Parets del Vallès

Notícia

El pacte de la Sociovergència compleix un any sense gairebé canvis en la gestió municipal

El 21 d’abril de 2016 es va fer públic el pacte de govern entre el PSC-PSOE i CiU a l’Ajuntament de Parets del Vallès. Un any després, s’ha demostrat que el posicionament que tenien els convergents en l’oposició va patir una important transformació que els va portar a defensar tot el contrari del que havien defensat durant els darrers anys en el plenari.

Gairebé en la totalitat de votacions que s’han produït al llarg dels darrers 12 mesos, el regidor convergent Raül Urtusol s’ha convertit en la ‘crossa’ del govern socialista menys catalanista de tota la història política local.

Els convergents han fet costat a l’alcalde Mingote en els escàndols del postgrau universitari de la regidora socialista Paola Gratacós o del viatge llampec al Brasil de l’alcalde i del regidor d’esports. Urtusol també ha tancat files en la polèmica execució de l’anella esportiva o de les obres de l’avinguda Espanya.

A més, després de demanar durant anys la sortida del canal públic de televisió Vallès Visió o de denunciar manca de pluralitat en els mitjans, s’ha negat a constituir el Consell Assessor dels Mitjans Públics Locals i a nomenar a través del plenari el director responsable d’aquests canals de comunicació.

El que defensava CiU a l’oposició i el que ha defensat en el Govern

Durant la legislatura 2011-2015, el regidor Raül Urtusol –que formava part del grup municipal de CiU a l’Ajuntament- va criticar durament el Pla Urbanístic del PSC i PP a l’antiga Bendix. CiU, es va aliar amb el NOPP per votar en contra.

En canvi, arran del pacte amb els socialistes, ara veu bé la construcció de més de 520 pisos en aquesta zona.

Ús del Cotxe Oficial de l’alcalde. En la legislatura passada, l’alcalde Sergi Mingote es va querellar contra el regidor de CiU Xavier Martín i el president de la secció local Jaume Grau per la publicació d’un article on es criticava l’ús del cotxe oficial per part del batlle.

Durant aquest mandat, el regidor Urtusol ha tancat files amb els socialistes i no ha donat suport a la iniciativa de retolar el cotxe oficial presentada per Ara Parets ERC.

En el passat, CiU va criticar la contractació de l’exregidor socialista de Canovelles, J.A.R.D., per supervisar els contractes de manteniment i serveis de la via pública. Però aquest 2017 ja ha votat a favor de la seva contractació en Junta de Govern.

En plena campanya electoral, Raül Urtusol va denunciar que “la mala gestió municipal en la tramitació urbanística del nou polígon UP-5 Circuit” podria costar a l’Ajuntament fins a 2,9 milions d’euros.

Mesos més tard el regidor convergent va votar a favor de les quotes urbanístiques d’aquest polígon fallit, a repartir entre els propietaris. A més, ha passat de criticar la gestió econòmica (només cal veure els debats de Vallès Visió durant el mandat 2011-2015) a posar-la de model a seguir.

Urtusol ha passat de votar en contra de la contractació de l’assessor de comunicació de l’alcalde (cost 60.000 euros bruts anuals per l’Ajuntament) a donar-hi suport en l’aprovació dels pressupostos del 2016 i 2017.

El sou d’Urtusol

Arran del pacte subscrit ara fa un any, CiU es va afanyar a esbombar que un exemple d’ètica i de bona gestió municipal era que el regidor Raül Urtusol “no percep cap euro de la retribució a la que té dret, per la tasca que fa dins l'equip de govern. Cost 0€ pel ciutadà”.

Totalment fals, ja que la liquidació de les retribucions de tots els regidors de l’exercici 2016 demostra que Urtusol rep 135 euros per l’assistència a cada Junta de Govern on hi és present. Així entre l’abril i el desembre del 2016, Urtusol va assistir a 37 Juntes de Govern i va facturar 4.995 euros addicionals als 8.670 bruts que va rebre com a regidor-portaveu d'un grup municipal.

Els resultats visibles del Pacte de la Sociovergència

Un any després, PSC-PSOE i CiU continuen sense fer públic els detalls de l’acord de govern que permet a l’alcalde Mingote tenir la majoria absoluta fins a les eleccions del 2019.

Poques novetats s’han produït en la gestió municipal dels darrers mesos. CiU ha destacat que la recuperació dels focs artificials durant la Festa Major d’estiu va ser gràcies al seu pacte de govern.

Pel camí han passat de demanar una auditoria externa dels comptes municipals a acceptar sense massa condicions l’informe econòmic financer que no fiscalitzava les concessions de contractes externs com ara els que porta a terme l’empresa ABOLAFIO o URBASER.

Un any després no s’ha realitzat cap estudi per traslladar els mercats ambulants del barri antic, a la plaça de la Vila, ni de Prat de la Riba a la plaça Doctor Trueta.

El regidor convergent ha estat incapaç de canviar el posicionament contrari dels socialistes al dret a decidir. Mingote ha preferit aliar-se amb Ciutadans i deixar sol al seu soci de govern.

La celebració de l’11 de setembre continua sent tan poc rellevant a Parets malgrat que aviat la Sociovergència posarà la bandera de Parets i la senyera a l’entrada del poble, en el nou monument que s’està instal·lant en la rotonda que hi ha al costat del llac dels ànecs.

A més, l’antiga Convergència ha votat al costat de PSC i NOPP per vetar el possible canvi dels darrers noms de carrers amb vinculacions franquistes.