC ara fa tot el contrari i s’absté en l’aprovació dels pressupostos per responsabilitat, quelcom que no vam trobar en el Pacte de la moció de censura”, va dir l’exalcalde Jordi Seguer, qui va recordar que si no hagués estat pel pacte entre socialistes i Sumem Esquerres, ja tindríem pressupost en vigor, ja que recordem que l'anterior Govern l'hauria portat a aprovació en el plenari de gener”.

Seguer va recordar que “com tots sabem, Sumem Esquerres negociava a dues bandes, amb els seus socis de govern el pressupost de 2021 que vam tancar el 7 de gener, i per una altra, l'aliança socialista per presentar la primera i única moció de censura de tota l'etapa democràtica a Parets del Vallès”.

Per Ara Parets ERC, el pressupost municipal del 2021, dotat en 27 milions d’euros, és “un document de mínims, que lamentablement no serveix per sortir enfortits de la crisi de la Covid-19. Un pressupost que no dona resposta a les necessitats de la ciutadania de Parets, amb més negres que blancs, amb molts capricis de les seves sòcies de govern i que no cerca l'interès general de la població”.

En la seva exposició, Seguer va dir que després de la moció de censura contra l'alcaldia republicana, el seu grup “esperava un pressupost més ambiciós i no aquesta proposta, que no està a l'altura del moment. Ha quedat demostrat que els motius de la censura no eren pas aquest pressupost de mínims sinó altres que al llarg de la resta del mandat anirem sabent si algun dia ens els volen explicar. Una decisió totalment irresponsable que la ciutadania ja valorarà en el seu moment a les urnes”.

Un pressupost però que manté la inèrcia dels grans projectes del Govern Plural. Que per molt que digui l'actual alcalde socialista, els 19 mesos de govern d'Ara Parets Esquerra Republicana, Sumem esquerres i Parets per la República, NO van ser 19 mesos perduts per Parets.

“Molta de la ciutadania de Parets pensa el contrari que vostè i que en 19 mesos es va passar del gris de la seva caduca política a la frescor i dinamisme de l'administració municipal en la pressa de decisions. Algun dia li recordarem tota la llista de nyaps de la seva etapa d'alcaldia que vam haver de gestionar en aquests 19 mesos i alguns que encara continuarà arrossegant vostè. Però ho vam fer amb molt de gust perquè hi havia i també hi ha ganes de servir al nostre poble i no de servir-nos”, va dir l’exalcalde.
 
El pressupost 2021 inclou partides econòmiques per dos projectes dels quals sempre Esquerra n'ha fet bandera: l'institut-escola, liderat conjuntament amb la Generalitat republicana, i la piscina d'estiu.

Però curiosament totes aquelles propostes que el grup socialista reclamava quan era a l'oposició no apareixen en aquest pressupost 2021. No hi ha rastre del tercer pavelló que tant prometien, del bus gratuït per a tota la població, o dels 500.000 euros d'ajuts directes COVID.

Un pressupost que retalla partides prioritàries per Esquerra Republicana: menys 42.000 euros en seguretat ciutadana ; 21.000 euros menys per la ràdio municipal. Hi ha altres partides, però que el Govern sorgit de la moció de censura ha retallat i sense cap mirament, Comerç menys 40.000 euros, Promoció econòmica i empresa menys 71.000 euros, i això en plena pandèmia. Consum menys 11.500 euros. Cultura 79.000 euros menys o Joventut menys 40.000.

“I què dir de drets socials, han fet bandera que aquest pressupost és el més social de la història de Parets, i ens trobem que han rebaixat la nostra proposta tancada amb Sumem esquerres, el gener de 2021, amb l'exregidor Lluís Moreno en 6.000 euros. La seva negociació amb el PSC ha acabat amb retallada del pressupost de Drets Socials que será d’un milió d’euros, molts dels quals són la xifra de de les despeses de treballadors i no en ajuts directes que no s’incrementen”, vam dir des d’ERC.

Però altres regidories que han sortit mal parades han estat habitatge, amb una partida testimonial per comprar pisos de 40.000 euros i aparcant el projecte d'11 pisos d'habitatge assequible a l’edici municipal de Lluís Companys.

Apostes clares d'Esquerra Republicana com la igualtat o els drets de la comunitat LGTBI també han patit una considerable retallada. I en mobilitat tres quarts del mateix, l'ordenança de circulació –a punt per ser aprovada- guarda a l'espera i mentrestant no destinen partides econòmiques en el pressupost per implementar els canvis necessaris.

On no baixen sinó que encara incrementen més que el govern Plural és en la partida d'assistència a òrgans col·legiats, més de 66.000 euros, per un estalvi de 49.000 en nòmines de càrrecs electes.

Quant a la plantilla de treballadors i dels Plans d'ocupació locals, resulta insuficient, menys que el govern plural i cap pla de reactivació econòmica com prometien els socialistes a l'oposició.

L’exalcalde Seguer va recordar que “els 34 plans d'ocupació actuals els va convocar el Govern Plural, aquell que deien que no governava,  molts més que vostès, i a més vam contractar 6 operaris dins d'un Pla Covid que per sort s'ha anat renovant”.

Ara bé, les prioritats del nou govern en el capítol d'inversions passen per actuacions com la naturalització del llac artificial dels ànecs, amb més de 135.000 euros o pel projecte del riu, per davant de l'habitatge, o del pla de voreres al qual li destinen només 100.000 euros.

“Ja ens diran quantes voreres pensen renovar?”, va preguntar Seguer.

“Ens trobem amb un pressupost poc social i més pensat en la gran obra i pensant en les eleccions de 2023. Nosaltres que hem trepitjat molt carrer al llarg d'aquests darrers 6 anys sabem què necessiten els paretans i les paretanes i el que ens demanen, i no és precisament que ens gastem 2,5 milions en el projecte del riu, ni 140.000 euros en la coberta de Can Cot ni tampoc més política de pedra i més pedra”.

També, a Ara Parets ERC ens sobta com projectes com la millora a la residència centre de dia, el parc del cementiri o el nou tanatori no són les seves apostes en el pressupost de 2021.

Com tampoc la reforma de la piscina Miguel Luque on cal arranjar els degotalls i la climatització, aquella piscina que quan vam entrar a l'Ajuntament perdia 17.000 litres d'aigua al dia, sí 17.000 litres, i que nosaltres vam posar al dia amb una renovació dels vasos, vestidors, dutxes, consergeria i planta soterrània..

L'aposta d'Ara Parets Esquerra per la millora del camp de futbol ens resulta insuficient en aquest pressupost 2021. Està molt bé gastar-se 62.000 euros en plaques solars, però no podem mirar cap a una altra banda en qüestions com l'ampliació de la seu social, del bar del camp o la millora del terra i portes dels vestidors. I cal afrontar també la millora del camp de futbol 7.

Aspectes positius del pressupost

Què trobem bé del pressupost?

Doncs que almenys mantinguin una part, no tota, de la partida per subvencionar amb 100 euros la taxa mediambiental a tots els comerços afectats pel tancament durant l'estat d'alarma.

I també la dotació d’un fons de contingència Covid de 200.000 euros, però ens sorprèn que demanaven 500.000 addicionals quan eren a l'oposició, i ara que governen, destinen una partida de 200.000 euros i ho fan retallant les partides de formació ocupacional, d'ajuts a la contractació de les empreses, d'ajuts als emprenedors o al comerç, de cultura o joventut.