Parets del Vallès

Notícia

L’oposició d’esquerres titlla de mal negoci la concessió d’un local municipal al sector IVECO ‘sense cap tipus de concurs públic’

Ara Parets ERC, Sumem Parets i Nova Opció per Parets han votat en contra, en el ple d’aquest dijous, de l’adjudicació directa de la concessió administrativa de la segona planta de l’edifici municipal del sector IVECO al grup INKEMIA.

L’acord, aprovat amb els vots favorables del PSC i PDECAT, preveu cedir 700m2 d’un local municipal amb unes condicions molt avantatjoses pel grup empresarial, que vol impartir formació universitària amb la col·laboració de la Universitat Ramon Llull.

Així, la cessió del local -sense cap tipus de concurs públic- serà gratuïta durant els dos primers anys i posteriorment INKEMIA pagarà 820 euros al mes,  fins al 2027.

Un preu, que segons els tres grups, estaria fora de mercat i que no té res a veure amb els preus dels lloguers que paga el consistori allà on hi té ubicats els serveis municipals.

Amb aquesta decisió queda descartada, a curt termini, la construcció del nou edifici de l’Institut Universitari de Ciència i Tecnologia, que es projecta des de fa 15 anys a l’avinguda Josep Tarradellas, ja que no hi ha el finançament suficient.

'Màgia i molta demagògia'

El regidor de Sumem Parets, Antonio Molina, qüestionava moltes de les virtuts del projecte anunciat per l’alcalde Mingote: “No tenen cap argument de pes per assimilar el que va representar l’arribada de l’empresa Grifols a Parets el 1972 amb la concessió d’aquest local a INKEMIA. Ens costa d’entendre com crearan gairebé 600 llocs de treball en 10 anys i 75 empreses”.

Molina veu “màgia i molta demagògia” en les previsions tan optimistes del Partit Socialista i considera que “la formació de tipus professional és la que s’hauria de prioritzar i no pas màsters que ja s’imparteixen en altres universitats públiques a preus més assequibles”.

'Decisió precipitada'

El portaveu d’Ara Parets ERC, Jordi Seguer, creu que la implantació de l’acceleradora d’empreses és una oportunitat per Parets i que aporta valor afegit al municipi però el conveni “ens genera massa dubtes, els mateixos que hem anat fent públics d’ençà de les continues promeses del macroprojecte del campus que s’ha de construir des del 2002”.

Seguer creu que “és una decisió precipitada i presa d’esquena a l’oposició”. Alhora desgranava totes les contradiccions del Govern Socialista al llarg de la darrera dècada per recordar que el 2014 van pagar 1 milió d’euros per aquest edifici i ara llogaran una de les dues plantes per només 820 euros/mes. “Trigarem 90 anys en amortitzar la inversió que van fer amb recursos propis, un mal negoci”.

Tots tres grups van preguntar al govern quins són els avantatges que tindran els estudiants/es de Parets en aquest centre de formació que no entrarà en funcionament fins la tardor de 2018.

'Sense cap concurs públic i igualtat d'oportunitats'

Rosa Martí, de Nova Opció per Parets, va demanar deixar damunt la taula aquesta concessió “ja que no s’han respectat els principis de pluralitat i d’igualtat d’oportunitats”.

Martí no està d’acord que en aquest local municipal s’imparteixin “màsters universitaris a preu d’or d’universitats privades, com Ramon Llull-Blanquerna”.

Per la regidora del NOPP “l’Ajuntament no ha de jugar en aquesta lliga sinó que s’ha de preocupar en tenir un IES que funcioni o una formació professional de química i farmàcia competitiva com correspon a municipi com el nostre. Aquesta decisió presa, sense cap concurs públic, requereix serenitat i no pas precipitació”.

Una de les opcions que van posar damunt la taula els grups d’esquerres de l’oposició va ser la venda de l’edifici i destinar part dels diners a l’adquisició d’uns terrenys pel nou institut la Sínia, llargament reivindicat.

Alhora van recordar que hi ha molts serveis municipals que continuen pendents d’un nou emplaçament, com ara l’Arxiu Municipal, Serveis Socials, Comunicació i Jutjat de Pau, i amb aquesta decisió no tindran cabuda a IVECO.