Parets del Vallès

Notícia

PSC i Ciutadans tomben la declaració institucional per la llibertat dels 'presos polítics'

Amb els vots contraris del PSC-PSOE i de Ciutadans (9) i els vots favorables d'Ara Parets ERC, Sumem Parets, NOPP i PDECAT (8), la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Parets va rebutjar aquest dilluns a la tarda una declaració institucional per la llibertat de les preses i els presos polítics presentada pels tres grups d'esquerres de l'oposició.

Els socialistes de Parets van tancar files amb la posició oficial del partit a nivell nacional i, per tant, "no consideren que els 8 consellers del Govern de la Generalitat i els presidents de l'ANC i d'Òmnium siguin presos polítics".

A diferència d'altres municipis on el PSC ha trencat la disciplina de partit -com ara Terrassa i Castellar del Vallès- a Parets el Govern Mingote es va negar a acceptar la utilització d'aquest terme.

Alhora no va voler donar suport al Govern legítim de la Generalitat de Catalunya encapçalat pel president Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras.

La declaració -rebutjada pel PSC i Ciutadans- assenyala en la part dispositiva que "l’existència de presos polítics no té cabuda dins l’actual Unió Europea, atempta contra els drets recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 10 de desembre del 1948, i també contra el Conveni Europeu per la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals adoptada pel Consell d’Europa l’any 1950 i ratificada per l’Estat Espanyol".

Els acords de la declaració d'Ara Parets ERC, Sumem Parets i NOPP eren:

-Rebutjar l’escalada repressiva dels darrers mesos i exigir l’excarceració immediata de tots els presos polítics que ho són malgrat haver actuat sempre pacíficament i democràtica, d’acord amb el mandat sorgit de les urnes.

-Expressar el ple suport al Govern legítim de la Generalitat de Catalunya, encapçalat pel Molt Honorable president Carles Puigdemont, per l’Honorable vicepresident Oriol Junqueras, i per la resta de consellers, en especial al paretà Jordi Turull.

-Expressar el ple suport a la Mesa i al Parlament de Catalunya, que s’han vist desposseïts de les seves competències per l’aplicació indigna de l’article 155 de la CE.

-Exigir la fi de la judicialització de la política catalana i condemnar l’arbitrarietat i l’ús partidista amb què s’estan aplicant les lleis, tot pervertint la separació de poders que qualsevol Estat de Dret digne, ha de garantir.Instar la Unió Europea i la resta d’institucions internacionals a exercir una mediació política que faciliti el diàleg i la cerca d’una solució política.

-Exigir l’aixecament immediat de l’aplicació de l’article 155 de la CE.
 
PSC-PSOE i PDECAT pacten una moció de mínims que reclama la llibertat dels consellers i dels presidents de l'ANC i Òmnium

La moció presentada pels socialistes va ser aprovada amb el vot favorable del PDECAT, les abstencions de Sumem Parets i NOPP, i els vots contraris d'Ara Parets ERC i Ciutadans.

Sorprenentment el PDCAT va donar suport a un text que no reconeix com a legítim el Govern de la Generalitat de Catalunya i que no considera Jordi Turull com a "pres polític".

Els acords de la moció del PSC no parlen en cap moment de la repressió política ni judicial de l'Estat espanyol :
 
Primer. Condemnar les mesures judicials adoptades contra els polítics catalans investigats pel conflicte que vivim a Catalunya. Per això, reclamem la revisió d’aquest acte judicial i la seva posada en llibertat, així com la excarceració dels presidents d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana.

Segon. Traslladar, a més, el nostre suport especial com a veïnes i veïns a en Jordi Turull.

Tercer. Reiterar que la judicialització de la política no és ni el camí ni cap solució al problema català.

Absència de l'alcalde a la Junta de Portaveus

El PSC-PSOE de Parets va ser representat ahir a la Junta de Portaveus per l'alcalde accidental Francesc Juzgado -alhora portaveu- perquè Sergi Mingote continua de vacances al Nepal. Una estada que s'ha allargarà finalment fins dimecres 8 de novembre.