Parets del Vallès

Notícia

Ara Parets ERC fa una crida per aconseguir un nou marc de col·laboració per garantir el finançament públic de les escoles bressol municipals

Ara Parets Esquerra Republicana ha donat suport a la proposta presentada, en el ple d’aquest dijous, per reclamar a la Generalitat “els imports no prescrits corresponents al sosteniment de les places públiques de les escoles bressol municipals que s’han deixat de rebre des del curs 2012-13 i s’iniciïn les accions administratives i judicials”.

Segons fonts municipals, es reclamaran 500.000 euros, a raó de 80.000 euros per cada curs des del 2012.

Durant la seva intervenció el portaveu d’Ara Parets ERC preguntava al Govern Socialista els motius pels quals han trigat 6 anys en presentar la reclamació, que una trentena de consistoris ja havien presentat quan es van produir les retallades per part del Govern d’Artur Mas.

Segons Jordi Seguer “el que cal és que un cop constituït el nou Govern Català es produeixi una negociació política per aconseguir un nou acord marc de relació entre les entitats municipalistes, la Generalitat i les diputacions. Alhora cal buscar una sortida negociada perquè cap ajuntament no es vegi perjudicat per no haver acudit al llarg d’aquest temps a la via judicial. Des d’Ara Parets ERC defensem sense embuts que la Generalitat ha de tornar a finançar les llars municipals d’infants”.

ERC va lamentar que l’alcalde Mingote (PSC-PSOE) es mostri més fort a l’hora d’exigir i reclamar segons quines responsabilitats a la Generalitat que no pas a qui realment té la clau del finançament: el govern de l’estat.

“Cap dels dos darrers governs espanyols ha complert els compromisos recollits en l’Estatut d’autonomia que el TC va escapçar. I totes les vies per incrementar els ingressos, a través de la creació de nous impostos, han estat recorregudes al TC”, va afirmar.

Seguer recordava que en les retallades de CiU (2011) van tenir molt a veure la retirada, per part del PP, del finançament de la línia educativa de 0 a 3 anys (17 milions euros) i l’eliminació de la gratuïtat del segon cicle d’educació infantil per part de Zapatero (PSOE), deixant de pagar 57 milions d’euros.

El portaveu d’Ara Parets ERC recordava que va ser amb una consellera d’Educació d’ERC, Marta Cid, quan es van incrementar fins als 1.800 euros les aportacions per cada plaça d’escola bressol pública.

Seguer va aprofitar la seva intervenció per recordar al Partit Socialista “l’esforç titànic que ha dut a terme el vicepresident Oriol Junqueras durant el darrer mandat per reduir el deute del Govern Català amb els ajuntaments. I en el cas de Parets s’ha reduït el deute un 85% entre el març de 2016 i l’octubre de 2017, passant d’1,89 milions d’euros a 287.531 euros. Aquesta gestió, que el seu partit al Parlament posa en dubte contínuament, ha permès sanejar les finances de la generalitat, reduir el dèficit públic i el termini de pagament a proveïdors malgrat les importants tensions de tresoreria, agreujades pel dèficit fiscal”.