Parets del Vallès

Notícia

PSC, NOPP i CDC veten la consulta per retirar els darrers carrers amb vinculacions franquistes de Parets

L’exministre franquista Pere Gual Villalbí continuarà tenint un carrer al Barri Cerdanet malgrat la proposta de retirar-lo que va fer Ara Parets ERC.
 
PSC-PSOE, Nova Opció per Parets i l’antiga Convergència han impedit amb els seus vots en la Comissió de Nomenclàtor, reunida aquest dijous, sotmetre a consulta de la ciutadania la possible retirada els darrers carrers amb vinculacions franquistes o amb personatges favorables a l'aixecament militar de 1936.

De fet, damunt la taula hi havia la possible retirada dels noms dels carrers dedicats a l’exministre de Franco (1957-1965) Pere Gual Villalbí i de la Via Piquer. També l’informe, elaborat des de l’Arxiu Municipal, posava damunt la taula la proposta de mantenir el nom de la Via Piquer però canviar el de l’escola Lluís Piquer per un altre que portés nom de dona.
 
Totes les propostes han estat vetades amb els vots contraris de PSC, NOPP i CDC. Només Sumem Parets ha fet costat a Ara Parets ERC que havia presentat aquesta proposta el març de 2016 i que ha estat congelada al llarg de pràcticament un any.
 
“Amb aquesta decisió s’ha demostrat que els partits immobilistes són la Sociovergència que ens governa i també el NOPP, que com a partit independent té les seves contradiccions. En una societat democràtica és impensable que avui dia encara es defensi la figura d’un ministre franquista”, diem des d’ERC.
 
Per tot plegat, Ara Parets ERC ha anunciat que està estudiant la possibilitat de denunciar l’incompliment per part de l’Ajuntament de Parets de la Llei de la Memòria Històrica, que va ser aprovada en el mandat de l’expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero.
 
Informe de l’arxivera municipal
 
Un informe intern, elaborat per l’arxivera municipal, certificava que Gual Villalbí va ser ministre sense cartera en els governs 8è i 9è de Francisco Franco entre 1957 i 1965 i president del Consejo de Economía Nacional.
 
Pel que fa a Via Piquer, l’informe apunta que Lluís Piquer i els seus dos fills van donar suport a l’aixecament militar encapçalat pel general Franco el juliol de 1936 i que la seva mort “no fou provocada per causes religioses sinó polítiques”.
 
El mateix informe planteja l’opció de mantenir el carrer Via Piquer però proposar el canvi del nom de l’escola i substituir-lo per un de dona, ja que la resta d’escoles porten noms masculins o de topònims.
 
Lluís Piquer, “màrtir de la cruzada de Liberación”
 
De fet, l’arxivera municipal recorda que les antigues escoles  nacionals es diuen Lluís Piquer gràcies a un acord de ple de 1963. Una decisió que es va prendre per recordar “al màrtir de nuestra cruzada de Liberación”.
 
Des d’Ara Parets ERC lamentem que PSC, NOPP i CDC hagin preferit no remoure el passat abans que consultar a la ciutadania “els possibles canvis”, ha dit el portaveu Jordi Seguer.
 
Mentre mantenim carrers amb vinculacions franquistes o amb els partidaris de l’aixecament militar, en canvi els represaliats pel règim no han tingut el merescut homenatge en els prop de 40 anys de governs socialistes a Parets.
 
El nostre grup ha agraït el suport del Grup Municipal de Sumem Parets a la proposta que haurà de quedar damunt la taula fins la pròxima legislatura.